Tapaturmatutkimusmallin jatkokehitys ja kokeilu nahka- ja muovitehtaassa

Timo Porraskorpi, Pekka Maijala

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Vuonna 1982 valmistui teollisuuden käyttöön tarkoitettu tapaturmatutkimusmalli. Tässä tutkimuksessa tapaturmamallia kehitettiin edelleen ja suunniteltiin siihen perustuva tutkimusmenetelmä. Suun-nittelun lähtökohdaksi tarkasteltiin raportin alussa tapaturmatutkimuksen teoriaa. Tavoitteena oli toimiva ja helppokäyttöinen menetelmä nahka- ja muovitehtaan oman henkilökunnan käyttöön. Tutkimusmenetelmä soveltuu kaikkien tapaturmien, ammattitautitapausten ja vaaratilanteiden tutkimiseen. Osana tutkimusmenetelmää suunniteltiin tapaturmatutkimuslomake tapaturmasta saatavien tietojen keräämiseksi sekä torjuntatoimenpiteiden suunnittelemiseksi ja toteuttamiseksi. Tutkimuksen tueksi kehitettiin nahka- ja muoviteollisuuden erityispiirteet huomioon ottavia tarkistuslistoja. Kehitetyn tutkimusnenetelmän avulla tehtyjä tapaturmaselvityksiä seurattiin kohdeyrityksissä vuoden ajan. Kehitetty tapaturmatutkimusmenetelmä osoittautui käyttökelpoiseksi työnjohtajan ja työsuojeluvaltuutetun tai -asiamiehen apuvälineeksi. Tapaturmaan vaikuttaneita tekijöitä on tunnistettu huomattavasti aiempaa enemmän. Menetelmä on myös tuottanut runsaasti toteuttamiskelpoisia toimenpide-ehdotuksia. Toimenpiteistä aiheutuneet kustannukset ovat yleensä olleet erittäin vähäiset ja ne on voinut toteuttaa pääasiassa työnjohtaja. Tapaturmatutkimustulosten jatkokäsittelemiseksi perustettiin yrityksiin työvaliokunta, joka on tehnyt päätökset lopullisista ja pidemmällä aikavälillä toteutettavista toimenpiteistä. Sattuneista tapaturmista saatavaa tietoa on uuden menettelytavan avulla pystytty hyödyntämään huomattavasti aiempaa tehokkaammin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages130
ISBN (Print)951-38-2405-5
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number504
ISSN0358-5085

Keywords

  • leather industry
  • plastics industry
  • occupational safety
  • accidents
  • investigations
  • methods

Cite this

Porraskorpi, T., & Maijala, P. (1985). Tapaturmatutkimusmallin jatkokehitys ja kokeilu nahka- ja muovitehtaassa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 504
Porraskorpi, Timo ; Maijala, Pekka. / Tapaturmatutkimusmallin jatkokehitys ja kokeilu nahka- ja muovitehtaassa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 130 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 504).
@book{10542caa8d4b41f89ee9d3372c00669b,
title = "Tapaturmatutkimusmallin jatkokehitys ja kokeilu nahka- ja muovitehtaassa",
abstract = "Vuonna 1982 valmistui teollisuuden k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n tarkoitettu tapaturmatutkimusmalli. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa tapaturmamallia kehitettiin edelleen ja suunniteltiin siihen perustuva tutkimusmenetelm{\"a}. Suun-nittelun l{\"a}ht{\"o}kohdaksi tarkasteltiin raportin alussa tapaturmatutkimuksen teoriaa. Tavoitteena oli toimiva ja helppok{\"a}ytt{\"o}inen menetelm{\"a} nahka- ja muovitehtaan oman henkil{\"o}kunnan k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Tutkimusmenetelm{\"a} soveltuu kaikkien tapaturmien, ammattitautitapausten ja vaaratilanteiden tutkimiseen. Osana tutkimusmenetelm{\"a}{\"a} suunniteltiin tapaturmatutkimuslomake tapaturmasta saatavien tietojen ker{\"a}{\"a}miseksi sek{\"a} torjuntatoimenpiteiden suunnittelemiseksi ja toteuttamiseksi. Tutkimuksen tueksi kehitettiin nahka- ja muoviteollisuuden erityispiirteet huomioon ottavia tarkistuslistoja. Kehitetyn tutkimusnenetelm{\"a}n avulla tehtyj{\"a} tapaturmaselvityksi{\"a} seurattiin kohdeyrityksiss{\"a} vuoden ajan. Kehitetty tapaturmatutkimusmenetelm{\"a} osoittautui k{\"a}ytt{\"o}kelpoiseksi ty{\"o}njohtajan ja ty{\"o}suojeluvaltuutetun tai -asiamiehen apuv{\"a}lineeksi. Tapaturmaan vaikuttaneita tekij{\"o}it{\"a} on tunnistettu huomattavasti aiempaa enemm{\"a}n. Menetelm{\"a} on my{\"o}s tuottanut runsaasti toteuttamiskelpoisia toimenpide-ehdotuksia. Toimenpiteist{\"a} aiheutuneet kustannukset ovat yleens{\"a} olleet eritt{\"a}in v{\"a}h{\"a}iset ja ne on voinut toteuttaa p{\"a}{\"a}asiassa ty{\"o}njohtaja. Tapaturmatutkimustulosten jatkok{\"a}sittelemiseksi perustettiin yrityksiin ty{\"o}valiokunta, joka on tehnyt p{\"a}{\"a}t{\"o}kset lopullisista ja pidemm{\"a}ll{\"a} aikav{\"a}lill{\"a} toteutettavista toimenpiteist{\"a}. Sattuneista tapaturmista saatavaa tietoa on uuden menettelytavan avulla pystytty hy{\"o}dynt{\"a}m{\"a}{\"a}n huomattavasti aiempaa tehokkaammin.",
keywords = "leather industry, plastics industry, occupational safety, accidents, investigations, methods",
author = "Timo Porraskorpi and Pekka Maijala",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2405-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "504",
address = "Finland",

}

Porraskorpi, T & Maijala, P 1985, Tapaturmatutkimusmallin jatkokehitys ja kokeilu nahka- ja muovitehtaassa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 504, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tapaturmatutkimusmallin jatkokehitys ja kokeilu nahka- ja muovitehtaassa. / Porraskorpi, Timo; Maijala, Pekka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 130 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 504).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tapaturmatutkimusmallin jatkokehitys ja kokeilu nahka- ja muovitehtaassa

AU - Porraskorpi, Timo

AU - Maijala, Pekka

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Vuonna 1982 valmistui teollisuuden käyttöön tarkoitettu tapaturmatutkimusmalli. Tässä tutkimuksessa tapaturmamallia kehitettiin edelleen ja suunniteltiin siihen perustuva tutkimusmenetelmä. Suun-nittelun lähtökohdaksi tarkasteltiin raportin alussa tapaturmatutkimuksen teoriaa. Tavoitteena oli toimiva ja helppokäyttöinen menetelmä nahka- ja muovitehtaan oman henkilökunnan käyttöön. Tutkimusmenetelmä soveltuu kaikkien tapaturmien, ammattitautitapausten ja vaaratilanteiden tutkimiseen. Osana tutkimusmenetelmää suunniteltiin tapaturmatutkimuslomake tapaturmasta saatavien tietojen keräämiseksi sekä torjuntatoimenpiteiden suunnittelemiseksi ja toteuttamiseksi. Tutkimuksen tueksi kehitettiin nahka- ja muoviteollisuuden erityispiirteet huomioon ottavia tarkistuslistoja. Kehitetyn tutkimusnenetelmän avulla tehtyjä tapaturmaselvityksiä seurattiin kohdeyrityksissä vuoden ajan. Kehitetty tapaturmatutkimusmenetelmä osoittautui käyttökelpoiseksi työnjohtajan ja työsuojeluvaltuutetun tai -asiamiehen apuvälineeksi. Tapaturmaan vaikuttaneita tekijöitä on tunnistettu huomattavasti aiempaa enemmän. Menetelmä on myös tuottanut runsaasti toteuttamiskelpoisia toimenpide-ehdotuksia. Toimenpiteistä aiheutuneet kustannukset ovat yleensä olleet erittäin vähäiset ja ne on voinut toteuttaa pääasiassa työnjohtaja. Tapaturmatutkimustulosten jatkokäsittelemiseksi perustettiin yrityksiin työvaliokunta, joka on tehnyt päätökset lopullisista ja pidemmällä aikavälillä toteutettavista toimenpiteistä. Sattuneista tapaturmista saatavaa tietoa on uuden menettelytavan avulla pystytty hyödyntämään huomattavasti aiempaa tehokkaammin.

AB - Vuonna 1982 valmistui teollisuuden käyttöön tarkoitettu tapaturmatutkimusmalli. Tässä tutkimuksessa tapaturmamallia kehitettiin edelleen ja suunniteltiin siihen perustuva tutkimusmenetelmä. Suun-nittelun lähtökohdaksi tarkasteltiin raportin alussa tapaturmatutkimuksen teoriaa. Tavoitteena oli toimiva ja helppokäyttöinen menetelmä nahka- ja muovitehtaan oman henkilökunnan käyttöön. Tutkimusmenetelmä soveltuu kaikkien tapaturmien, ammattitautitapausten ja vaaratilanteiden tutkimiseen. Osana tutkimusmenetelmää suunniteltiin tapaturmatutkimuslomake tapaturmasta saatavien tietojen keräämiseksi sekä torjuntatoimenpiteiden suunnittelemiseksi ja toteuttamiseksi. Tutkimuksen tueksi kehitettiin nahka- ja muoviteollisuuden erityispiirteet huomioon ottavia tarkistuslistoja. Kehitetyn tutkimusnenetelmän avulla tehtyjä tapaturmaselvityksiä seurattiin kohdeyrityksissä vuoden ajan. Kehitetty tapaturmatutkimusmenetelmä osoittautui käyttökelpoiseksi työnjohtajan ja työsuojeluvaltuutetun tai -asiamiehen apuvälineeksi. Tapaturmaan vaikuttaneita tekijöitä on tunnistettu huomattavasti aiempaa enemmän. Menetelmä on myös tuottanut runsaasti toteuttamiskelpoisia toimenpide-ehdotuksia. Toimenpiteistä aiheutuneet kustannukset ovat yleensä olleet erittäin vähäiset ja ne on voinut toteuttaa pääasiassa työnjohtaja. Tapaturmatutkimustulosten jatkokäsittelemiseksi perustettiin yrityksiin työvaliokunta, joka on tehnyt päätökset lopullisista ja pidemmällä aikavälillä toteutettavista toimenpiteistä. Sattuneista tapaturmista saatavaa tietoa on uuden menettelytavan avulla pystytty hyödyntämään huomattavasti aiempaa tehokkaammin.

KW - leather industry

KW - plastics industry

KW - occupational safety

KW - accidents

KW - investigations

KW - methods

M3 - Report

SN - 951-38-2405-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Tapaturmatutkimusmallin jatkokehitys ja kokeilu nahka- ja muovitehtaassa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Porraskorpi T, Maijala P. Tapaturmatutkimusmallin jatkokehitys ja kokeilu nahka- ja muovitehtaassa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 130 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 504).