Tapaustutkimus kuljetusrasituksista Trans-Siperian radalla

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Kaukoidän ja Euroopan välisten toimitusten merkitys on selvästi kasvanut viime vuosina. Merikuljetusten ohella Trans-Siperian rata (TSR) on potentiaalinen reitti tuotteiden tuontiin Suomeen ja Suomesta Venäjälle sekä tuotteiden vientiin idän markkinoille. Siperian radan reitin aiheuttamista fyysisistä rasituksista on kuitenkin vähän tietoa. Tutkimuksen tavoitteena olikin luoda uutta ymmärrystä tuotteisiin kohdistuvista ilmastollisista ja mekaanisista rasituksista ja riskeistä Siperian radalla ja siihen liittyvässä toimitusketjussa. Tutkimuksessa toteutettiin käytännön mittaus, jossa seurattiin rasituksia yhden case-toimituksen aikana touko-kesäkuussa 2007. Tulosten analysoinnissa hyödynnettiin rautatiekuljetusten ja junavaunujen törmäyskokeiden tuloksia Suomessa ja Länsi-Euroopassa. Tulosten perusteella kuljetukset ja käsittelyt Siperian radalla ovat kansainvälisesti sovittujen standardien mukaisia eivätkä muodosta erityistä riskiä tuotteille. Tarpeenmukainen tuotekohtainen suojaus on kuitenkin huomioitava radalla. Merikuljetuksiin verrattuna Siperian radan etuja ovat nopeus ja pienempi tuotteille kohdistuva korroosioriski. Toisaalta TSR:n kylmä talvi-ilmasto ja lämpötilavaihtelujen asettamat vaatimukset tulee huomioida tuotteiden pakkaussuunnittelussa ja suojauksessa. Siperian radan mekaaniset rasitukset eivät poikkea huomattavasti Suomessa (ja Länsi-Euroopassa) tapahtuvista rautatiekuljetuksista. Tuotteisiin kohdistuneet iskut ja kiihtyvyydet ovat suunnilleen samalla tasolla kuin Suomessa VR:n ja VTT:n suorittamissa tarkasteluissa. Iskut syntyivät pääasiassa nostoista ja junavaunujen järjestelyistä ratapihoilla ja asemilla. Iskujen lisäksi koko kuljetuksen aikana mitattiin toistuvaa tärinää. Tulosten perusteella radan mekaaniset rasitukset eivät muodosta tuotteille huomattavasti suurempaa riskiä merikuljetuksiin ja satamakäsittelyihin verrattuna.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages66
ISBN (Electronic)978-951-38-7212-0
ISBN (Print)978-951-38-7211-3
Publication statusPublished - 2008
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameVTT Tiedotteita - Research Notes
PublisherVTT
No.2435
ISSN (Print)1235-0605
ISSN (Electronic)1455-0865

Fingerprint

railroads
case studies

Keywords

  • transport stress
  • Trans-Siberian railway
  • logistics risk
  • management
  • transport risk

Cite this

Salmela, H., Toivonen, S., & Pekkala, P. (2008). Tapaustutkimus kuljetusrasituksista Trans-Siperian radalla. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2435
Salmela, Hannu ; Toivonen, Sirra ; Pekkala, Petri. / Tapaustutkimus kuljetusrasituksista Trans-Siperian radalla. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 66 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2435).
@book{b5b0aae1bdc540c3872669f822392710,
title = "Tapaustutkimus kuljetusrasituksista Trans-Siperian radalla",
abstract = "Kaukoid{\"a}n ja Euroopan v{\"a}listen toimitusten merkitys on selv{\"a}sti kasvanut viime vuosina. Merikuljetusten ohella Trans-Siperian rata (TSR) on potentiaalinen reitti tuotteiden tuontiin Suomeen ja Suomesta Ven{\"a}j{\"a}lle sek{\"a} tuotteiden vientiin id{\"a}n markkinoille. Siperian radan reitin aiheuttamista fyysisist{\"a} rasituksista on kuitenkin v{\"a}h{\"a}n tietoa. Tutkimuksen tavoitteena olikin luoda uutta ymm{\"a}rryst{\"a} tuotteisiin kohdistuvista ilmastollisista ja mekaanisista rasituksista ja riskeist{\"a} Siperian radalla ja siihen liittyv{\"a}ss{\"a} toimitusketjussa. Tutkimuksessa toteutettiin k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n mittaus, jossa seurattiin rasituksia yhden case-toimituksen aikana touko-kes{\"a}kuussa 2007. Tulosten analysoinnissa hy{\"o}dynnettiin rautatiekuljetusten ja junavaunujen t{\"o}rm{\"a}yskokeiden tuloksia Suomessa ja L{\"a}nsi-Euroopassa. Tulosten perusteella kuljetukset ja k{\"a}sittelyt Siperian radalla ovat kansainv{\"a}lisesti sovittujen standardien mukaisia eiv{\"a}tk{\"a} muodosta erityist{\"a} riski{\"a} tuotteille. Tarpeenmukainen tuotekohtainen suojaus on kuitenkin huomioitava radalla. Merikuljetuksiin verrattuna Siperian radan etuja ovat nopeus ja pienempi tuotteille kohdistuva korroosioriski. Toisaalta TSR:n kylm{\"a} talvi-ilmasto ja l{\"a}mp{\"o}tilavaihtelujen asettamat vaatimukset tulee huomioida tuotteiden pakkaussuunnittelussa ja suojauksessa. Siperian radan mekaaniset rasitukset eiv{\"a}t poikkea huomattavasti Suomessa (ja L{\"a}nsi-Euroopassa) tapahtuvista rautatiekuljetuksista. Tuotteisiin kohdistuneet iskut ja kiihtyvyydet ovat suunnilleen samalla tasolla kuin Suomessa VR:n ja VTT:n suorittamissa tarkasteluissa. Iskut syntyiv{\"a}t p{\"a}{\"a}asiassa nostoista ja junavaunujen j{\"a}rjestelyist{\"a} ratapihoilla ja asemilla. Iskujen lis{\"a}ksi koko kuljetuksen aikana mitattiin toistuvaa t{\"a}rin{\"a}{\"a}. Tulosten perusteella radan mekaaniset rasitukset eiv{\"a}t muodosta tuotteille huomattavasti suurempaa riski{\"a} merikuljetuksiin ja satamak{\"a}sittelyihin verrattuna.",
keywords = "transport stress, Trans-Siberian railway, logistics risk, management, transport risk",
author = "Hannu Salmela and Sirra Toivonen and Petri Pekkala",
note = "Project code: 837",
year = "2008",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-38-7211-3",
series = "VTT Tiedotteita - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2435",
address = "Finland",

}

Salmela, H, Toivonen, S & Pekkala, P 2008, Tapaustutkimus kuljetusrasituksista Trans-Siperian radalla. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2435, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tapaustutkimus kuljetusrasituksista Trans-Siperian radalla. / Salmela, Hannu; Toivonen, Sirra; Pekkala, Petri.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 66 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2435).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Tapaustutkimus kuljetusrasituksista Trans-Siperian radalla

AU - Salmela, Hannu

AU - Toivonen, Sirra

AU - Pekkala, Petri

N1 - Project code: 837

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Kaukoidän ja Euroopan välisten toimitusten merkitys on selvästi kasvanut viime vuosina. Merikuljetusten ohella Trans-Siperian rata (TSR) on potentiaalinen reitti tuotteiden tuontiin Suomeen ja Suomesta Venäjälle sekä tuotteiden vientiin idän markkinoille. Siperian radan reitin aiheuttamista fyysisistä rasituksista on kuitenkin vähän tietoa. Tutkimuksen tavoitteena olikin luoda uutta ymmärrystä tuotteisiin kohdistuvista ilmastollisista ja mekaanisista rasituksista ja riskeistä Siperian radalla ja siihen liittyvässä toimitusketjussa. Tutkimuksessa toteutettiin käytännön mittaus, jossa seurattiin rasituksia yhden case-toimituksen aikana touko-kesäkuussa 2007. Tulosten analysoinnissa hyödynnettiin rautatiekuljetusten ja junavaunujen törmäyskokeiden tuloksia Suomessa ja Länsi-Euroopassa. Tulosten perusteella kuljetukset ja käsittelyt Siperian radalla ovat kansainvälisesti sovittujen standardien mukaisia eivätkä muodosta erityistä riskiä tuotteille. Tarpeenmukainen tuotekohtainen suojaus on kuitenkin huomioitava radalla. Merikuljetuksiin verrattuna Siperian radan etuja ovat nopeus ja pienempi tuotteille kohdistuva korroosioriski. Toisaalta TSR:n kylmä talvi-ilmasto ja lämpötilavaihtelujen asettamat vaatimukset tulee huomioida tuotteiden pakkaussuunnittelussa ja suojauksessa. Siperian radan mekaaniset rasitukset eivät poikkea huomattavasti Suomessa (ja Länsi-Euroopassa) tapahtuvista rautatiekuljetuksista. Tuotteisiin kohdistuneet iskut ja kiihtyvyydet ovat suunnilleen samalla tasolla kuin Suomessa VR:n ja VTT:n suorittamissa tarkasteluissa. Iskut syntyivät pääasiassa nostoista ja junavaunujen järjestelyistä ratapihoilla ja asemilla. Iskujen lisäksi koko kuljetuksen aikana mitattiin toistuvaa tärinää. Tulosten perusteella radan mekaaniset rasitukset eivät muodosta tuotteille huomattavasti suurempaa riskiä merikuljetuksiin ja satamakäsittelyihin verrattuna.

AB - Kaukoidän ja Euroopan välisten toimitusten merkitys on selvästi kasvanut viime vuosina. Merikuljetusten ohella Trans-Siperian rata (TSR) on potentiaalinen reitti tuotteiden tuontiin Suomeen ja Suomesta Venäjälle sekä tuotteiden vientiin idän markkinoille. Siperian radan reitin aiheuttamista fyysisistä rasituksista on kuitenkin vähän tietoa. Tutkimuksen tavoitteena olikin luoda uutta ymmärrystä tuotteisiin kohdistuvista ilmastollisista ja mekaanisista rasituksista ja riskeistä Siperian radalla ja siihen liittyvässä toimitusketjussa. Tutkimuksessa toteutettiin käytännön mittaus, jossa seurattiin rasituksia yhden case-toimituksen aikana touko-kesäkuussa 2007. Tulosten analysoinnissa hyödynnettiin rautatiekuljetusten ja junavaunujen törmäyskokeiden tuloksia Suomessa ja Länsi-Euroopassa. Tulosten perusteella kuljetukset ja käsittelyt Siperian radalla ovat kansainvälisesti sovittujen standardien mukaisia eivätkä muodosta erityistä riskiä tuotteille. Tarpeenmukainen tuotekohtainen suojaus on kuitenkin huomioitava radalla. Merikuljetuksiin verrattuna Siperian radan etuja ovat nopeus ja pienempi tuotteille kohdistuva korroosioriski. Toisaalta TSR:n kylmä talvi-ilmasto ja lämpötilavaihtelujen asettamat vaatimukset tulee huomioida tuotteiden pakkaussuunnittelussa ja suojauksessa. Siperian radan mekaaniset rasitukset eivät poikkea huomattavasti Suomessa (ja Länsi-Euroopassa) tapahtuvista rautatiekuljetuksista. Tuotteisiin kohdistuneet iskut ja kiihtyvyydet ovat suunnilleen samalla tasolla kuin Suomessa VR:n ja VTT:n suorittamissa tarkasteluissa. Iskut syntyivät pääasiassa nostoista ja junavaunujen järjestelyistä ratapihoilla ja asemilla. Iskujen lisäksi koko kuljetuksen aikana mitattiin toistuvaa tärinää. Tulosten perusteella radan mekaaniset rasitukset eivät muodosta tuotteille huomattavasti suurempaa riskiä merikuljetuksiin ja satamakäsittelyihin verrattuna.

KW - transport stress

KW - Trans-Siberian railway

KW - logistics risk

KW - management

KW - transport risk

M3 - Report

SN - 978-951-38-7211-3

T3 - VTT Tiedotteita - Research Notes

BT - Tapaustutkimus kuljetusrasituksista Trans-Siperian radalla

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Salmela H, Toivonen S, Pekkala P. Tapaustutkimus kuljetusrasituksista Trans-Siperian radalla. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 66 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2435).