Tasomaiset äänilähteet virtaavassa väliaineessa

Seppo Uosukainen

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

Abstract

JMC-menetelmän mukaiset aktuaattorit koostuvat monopoli- ja dipolilähteistä. Tasomaiset monopoli- ja dipolilähteet sekä niiden lähdevoimakkuudet on määritelty fluidille, jossa on tasainen staattinen virtaus. Lisäksi on määritelty lähdevoimakkuudet, joita tarvitaan JMC-menetelmän soveltamisesssa edellä esitetyissä olosuhteissa. Sekä lähdevoimakkuuksien määritelmät että JMC-menetelmän edellyttämät läh-devoimakkuudet riippuvat virtauksen Machin luvusta. Virtaamattomassa väliaineessa tasomaisen mono-polin voimakkuutta voidaan luonnehtia hiukkasnopeuden epäjatkuvuudella ja dipolin voimakkuutta äänenpaineen epäjatkuvuudella lähdepinnalla. Virtauksellisessa väliaineessa ko. lähdetyyppien voimak-kuutta voidaan luonnehtia ns. aeroakustisen nopeuden ja aeroakustisen paineen epäjatkuvuudella, jotka kumpikin ovat funktioita sekä akustisesta äänenpaineesta, hiukkasnopeudesta että virtausnopeudesta. Monopoli ja dipoli säteilevät virtauksen läsnä ollessa äänenpainetta ja hiukkasnopeutta heikommin vir-taussuuntaan kuin sitä vastaan. Tarkastelun perustana on esitetty akustiikan perusyhtälöt ja energiatasapainoyhtälöt sekä niiden perus-teella määritetty aeroakustisten kenttäsuureiden lisäksi intensiteetti ja energiatiheys virtaavassa väliain-eessa. Viimeksi mainittujen määritelmät poikkeavat virtaamattoman väliaineen vastaavista ollen myös funktioita virtauksen Machin luvusta. Akustinen intensiteetti on mainitujen aeroakustisten kenttäsuurei-den tulo ja akustinen energiatiheys sisältää kineettisen ja potentiaalienergian lisäksi sekä äänenpaineesta, hiukkasnopeudesta että virtausnopeudesta riippuvan lisätermin.
Original languageFinnish
Title of host publicationAkustiikkapäivät 2001
Place of PublicationEspoo
PublisherAkustinen Seura ry
Pages99-108
Number of pages10
Publication statusPublished - 2001
MoE publication typeD3 Professional conference proceedings
EventAkustiikkapäivät 2001 - Espoo, Finland
Duration: 8 Oct 20019 Oct 2001

Conference

ConferenceAkustiikkapäivät 2001
CountryFinland
CityEspoo
Period8/10/019/10/01

Cite this

Uosukainen, S. (2001). Tasomaiset äänilähteet virtaavassa väliaineessa. In Akustiikkapäivät 2001 (pp. 99-108). Espoo: Akustinen Seura ry.
Uosukainen, Seppo. / Tasomaiset äänilähteet virtaavassa väliaineessa. Akustiikkapäivät 2001. Espoo : Akustinen Seura ry, 2001. pp. 99-108
@inproceedings{9c06fbc1eb2741c18652eb59e6a44af6,
title = "Tasomaiset {\"a}{\"a}nil{\"a}hteet virtaavassa v{\"a}liaineessa",
abstract = "JMC-menetelm{\"a}n mukaiset aktuaattorit koostuvat monopoli- ja dipolil{\"a}hteist{\"a}. Tasomaiset monopoli- ja dipolil{\"a}hteet sek{\"a} niiden l{\"a}hdevoimakkuudet on m{\"a}{\"a}ritelty fluidille, jossa on tasainen staattinen virtaus. Lis{\"a}ksi on m{\"a}{\"a}ritelty l{\"a}hdevoimakkuudet, joita tarvitaan JMC-menetelm{\"a}n soveltamisesssa edell{\"a} esitetyiss{\"a} olosuhteissa. Sek{\"a} l{\"a}hdevoimakkuuksien m{\"a}{\"a}ritelm{\"a}t ett{\"a} JMC-menetelm{\"a}n edellytt{\"a}m{\"a}t l{\"a}h-devoimakkuudet riippuvat virtauksen Machin luvusta. Virtaamattomassa v{\"a}liaineessa tasomaisen mono-polin voimakkuutta voidaan luonnehtia hiukkasnopeuden ep{\"a}jatkuvuudella ja dipolin voimakkuutta {\"a}{\"a}nenpaineen ep{\"a}jatkuvuudella l{\"a}hdepinnalla. Virtauksellisessa v{\"a}liaineessa ko. l{\"a}hdetyyppien voimak-kuutta voidaan luonnehtia ns. aeroakustisen nopeuden ja aeroakustisen paineen ep{\"a}jatkuvuudella, jotka kumpikin ovat funktioita sek{\"a} akustisesta {\"a}{\"a}nenpaineesta, hiukkasnopeudesta ett{\"a} virtausnopeudesta. Monopoli ja dipoli s{\"a}teilev{\"a}t virtauksen l{\"a}sn{\"a} ollessa {\"a}{\"a}nenpainetta ja hiukkasnopeutta heikommin vir-taussuuntaan kuin sit{\"a} vastaan. Tarkastelun perustana on esitetty akustiikan perusyht{\"a}l{\"o}t ja energiatasapainoyht{\"a}l{\"o}t sek{\"a} niiden perus-teella m{\"a}{\"a}ritetty aeroakustisten kentt{\"a}suureiden lis{\"a}ksi intensiteetti ja energiatiheys virtaavassa v{\"a}liain-eessa. Viimeksi mainittujen m{\"a}{\"a}ritelm{\"a}t poikkeavat virtaamattoman v{\"a}liaineen vastaavista ollen my{\"o}s funktioita virtauksen Machin luvusta. Akustinen intensiteetti on mainitujen aeroakustisten kentt{\"a}suurei-den tulo ja akustinen energiatiheys sis{\"a}lt{\"a}{\"a} kineettisen ja potentiaalienergian lis{\"a}ksi sek{\"a} {\"a}{\"a}nenpaineesta, hiukkasnopeudesta ett{\"a} virtausnopeudesta riippuvan lis{\"a}termin.",
author = "Seppo Uosukainen",
year = "2001",
language = "Finnish",
pages = "99--108",
booktitle = "Akustiikkap{\"a}iv{\"a}t 2001",
publisher = "Akustinen Seura ry",
address = "Finland",

}

Uosukainen, S 2001, Tasomaiset äänilähteet virtaavassa väliaineessa. in Akustiikkapäivät 2001. Akustinen Seura ry, Espoo, pp. 99-108, Akustiikkapäivät 2001, Espoo, Finland, 8/10/01.

Tasomaiset äänilähteet virtaavassa väliaineessa. / Uosukainen, Seppo.

Akustiikkapäivät 2001. Espoo : Akustinen Seura ry, 2001. p. 99-108.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

TY - GEN

T1 - Tasomaiset äänilähteet virtaavassa väliaineessa

AU - Uosukainen, Seppo

PY - 2001

Y1 - 2001

N2 - JMC-menetelmän mukaiset aktuaattorit koostuvat monopoli- ja dipolilähteistä. Tasomaiset monopoli- ja dipolilähteet sekä niiden lähdevoimakkuudet on määritelty fluidille, jossa on tasainen staattinen virtaus. Lisäksi on määritelty lähdevoimakkuudet, joita tarvitaan JMC-menetelmän soveltamisesssa edellä esitetyissä olosuhteissa. Sekä lähdevoimakkuuksien määritelmät että JMC-menetelmän edellyttämät läh-devoimakkuudet riippuvat virtauksen Machin luvusta. Virtaamattomassa väliaineessa tasomaisen mono-polin voimakkuutta voidaan luonnehtia hiukkasnopeuden epäjatkuvuudella ja dipolin voimakkuutta äänenpaineen epäjatkuvuudella lähdepinnalla. Virtauksellisessa väliaineessa ko. lähdetyyppien voimak-kuutta voidaan luonnehtia ns. aeroakustisen nopeuden ja aeroakustisen paineen epäjatkuvuudella, jotka kumpikin ovat funktioita sekä akustisesta äänenpaineesta, hiukkasnopeudesta että virtausnopeudesta. Monopoli ja dipoli säteilevät virtauksen läsnä ollessa äänenpainetta ja hiukkasnopeutta heikommin vir-taussuuntaan kuin sitä vastaan. Tarkastelun perustana on esitetty akustiikan perusyhtälöt ja energiatasapainoyhtälöt sekä niiden perus-teella määritetty aeroakustisten kenttäsuureiden lisäksi intensiteetti ja energiatiheys virtaavassa väliain-eessa. Viimeksi mainittujen määritelmät poikkeavat virtaamattoman väliaineen vastaavista ollen myös funktioita virtauksen Machin luvusta. Akustinen intensiteetti on mainitujen aeroakustisten kenttäsuurei-den tulo ja akustinen energiatiheys sisältää kineettisen ja potentiaalienergian lisäksi sekä äänenpaineesta, hiukkasnopeudesta että virtausnopeudesta riippuvan lisätermin.

AB - JMC-menetelmän mukaiset aktuaattorit koostuvat monopoli- ja dipolilähteistä. Tasomaiset monopoli- ja dipolilähteet sekä niiden lähdevoimakkuudet on määritelty fluidille, jossa on tasainen staattinen virtaus. Lisäksi on määritelty lähdevoimakkuudet, joita tarvitaan JMC-menetelmän soveltamisesssa edellä esitetyissä olosuhteissa. Sekä lähdevoimakkuuksien määritelmät että JMC-menetelmän edellyttämät läh-devoimakkuudet riippuvat virtauksen Machin luvusta. Virtaamattomassa väliaineessa tasomaisen mono-polin voimakkuutta voidaan luonnehtia hiukkasnopeuden epäjatkuvuudella ja dipolin voimakkuutta äänenpaineen epäjatkuvuudella lähdepinnalla. Virtauksellisessa väliaineessa ko. lähdetyyppien voimak-kuutta voidaan luonnehtia ns. aeroakustisen nopeuden ja aeroakustisen paineen epäjatkuvuudella, jotka kumpikin ovat funktioita sekä akustisesta äänenpaineesta, hiukkasnopeudesta että virtausnopeudesta. Monopoli ja dipoli säteilevät virtauksen läsnä ollessa äänenpainetta ja hiukkasnopeutta heikommin vir-taussuuntaan kuin sitä vastaan. Tarkastelun perustana on esitetty akustiikan perusyhtälöt ja energiatasapainoyhtälöt sekä niiden perus-teella määritetty aeroakustisten kenttäsuureiden lisäksi intensiteetti ja energiatiheys virtaavassa väliain-eessa. Viimeksi mainittujen määritelmät poikkeavat virtaamattoman väliaineen vastaavista ollen myös funktioita virtauksen Machin luvusta. Akustinen intensiteetti on mainitujen aeroakustisten kenttäsuurei-den tulo ja akustinen energiatiheys sisältää kineettisen ja potentiaalienergian lisäksi sekä äänenpaineesta, hiukkasnopeudesta että virtausnopeudesta riippuvan lisätermin.

M3 - Conference article in proceedings

SP - 99

EP - 108

BT - Akustiikkapäivät 2001

PB - Akustinen Seura ry

CY - Espoo

ER -

Uosukainen S. Tasomaiset äänilähteet virtaavassa väliaineessa. In Akustiikkapäivät 2001. Espoo: Akustinen Seura ry. 2001. p. 99-108