TBT-BAT MANUAL: Organotinapitoisten sedimenttien ruoppaus ja käsittely

Pasi Vahanne (Editor), Elina Vestola (Editor)

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä julkaisussa esitetään menettelytapaohje organotinayhdisteillä pilaantuneiden sedimenttien ruoppaamiseksi ja ruoppausmassojen käsittelemiseksi sekä em. toimenpiteistä aiheutuvien riskien arvioimiseksi ja riskinhallintatoimenpiteiden optimoimiseksi. Ohjetta voidaan hyödyntää soveltuvin osin myös muilla haitta-aineilla pilaantuneiden sedimenttien käsittelyssä. Ohjeessa keskitytään uudis- ja kunnossapitoruoppausten yhteydessä tehtäviin pilaantuneen sedimentin ruoppauksiin Suomessa. Lähtökohtana on pidetty pilaantuneisuutta ja siitä aiheutuvia erityisvaatimuksia ruoppaushankkeiden toteuttamisessa. Ohjetta ei ole tarkoitettu suuruusluokaltaan pieniin ns. mökkiruoppauksiin. Kutakin ruoppaus- ja läjityshanketta koskevat ratkaisut tehdään aina tapauskohtaisten tekijöiden ja harkinnan perusteella jo pelkästään siitä syystä, että kohteiden koko ja hankkeiden ympäristövaikutukset vaihtelevat erittäin paljon. Yleisellä tasolla ruoppaus- ja läjitystöissä sekä sedimenttien käsittelyssä voidaan kuitenkin asettaa yhteisiksi tavoitteiksi töiden suorittaminen ihmisten ja ympäristön kannalta parhaalla mahdollisella tavalla kustannusvaikutukset huomioiden. Menettelytapaohjeessa huomioidaan ympäristöministeriön julkaisemassa Sedimenttien ruoppaus- ja läjitysohjeessa esitetyt suositukset.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages85
ISBN (Electronic)978-951-38-6901-4
ISBN (Print)978-951-38-6900-7
Publication statusPublished - 2007
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2371
ISSN1235-0605

Fingerprint

dredging
remediation
sediment

Keywords

 • tin compounds
 • organotin
 • contaminated sediments
 • clean-up
 • dredging
 • deposition
 • remediation
 • instructions
 • risk assessment
 • risk management
 • Best Environmental Practice

Cite this

Vahanne, P., & Vestola, E. (Eds.) (2007). TBT-BAT MANUAL: Organotinapitoisten sedimenttien ruoppaus ja käsittely. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2371
Vahanne, Pasi (Editor) ; Vestola, Elina (Editor). / TBT-BAT MANUAL : Organotinapitoisten sedimenttien ruoppaus ja käsittely. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 85 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2371).
@book{46e3191d95d74f96a60f0d2cd1540db5,
title = "TBT-BAT MANUAL: Organotinapitoisten sedimenttien ruoppaus ja k{\"a}sittely",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n menettelytapaohje organotinayhdisteill{\"a} pilaantuneiden sedimenttien ruoppaamiseksi ja ruoppausmassojen k{\"a}sittelemiseksi sek{\"a} em. toimenpiteist{\"a} aiheutuvien riskien arvioimiseksi ja riskinhallintatoimenpiteiden optimoimiseksi. Ohjetta voidaan hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} soveltuvin osin my{\"o}s muilla haitta-aineilla pilaantuneiden sedimenttien k{\"a}sittelyss{\"a}. Ohjeessa keskityt{\"a}{\"a}n uudis- ja kunnossapitoruoppausten yhteydess{\"a} teht{\"a}viin pilaantuneen sedimentin ruoppauksiin Suomessa. L{\"a}ht{\"o}kohtana on pidetty pilaantuneisuutta ja siit{\"a} aiheutuvia erityisvaatimuksia ruoppaushankkeiden toteuttamisessa. Ohjetta ei ole tarkoitettu suuruusluokaltaan pieniin ns. m{\"o}kkiruoppauksiin. Kutakin ruoppaus- ja l{\"a}jityshanketta koskevat ratkaisut tehd{\"a}{\"a}n aina tapauskohtaisten tekij{\"o}iden ja harkinnan perusteella jo pelk{\"a}st{\"a}{\"a}n siit{\"a} syyst{\"a}, ett{\"a} kohteiden koko ja hankkeiden ymp{\"a}rist{\"o}vaikutukset vaihtelevat eritt{\"a}in paljon. Yleisell{\"a} tasolla ruoppaus- ja l{\"a}jityst{\"o}iss{\"a} sek{\"a} sedimenttien k{\"a}sittelyss{\"a} voidaan kuitenkin asettaa yhteisiksi tavoitteiksi t{\"o}iden suorittaminen ihmisten ja ymp{\"a}rist{\"o}n kannalta parhaalla mahdollisella tavalla kustannusvaikutukset huomioiden. Menettelytapaohjeessa huomioidaan ymp{\"a}rist{\"o}ministeri{\"o}n julkaisemassa Sedimenttien ruoppaus- ja l{\"a}jitysohjeessa esitetyt suositukset.",
keywords = "tin compounds, organotin, contaminated sediments, clean-up, dredging, deposition, remediation, instructions, risk assessment, risk management, Best Environmental Practice",
editor = "Pasi Vahanne and Elina Vestola",
note = "Project code: 318",
year = "2007",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-38-6900-7",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2371",
address = "Finland",

}

Vahanne, P & Vestola, E (eds) 2007, TBT-BAT MANUAL: Organotinapitoisten sedimenttien ruoppaus ja käsittely. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2371, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

TBT-BAT MANUAL : Organotinapitoisten sedimenttien ruoppaus ja käsittely. / Vahanne, Pasi (Editor); Vestola, Elina (Editor).

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 85 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2371).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - TBT-BAT MANUAL

T2 - Organotinapitoisten sedimenttien ruoppaus ja käsittely

A2 - Vahanne, Pasi

A2 - Vestola, Elina

N1 - Project code: 318

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Tässä julkaisussa esitetään menettelytapaohje organotinayhdisteillä pilaantuneiden sedimenttien ruoppaamiseksi ja ruoppausmassojen käsittelemiseksi sekä em. toimenpiteistä aiheutuvien riskien arvioimiseksi ja riskinhallintatoimenpiteiden optimoimiseksi. Ohjetta voidaan hyödyntää soveltuvin osin myös muilla haitta-aineilla pilaantuneiden sedimenttien käsittelyssä. Ohjeessa keskitytään uudis- ja kunnossapitoruoppausten yhteydessä tehtäviin pilaantuneen sedimentin ruoppauksiin Suomessa. Lähtökohtana on pidetty pilaantuneisuutta ja siitä aiheutuvia erityisvaatimuksia ruoppaushankkeiden toteuttamisessa. Ohjetta ei ole tarkoitettu suuruusluokaltaan pieniin ns. mökkiruoppauksiin. Kutakin ruoppaus- ja läjityshanketta koskevat ratkaisut tehdään aina tapauskohtaisten tekijöiden ja harkinnan perusteella jo pelkästään siitä syystä, että kohteiden koko ja hankkeiden ympäristövaikutukset vaihtelevat erittäin paljon. Yleisellä tasolla ruoppaus- ja läjitystöissä sekä sedimenttien käsittelyssä voidaan kuitenkin asettaa yhteisiksi tavoitteiksi töiden suorittaminen ihmisten ja ympäristön kannalta parhaalla mahdollisella tavalla kustannusvaikutukset huomioiden. Menettelytapaohjeessa huomioidaan ympäristöministeriön julkaisemassa Sedimenttien ruoppaus- ja läjitysohjeessa esitetyt suositukset.

AB - Tässä julkaisussa esitetään menettelytapaohje organotinayhdisteillä pilaantuneiden sedimenttien ruoppaamiseksi ja ruoppausmassojen käsittelemiseksi sekä em. toimenpiteistä aiheutuvien riskien arvioimiseksi ja riskinhallintatoimenpiteiden optimoimiseksi. Ohjetta voidaan hyödyntää soveltuvin osin myös muilla haitta-aineilla pilaantuneiden sedimenttien käsittelyssä. Ohjeessa keskitytään uudis- ja kunnossapitoruoppausten yhteydessä tehtäviin pilaantuneen sedimentin ruoppauksiin Suomessa. Lähtökohtana on pidetty pilaantuneisuutta ja siitä aiheutuvia erityisvaatimuksia ruoppaushankkeiden toteuttamisessa. Ohjetta ei ole tarkoitettu suuruusluokaltaan pieniin ns. mökkiruoppauksiin. Kutakin ruoppaus- ja läjityshanketta koskevat ratkaisut tehdään aina tapauskohtaisten tekijöiden ja harkinnan perusteella jo pelkästään siitä syystä, että kohteiden koko ja hankkeiden ympäristövaikutukset vaihtelevat erittäin paljon. Yleisellä tasolla ruoppaus- ja läjitystöissä sekä sedimenttien käsittelyssä voidaan kuitenkin asettaa yhteisiksi tavoitteiksi töiden suorittaminen ihmisten ja ympäristön kannalta parhaalla mahdollisella tavalla kustannusvaikutukset huomioiden. Menettelytapaohjeessa huomioidaan ympäristöministeriön julkaisemassa Sedimenttien ruoppaus- ja läjitysohjeessa esitetyt suositukset.

KW - tin compounds

KW - organotin

KW - contaminated sediments

KW - clean-up

KW - dredging

KW - deposition

KW - remediation

KW - instructions

KW - risk assessment

KW - risk management

KW - Best Environmental Practice

M3 - Report

SN - 978-951-38-6900-7

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - TBT-BAT MANUAL

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Vahanne P, (ed.), Vestola E, (ed.). TBT-BAT MANUAL: Organotinapitoisten sedimenttien ruoppaus ja käsittely. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 85 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2371).