Hiilivetypäästöjen rajoittamisen tekniset ja taloudelliset edellytykset

Translated title of the contribution: Techno-economic assessment of VOC-emission reduction methods

Ulla-Maija Mroueh

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää teknisiä ja taloudellisia mahdollisuuksia vähentää maamme haihtuvien orgaanisten aineiden päästöjä prosessi- ja puhdistusteknisin toimin. Kohdetoimialat ovat liuotteiden käyttöprosessit, öljynjalostus ja bensiinin myynti. Käytettävissä olevia puhdistusteknisiä menetelmiä sekä maalaus-, paino- ja pinnoitusprosessien ja lääketeollisuuden päästöjen rajoittamiseen soveltuvia toimia on käsitelty jo aiemmin ilmestyneessä VTT:n julkaisussa "Liuotteita käyttävän teollisuuden päästöjen rajoittamismahdollisuudet". Tässä osassa selvitetään muiden liuotteiden käyttöprosessien, öljynjalostamojen sekä bensiinin varastoinnin ja myynnin orgaanisten päästöjen vähentämisen teknisiä edellytyksiä. Lisäksi arvioidaan puhdistustekniikan hankinta- ja käyttökustannuksia sekä puhdistus- ja prosessiteknisten rajoittamismenetelmien kustannuksia ja vaikutuksia orgaanisiin päästöihin edellä mainituilla toimialoilla. Liuotteiden ja muiden haihtuvien orgaanisten aineiden käytön vähentäminen tai haihtumisen ehkäiseminen prosessiteknisin toimin on usein sekä teknisesti että taloudellisesti edullisin tapa rajoittaa orgaanisia päästöjä. Edellytyksenä on kuitenkin vielä monissa tapauksissa liuotteettomien tai niukkaliuotteisten pinnoitteiden ja puhdistusaineiden jatkokehitys. Talteenottotekniikan käyttöaluetta voidaan nykyisten kohteiden lisäksi laajentaa erityisesti bensiinivarastojen ja huoltoasemien päästöjen käsittelyyn. Poistokaasun sisältämien orgaanisten aineiden poltto on menetelmänä suhteellisen kallis ja soveltuu lähinnä niihin teollisuusprosesseihin, joiden päästöjä ei nykyisellään pystytä vähentämään prosessiteknisin menetelmin tai haihtuvia yhdisteitä talteenottamalla.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages124
ISBN (Print)951-38-3810-2
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1160
ISSN0358-5085

Fingerprint

economics
methodology

Keywords

  • organic solvents
  • exhaust gases
  • petroleum products

Cite this

Mroueh, U-M. (1990). Hiilivetypäästöjen rajoittamisen tekniset ja taloudelliset edellytykset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1160
Mroueh, Ulla-Maija. / Hiilivetypäästöjen rajoittamisen tekniset ja taloudelliset edellytykset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 124 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1160).
@book{ea53c30114a34346855eba240bcfe0b5,
title = "Hiilivetyp{\"a}{\"a}st{\"o}jen rajoittamisen tekniset ja taloudelliset edellytykset",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena on selvitt{\"a}{\"a} teknisi{\"a} ja taloudellisia mahdollisuuksia v{\"a}hent{\"a}{\"a} maamme haihtuvien orgaanisten aineiden p{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a} prosessi- ja puhdistusteknisin toimin. Kohdetoimialat ovat liuotteiden k{\"a}ytt{\"o}prosessit, {\"o}ljynjalostus ja bensiinin myynti. K{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} olevia puhdistusteknisi{\"a} menetelmi{\"a} sek{\"a} maalaus-, paino- ja pinnoitusprosessien ja l{\"a}{\"a}keteollisuuden p{\"a}{\"a}st{\"o}jen rajoittamiseen soveltuvia toimia on k{\"a}sitelty jo aiemmin ilmestyneess{\"a} VTT:n julkaisussa {"}Liuotteita k{\"a}ytt{\"a}v{\"a}n teollisuuden p{\"a}{\"a}st{\"o}jen rajoittamismahdollisuudet{"}. T{\"a}ss{\"a} osassa selvitet{\"a}{\"a}n muiden liuotteiden k{\"a}ytt{\"o}prosessien, {\"o}ljynjalostamojen sek{\"a} bensiinin varastoinnin ja myynnin orgaanisten p{\"a}{\"a}st{\"o}jen v{\"a}hent{\"a}misen teknisi{\"a} edellytyksi{\"a}. Lis{\"a}ksi arvioidaan puhdistustekniikan hankinta- ja k{\"a}ytt{\"o}kustannuksia sek{\"a} puhdistus- ja prosessiteknisten rajoittamismenetelmien kustannuksia ja vaikutuksia orgaanisiin p{\"a}{\"a}st{\"o}ihin edell{\"a} mainituilla toimialoilla. Liuotteiden ja muiden haihtuvien orgaanisten aineiden k{\"a}yt{\"o}n v{\"a}hent{\"a}minen tai haihtumisen ehk{\"a}iseminen prosessiteknisin toimin on usein sek{\"a} teknisesti ett{\"a} taloudellisesti edullisin tapa rajoittaa orgaanisia p{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a}. Edellytyksen{\"a} on kuitenkin viel{\"a} monissa tapauksissa liuotteettomien tai niukkaliuotteisten pinnoitteiden ja puhdistusaineiden jatkokehitys. Talteenottotekniikan k{\"a}ytt{\"o}aluetta voidaan nykyisten kohteiden lis{\"a}ksi laajentaa erityisesti bensiinivarastojen ja huoltoasemien p{\"a}{\"a}st{\"o}jen k{\"a}sittelyyn. Poistokaasun sis{\"a}lt{\"a}mien orgaanisten aineiden poltto on menetelm{\"a}n{\"a} suhteellisen kallis ja soveltuu l{\"a}hinn{\"a} niihin teollisuusprosesseihin, joiden p{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a} ei nykyisell{\"a}{\"a}n pystyt{\"a} v{\"a}hent{\"a}m{\"a}{\"a}n prosessiteknisin menetelmin tai haihtuvia yhdisteit{\"a} talteenottamalla.",
keywords = "organic solvents, exhaust gases, petroleum products",
author = "Ulla-Maija Mroueh",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3810-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1160",
address = "Finland",

}

Mroueh, U-M 1990, Hiilivetypäästöjen rajoittamisen tekniset ja taloudelliset edellytykset. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1160, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Hiilivetypäästöjen rajoittamisen tekniset ja taloudelliset edellytykset. / Mroueh, Ulla-Maija.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 124 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1160).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Hiilivetypäästöjen rajoittamisen tekniset ja taloudelliset edellytykset

AU - Mroueh, Ulla-Maija

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Tutkimuksen tavoitteena on selvittää teknisiä ja taloudellisia mahdollisuuksia vähentää maamme haihtuvien orgaanisten aineiden päästöjä prosessi- ja puhdistusteknisin toimin. Kohdetoimialat ovat liuotteiden käyttöprosessit, öljynjalostus ja bensiinin myynti. Käytettävissä olevia puhdistusteknisiä menetelmiä sekä maalaus-, paino- ja pinnoitusprosessien ja lääketeollisuuden päästöjen rajoittamiseen soveltuvia toimia on käsitelty jo aiemmin ilmestyneessä VTT:n julkaisussa "Liuotteita käyttävän teollisuuden päästöjen rajoittamismahdollisuudet". Tässä osassa selvitetään muiden liuotteiden käyttöprosessien, öljynjalostamojen sekä bensiinin varastoinnin ja myynnin orgaanisten päästöjen vähentämisen teknisiä edellytyksiä. Lisäksi arvioidaan puhdistustekniikan hankinta- ja käyttökustannuksia sekä puhdistus- ja prosessiteknisten rajoittamismenetelmien kustannuksia ja vaikutuksia orgaanisiin päästöihin edellä mainituilla toimialoilla. Liuotteiden ja muiden haihtuvien orgaanisten aineiden käytön vähentäminen tai haihtumisen ehkäiseminen prosessiteknisin toimin on usein sekä teknisesti että taloudellisesti edullisin tapa rajoittaa orgaanisia päästöjä. Edellytyksenä on kuitenkin vielä monissa tapauksissa liuotteettomien tai niukkaliuotteisten pinnoitteiden ja puhdistusaineiden jatkokehitys. Talteenottotekniikan käyttöaluetta voidaan nykyisten kohteiden lisäksi laajentaa erityisesti bensiinivarastojen ja huoltoasemien päästöjen käsittelyyn. Poistokaasun sisältämien orgaanisten aineiden poltto on menetelmänä suhteellisen kallis ja soveltuu lähinnä niihin teollisuusprosesseihin, joiden päästöjä ei nykyisellään pystytä vähentämään prosessiteknisin menetelmin tai haihtuvia yhdisteitä talteenottamalla.

AB - Tutkimuksen tavoitteena on selvittää teknisiä ja taloudellisia mahdollisuuksia vähentää maamme haihtuvien orgaanisten aineiden päästöjä prosessi- ja puhdistusteknisin toimin. Kohdetoimialat ovat liuotteiden käyttöprosessit, öljynjalostus ja bensiinin myynti. Käytettävissä olevia puhdistusteknisiä menetelmiä sekä maalaus-, paino- ja pinnoitusprosessien ja lääketeollisuuden päästöjen rajoittamiseen soveltuvia toimia on käsitelty jo aiemmin ilmestyneessä VTT:n julkaisussa "Liuotteita käyttävän teollisuuden päästöjen rajoittamismahdollisuudet". Tässä osassa selvitetään muiden liuotteiden käyttöprosessien, öljynjalostamojen sekä bensiinin varastoinnin ja myynnin orgaanisten päästöjen vähentämisen teknisiä edellytyksiä. Lisäksi arvioidaan puhdistustekniikan hankinta- ja käyttökustannuksia sekä puhdistus- ja prosessiteknisten rajoittamismenetelmien kustannuksia ja vaikutuksia orgaanisiin päästöihin edellä mainituilla toimialoilla. Liuotteiden ja muiden haihtuvien orgaanisten aineiden käytön vähentäminen tai haihtumisen ehkäiseminen prosessiteknisin toimin on usein sekä teknisesti että taloudellisesti edullisin tapa rajoittaa orgaanisia päästöjä. Edellytyksenä on kuitenkin vielä monissa tapauksissa liuotteettomien tai niukkaliuotteisten pinnoitteiden ja puhdistusaineiden jatkokehitys. Talteenottotekniikan käyttöaluetta voidaan nykyisten kohteiden lisäksi laajentaa erityisesti bensiinivarastojen ja huoltoasemien päästöjen käsittelyyn. Poistokaasun sisältämien orgaanisten aineiden poltto on menetelmänä suhteellisen kallis ja soveltuu lähinnä niihin teollisuusprosesseihin, joiden päästöjä ei nykyisellään pystytä vähentämään prosessiteknisin menetelmin tai haihtuvia yhdisteitä talteenottamalla.

KW - organic solvents

KW - exhaust gases

KW - petroleum products

M3 - Report

SN - 951-38-3810-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Hiilivetypäästöjen rajoittamisen tekniset ja taloudelliset edellytykset

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mroueh U-M. Hiilivetypäästöjen rajoittamisen tekniset ja taloudelliset edellytykset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 124 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1160).