Tee tästä nyt tolkkua! Tolkunteko suomalaisissa yrityksissä

Liinamaaria Hakola (Editor), Marianne Ekonen, Anne Eskola, Heidi Forsström-Tuominen, Sami Jantunen, Tapio Koivisto

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Kuinka uudenlaisten työtapojen kautta ja yhteistä ymmärrystä lisäämällä voidaan kasvattaa työn merkityksellisyyttä yksilölle sekä parantaa tuottavuutta? Tutkimuksessa tunnistettiin edelläkävijäorganisaatioiden piirteitä ja työtapoja sekä mallinnettiin tuottavia, tulevaisuuden työn tekemisen ja organisoinnin käytänteitä, jotka parantavat tuottavuutta yhteisen ymmärryksen rakentamisen kautta. Käytännössä yrityksissä tehtiin yhteistä ymmärrystä kasvattavia kokeiluja ja tutkittiin, millä keinoin yhteistä ymmärrystä voisi lisätä. Edelläkävijäyrityksistä löytyi poikkeuksellisia, niin kutsuttuja vaihtoehtoisia yrityksiä, jotka tietoisesti ovat hylänneet monet perinteisiin johtamisen teorioihin pohjautuvat käytännöt ja korvanneet ne uusilla, paremmin sopivilla tavoilla. Keskeistä on, että hierarkiat on minimoitu ja vastuuta ja valtaa on jaettu työntekijöille paljon. Käytännön arjessa tämä näkyy siinä, että tiimeissä tehdään päätöksiä yhdessä eikä asioita aina kysytä johtoportaasta tai vastauksia etsitä prosessiohjeista. Johdon tehtävä on käydä dialogia henkilöstön kanssa arjessa, olla kysymässä ja välittämässä, olla yhteydessä asiakkaisiin sekä hankkia yritykselle oikeantyyppisiä, asenteeltaan ja osaamiseltaan sopivia uusia työntekijöitä. Uutta johtamisajattelua esiintyy varsinkin digitaalisten palvelujen yrityksissä, kuten Supercell, Reaktor ja Vincit. Uuden ajan johtamisessa hierarkiat ja hallinto ovat minimissään, ihmisten vastuunotto ja itseorganisoituminen korostuvat sekä osaamisella ja sen kasvattamisella on tärkeä rooli. Vuorovaikutus on johtamisen ja arjen työntekemisen ytimessä. Yrityskulttuuri on vapaamuotoista ja organisoituminen systeemistä. Yrityksissä panostetaan tietoisesti siihen, että tehdään oikeita asioita ja annetaan ihmisten ottaa kantaa ja vastuuta. Samanaikaisesti nämä yritykset onnistuvat olemaan toimialansa kannattavimpia.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages105
  ISBN (Electronic)978-951-38-8449-9
  ISBN (Print)978-951-38-8450-5
  Publication statusPublished - 2016
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Technology
  Number269
  ISSN2242-1211

  Cite this

  Hakola, L. (Ed.), Ekonen, M., Eskola, A., Forsström-Tuominen, H., Jantunen, S., & Koivisto, T. (2016). Tee tästä nyt tolkkua! Tolkunteko suomalaisissa yrityksissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 269
  Hakola, Liinamaaria (Editor) ; Ekonen, Marianne ; Eskola, Anne ; Forsström-Tuominen, Heidi ; Jantunen, Sami ; Koivisto, Tapio. / Tee tästä nyt tolkkua! Tolkunteko suomalaisissa yrityksissä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2016. 105 p. (VTT Technology; No. 269).
  @book{4821d80bd7794a3d89eaeca6adcd17d6,
  title = "Tee t{\"a}st{\"a} nyt tolkkua!: Tolkunteko suomalaisissa yrityksiss{\"a}",
  abstract = "Kuinka uudenlaisten ty{\"o}tapojen kautta ja yhteist{\"a} ymm{\"a}rryst{\"a} lis{\"a}{\"a}m{\"a}ll{\"a} voidaan kasvattaa ty{\"o}n merkityksellisyytt{\"a} yksil{\"o}lle sek{\"a} parantaa tuottavuutta? Tutkimuksessa tunnistettiin edell{\"a}k{\"a}vij{\"a}organisaatioiden piirteit{\"a} ja ty{\"o}tapoja sek{\"a} mallinnettiin tuottavia, tulevaisuuden ty{\"o}n tekemisen ja organisoinnin k{\"a}yt{\"a}nteit{\"a}, jotka parantavat tuottavuutta yhteisen ymm{\"a}rryksen rakentamisen kautta. K{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} yrityksiss{\"a} tehtiin yhteist{\"a} ymm{\"a}rryst{\"a} kasvattavia kokeiluja ja tutkittiin, mill{\"a} keinoin yhteist{\"a} ymm{\"a}rryst{\"a} voisi lis{\"a}t{\"a}. Edell{\"a}k{\"a}vij{\"a}yrityksist{\"a} l{\"o}ytyi poikkeuksellisia, niin kutsuttuja vaihtoehtoisia yrityksi{\"a}, jotka tietoisesti ovat hyl{\"a}nneet monet perinteisiin johtamisen teorioihin pohjautuvat k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}t ja korvanneet ne uusilla, paremmin sopivilla tavoilla. Keskeist{\"a} on, ett{\"a} hierarkiat on minimoitu ja vastuuta ja valtaa on jaettu ty{\"o}ntekij{\"o}ille paljon. K{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n arjessa t{\"a}m{\"a} n{\"a}kyy siin{\"a}, ett{\"a} tiimeiss{\"a} tehd{\"a}{\"a}n p{\"a}{\"a}t{\"o}ksi{\"a} yhdess{\"a} eik{\"a} asioita aina kysyt{\"a} johtoportaasta tai vastauksia etsit{\"a} prosessiohjeista. Johdon teht{\"a}v{\"a} on k{\"a}yd{\"a} dialogia henkil{\"o}st{\"o}n kanssa arjessa, olla kysym{\"a}ss{\"a} ja v{\"a}litt{\"a}m{\"a}ss{\"a}, olla yhteydess{\"a} asiakkaisiin sek{\"a} hankkia yritykselle oikeantyyppisi{\"a}, asenteeltaan ja osaamiseltaan sopivia uusia ty{\"o}ntekij{\"o}it{\"a}. Uutta johtamisajattelua esiintyy varsinkin digitaalisten palvelujen yrityksiss{\"a}, kuten Supercell, Reaktor ja Vincit. Uuden ajan johtamisessa hierarkiat ja hallinto ovat minimiss{\"a}{\"a}n, ihmisten vastuunotto ja itseorganisoituminen korostuvat sek{\"a} osaamisella ja sen kasvattamisella on t{\"a}rke{\"a} rooli. Vuorovaikutus on johtamisen ja arjen ty{\"o}ntekemisen ytimess{\"a}. Yrityskulttuuri on vapaamuotoista ja organisoituminen systeemist{\"a}. Yrityksiss{\"a} panostetaan tietoisesti siihen, ett{\"a} tehd{\"a}{\"a}n oikeita asioita ja annetaan ihmisten ottaa kantaa ja vastuuta. Samanaikaisesti n{\"a}m{\"a} yritykset onnistuvat olemaan toimialansa kannattavimpia.",
  author = "Marianne Ekonen and Anne Eskola and Heidi Forsstr{\"o}m-Tuominen and Sami Jantunen and Tapio Koivisto",
  editor = "Liinamaaria Hakola",
  year = "2016",
  language = "Finnish",
  isbn = "978-951-38-8450-5",
  series = "VTT Technology",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "269",
  address = "Finland",

  }

  Hakola, L (ed.), Ekonen, M, Eskola, A, Forsström-Tuominen, H, Jantunen, S & Koivisto, T 2016, Tee tästä nyt tolkkua! Tolkunteko suomalaisissa yrityksissä. VTT Technology, no. 269, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Tee tästä nyt tolkkua! Tolkunteko suomalaisissa yrityksissä. / Hakola, Liinamaaria (Editor); Ekonen, Marianne; Eskola, Anne; Forsström-Tuominen, Heidi; Jantunen, Sami; Koivisto, Tapio.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2016. 105 p. (VTT Technology; No. 269).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Tee tästä nyt tolkkua!

  T2 - Tolkunteko suomalaisissa yrityksissä

  AU - Ekonen, Marianne

  AU - Eskola, Anne

  AU - Forsström-Tuominen, Heidi

  AU - Jantunen, Sami

  AU - Koivisto, Tapio

  A2 - Hakola, Liinamaaria

  PY - 2016

  Y1 - 2016

  N2 - Kuinka uudenlaisten työtapojen kautta ja yhteistä ymmärrystä lisäämällä voidaan kasvattaa työn merkityksellisyyttä yksilölle sekä parantaa tuottavuutta? Tutkimuksessa tunnistettiin edelläkävijäorganisaatioiden piirteitä ja työtapoja sekä mallinnettiin tuottavia, tulevaisuuden työn tekemisen ja organisoinnin käytänteitä, jotka parantavat tuottavuutta yhteisen ymmärryksen rakentamisen kautta. Käytännössä yrityksissä tehtiin yhteistä ymmärrystä kasvattavia kokeiluja ja tutkittiin, millä keinoin yhteistä ymmärrystä voisi lisätä. Edelläkävijäyrityksistä löytyi poikkeuksellisia, niin kutsuttuja vaihtoehtoisia yrityksiä, jotka tietoisesti ovat hylänneet monet perinteisiin johtamisen teorioihin pohjautuvat käytännöt ja korvanneet ne uusilla, paremmin sopivilla tavoilla. Keskeistä on, että hierarkiat on minimoitu ja vastuuta ja valtaa on jaettu työntekijöille paljon. Käytännön arjessa tämä näkyy siinä, että tiimeissä tehdään päätöksiä yhdessä eikä asioita aina kysytä johtoportaasta tai vastauksia etsitä prosessiohjeista. Johdon tehtävä on käydä dialogia henkilöstön kanssa arjessa, olla kysymässä ja välittämässä, olla yhteydessä asiakkaisiin sekä hankkia yritykselle oikeantyyppisiä, asenteeltaan ja osaamiseltaan sopivia uusia työntekijöitä. Uutta johtamisajattelua esiintyy varsinkin digitaalisten palvelujen yrityksissä, kuten Supercell, Reaktor ja Vincit. Uuden ajan johtamisessa hierarkiat ja hallinto ovat minimissään, ihmisten vastuunotto ja itseorganisoituminen korostuvat sekä osaamisella ja sen kasvattamisella on tärkeä rooli. Vuorovaikutus on johtamisen ja arjen työntekemisen ytimessä. Yrityskulttuuri on vapaamuotoista ja organisoituminen systeemistä. Yrityksissä panostetaan tietoisesti siihen, että tehdään oikeita asioita ja annetaan ihmisten ottaa kantaa ja vastuuta. Samanaikaisesti nämä yritykset onnistuvat olemaan toimialansa kannattavimpia.

  AB - Kuinka uudenlaisten työtapojen kautta ja yhteistä ymmärrystä lisäämällä voidaan kasvattaa työn merkityksellisyyttä yksilölle sekä parantaa tuottavuutta? Tutkimuksessa tunnistettiin edelläkävijäorganisaatioiden piirteitä ja työtapoja sekä mallinnettiin tuottavia, tulevaisuuden työn tekemisen ja organisoinnin käytänteitä, jotka parantavat tuottavuutta yhteisen ymmärryksen rakentamisen kautta. Käytännössä yrityksissä tehtiin yhteistä ymmärrystä kasvattavia kokeiluja ja tutkittiin, millä keinoin yhteistä ymmärrystä voisi lisätä. Edelläkävijäyrityksistä löytyi poikkeuksellisia, niin kutsuttuja vaihtoehtoisia yrityksiä, jotka tietoisesti ovat hylänneet monet perinteisiin johtamisen teorioihin pohjautuvat käytännöt ja korvanneet ne uusilla, paremmin sopivilla tavoilla. Keskeistä on, että hierarkiat on minimoitu ja vastuuta ja valtaa on jaettu työntekijöille paljon. Käytännön arjessa tämä näkyy siinä, että tiimeissä tehdään päätöksiä yhdessä eikä asioita aina kysytä johtoportaasta tai vastauksia etsitä prosessiohjeista. Johdon tehtävä on käydä dialogia henkilöstön kanssa arjessa, olla kysymässä ja välittämässä, olla yhteydessä asiakkaisiin sekä hankkia yritykselle oikeantyyppisiä, asenteeltaan ja osaamiseltaan sopivia uusia työntekijöitä. Uutta johtamisajattelua esiintyy varsinkin digitaalisten palvelujen yrityksissä, kuten Supercell, Reaktor ja Vincit. Uuden ajan johtamisessa hierarkiat ja hallinto ovat minimissään, ihmisten vastuunotto ja itseorganisoituminen korostuvat sekä osaamisella ja sen kasvattamisella on tärkeä rooli. Vuorovaikutus on johtamisen ja arjen työntekemisen ytimessä. Yrityskulttuuri on vapaamuotoista ja organisoituminen systeemistä. Yrityksissä panostetaan tietoisesti siihen, että tehdään oikeita asioita ja annetaan ihmisten ottaa kantaa ja vastuuta. Samanaikaisesti nämä yritykset onnistuvat olemaan toimialansa kannattavimpia.

  M3 - Report

  SN - 978-951-38-8450-5

  T3 - VTT Technology

  BT - Tee tästä nyt tolkkua!

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Hakola L, (ed.), Ekonen M, Eskola A, Forsström-Tuominen H, Jantunen S, Koivisto T. Tee tästä nyt tolkkua! Tolkunteko suomalaisissa yrityksissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2016. 105 p. (VTT Technology; No. 269).