Tehokas ja ympäristöä säästävä tulisijalämmitys: Polttopuun tuotanto ja käyttö

Eija Alakangas, Ari Erkkilä, Heikki Oravainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tämä julkaisu on osa Euroopan Unionin Älykäs Energiahuolto – ohjelman rahoittamaa projektia: BioHousing ”Sustainable, comfortable and competitive biomass based heating of private houses (EIE/05/067/SI2.420197, www.biohousing.eu.com). Julkaisu antaa tietoa tehokkaasta ja ympäristöä säästävästä tulisijalämmityksestä. Lisäksi ohjeissa on tietoa puun pienpolton päästöistä sekä niiden vähentämiseen liittyvistä seikoista. Puun polton terveys- ja viihtyvyyshaittoja voidaan myös minimoida valitsemalla vähäpäästöinen ja tehokas tulisija, käyttämällä kuivaa polttopuuta, opettelemalla oikeat lämmitystavat sekä huolehtimalla tulisijan nuohouksesta. Julkaisu sisältää teoriatietoa, käytännön ohjeita sekä viranomaisten määräyksiä. Lämmityksen lisäksi julkaisussa on tietoa pilkkeen omatoimisesta valmistamisesta sekä varastoinnista. Julkaisu on tarkoitettu kaikille tulisijalämmittäjille, alan toimijoille ja kouluttajille, jotka haluavat myös perustietoa puupolttoaineesta ja sen käytöstä tulisijoista.
Original languageFinnish
Place of PublicationJyväskylä
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages74
ISBN (Print)978-951-38-712 -0
Publication statusPublished - 2008
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Tutkimusraportti
NumberVTT-R-10553-08

Cite this

Alakangas, E., Erkkilä, A., & Oravainen, H. (2008). Tehokas ja ympäristöä säästävä tulisijalämmitys: Polttopuun tuotanto ja käyttö. Jyväskylä: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tutkimusraportti, No. VTT-R-10553-08
Alakangas, Eija ; Erkkilä, Ari ; Oravainen, Heikki. / Tehokas ja ympäristöä säästävä tulisijalämmitys : Polttopuun tuotanto ja käyttö. Jyväskylä : VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 74 p. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-10553-08).
@book{c98457bd77854b08af8176d387257a58,
title = "Tehokas ja ymp{\"a}rist{\"o}{\"a} s{\"a}{\"a}st{\"a}v{\"a} tulisijal{\"a}mmitys: Polttopuun tuotanto ja k{\"a}ytt{\"o}",
abstract = "T{\"a}m{\"a} julkaisu on osa Euroopan Unionin {\"A}lyk{\"a}s Energiahuolto – ohjelman rahoittamaa projektia: BioHousing ”Sustainable, comfortable and competitive biomass based heating of private houses (EIE/05/067/SI2.420197, www.biohousing.eu.com). Julkaisu antaa tietoa tehokkaasta ja ymp{\"a}rist{\"o}{\"a} s{\"a}{\"a}st{\"a}v{\"a}st{\"a} tulisijal{\"a}mmityksest{\"a}. Lis{\"a}ksi ohjeissa on tietoa puun pienpolton p{\"a}{\"a}st{\"o}ist{\"a} sek{\"a} niiden v{\"a}hent{\"a}miseen liittyvist{\"a} seikoista. Puun polton terveys- ja viihtyvyyshaittoja voidaan my{\"o}s minimoida valitsemalla v{\"a}h{\"a}p{\"a}{\"a}st{\"o}inen ja tehokas tulisija, k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} kuivaa polttopuuta, opettelemalla oikeat l{\"a}mmitystavat sek{\"a} huolehtimalla tulisijan nuohouksesta. Julkaisu sis{\"a}lt{\"a}{\"a} teoriatietoa, k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n ohjeita sek{\"a} viranomaisten m{\"a}{\"a}r{\"a}yksi{\"a}. L{\"a}mmityksen lis{\"a}ksi julkaisussa on tietoa pilkkeen omatoimisesta valmistamisesta sek{\"a} varastoinnista. Julkaisu on tarkoitettu kaikille tulisijal{\"a}mmitt{\"a}jille, alan toimijoille ja kouluttajille, jotka haluavat my{\"o}s perustietoa puupolttoaineesta ja sen k{\"a}yt{\"o}st{\"a} tulisijoista.",
author = "Eija Alakangas and Ari Erkkil{\"a} and Heikki Oravainen",
year = "2008",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-38-712 -0",
series = "VTT Tutkimusraportti",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "VTT-R-10553-08",
address = "Finland",

}

Alakangas, E, Erkkilä, A & Oravainen, H 2008, Tehokas ja ympäristöä säästävä tulisijalämmitys: Polttopuun tuotanto ja käyttö. VTT Tutkimusraportti, no. VTT-R-10553-08, VTT Technical Research Centre of Finland, Jyväskylä.

Tehokas ja ympäristöä säästävä tulisijalämmitys : Polttopuun tuotanto ja käyttö. / Alakangas, Eija; Erkkilä, Ari; Oravainen, Heikki.

Jyväskylä : VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 74 p. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-10553-08).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tehokas ja ympäristöä säästävä tulisijalämmitys

T2 - Polttopuun tuotanto ja käyttö

AU - Alakangas, Eija

AU - Erkkilä, Ari

AU - Oravainen, Heikki

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Tämä julkaisu on osa Euroopan Unionin Älykäs Energiahuolto – ohjelman rahoittamaa projektia: BioHousing ”Sustainable, comfortable and competitive biomass based heating of private houses (EIE/05/067/SI2.420197, www.biohousing.eu.com). Julkaisu antaa tietoa tehokkaasta ja ympäristöä säästävästä tulisijalämmityksestä. Lisäksi ohjeissa on tietoa puun pienpolton päästöistä sekä niiden vähentämiseen liittyvistä seikoista. Puun polton terveys- ja viihtyvyyshaittoja voidaan myös minimoida valitsemalla vähäpäästöinen ja tehokas tulisija, käyttämällä kuivaa polttopuuta, opettelemalla oikeat lämmitystavat sekä huolehtimalla tulisijan nuohouksesta. Julkaisu sisältää teoriatietoa, käytännön ohjeita sekä viranomaisten määräyksiä. Lämmityksen lisäksi julkaisussa on tietoa pilkkeen omatoimisesta valmistamisesta sekä varastoinnista. Julkaisu on tarkoitettu kaikille tulisijalämmittäjille, alan toimijoille ja kouluttajille, jotka haluavat myös perustietoa puupolttoaineesta ja sen käytöstä tulisijoista.

AB - Tämä julkaisu on osa Euroopan Unionin Älykäs Energiahuolto – ohjelman rahoittamaa projektia: BioHousing ”Sustainable, comfortable and competitive biomass based heating of private houses (EIE/05/067/SI2.420197, www.biohousing.eu.com). Julkaisu antaa tietoa tehokkaasta ja ympäristöä säästävästä tulisijalämmityksestä. Lisäksi ohjeissa on tietoa puun pienpolton päästöistä sekä niiden vähentämiseen liittyvistä seikoista. Puun polton terveys- ja viihtyvyyshaittoja voidaan myös minimoida valitsemalla vähäpäästöinen ja tehokas tulisija, käyttämällä kuivaa polttopuuta, opettelemalla oikeat lämmitystavat sekä huolehtimalla tulisijan nuohouksesta. Julkaisu sisältää teoriatietoa, käytännön ohjeita sekä viranomaisten määräyksiä. Lämmityksen lisäksi julkaisussa on tietoa pilkkeen omatoimisesta valmistamisesta sekä varastoinnista. Julkaisu on tarkoitettu kaikille tulisijalämmittäjille, alan toimijoille ja kouluttajille, jotka haluavat myös perustietoa puupolttoaineesta ja sen käytöstä tulisijoista.

M3 - Report

SN - 978-951-38-712 -0

T3 - VTT Tutkimusraportti

BT - Tehokas ja ympäristöä säästävä tulisijalämmitys

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Jyväskylä

ER -

Alakangas E, Erkkilä A, Oravainen H. Tehokas ja ympäristöä säästävä tulisijalämmitys: Polttopuun tuotanto ja käyttö. Jyväskylä: VTT Technical Research Centre of Finland, 2008. 74 p. (VTT Tutkimusraportti; No. VTT-R-10553-08).