Tehotariffikuluttajien huipunleikkausmahdollisuudet

Juha Forsström, Juhani Rouvali, Seppo Kärkkäinen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tutkimuksessa arvioitiin pienen ja keskisuuren (pk-) teollisuuden sekä palvelusektorin kuluttajien mahdollisuudet pienentää sähkön lyhytaikaisia kulutushuippuja. Sähkön käyttäjien oletettiin ohjaavan kuormitustaan itsenäisesti tehotariffin antamien kannustimien mukaan. Tavoitteena oli päätellä ohjattavien tehojen valtakunnallinen kokonaismäärä, ohjauspotentiaali. Tutkimuksen kuluessa kehitettiin menetelmä huipputehon leikkauksen arviointiin. Lähtötietoina käytettiin Suomen Sähkölaitosyhdistys r.y:n tekemiä kuormituskäyrämittauksia, joissa kuormitustiedot on talletettu tuntikeskitehoina. Pk-teollisuutta tarkasteltiin teollisuustoimialoittain ja palvelusektoria palveluryhmittäin. Mittauskohteita oli pk-teollisuudesta 119 ja palvelusektorilta 130. Mikään teollisuustoimiala tai palveluryhmä ei osoittautunut selvästi muita lupaavammaksi huipputehon leikkaamisessa. Kohteet, joissa huipputehon alentaminen mittaustulosten mukaan arvioitiin mahdolliseksi, olivat yksittäisiä mittauskohteita eri toimialoilta ja palveluryhmistä. Mittauskohteiden analyysitulokset yleistämällä saatiin koko pk-teollisuuden ohjauspotentiaaliksi 30 MW ja palveluiden 60 MW. Palveluiden ohjauspotentiaalista katu- ja tievalaistuksen osuus oli 40 MW. Valtakunnallinen tehoalenema on tehohuippujen eriaikaisuudesta johtuen niiden yhteismäärää pienempi.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages90
  ISBN (Print)951-38-3416-6
  Publication statusPublished - 1989
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
  Number606
  ISSN0358-5077

  Fingerprint

  industry

  Keywords

  • electricity supply industry
  • load regulation
  • peak clipping
  • energy consumption

  Cite this

  Forsström, J., Rouvali, J., & Kärkkäinen, S. (1989). Tehotariffikuluttajien huipunleikkausmahdollisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 606
  Forsström, Juha ; Rouvali, Juhani ; Kärkkäinen, Seppo. / Tehotariffikuluttajien huipunleikkausmahdollisuudet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 90 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 606).
  @book{5e5950aff2e843b4b6a027fa661bfbe4,
  title = "Tehotariffikuluttajien huipunleikkausmahdollisuudet",
  abstract = "Tutkimuksessa arvioitiin pienen ja keskisuuren (pk-) teollisuuden sek{\"a} palvelusektorin kuluttajien mahdollisuudet pienent{\"a}{\"a} s{\"a}hk{\"o}n lyhytaikaisia kulutushuippuja. S{\"a}hk{\"o}n k{\"a}ytt{\"a}jien oletettiin ohjaavan kuormitustaan itsen{\"a}isesti tehotariffin antamien kannustimien mukaan. Tavoitteena oli p{\"a}{\"a}tell{\"a} ohjattavien tehojen valtakunnallinen kokonaism{\"a}{\"a}r{\"a}, ohjauspotentiaali. Tutkimuksen kuluessa kehitettiin menetelm{\"a} huipputehon leikkauksen arviointiin. L{\"a}ht{\"o}tietoina k{\"a}ytettiin Suomen S{\"a}hk{\"o}laitosyhdistys r.y:n tekemi{\"a} kuormitusk{\"a}yr{\"a}mittauksia, joissa kuormitustiedot on talletettu tuntikeskitehoina. Pk-teollisuutta tarkasteltiin teollisuustoimialoittain ja palvelusektoria palveluryhmitt{\"a}in. Mittauskohteita oli pk-teollisuudesta 119 ja palvelusektorilta 130. Mik{\"a}{\"a}n teollisuustoimiala tai palveluryhm{\"a} ei osoittautunut selv{\"a}sti muita lupaavammaksi huipputehon leikkaamisessa. Kohteet, joissa huipputehon alentaminen mittaustulosten mukaan arvioitiin mahdolliseksi, olivat yksitt{\"a}isi{\"a} mittauskohteita eri toimialoilta ja palveluryhmist{\"a}. Mittauskohteiden analyysitulokset yleist{\"a}m{\"a}ll{\"a} saatiin koko pk-teollisuuden ohjauspotentiaaliksi 30 MW ja palveluiden 60 MW. Palveluiden ohjauspotentiaalista katu- ja tievalaistuksen osuus oli 40 MW. Valtakunnallinen tehoalenema on tehohuippujen eriaikaisuudesta johtuen niiden yhteism{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} pienempi.",
  keywords = "electricity supply industry, load regulation, peak clipping, energy consumption",
  author = "Juha Forsstr{\"o}m and Juhani Rouvali and Seppo K{\"a}rkk{\"a}inen",
  year = "1989",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3416-6",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "606",
  address = "Finland",

  }

  Forsström, J, Rouvali, J & Kärkkäinen, S 1989, Tehotariffikuluttajien huipunleikkausmahdollisuudet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 606, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Tehotariffikuluttajien huipunleikkausmahdollisuudet. / Forsström, Juha; Rouvali, Juhani; Kärkkäinen, Seppo.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 90 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 606).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Tehotariffikuluttajien huipunleikkausmahdollisuudet

  AU - Forsström, Juha

  AU - Rouvali, Juhani

  AU - Kärkkäinen, Seppo

  PY - 1989

  Y1 - 1989

  N2 - Tutkimuksessa arvioitiin pienen ja keskisuuren (pk-) teollisuuden sekä palvelusektorin kuluttajien mahdollisuudet pienentää sähkön lyhytaikaisia kulutushuippuja. Sähkön käyttäjien oletettiin ohjaavan kuormitustaan itsenäisesti tehotariffin antamien kannustimien mukaan. Tavoitteena oli päätellä ohjattavien tehojen valtakunnallinen kokonaismäärä, ohjauspotentiaali. Tutkimuksen kuluessa kehitettiin menetelmä huipputehon leikkauksen arviointiin. Lähtötietoina käytettiin Suomen Sähkölaitosyhdistys r.y:n tekemiä kuormituskäyrämittauksia, joissa kuormitustiedot on talletettu tuntikeskitehoina. Pk-teollisuutta tarkasteltiin teollisuustoimialoittain ja palvelusektoria palveluryhmittäin. Mittauskohteita oli pk-teollisuudesta 119 ja palvelusektorilta 130. Mikään teollisuustoimiala tai palveluryhmä ei osoittautunut selvästi muita lupaavammaksi huipputehon leikkaamisessa. Kohteet, joissa huipputehon alentaminen mittaustulosten mukaan arvioitiin mahdolliseksi, olivat yksittäisiä mittauskohteita eri toimialoilta ja palveluryhmistä. Mittauskohteiden analyysitulokset yleistämällä saatiin koko pk-teollisuuden ohjauspotentiaaliksi 30 MW ja palveluiden 60 MW. Palveluiden ohjauspotentiaalista katu- ja tievalaistuksen osuus oli 40 MW. Valtakunnallinen tehoalenema on tehohuippujen eriaikaisuudesta johtuen niiden yhteismäärää pienempi.

  AB - Tutkimuksessa arvioitiin pienen ja keskisuuren (pk-) teollisuuden sekä palvelusektorin kuluttajien mahdollisuudet pienentää sähkön lyhytaikaisia kulutushuippuja. Sähkön käyttäjien oletettiin ohjaavan kuormitustaan itsenäisesti tehotariffin antamien kannustimien mukaan. Tavoitteena oli päätellä ohjattavien tehojen valtakunnallinen kokonaismäärä, ohjauspotentiaali. Tutkimuksen kuluessa kehitettiin menetelmä huipputehon leikkauksen arviointiin. Lähtötietoina käytettiin Suomen Sähkölaitosyhdistys r.y:n tekemiä kuormituskäyrämittauksia, joissa kuormitustiedot on talletettu tuntikeskitehoina. Pk-teollisuutta tarkasteltiin teollisuustoimialoittain ja palvelusektoria palveluryhmittäin. Mittauskohteita oli pk-teollisuudesta 119 ja palvelusektorilta 130. Mikään teollisuustoimiala tai palveluryhmä ei osoittautunut selvästi muita lupaavammaksi huipputehon leikkaamisessa. Kohteet, joissa huipputehon alentaminen mittaustulosten mukaan arvioitiin mahdolliseksi, olivat yksittäisiä mittauskohteita eri toimialoilta ja palveluryhmistä. Mittauskohteiden analyysitulokset yleistämällä saatiin koko pk-teollisuuden ohjauspotentiaaliksi 30 MW ja palveluiden 60 MW. Palveluiden ohjauspotentiaalista katu- ja tievalaistuksen osuus oli 40 MW. Valtakunnallinen tehoalenema on tehohuippujen eriaikaisuudesta johtuen niiden yhteismäärää pienempi.

  KW - electricity supply industry

  KW - load regulation

  KW - peak clipping

  KW - energy consumption

  M3 - Report

  SN - 951-38-3416-6

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

  BT - Tehotariffikuluttajien huipunleikkausmahdollisuudet

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Forsström J, Rouvali J, Kärkkäinen S. Tehotariffikuluttajien huipunleikkausmahdollisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 90 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 606).