Tehotariffikuluttajien huipunleikkausmahdollisuudet

Juha Forsström, Juhani Rouvali, Seppo Kärkkäinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa arvioitiin pienen ja keskisuuren (pk-) teollisuuden sekä palvelusektorin kuluttajien mahdollisuudet pienentää sähkön lyhytaikaisia kulutushuippuja. Sähkön käyttäjien oletettiin ohjaavan kuormitustaan itsenäisesti tehotariffin antamien kannustimien mukaan. Tavoitteena oli päätellä ohjattavien tehojen valtakunnallinen kokonaismäärä, ohjauspotentiaali. Tutkimuksen kuluessa kehitettiin menetelmä huipputehon leikkauksen arviointiin. Lähtötietoina käytettiin Suomen Sähkölaitosyhdistys r.y:n tekemiä kuormituskäyrämittauksia, joissa kuormitustiedot on talletettu tuntikeskitehoina. Pk-teollisuutta tarkasteltiin teollisuustoimialoittain ja palvelusektoria palveluryhmittäin. Mittauskohteita oli pk-teollisuudesta 119 ja palvelusektorilta 130. Mikään teollisuustoimiala tai palveluryhmä ei osoittautunut selvästi muita lupaavammaksi huipputehon leikkaamisessa. Kohteet, joissa huipputehon alentaminen mittaustulosten mukaan arvioitiin mahdolliseksi, olivat yksittäisiä mittauskohteita eri toimialoilta ja palveluryhmistä. Mittauskohteiden analyysitulokset yleistämällä saatiin koko pk-teollisuuden ohjauspotentiaaliksi 30 MW ja palveluiden 60 MW. Palveluiden ohjauspotentiaalista katu- ja tievalaistuksen osuus oli 40 MW. Valtakunnallinen tehoalenema on tehohuippujen eriaikaisuudesta johtuen niiden yhteismäärää pienempi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages90
ISBN (Print)951-38-3416-6
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number606
ISSN0358-5077

Fingerprint

industry

Keywords

  • electricity supply industry
  • load regulation
  • peak clipping
  • energy consumption

Cite this

Forsström, J., Rouvali, J., & Kärkkäinen, S. (1989). Tehotariffikuluttajien huipunleikkausmahdollisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 606
Forsström, Juha ; Rouvali, Juhani ; Kärkkäinen, Seppo. / Tehotariffikuluttajien huipunleikkausmahdollisuudet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 90 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 606).
@book{5e5950aff2e843b4b6a027fa661bfbe4,
title = "Tehotariffikuluttajien huipunleikkausmahdollisuudet",
abstract = "Tutkimuksessa arvioitiin pienen ja keskisuuren (pk-) teollisuuden sek{\"a} palvelusektorin kuluttajien mahdollisuudet pienent{\"a}{\"a} s{\"a}hk{\"o}n lyhytaikaisia kulutushuippuja. S{\"a}hk{\"o}n k{\"a}ytt{\"a}jien oletettiin ohjaavan kuormitustaan itsen{\"a}isesti tehotariffin antamien kannustimien mukaan. Tavoitteena oli p{\"a}{\"a}tell{\"a} ohjattavien tehojen valtakunnallinen kokonaism{\"a}{\"a}r{\"a}, ohjauspotentiaali. Tutkimuksen kuluessa kehitettiin menetelm{\"a} huipputehon leikkauksen arviointiin. L{\"a}ht{\"o}tietoina k{\"a}ytettiin Suomen S{\"a}hk{\"o}laitosyhdistys r.y:n tekemi{\"a} kuormitusk{\"a}yr{\"a}mittauksia, joissa kuormitustiedot on talletettu tuntikeskitehoina. Pk-teollisuutta tarkasteltiin teollisuustoimialoittain ja palvelusektoria palveluryhmitt{\"a}in. Mittauskohteita oli pk-teollisuudesta 119 ja palvelusektorilta 130. Mik{\"a}{\"a}n teollisuustoimiala tai palveluryhm{\"a} ei osoittautunut selv{\"a}sti muita lupaavammaksi huipputehon leikkaamisessa. Kohteet, joissa huipputehon alentaminen mittaustulosten mukaan arvioitiin mahdolliseksi, olivat yksitt{\"a}isi{\"a} mittauskohteita eri toimialoilta ja palveluryhmist{\"a}. Mittauskohteiden analyysitulokset yleist{\"a}m{\"a}ll{\"a} saatiin koko pk-teollisuuden ohjauspotentiaaliksi 30 MW ja palveluiden 60 MW. Palveluiden ohjauspotentiaalista katu- ja tievalaistuksen osuus oli 40 MW. Valtakunnallinen tehoalenema on tehohuippujen eriaikaisuudesta johtuen niiden yhteism{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} pienempi.",
keywords = "electricity supply industry, load regulation, peak clipping, energy consumption",
author = "Juha Forsstr{\"o}m and Juhani Rouvali and Seppo K{\"a}rkk{\"a}inen",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3416-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "606",
address = "Finland",

}

Forsström, J, Rouvali, J & Kärkkäinen, S 1989, Tehotariffikuluttajien huipunleikkausmahdollisuudet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 606, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tehotariffikuluttajien huipunleikkausmahdollisuudet. / Forsström, Juha; Rouvali, Juhani; Kärkkäinen, Seppo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 90 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 606).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tehotariffikuluttajien huipunleikkausmahdollisuudet

AU - Forsström, Juha

AU - Rouvali, Juhani

AU - Kärkkäinen, Seppo

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Tutkimuksessa arvioitiin pienen ja keskisuuren (pk-) teollisuuden sekä palvelusektorin kuluttajien mahdollisuudet pienentää sähkön lyhytaikaisia kulutushuippuja. Sähkön käyttäjien oletettiin ohjaavan kuormitustaan itsenäisesti tehotariffin antamien kannustimien mukaan. Tavoitteena oli päätellä ohjattavien tehojen valtakunnallinen kokonaismäärä, ohjauspotentiaali. Tutkimuksen kuluessa kehitettiin menetelmä huipputehon leikkauksen arviointiin. Lähtötietoina käytettiin Suomen Sähkölaitosyhdistys r.y:n tekemiä kuormituskäyrämittauksia, joissa kuormitustiedot on talletettu tuntikeskitehoina. Pk-teollisuutta tarkasteltiin teollisuustoimialoittain ja palvelusektoria palveluryhmittäin. Mittauskohteita oli pk-teollisuudesta 119 ja palvelusektorilta 130. Mikään teollisuustoimiala tai palveluryhmä ei osoittautunut selvästi muita lupaavammaksi huipputehon leikkaamisessa. Kohteet, joissa huipputehon alentaminen mittaustulosten mukaan arvioitiin mahdolliseksi, olivat yksittäisiä mittauskohteita eri toimialoilta ja palveluryhmistä. Mittauskohteiden analyysitulokset yleistämällä saatiin koko pk-teollisuuden ohjauspotentiaaliksi 30 MW ja palveluiden 60 MW. Palveluiden ohjauspotentiaalista katu- ja tievalaistuksen osuus oli 40 MW. Valtakunnallinen tehoalenema on tehohuippujen eriaikaisuudesta johtuen niiden yhteismäärää pienempi.

AB - Tutkimuksessa arvioitiin pienen ja keskisuuren (pk-) teollisuuden sekä palvelusektorin kuluttajien mahdollisuudet pienentää sähkön lyhytaikaisia kulutushuippuja. Sähkön käyttäjien oletettiin ohjaavan kuormitustaan itsenäisesti tehotariffin antamien kannustimien mukaan. Tavoitteena oli päätellä ohjattavien tehojen valtakunnallinen kokonaismäärä, ohjauspotentiaali. Tutkimuksen kuluessa kehitettiin menetelmä huipputehon leikkauksen arviointiin. Lähtötietoina käytettiin Suomen Sähkölaitosyhdistys r.y:n tekemiä kuormituskäyrämittauksia, joissa kuormitustiedot on talletettu tuntikeskitehoina. Pk-teollisuutta tarkasteltiin teollisuustoimialoittain ja palvelusektoria palveluryhmittäin. Mittauskohteita oli pk-teollisuudesta 119 ja palvelusektorilta 130. Mikään teollisuustoimiala tai palveluryhmä ei osoittautunut selvästi muita lupaavammaksi huipputehon leikkaamisessa. Kohteet, joissa huipputehon alentaminen mittaustulosten mukaan arvioitiin mahdolliseksi, olivat yksittäisiä mittauskohteita eri toimialoilta ja palveluryhmistä. Mittauskohteiden analyysitulokset yleistämällä saatiin koko pk-teollisuuden ohjauspotentiaaliksi 30 MW ja palveluiden 60 MW. Palveluiden ohjauspotentiaalista katu- ja tievalaistuksen osuus oli 40 MW. Valtakunnallinen tehoalenema on tehohuippujen eriaikaisuudesta johtuen niiden yhteismäärää pienempi.

KW - electricity supply industry

KW - load regulation

KW - peak clipping

KW - energy consumption

M3 - Report

SN - 951-38-3416-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Tehotariffikuluttajien huipunleikkausmahdollisuudet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Forsström J, Rouvali J, Kärkkäinen S. Tehotariffikuluttajien huipunleikkausmahdollisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 90 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 606).