Tehotela-ohjelmisto vierintälaakerien kriittisten käyttötilanteiden valvontaan

Risto Parikka

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

VTT suoritti yhteistyössä useiden suomalaisten yritysten kanssa tutkimuksen, jossa suoritettiin mittauksia sekä käytännön paperikoneympäristössä että laboratoriossa koelaitteistolla. Tutkimus sisältyi vuosina 1999 - 2002 läpivietyyn Tekesin ja yritysten rahoittaman Tehotela-projektiin. Teollisuusmittausten ja koetulosten pohjalta ohjelmoitiin Windows-pohjainen tietokantaa hyödyntävä diagnostiikkajäjestelmän prototyyppi, joka mittausarvoja sekä laakerin geometriatietoja ja voiteluainetietoja yhdistelemällä pystyy määrittämään laakerin hetkellisen käyntivälyksen ja laakerin teoreettisen voitelukalvon paksuuden. Ohjelmistoa on käytetty laboratoriotestauslaitteiston yhteydessä, mutta se on tietyn muutoksin otettavissa käyttöön myös teollisuusympäristössä. Paperikoneympäristöön siirryttäessä haasteena ovat erityisesti olosuhteet ja prosessin häiriöt, joita laboratoriokokeissa ei ole ollutmahdollista simuloida. Luontevia jatkotoimenpiteitä kehitystyössä ovat riittävän laaja testaustoiminta, on-line-öljyanalysoinnin yhdistäminen mitaus- ja analysointijärjestelmään sekä ohjelmiston mahdollinen kaupallistaminen.
Original languageFinnish
Pages (from-to)24-27
JournalKunnossapito
Volume19
Issue number1
Publication statusPublished - 2005
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Cite this

@article{8b6bfc45212c416a84992165a32e323a,
title = "Tehotela-ohjelmisto vierint{\"a}laakerien kriittisten k{\"a}ytt{\"o}tilanteiden valvontaan",
abstract = "VTT suoritti yhteisty{\"o}ss{\"a} useiden suomalaisten yritysten kanssa tutkimuksen, jossa suoritettiin mittauksia sek{\"a} k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n paperikoneymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a} ett{\"a} laboratoriossa koelaitteistolla. Tutkimus sis{\"a}ltyi vuosina 1999 - 2002 l{\"a}pivietyyn Tekesin ja yritysten rahoittaman Tehotela-projektiin. Teollisuusmittausten ja koetulosten pohjalta ohjelmoitiin Windows-pohjainen tietokantaa hy{\"o}dynt{\"a}v{\"a} diagnostiikkaj{\"a}jestelm{\"a}n prototyyppi, joka mittausarvoja sek{\"a} laakerin geometriatietoja ja voiteluainetietoja yhdistelem{\"a}ll{\"a} pystyy m{\"a}{\"a}ritt{\"a}m{\"a}{\"a}n laakerin hetkellisen k{\"a}yntiv{\"a}lyksen ja laakerin teoreettisen voitelukalvon paksuuden. Ohjelmistoa on k{\"a}ytetty laboratoriotestauslaitteiston yhteydess{\"a}, mutta se on tietyn muutoksin otettavissa k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n my{\"o}s teollisuusymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a}. Paperikoneymp{\"a}rist{\"o}{\"o}n siirrytt{\"a}ess{\"a} haasteena ovat erityisesti olosuhteet ja prosessin h{\"a}iri{\"o}t, joita laboratoriokokeissa ei ole ollutmahdollista simuloida. Luontevia jatkotoimenpiteit{\"a} kehitysty{\"o}ss{\"a} ovat riitt{\"a}v{\"a}n laaja testaustoiminta, on-line-{\"o}ljyanalysoinnin yhdist{\"a}minen mitaus- ja analysointij{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n sek{\"a} ohjelmiston mahdollinen kaupallistaminen.",
author = "Risto Parikka",
note = "Project code: G4SU00164",
year = "2005",
language = "Finnish",
volume = "19",
pages = "24--27",
journal = "Promaint",
issn = "1797-2000",
publisher = "Kunnossapitoyhdistys Promaint ry.",
number = "1",

}

Tehotela-ohjelmisto vierintälaakerien kriittisten käyttötilanteiden valvontaan. / Parikka, Risto.

In: Kunnossapito, Vol. 19, No. 1, 2005, p. 24-27.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Tehotela-ohjelmisto vierintälaakerien kriittisten käyttötilanteiden valvontaan

AU - Parikka, Risto

N1 - Project code: G4SU00164

PY - 2005

Y1 - 2005

N2 - VTT suoritti yhteistyössä useiden suomalaisten yritysten kanssa tutkimuksen, jossa suoritettiin mittauksia sekä käytännön paperikoneympäristössä että laboratoriossa koelaitteistolla. Tutkimus sisältyi vuosina 1999 - 2002 läpivietyyn Tekesin ja yritysten rahoittaman Tehotela-projektiin. Teollisuusmittausten ja koetulosten pohjalta ohjelmoitiin Windows-pohjainen tietokantaa hyödyntävä diagnostiikkajäjestelmän prototyyppi, joka mittausarvoja sekä laakerin geometriatietoja ja voiteluainetietoja yhdistelemällä pystyy määrittämään laakerin hetkellisen käyntivälyksen ja laakerin teoreettisen voitelukalvon paksuuden. Ohjelmistoa on käytetty laboratoriotestauslaitteiston yhteydessä, mutta se on tietyn muutoksin otettavissa käyttöön myös teollisuusympäristössä. Paperikoneympäristöön siirryttäessä haasteena ovat erityisesti olosuhteet ja prosessin häiriöt, joita laboratoriokokeissa ei ole ollutmahdollista simuloida. Luontevia jatkotoimenpiteitä kehitystyössä ovat riittävän laaja testaustoiminta, on-line-öljyanalysoinnin yhdistäminen mitaus- ja analysointijärjestelmään sekä ohjelmiston mahdollinen kaupallistaminen.

AB - VTT suoritti yhteistyössä useiden suomalaisten yritysten kanssa tutkimuksen, jossa suoritettiin mittauksia sekä käytännön paperikoneympäristössä että laboratoriossa koelaitteistolla. Tutkimus sisältyi vuosina 1999 - 2002 läpivietyyn Tekesin ja yritysten rahoittaman Tehotela-projektiin. Teollisuusmittausten ja koetulosten pohjalta ohjelmoitiin Windows-pohjainen tietokantaa hyödyntävä diagnostiikkajäjestelmän prototyyppi, joka mittausarvoja sekä laakerin geometriatietoja ja voiteluainetietoja yhdistelemällä pystyy määrittämään laakerin hetkellisen käyntivälyksen ja laakerin teoreettisen voitelukalvon paksuuden. Ohjelmistoa on käytetty laboratoriotestauslaitteiston yhteydessä, mutta se on tietyn muutoksin otettavissa käyttöön myös teollisuusympäristössä. Paperikoneympäristöön siirryttäessä haasteena ovat erityisesti olosuhteet ja prosessin häiriöt, joita laboratoriokokeissa ei ole ollutmahdollista simuloida. Luontevia jatkotoimenpiteitä kehitystyössä ovat riittävän laaja testaustoiminta, on-line-öljyanalysoinnin yhdistäminen mitaus- ja analysointijärjestelmään sekä ohjelmiston mahdollinen kaupallistaminen.

M3 - Article

VL - 19

SP - 24

EP - 27

JO - Promaint

JF - Promaint

SN - 1797-2000

IS - 1

ER -