Tekniset torjuntatoimenpiteet metsäbiomassojen käsittelyn terveysvaarojen vähentämiseksi

Matti Lehtimäki, Aimo Taipale, Tapio Kalliohaka, Matti Niemeläinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Biopolttoaineiden eri käsittelyvaiheissa esiintyy työntekijän terveydelle haitallisia ilman epäpuhtauksia, jotka kulkeutuvat käsiteltävästä biomassasta työntekijän hengitysilmaan. Kun käsitellään haketta, ensisijainen ratkaisu ilmaan vapautuvien epäpuhtauksien hallinnassa on tehokkaasti ja luotettavasti toimiva ohjaamo. Tehokkaan suodatuksen lisäksi työntekijän suojauksen kannalta oleellisia seikkoja ovat ohjaamon ylipaine ja tiiveys, joihin vaikuttaa ratkaisevasti lämpöolosuhteiden hallinta. Ohjaamon ikkunat tulisi pitää aina suljettuina ylipaineen ja vuotojen eliminoimiseksi. Ohjaamon puhtaanapito on tärkeää sisälähteiden eliminoimiseksi, sillä työntekijän mukana ohjaamoon voi kulkeutua mm. mikrobiologisia epäpuhtauksia. Työkoneiden asemoinnin suhteen on tärkeää, että erityisesti tuulen alapuolelle sijoittuvan (kuljetusauton) ohjaamo täyttää tiukat suojausvaatimukset. Vaikka ohjaamo toimii normaalisti, sen suojauskerroin ei kuitenkaan välttämättä ole riittävä suojaamaan työntekijää biologisilta altisteilta. Lisäsuojausta on mahdollista toteuttaa kierrättävän ilmanpuhdistinlaitteen, hengityssuojainmaskin tai kohdepuhalluksen avulla. Ohjaamoissa olisi myös hyvä olla ylipaineen seurantalaite, joka osoittaa, onko ohjaamo ilmanvaihtoteknisesti kunnossa. Käytännössä merkittävä ongelma on suodattimen riittämätön pölykapasiteetti. Suodatin tulisikin mitoittaa siten, että siinä on riittävästi pinta-alaa, jolloin myös puhdistus- tai vaihtoväli on riittävän pitkä. Suodattimen helppo huollettavuus koneissa on erittäin tärkeää samoin kuin koneen käyttäjien aktiivisuus suodattimen huollossa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages45
ISBN (Electronic)978-951-38-8489-5
ISBN (Print)978-951-38-8490-1
Publication statusPublished - 2016
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Technology
Number280
ISSN2242-1211

Keywords

  • bioenergia
  • työturvallisuus
  • ilmansuodatus

Cite this

Lehtimäki, M., Taipale, A., Kalliohaka, T., & Niemeläinen, M. (2016). Tekniset torjuntatoimenpiteet metsäbiomassojen käsittelyn terveysvaarojen vähentämiseksi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 280
Lehtimäki, Matti ; Taipale, Aimo ; Kalliohaka, Tapio ; Niemeläinen, Matti. / Tekniset torjuntatoimenpiteet metsäbiomassojen käsittelyn terveysvaarojen vähentämiseksi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2016. 45 p. (VTT Technology; No. 280).
@book{3a6cdcda200a4fa9a832216b31a45d2e,
title = "Tekniset torjuntatoimenpiteet mets{\"a}biomassojen k{\"a}sittelyn terveysvaarojen v{\"a}hent{\"a}miseksi",
abstract = "Biopolttoaineiden eri k{\"a}sittelyvaiheissa esiintyy ty{\"o}ntekij{\"a}n terveydelle haitallisia ilman ep{\"a}puhtauksia, jotka kulkeutuvat k{\"a}sitelt{\"a}v{\"a}st{\"a} biomassasta ty{\"o}ntekij{\"a}n hengitysilmaan. Kun k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n haketta, ensisijainen ratkaisu ilmaan vapautuvien ep{\"a}puhtauksien hallinnassa on tehokkaasti ja luotettavasti toimiva ohjaamo. Tehokkaan suodatuksen lis{\"a}ksi ty{\"o}ntekij{\"a}n suojauksen kannalta oleellisia seikkoja ovat ohjaamon ylipaine ja tiiveys, joihin vaikuttaa ratkaisevasti l{\"a}mp{\"o}olosuhteiden hallinta. Ohjaamon ikkunat tulisi pit{\"a}{\"a} aina suljettuina ylipaineen ja vuotojen eliminoimiseksi. Ohjaamon puhtaanapito on t{\"a}rke{\"a}{\"a} sis{\"a}l{\"a}hteiden eliminoimiseksi, sill{\"a} ty{\"o}ntekij{\"a}n mukana ohjaamoon voi kulkeutua mm. mikrobiologisia ep{\"a}puhtauksia. Ty{\"o}koneiden asemoinnin suhteen on t{\"a}rke{\"a}{\"a}, ett{\"a} erityisesti tuulen alapuolelle sijoittuvan (kuljetusauton) ohjaamo t{\"a}ytt{\"a}{\"a} tiukat suojausvaatimukset. Vaikka ohjaamo toimii normaalisti, sen suojauskerroin ei kuitenkaan v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}tt{\"a} ole riitt{\"a}v{\"a} suojaamaan ty{\"o}ntekij{\"a}{\"a} biologisilta altisteilta. Lis{\"a}suojausta on mahdollista toteuttaa kierr{\"a}tt{\"a}v{\"a}n ilmanpuhdistinlaitteen, hengityssuojainmaskin tai kohdepuhalluksen avulla. Ohjaamoissa olisi my{\"o}s hyv{\"a} olla ylipaineen seurantalaite, joka osoittaa, onko ohjaamo ilmanvaihtoteknisesti kunnossa. K{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} merkitt{\"a}v{\"a} ongelma on suodattimen riitt{\"a}m{\"a}t{\"o}n p{\"o}lykapasiteetti. Suodatin tulisikin mitoittaa siten, ett{\"a} siin{\"a} on riitt{\"a}v{\"a}sti pinta-alaa, jolloin my{\"o}s puhdistus- tai vaihtov{\"a}li on riitt{\"a}v{\"a}n pitk{\"a}. Suodattimen helppo huollettavuus koneissa on eritt{\"a}in t{\"a}rke{\"a}{\"a} samoin kuin koneen k{\"a}ytt{\"a}jien aktiivisuus suodattimen huollossa.",
keywords = "bioenergia, ty{\"o}turvallisuus, ilmansuodatus",
author = "Matti Lehtim{\"a}ki and Aimo Taipale and Tapio Kalliohaka and Matti Niemel{\"a}inen",
year = "2016",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-38-8490-1",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "280",
address = "Finland",

}

Lehtimäki, M, Taipale, A, Kalliohaka, T & Niemeläinen, M 2016, Tekniset torjuntatoimenpiteet metsäbiomassojen käsittelyn terveysvaarojen vähentämiseksi. VTT Technology, no. 280, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tekniset torjuntatoimenpiteet metsäbiomassojen käsittelyn terveysvaarojen vähentämiseksi. / Lehtimäki, Matti; Taipale, Aimo; Kalliohaka, Tapio; Niemeläinen, Matti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2016. 45 p. (VTT Technology; No. 280).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tekniset torjuntatoimenpiteet metsäbiomassojen käsittelyn terveysvaarojen vähentämiseksi

AU - Lehtimäki, Matti

AU - Taipale, Aimo

AU - Kalliohaka, Tapio

AU - Niemeläinen, Matti

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Biopolttoaineiden eri käsittelyvaiheissa esiintyy työntekijän terveydelle haitallisia ilman epäpuhtauksia, jotka kulkeutuvat käsiteltävästä biomassasta työntekijän hengitysilmaan. Kun käsitellään haketta, ensisijainen ratkaisu ilmaan vapautuvien epäpuhtauksien hallinnassa on tehokkaasti ja luotettavasti toimiva ohjaamo. Tehokkaan suodatuksen lisäksi työntekijän suojauksen kannalta oleellisia seikkoja ovat ohjaamon ylipaine ja tiiveys, joihin vaikuttaa ratkaisevasti lämpöolosuhteiden hallinta. Ohjaamon ikkunat tulisi pitää aina suljettuina ylipaineen ja vuotojen eliminoimiseksi. Ohjaamon puhtaanapito on tärkeää sisälähteiden eliminoimiseksi, sillä työntekijän mukana ohjaamoon voi kulkeutua mm. mikrobiologisia epäpuhtauksia. Työkoneiden asemoinnin suhteen on tärkeää, että erityisesti tuulen alapuolelle sijoittuvan (kuljetusauton) ohjaamo täyttää tiukat suojausvaatimukset. Vaikka ohjaamo toimii normaalisti, sen suojauskerroin ei kuitenkaan välttämättä ole riittävä suojaamaan työntekijää biologisilta altisteilta. Lisäsuojausta on mahdollista toteuttaa kierrättävän ilmanpuhdistinlaitteen, hengityssuojainmaskin tai kohdepuhalluksen avulla. Ohjaamoissa olisi myös hyvä olla ylipaineen seurantalaite, joka osoittaa, onko ohjaamo ilmanvaihtoteknisesti kunnossa. Käytännössä merkittävä ongelma on suodattimen riittämätön pölykapasiteetti. Suodatin tulisikin mitoittaa siten, että siinä on riittävästi pinta-alaa, jolloin myös puhdistus- tai vaihtoväli on riittävän pitkä. Suodattimen helppo huollettavuus koneissa on erittäin tärkeää samoin kuin koneen käyttäjien aktiivisuus suodattimen huollossa.

AB - Biopolttoaineiden eri käsittelyvaiheissa esiintyy työntekijän terveydelle haitallisia ilman epäpuhtauksia, jotka kulkeutuvat käsiteltävästä biomassasta työntekijän hengitysilmaan. Kun käsitellään haketta, ensisijainen ratkaisu ilmaan vapautuvien epäpuhtauksien hallinnassa on tehokkaasti ja luotettavasti toimiva ohjaamo. Tehokkaan suodatuksen lisäksi työntekijän suojauksen kannalta oleellisia seikkoja ovat ohjaamon ylipaine ja tiiveys, joihin vaikuttaa ratkaisevasti lämpöolosuhteiden hallinta. Ohjaamon ikkunat tulisi pitää aina suljettuina ylipaineen ja vuotojen eliminoimiseksi. Ohjaamon puhtaanapito on tärkeää sisälähteiden eliminoimiseksi, sillä työntekijän mukana ohjaamoon voi kulkeutua mm. mikrobiologisia epäpuhtauksia. Työkoneiden asemoinnin suhteen on tärkeää, että erityisesti tuulen alapuolelle sijoittuvan (kuljetusauton) ohjaamo täyttää tiukat suojausvaatimukset. Vaikka ohjaamo toimii normaalisti, sen suojauskerroin ei kuitenkaan välttämättä ole riittävä suojaamaan työntekijää biologisilta altisteilta. Lisäsuojausta on mahdollista toteuttaa kierrättävän ilmanpuhdistinlaitteen, hengityssuojainmaskin tai kohdepuhalluksen avulla. Ohjaamoissa olisi myös hyvä olla ylipaineen seurantalaite, joka osoittaa, onko ohjaamo ilmanvaihtoteknisesti kunnossa. Käytännössä merkittävä ongelma on suodattimen riittämätön pölykapasiteetti. Suodatin tulisikin mitoittaa siten, että siinä on riittävästi pinta-alaa, jolloin myös puhdistus- tai vaihtoväli on riittävän pitkä. Suodattimen helppo huollettavuus koneissa on erittäin tärkeää samoin kuin koneen käyttäjien aktiivisuus suodattimen huollossa.

KW - bioenergia

KW - työturvallisuus

KW - ilmansuodatus

M3 - Report

SN - 978-951-38-8490-1

T3 - VTT Technology

BT - Tekniset torjuntatoimenpiteet metsäbiomassojen käsittelyn terveysvaarojen vähentämiseksi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lehtimäki M, Taipale A, Kalliohaka T, Niemeläinen M. Tekniset torjuntatoimenpiteet metsäbiomassojen käsittelyn terveysvaarojen vähentämiseksi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2016. 45 p. (VTT Technology; No. 280).