Teknologioiden mahdollisuudet iäkkäiden tapaturmien ehkäisyssä

A. Lounamaa (Editor), K. Matikainen (Editor), Julia Kantorovitch (Editor)

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Iäkkäiden tapaturmat yleistyvät demografisten ja elämäntapamuutosten myötä, ja asiakkailla on lisääntyviä odotuksia ikääntyneille tarjottavien palvelujen turvallisuuden suhteen. IKATek-projektissa selvitettiin teknologioiden ja tuotteiden mahdollisuuksia parantaa iäkkäiden turvallisuutta ja ehkäistä tapaturmia. Projektissa kerättiin tietoa olemassa olevista teknologioista, niiden käytöstä, käytön esteistä ja edellytyksistä sekä käyttöä edistävistä tekijöistä. Tässä julkaisussa tarkastellaan iäkkäiden kaatumistapaturmien ehkäisyä erityisesti koti- ja kodinomaisissa asumisympäristöissä sekä hoivapalveluissa. Tavoitteena on tapauksia ja ilmiöitä analysoimalla selvittää iäkkäiden tapaturmien ehkäisyyn liittyvät haasteet.
Original languageFinnish
PublisherTerveyden ja hyvinvoinnin laitos
Number of pages100
ISBN (Electronic)978-952-245-770-7
Publication statusPublished - 2013
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesTerveyden ja hyvinvoinnin laitos. Työpaperi
Number6/2013

Keywords

 • tapaturmat ja väkivalta
 • ikääntyneet
 • toimintakyky
 • tapaturmat
 • teknologia
 • kaatuminen
 • ennaltaehkäisy
 • yritykset
 • liiketoiminta
 • turvallisuusjohtaminen
 • tapaturmantorjunta
 • turvalaitteet

Cite this

Lounamaa, A., Matikainen, K., & Kantorovitch, J. (Eds.) (2013). Teknologioiden mahdollisuudet iäkkäiden tapaturmien ehkäisyssä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Työpaperi, No. 6/2013
Lounamaa, A. (Editor) ; Matikainen, K. (Editor) ; Kantorovitch, Julia (Editor). / Teknologioiden mahdollisuudet iäkkäiden tapaturmien ehkäisyssä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2013. 100 p. (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Työpaperi; No. 6/2013).
@book{35e5b10cefd844e49ce4eeecf84fc7ab,
title = "Teknologioiden mahdollisuudet i{\"a}kk{\"a}iden tapaturmien ehk{\"a}isyss{\"a}",
abstract = "I{\"a}kk{\"a}iden tapaturmat yleistyv{\"a}t demografisten ja el{\"a}m{\"a}ntapamuutosten my{\"o}t{\"a}, ja asiakkailla on lis{\"a}{\"a}ntyvi{\"a} odotuksia ik{\"a}{\"a}ntyneille tarjottavien palvelujen turvallisuuden suhteen. IKATek-projektissa selvitettiin teknologioiden ja tuotteiden mahdollisuuksia parantaa i{\"a}kk{\"a}iden turvallisuutta ja ehk{\"a}ist{\"a} tapaturmia. Projektissa ker{\"a}ttiin tietoa olemassa olevista teknologioista, niiden k{\"a}yt{\"o}st{\"a}, k{\"a}yt{\"o}n esteist{\"a} ja edellytyksist{\"a} sek{\"a} k{\"a}ytt{\"o}{\"a} edist{\"a}vist{\"a} tekij{\"o}ist{\"a}. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa tarkastellaan i{\"a}kk{\"a}iden kaatumistapaturmien ehk{\"a}isy{\"a} erityisesti koti- ja kodinomaisissa asumisymp{\"a}rist{\"o}iss{\"a} sek{\"a} hoivapalveluissa. Tavoitteena on tapauksia ja ilmi{\"o}it{\"a} analysoimalla selvitt{\"a}{\"a} i{\"a}kk{\"a}iden tapaturmien ehk{\"a}isyyn liittyv{\"a}t haasteet.",
keywords = "tapaturmat ja v{\"a}kivalta, ik{\"a}{\"a}ntyneet, toimintakyky, tapaturmat, teknologia, kaatuminen, ennaltaehk{\"a}isy, yritykset, liiketoiminta, turvallisuusjohtaminen, tapaturmantorjunta, turvalaitteet",
editor = "A. Lounamaa and K. Matikainen and Julia Kantorovitch",
year = "2013",
language = "Finnish",
series = "Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Ty{\"o}paperi",
publisher = "Terveyden ja hyvinvoinnin laitos",
number = "6/2013",
address = "Finland",

}

Lounamaa, A, Matikainen, K & Kantorovitch, J (eds) 2013, Teknologioiden mahdollisuudet iäkkäiden tapaturmien ehkäisyssä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Työpaperi, no. 6/2013, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Teknologioiden mahdollisuudet iäkkäiden tapaturmien ehkäisyssä. / Lounamaa, A. (Editor); Matikainen, K. (Editor); Kantorovitch, Julia (Editor).

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2013. 100 p. (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Työpaperi; No. 6/2013).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Teknologioiden mahdollisuudet iäkkäiden tapaturmien ehkäisyssä

A2 - Lounamaa, A.

A2 - Matikainen, K.

A2 - Kantorovitch, Julia

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Iäkkäiden tapaturmat yleistyvät demografisten ja elämäntapamuutosten myötä, ja asiakkailla on lisääntyviä odotuksia ikääntyneille tarjottavien palvelujen turvallisuuden suhteen. IKATek-projektissa selvitettiin teknologioiden ja tuotteiden mahdollisuuksia parantaa iäkkäiden turvallisuutta ja ehkäistä tapaturmia. Projektissa kerättiin tietoa olemassa olevista teknologioista, niiden käytöstä, käytön esteistä ja edellytyksistä sekä käyttöä edistävistä tekijöistä. Tässä julkaisussa tarkastellaan iäkkäiden kaatumistapaturmien ehkäisyä erityisesti koti- ja kodinomaisissa asumisympäristöissä sekä hoivapalveluissa. Tavoitteena on tapauksia ja ilmiöitä analysoimalla selvittää iäkkäiden tapaturmien ehkäisyyn liittyvät haasteet.

AB - Iäkkäiden tapaturmat yleistyvät demografisten ja elämäntapamuutosten myötä, ja asiakkailla on lisääntyviä odotuksia ikääntyneille tarjottavien palvelujen turvallisuuden suhteen. IKATek-projektissa selvitettiin teknologioiden ja tuotteiden mahdollisuuksia parantaa iäkkäiden turvallisuutta ja ehkäistä tapaturmia. Projektissa kerättiin tietoa olemassa olevista teknologioista, niiden käytöstä, käytön esteistä ja edellytyksistä sekä käyttöä edistävistä tekijöistä. Tässä julkaisussa tarkastellaan iäkkäiden kaatumistapaturmien ehkäisyä erityisesti koti- ja kodinomaisissa asumisympäristöissä sekä hoivapalveluissa. Tavoitteena on tapauksia ja ilmiöitä analysoimalla selvittää iäkkäiden tapaturmien ehkäisyyn liittyvät haasteet.

KW - tapaturmat ja väkivalta

KW - ikääntyneet

KW - toimintakyky

KW - tapaturmat

KW - teknologia

KW - kaatuminen

KW - ennaltaehkäisy

KW - yritykset

KW - liiketoiminta

KW - turvallisuusjohtaminen

KW - tapaturmantorjunta

KW - turvalaitteet

M3 - Report

T3 - Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Työpaperi

BT - Teknologioiden mahdollisuudet iäkkäiden tapaturmien ehkäisyssä

PB - Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

ER -

Lounamaa A, (ed.), Matikainen K, (ed.), Kantorovitch J, (ed.). Teknologioiden mahdollisuudet iäkkäiden tapaturmien ehkäisyssä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2013. 100 p. (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Työpaperi; No. 6/2013).