Teknologioiden mahdollisuudet iäkkäiden tapaturmien ehkäisyssä

A. Lounamaa (Editor), K. Matikainen (Editor), Julia Kantorovitch (Editor)

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Iäkkäiden tapaturmat yleistyvät demografisten ja elämäntapamuutosten myötä, ja asiakkailla on lisääntyviä odotuksia ikääntyneille tarjottavien palvelujen turvallisuuden suhteen. IKATek-projektissa selvitettiin teknologioiden ja tuotteiden mahdollisuuksia parantaa iäkkäiden turvallisuutta ja ehkäistä tapaturmia. Projektissa kerättiin tietoa olemassa olevista teknologioista, niiden käytöstä, käytön esteistä ja edellytyksistä sekä käyttöä edistävistä tekijöistä. Tässä julkaisussa tarkastellaan iäkkäiden kaatumistapaturmien ehkäisyä erityisesti koti- ja kodinomaisissa asumisympäristöissä sekä hoivapalveluissa. Tavoitteena on tapauksia ja ilmiöitä analysoimalla selvittää iäkkäiden tapaturmien ehkäisyyn liittyvät haasteet.
  Original languageFinnish
  PublisherTerveyden ja hyvinvoinnin laitos
  Number of pages100
  ISBN (Electronic)978-952-245-770-7
  Publication statusPublished - 2013
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesTerveyden ja hyvinvoinnin laitos. Työpaperi
  Number6/2013

  Keywords

  • tapaturmat ja väkivalta
  • ikääntyneet
  • toimintakyky
  • tapaturmat
  • teknologia
  • kaatuminen
  • ennaltaehkäisy
  • yritykset
  • liiketoiminta
  • turvallisuusjohtaminen
  • tapaturmantorjunta
  • turvalaitteet

  Cite this

  Lounamaa, A., Matikainen, K., & Kantorovitch, J. (Eds.) (2013). Teknologioiden mahdollisuudet iäkkäiden tapaturmien ehkäisyssä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Työpaperi, No. 6/2013
  Lounamaa, A. (Editor) ; Matikainen, K. (Editor) ; Kantorovitch, Julia (Editor). / Teknologioiden mahdollisuudet iäkkäiden tapaturmien ehkäisyssä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2013. 100 p. (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Työpaperi; No. 6/2013).
  @book{35e5b10cefd844e49ce4eeecf84fc7ab,
  title = "Teknologioiden mahdollisuudet i{\"a}kk{\"a}iden tapaturmien ehk{\"a}isyss{\"a}",
  abstract = "I{\"a}kk{\"a}iden tapaturmat yleistyv{\"a}t demografisten ja el{\"a}m{\"a}ntapamuutosten my{\"o}t{\"a}, ja asiakkailla on lis{\"a}{\"a}ntyvi{\"a} odotuksia ik{\"a}{\"a}ntyneille tarjottavien palvelujen turvallisuuden suhteen. IKATek-projektissa selvitettiin teknologioiden ja tuotteiden mahdollisuuksia parantaa i{\"a}kk{\"a}iden turvallisuutta ja ehk{\"a}ist{\"a} tapaturmia. Projektissa ker{\"a}ttiin tietoa olemassa olevista teknologioista, niiden k{\"a}yt{\"o}st{\"a}, k{\"a}yt{\"o}n esteist{\"a} ja edellytyksist{\"a} sek{\"a} k{\"a}ytt{\"o}{\"a} edist{\"a}vist{\"a} tekij{\"o}ist{\"a}. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa tarkastellaan i{\"a}kk{\"a}iden kaatumistapaturmien ehk{\"a}isy{\"a} erityisesti koti- ja kodinomaisissa asumisymp{\"a}rist{\"o}iss{\"a} sek{\"a} hoivapalveluissa. Tavoitteena on tapauksia ja ilmi{\"o}it{\"a} analysoimalla selvitt{\"a}{\"a} i{\"a}kk{\"a}iden tapaturmien ehk{\"a}isyyn liittyv{\"a}t haasteet.",
  keywords = "tapaturmat ja v{\"a}kivalta, ik{\"a}{\"a}ntyneet, toimintakyky, tapaturmat, teknologia, kaatuminen, ennaltaehk{\"a}isy, yritykset, liiketoiminta, turvallisuusjohtaminen, tapaturmantorjunta, turvalaitteet",
  editor = "A. Lounamaa and K. Matikainen and Julia Kantorovitch",
  year = "2013",
  language = "Finnish",
  series = "Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Ty{\"o}paperi",
  publisher = "Terveyden ja hyvinvoinnin laitos",
  number = "6/2013",
  address = "Finland",

  }

  Lounamaa, A, Matikainen, K & Kantorovitch, J (eds) 2013, Teknologioiden mahdollisuudet iäkkäiden tapaturmien ehkäisyssä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Työpaperi, no. 6/2013, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

  Teknologioiden mahdollisuudet iäkkäiden tapaturmien ehkäisyssä. / Lounamaa, A. (Editor); Matikainen, K. (Editor); Kantorovitch, Julia (Editor).

  Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2013. 100 p. (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Työpaperi; No. 6/2013).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Teknologioiden mahdollisuudet iäkkäiden tapaturmien ehkäisyssä

  A2 - Lounamaa, A.

  A2 - Matikainen, K.

  A2 - Kantorovitch, Julia

  PY - 2013

  Y1 - 2013

  N2 - Iäkkäiden tapaturmat yleistyvät demografisten ja elämäntapamuutosten myötä, ja asiakkailla on lisääntyviä odotuksia ikääntyneille tarjottavien palvelujen turvallisuuden suhteen. IKATek-projektissa selvitettiin teknologioiden ja tuotteiden mahdollisuuksia parantaa iäkkäiden turvallisuutta ja ehkäistä tapaturmia. Projektissa kerättiin tietoa olemassa olevista teknologioista, niiden käytöstä, käytön esteistä ja edellytyksistä sekä käyttöä edistävistä tekijöistä. Tässä julkaisussa tarkastellaan iäkkäiden kaatumistapaturmien ehkäisyä erityisesti koti- ja kodinomaisissa asumisympäristöissä sekä hoivapalveluissa. Tavoitteena on tapauksia ja ilmiöitä analysoimalla selvittää iäkkäiden tapaturmien ehkäisyyn liittyvät haasteet.

  AB - Iäkkäiden tapaturmat yleistyvät demografisten ja elämäntapamuutosten myötä, ja asiakkailla on lisääntyviä odotuksia ikääntyneille tarjottavien palvelujen turvallisuuden suhteen. IKATek-projektissa selvitettiin teknologioiden ja tuotteiden mahdollisuuksia parantaa iäkkäiden turvallisuutta ja ehkäistä tapaturmia. Projektissa kerättiin tietoa olemassa olevista teknologioista, niiden käytöstä, käytön esteistä ja edellytyksistä sekä käyttöä edistävistä tekijöistä. Tässä julkaisussa tarkastellaan iäkkäiden kaatumistapaturmien ehkäisyä erityisesti koti- ja kodinomaisissa asumisympäristöissä sekä hoivapalveluissa. Tavoitteena on tapauksia ja ilmiöitä analysoimalla selvittää iäkkäiden tapaturmien ehkäisyyn liittyvät haasteet.

  KW - tapaturmat ja väkivalta

  KW - ikääntyneet

  KW - toimintakyky

  KW - tapaturmat

  KW - teknologia

  KW - kaatuminen

  KW - ennaltaehkäisy

  KW - yritykset

  KW - liiketoiminta

  KW - turvallisuusjohtaminen

  KW - tapaturmantorjunta

  KW - turvalaitteet

  M3 - Report

  T3 - Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Työpaperi

  BT - Teknologioiden mahdollisuudet iäkkäiden tapaturmien ehkäisyssä

  PB - Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

  ER -

  Lounamaa A, (ed.), Matikainen K, (ed.), Kantorovitch J, (ed.). Teknologioiden mahdollisuudet iäkkäiden tapaturmien ehkäisyssä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2013. 100 p. (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Työpaperi; No. 6/2013).