Tekoäly viranomaistoiminnassa: Eettiset kysymykset ja yhteiskunnallinen hyväksyttävyys

Raija Koivisto, Jaana Leikas, Heidi Auvinen, Ville Vakkuri, Pertti Saariluoma, Jenni Hakkarainen, Riikka Koulu

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tekoälyn ja ohjelmistorobottien käyttö lisääntyy - myös viranomaistoiminnassa - muuttaen prosesseja ja toimintatapoja. Uusien teknologioiden ja järjestelmien käyttöönotolla on moninaisia vaikutuksia niin kansalaisten, virkamiesten kuin koko yhteiskunnankin näkökulmasta. Yhteiskunnan arvojen mukainen eettinen toiminta ja siitä kumpuava luottamus tulisi säilyttää myös tekoälyn aikakaudella.
Tässä selvityksessä on aluksi tarkasteltu käsityksiä etiikasta ja hyväksyttävyydestä yleisesti ja erityisesti teknologian kehittämisen ja käyttöönoton yhteydessä. Tuloksena on esitetty selvitystyön aikana kehitet-ty eettinen toimintamalli. Koska eettisyys on vahvasti kontekstisidonnaista, on tekoälyn eettisyyttä viran-omaistoiminnassa tarkasteltu käyttötapausten avulla, joita selvitettiin haastattelemalla 13 valtionhallin-non toimijaa.
Käyttötapausten eettisiä ja hyväksyttävyyskysymyksiä tarkasteltiin työpajoissa. Hyväksyttävyyttä selvi-tettiin lisäksi tekemällä kansalaiskysely ja analysoimalla internetissä käytyä keskustelua tekoälystä ja sen käytöstä viranomaistoiminnassa. Raportissa on esitetty vahvimmin esille tulleet eettisyyteen ja hyväksyttävyyteen liittyvät kysymykset sekä kysymyksiin liittyviä ratkaisuehdotuksia.
Tekoäly viranomaistoiminnassa saatetaan nähdä eettisten ongelmien aiheuttajana, mutta se avaa pal-jon myös positiivisia mahdollisuuksia, kuten monenlaisia laadun parantamisen keinoja. Siten tekoäly viisaasti käytettynä on eettisyyden ja yhteiskunnallisen hyväksyttävyyden kannalta positiivisen muutok-sen mahdollistaja ja voi parhaimmillaan jopa ratkaista eettisyyteen ja yhteiskunnalliseen hyväksyttävyy-teen liittyviä ongelmia.
Original languageFinnish
PublisherPrime Minister's Office Finland
Number of pages62
ISBN (Electronic)978-952-287-643-0
Publication statusPublished - 2019
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja
Number14

Keywords

  • ethics
  • artificial intelligence
  • software robotics
  • acceptability
  • authority use

Cite this

Koivisto, R., Leikas, J., Auvinen, H., Vakkuri, V., Saariluoma, P., Hakkarainen, J., & Koulu, R. (2019). Tekoäly viranomaistoiminnassa: Eettiset kysymykset ja yhteiskunnallinen hyväksyttävyys. Prime Minister's Office Finland. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, No. 14
Koivisto, Raija ; Leikas, Jaana ; Auvinen, Heidi ; Vakkuri, Ville ; Saariluoma, Pertti ; Hakkarainen, Jenni ; Koulu, Riikka. / Tekoäly viranomaistoiminnassa : Eettiset kysymykset ja yhteiskunnallinen hyväksyttävyys. Prime Minister's Office Finland, 2019. 62 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 14).
@book{7d242662f9334d80b45a290061371e8b,
title = "Teko{\"a}ly viranomaistoiminnassa: Eettiset kysymykset ja yhteiskunnallinen hyv{\"a}ksytt{\"a}vyys",
abstract = "Teko{\"a}lyn ja ohjelmistorobottien k{\"a}ytt{\"o} lis{\"a}{\"a}ntyy - my{\"o}s viranomaistoiminnassa - muuttaen prosesseja ja toimintatapoja. Uusien teknologioiden ja j{\"a}rjestelmien k{\"a}ytt{\"o}{\"o}notolla on moninaisia vaikutuksia niin kansalaisten, virkamiesten kuin koko yhteiskunnankin n{\"a}k{\"o}kulmasta. Yhteiskunnan arvojen mukainen eettinen toiminta ja siit{\"a} kumpuava luottamus tulisi s{\"a}ilytt{\"a}{\"a} my{\"o}s teko{\"a}lyn aikakaudella. T{\"a}ss{\"a} selvityksess{\"a} on aluksi tarkasteltu k{\"a}sityksi{\"a} etiikasta ja hyv{\"a}ksytt{\"a}vyydest{\"a} yleisesti ja erityisesti teknologian kehitt{\"a}misen ja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}noton yhteydess{\"a}. Tuloksena on esitetty selvitysty{\"o}n aikana kehitet-ty eettinen toimintamalli. Koska eettisyys on vahvasti kontekstisidonnaista, on teko{\"a}lyn eettisyytt{\"a} viran-omaistoiminnassa tarkasteltu k{\"a}ytt{\"o}tapausten avulla, joita selvitettiin haastattelemalla 13 valtionhallin-non toimijaa. K{\"a}ytt{\"o}tapausten eettisi{\"a} ja hyv{\"a}ksytt{\"a}vyyskysymyksi{\"a} tarkasteltiin ty{\"o}pajoissa. Hyv{\"a}ksytt{\"a}vyytt{\"a} selvi-tettiin lis{\"a}ksi tekem{\"a}ll{\"a} kansalaiskysely ja analysoimalla internetiss{\"a} k{\"a}yty{\"a} keskustelua teko{\"a}lyst{\"a} ja sen k{\"a}yt{\"o}st{\"a} viranomaistoiminnassa. Raportissa on esitetty vahvimmin esille tulleet eettisyyteen ja hyv{\"a}ksytt{\"a}vyyteen liittyv{\"a}t kysymykset sek{\"a} kysymyksiin liittyvi{\"a} ratkaisuehdotuksia.Teko{\"a}ly viranomaistoiminnassa saatetaan n{\"a}hd{\"a} eettisten ongelmien aiheuttajana, mutta se avaa pal-jon my{\"o}s positiivisia mahdollisuuksia, kuten monenlaisia laadun parantamisen keinoja. Siten teko{\"a}ly viisaasti k{\"a}ytettyn{\"a} on eettisyyden ja yhteiskunnallisen hyv{\"a}ksytt{\"a}vyyden kannalta positiivisen muutok-sen mahdollistaja ja voi parhaimmillaan jopa ratkaista eettisyyteen ja yhteiskunnalliseen hyv{\"a}ksytt{\"a}vyy-teen liittyvi{\"a} ongelmia.",
keywords = "ethics, artificial intelligence, software robotics, acceptability, authority use",
author = "Raija Koivisto and Jaana Leikas and Heidi Auvinen and Ville Vakkuri and Pertti Saariluoma and Jenni Hakkarainen and Riikka Koulu",
year = "2019",
language = "Finnish",
series = "Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja",
publisher = "Prime Minister's Office Finland",
number = "14",
address = "Finland",

}

Koivisto, R, Leikas, J, Auvinen, H, Vakkuri, V, Saariluoma, P, Hakkarainen, J & Koulu, R 2019, Tekoäly viranomaistoiminnassa: Eettiset kysymykset ja yhteiskunnallinen hyväksyttävyys. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, no. 14, Prime Minister's Office Finland.

Tekoäly viranomaistoiminnassa : Eettiset kysymykset ja yhteiskunnallinen hyväksyttävyys. / Koivisto, Raija; Leikas, Jaana; Auvinen, Heidi; Vakkuri, Ville; Saariluoma, Pertti; Hakkarainen, Jenni; Koulu, Riikka.

Prime Minister's Office Finland, 2019. 62 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 14).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tekoäly viranomaistoiminnassa

T2 - Eettiset kysymykset ja yhteiskunnallinen hyväksyttävyys

AU - Koivisto, Raija

AU - Leikas, Jaana

AU - Auvinen, Heidi

AU - Vakkuri, Ville

AU - Saariluoma, Pertti

AU - Hakkarainen, Jenni

AU - Koulu, Riikka

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Tekoälyn ja ohjelmistorobottien käyttö lisääntyy - myös viranomaistoiminnassa - muuttaen prosesseja ja toimintatapoja. Uusien teknologioiden ja järjestelmien käyttöönotolla on moninaisia vaikutuksia niin kansalaisten, virkamiesten kuin koko yhteiskunnankin näkökulmasta. Yhteiskunnan arvojen mukainen eettinen toiminta ja siitä kumpuava luottamus tulisi säilyttää myös tekoälyn aikakaudella. Tässä selvityksessä on aluksi tarkasteltu käsityksiä etiikasta ja hyväksyttävyydestä yleisesti ja erityisesti teknologian kehittämisen ja käyttöönoton yhteydessä. Tuloksena on esitetty selvitystyön aikana kehitet-ty eettinen toimintamalli. Koska eettisyys on vahvasti kontekstisidonnaista, on tekoälyn eettisyyttä viran-omaistoiminnassa tarkasteltu käyttötapausten avulla, joita selvitettiin haastattelemalla 13 valtionhallin-non toimijaa. Käyttötapausten eettisiä ja hyväksyttävyyskysymyksiä tarkasteltiin työpajoissa. Hyväksyttävyyttä selvi-tettiin lisäksi tekemällä kansalaiskysely ja analysoimalla internetissä käytyä keskustelua tekoälystä ja sen käytöstä viranomaistoiminnassa. Raportissa on esitetty vahvimmin esille tulleet eettisyyteen ja hyväksyttävyyteen liittyvät kysymykset sekä kysymyksiin liittyviä ratkaisuehdotuksia.Tekoäly viranomaistoiminnassa saatetaan nähdä eettisten ongelmien aiheuttajana, mutta se avaa pal-jon myös positiivisia mahdollisuuksia, kuten monenlaisia laadun parantamisen keinoja. Siten tekoäly viisaasti käytettynä on eettisyyden ja yhteiskunnallisen hyväksyttävyyden kannalta positiivisen muutok-sen mahdollistaja ja voi parhaimmillaan jopa ratkaista eettisyyteen ja yhteiskunnalliseen hyväksyttävyy-teen liittyviä ongelmia.

AB - Tekoälyn ja ohjelmistorobottien käyttö lisääntyy - myös viranomaistoiminnassa - muuttaen prosesseja ja toimintatapoja. Uusien teknologioiden ja järjestelmien käyttöönotolla on moninaisia vaikutuksia niin kansalaisten, virkamiesten kuin koko yhteiskunnankin näkökulmasta. Yhteiskunnan arvojen mukainen eettinen toiminta ja siitä kumpuava luottamus tulisi säilyttää myös tekoälyn aikakaudella. Tässä selvityksessä on aluksi tarkasteltu käsityksiä etiikasta ja hyväksyttävyydestä yleisesti ja erityisesti teknologian kehittämisen ja käyttöönoton yhteydessä. Tuloksena on esitetty selvitystyön aikana kehitet-ty eettinen toimintamalli. Koska eettisyys on vahvasti kontekstisidonnaista, on tekoälyn eettisyyttä viran-omaistoiminnassa tarkasteltu käyttötapausten avulla, joita selvitettiin haastattelemalla 13 valtionhallin-non toimijaa. Käyttötapausten eettisiä ja hyväksyttävyyskysymyksiä tarkasteltiin työpajoissa. Hyväksyttävyyttä selvi-tettiin lisäksi tekemällä kansalaiskysely ja analysoimalla internetissä käytyä keskustelua tekoälystä ja sen käytöstä viranomaistoiminnassa. Raportissa on esitetty vahvimmin esille tulleet eettisyyteen ja hyväksyttävyyteen liittyvät kysymykset sekä kysymyksiin liittyviä ratkaisuehdotuksia.Tekoäly viranomaistoiminnassa saatetaan nähdä eettisten ongelmien aiheuttajana, mutta se avaa pal-jon myös positiivisia mahdollisuuksia, kuten monenlaisia laadun parantamisen keinoja. Siten tekoäly viisaasti käytettynä on eettisyyden ja yhteiskunnallisen hyväksyttävyyden kannalta positiivisen muutok-sen mahdollistaja ja voi parhaimmillaan jopa ratkaista eettisyyteen ja yhteiskunnalliseen hyväksyttävyy-teen liittyviä ongelmia.

KW - ethics

KW - artificial intelligence

KW - software robotics

KW - acceptability

KW - authority use

M3 - Report

T3 - Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja

BT - Tekoäly viranomaistoiminnassa

PB - Prime Minister's Office Finland

ER -

Koivisto R, Leikas J, Auvinen H, Vakkuri V, Saariluoma P, Hakkarainen J et al. Tekoäly viranomaistoiminnassa: Eettiset kysymykset ja yhteiskunnallinen hyväksyttävyys. Prime Minister's Office Finland, 2019. 62 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 14).