Tekoälyn kokonaiskuva ja kansallinen osaamiskartoitus: Loppuraportti

Heikki Ailisto (Editor), Anssi Neuvonen, Henrik Nyman, Marco Halén, Timo Seppälä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tekoälyteknologiat ja niiden hyödyntäminen nähdään lähitulevaisuudessa tärkeinä kansalliselle menestykselle. Tämä raportti on tulos VN TEAS:n vuoden 2018 alussa käynnistämästä selvityshankkeesta Tekoälyn kokonaiskuva ja kansallinen osaamiskartoitus (5.2 A). Raportissa tekoäly jäsennetään kymmeneksi osaamisalueeksi ja tekoälyosaaminen kuvataan tutkimus-, yritys- ja koulutussektoreilla. Tutkimusosaamista mitataan julkaisujen määrällä ja laadulla. Osaamista yrityksissä on kartoitettu laajan kyselyn tuloksilla, data-analytiikka- ja tekoälyosaajien suhteellisella osuudella seitsemässä eri alojen suuryrityksessä sekä henkilöhaastatteluilla. Korkeakoulujen opetustarjontaa arvioitiin niille suunnatulla kyselyllä ja haastatteluilla. Kaikilla kolmella sektorilla Suomen osaamista verrattiin muiden maiden tasoon. Raportissa tunnistetaan Suomen vahvuudet ja osaamisvajeet kymmenellä tekoälyn osaamisalueella. Raportti esittää joukon toimenpidesuosituksia tekoälyosaamisen vahvistamiseksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationHelsinki
Number of pages84
ISBN (Electronic)978-952-287-632-4
Publication statusPublished - 15 Jan 2019
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja
Number4

Fingerprint

Artificial intelligence

Keywords

 • artificial intelligence
 • AI
 • competencies
 • Finland
 • bibliometric analysis
 • universities
 • research organizations
 • interviews
 • industries
 • technology readiness level
 • survey
 • policy recommendations

Cite this

Ailisto, H. (Ed.), Neuvonen, A., Nyman, H., Halén, M., & Seppälä, T. (2019). Tekoälyn kokonaiskuva ja kansallinen osaamiskartoitus: Loppuraportti. Helsinki. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, No. 4
Ailisto, Heikki (Editor) ; Neuvonen, Anssi ; Nyman, Henrik ; Halén, Marco ; Seppälä, Timo. / Tekoälyn kokonaiskuva ja kansallinen osaamiskartoitus : Loppuraportti. Helsinki, 2019. 84 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 4).
@book{53ff4fe9163247818482791636bfe686,
title = "Teko{\"a}lyn kokonaiskuva ja kansallinen osaamiskartoitus: Loppuraportti",
abstract = "Teko{\"a}lyteknologiat ja niiden hy{\"o}dynt{\"a}minen n{\"a}hd{\"a}{\"a}n l{\"a}hitulevaisuudessa t{\"a}rkein{\"a} kansalliselle menestykselle. T{\"a}m{\"a} raportti on tulos VN TEAS:n vuoden 2018 alussa k{\"a}ynnist{\"a}m{\"a}st{\"a} selvityshankkeesta Teko{\"a}lyn kokonaiskuva ja kansallinen osaamiskartoitus (5.2 A). Raportissa teko{\"a}ly j{\"a}sennet{\"a}{\"a}n kymmeneksi osaamisalueeksi ja teko{\"a}lyosaaminen kuvataan tutkimus-, yritys- ja koulutussektoreilla. Tutkimusosaamista mitataan julkaisujen m{\"a}{\"a}r{\"a}ll{\"a} ja laadulla. Osaamista yrityksiss{\"a} on kartoitettu laajan kyselyn tuloksilla, data-analytiikka- ja teko{\"a}lyosaajien suhteellisella osuudella seitsem{\"a}ss{\"a} eri alojen suuryrityksess{\"a} sek{\"a} henkil{\"o}haastatteluilla. Korkeakoulujen opetustarjontaa arvioitiin niille suunnatulla kyselyll{\"a} ja haastatteluilla. Kaikilla kolmella sektorilla Suomen osaamista verrattiin muiden maiden tasoon. Raportissa tunnistetaan Suomen vahvuudet ja osaamisvajeet kymmenell{\"a} teko{\"a}lyn osaamisalueella. Raportti esitt{\"a}{\"a} joukon toimenpidesuosituksia teko{\"a}lyosaamisen vahvistamiseksi.",
keywords = "artificial intelligence, AI, competencies, Finland, bibliometric analysis, universities, research organizations, interviews, industries, technology readiness level, survey, policy recommendations",
author = "Anssi Neuvonen and Henrik Nyman and Marco Hal{\'e}n and Timo Sepp{\"a}l{\"a}",
editor = "Heikki Ailisto",
year = "2019",
month = "1",
day = "15",
language = "Finnish",
series = "Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja",
publisher = "Prime Minister's Office Finland",
number = "4",

}

Ailisto, H (ed.), Neuvonen, A, Nyman, H, Halén, M & Seppälä, T 2019, Tekoälyn kokonaiskuva ja kansallinen osaamiskartoitus: Loppuraportti. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, no. 4, Helsinki.

Tekoälyn kokonaiskuva ja kansallinen osaamiskartoitus : Loppuraportti. / Ailisto, Heikki (Editor); Neuvonen, Anssi; Nyman, Henrik; Halén, Marco; Seppälä, Timo.

Helsinki, 2019. 84 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 4).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tekoälyn kokonaiskuva ja kansallinen osaamiskartoitus

T2 - Loppuraportti

AU - Neuvonen, Anssi

AU - Nyman, Henrik

AU - Halén, Marco

AU - Seppälä, Timo

A2 - Ailisto, Heikki

PY - 2019/1/15

Y1 - 2019/1/15

N2 - Tekoälyteknologiat ja niiden hyödyntäminen nähdään lähitulevaisuudessa tärkeinä kansalliselle menestykselle. Tämä raportti on tulos VN TEAS:n vuoden 2018 alussa käynnistämästä selvityshankkeesta Tekoälyn kokonaiskuva ja kansallinen osaamiskartoitus (5.2 A). Raportissa tekoäly jäsennetään kymmeneksi osaamisalueeksi ja tekoälyosaaminen kuvataan tutkimus-, yritys- ja koulutussektoreilla. Tutkimusosaamista mitataan julkaisujen määrällä ja laadulla. Osaamista yrityksissä on kartoitettu laajan kyselyn tuloksilla, data-analytiikka- ja tekoälyosaajien suhteellisella osuudella seitsemässä eri alojen suuryrityksessä sekä henkilöhaastatteluilla. Korkeakoulujen opetustarjontaa arvioitiin niille suunnatulla kyselyllä ja haastatteluilla. Kaikilla kolmella sektorilla Suomen osaamista verrattiin muiden maiden tasoon. Raportissa tunnistetaan Suomen vahvuudet ja osaamisvajeet kymmenellä tekoälyn osaamisalueella. Raportti esittää joukon toimenpidesuosituksia tekoälyosaamisen vahvistamiseksi.

AB - Tekoälyteknologiat ja niiden hyödyntäminen nähdään lähitulevaisuudessa tärkeinä kansalliselle menestykselle. Tämä raportti on tulos VN TEAS:n vuoden 2018 alussa käynnistämästä selvityshankkeesta Tekoälyn kokonaiskuva ja kansallinen osaamiskartoitus (5.2 A). Raportissa tekoäly jäsennetään kymmeneksi osaamisalueeksi ja tekoälyosaaminen kuvataan tutkimus-, yritys- ja koulutussektoreilla. Tutkimusosaamista mitataan julkaisujen määrällä ja laadulla. Osaamista yrityksissä on kartoitettu laajan kyselyn tuloksilla, data-analytiikka- ja tekoälyosaajien suhteellisella osuudella seitsemässä eri alojen suuryrityksessä sekä henkilöhaastatteluilla. Korkeakoulujen opetustarjontaa arvioitiin niille suunnatulla kyselyllä ja haastatteluilla. Kaikilla kolmella sektorilla Suomen osaamista verrattiin muiden maiden tasoon. Raportissa tunnistetaan Suomen vahvuudet ja osaamisvajeet kymmenellä tekoälyn osaamisalueella. Raportti esittää joukon toimenpidesuosituksia tekoälyosaamisen vahvistamiseksi.

KW - artificial intelligence

KW - AI

KW - competencies

KW - Finland

KW - bibliometric analysis

KW - universities

KW - research organizations

KW - interviews

KW - industries

KW - technology readiness level

KW - survey

KW - policy recommendations

M3 - Report

T3 - Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja

BT - Tekoälyn kokonaiskuva ja kansallinen osaamiskartoitus

CY - Helsinki

ER -

Ailisto H, (ed.), Neuvonen A, Nyman H, Halén M, Seppälä T. Tekoälyn kokonaiskuva ja kansallinen osaamiskartoitus: Loppuraportti. Helsinki, 2019. 84 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 4).