Tekoälyn kokonaiskuva ja osaamiskartoitus: väliraportti

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Raportissa annetaan yleiskuva tekoälyn tieteellis-teknologisesta kehityksestä jäsentämällä moni-ulotteinen aihepiiri kymmenen osa-alueen kautta. Tavoitteena on näin antaa julkisen keskustelun ja päätöksenteon pohjaksi ja niitä helpottamaan yhteinen käsitteistö. Tekoälyyn liittyvän tutkimustoiminnan vahvuutta ja kehitystä eri maissa ja teknologian osa-alueilla on tarkasteltu julkaisuanalyysin avulla. Maista Kiina on ohittanut Yhdysvallat julkaisujen määrässä, mutta yhteenlaskettuna EU-maissa julkaistaan vielä enemmän. Teknologian osa-alueista eniten julkaistaan koneoppimiseen ja neuroverkkoihin liittyviä tuloksia. Tekoälyn osa-alueita arvioidaan myös suorituskyvyn, oppivuuden ja autonomisuuden sekä avoimuuden, riskien ja validoitavuuden suhteen. Tämän väliraportin rinnalla julkaistaan tekoälyn käsitekartta, joka on tekstiä, kuvia sekä sisäisiä linkkejä käyttävä esitysmuoto, jossa lukija voi saada yleiskuvan alan käsitteistä ja tarvittaessa porautua hieman syvemmälle. Hankkeessa tullaan julkaisemaan joulukuussa tilanneselvitys tieteellisestä ja teknologisesta osaamisesta Suomessa ja toimenpidesuosituksia osaamisen kehittämiseksi ja varmistamiseksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationHelsinki
PublisherPrime Minister's Office Finland
Number of pages63
ISBN (Print)978-952-287-549-5
Publication statusPublished - 19 Jun 2018
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja
Number46/2018

Cite this

Ailisto, H. (Ed.), Heikkilä, E., Helaakoski, H., Neuvonen, A., & Seppälä, T. (2018). Tekoälyn kokonaiskuva ja osaamiskartoitus: väliraportti. Helsinki: Prime Minister's Office Finland. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, No. 46/2018
Ailisto, Heikki (Editor) ; Heikkilä, Eetu ; Helaakoski, Heli ; Neuvonen, Anssi ; Seppälä, Timo. / Tekoälyn kokonaiskuva ja osaamiskartoitus : väliraportti. Helsinki : Prime Minister's Office Finland, 2018. 63 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 46/2018).
@book{bef7bfd67e2b4f8bad9595317aab0e6f,
title = "Teko{\"a}lyn kokonaiskuva ja osaamiskartoitus: v{\"a}liraportti",
abstract = "Raportissa annetaan yleiskuva teko{\"a}lyn tieteellis-teknologisesta kehityksest{\"a} j{\"a}sent{\"a}m{\"a}ll{\"a} moni-ulotteinen aihepiiri kymmenen osa-alueen kautta. Tavoitteena on n{\"a}in antaa julkisen keskustelun ja p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteon pohjaksi ja niit{\"a} helpottamaan yhteinen k{\"a}sitteist{\"o}. Teko{\"a}lyyn liittyv{\"a}n tutkimustoiminnan vahvuutta ja kehityst{\"a} eri maissa ja teknologian osa-alueilla on tarkasteltu julkaisuanalyysin avulla. Maista Kiina on ohittanut Yhdysvallat julkaisujen m{\"a}{\"a}r{\"a}ss{\"a}, mutta yhteenlaskettuna EU-maissa julkaistaan viel{\"a} enemm{\"a}n. Teknologian osa-alueista eniten julkaistaan koneoppimiseen ja neuroverkkoihin liittyvi{\"a} tuloksia. Teko{\"a}lyn osa-alueita arvioidaan my{\"o}s suorituskyvyn, oppivuuden ja autonomisuuden sek{\"a} avoimuuden, riskien ja validoitavuuden suhteen. T{\"a}m{\"a}n v{\"a}liraportin rinnalla julkaistaan teko{\"a}lyn k{\"a}sitekartta, joka on teksti{\"a}, kuvia sek{\"a} sis{\"a}isi{\"a} linkkej{\"a} k{\"a}ytt{\"a}v{\"a} esitysmuoto, jossa lukija voi saada yleiskuvan alan k{\"a}sitteist{\"a} ja tarvittaessa porautua hieman syvemm{\"a}lle. Hankkeessa tullaan julkaisemaan joulukuussa tilanneselvitys tieteellisest{\"a} ja teknologisesta osaamisesta Suomessa ja toimenpidesuosituksia osaamisen kehitt{\"a}miseksi ja varmistamiseksi.",
author = "Eetu Heikkil{\"a} and Heli Helaakoski and Anssi Neuvonen and Timo Sepp{\"a}l{\"a}",
editor = "Heikki Ailisto",
year = "2018",
month = "6",
day = "19",
language = "Finnish",
isbn = "978-952-287-549-5",
series = "Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja",
publisher = "Prime Minister's Office Finland",
number = "46/2018",
address = "Finland",

}

Ailisto, H (ed.), Heikkilä, E, Helaakoski, H, Neuvonen, A & Seppälä, T 2018, Tekoälyn kokonaiskuva ja osaamiskartoitus: väliraportti. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, no. 46/2018, Prime Minister's Office Finland, Helsinki.

Tekoälyn kokonaiskuva ja osaamiskartoitus : väliraportti. / Ailisto, Heikki (Editor); Heikkilä, Eetu; Helaakoski, Heli; Neuvonen, Anssi; Seppälä, Timo.

Helsinki : Prime Minister's Office Finland, 2018. 63 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 46/2018).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tekoälyn kokonaiskuva ja osaamiskartoitus

T2 - väliraportti

AU - Heikkilä, Eetu

AU - Helaakoski, Heli

AU - Neuvonen, Anssi

AU - Seppälä, Timo

A2 - Ailisto, Heikki

PY - 2018/6/19

Y1 - 2018/6/19

N2 - Raportissa annetaan yleiskuva tekoälyn tieteellis-teknologisesta kehityksestä jäsentämällä moni-ulotteinen aihepiiri kymmenen osa-alueen kautta. Tavoitteena on näin antaa julkisen keskustelun ja päätöksenteon pohjaksi ja niitä helpottamaan yhteinen käsitteistö. Tekoälyyn liittyvän tutkimustoiminnan vahvuutta ja kehitystä eri maissa ja teknologian osa-alueilla on tarkasteltu julkaisuanalyysin avulla. Maista Kiina on ohittanut Yhdysvallat julkaisujen määrässä, mutta yhteenlaskettuna EU-maissa julkaistaan vielä enemmän. Teknologian osa-alueista eniten julkaistaan koneoppimiseen ja neuroverkkoihin liittyviä tuloksia. Tekoälyn osa-alueita arvioidaan myös suorituskyvyn, oppivuuden ja autonomisuuden sekä avoimuuden, riskien ja validoitavuuden suhteen. Tämän väliraportin rinnalla julkaistaan tekoälyn käsitekartta, joka on tekstiä, kuvia sekä sisäisiä linkkejä käyttävä esitysmuoto, jossa lukija voi saada yleiskuvan alan käsitteistä ja tarvittaessa porautua hieman syvemmälle. Hankkeessa tullaan julkaisemaan joulukuussa tilanneselvitys tieteellisestä ja teknologisesta osaamisesta Suomessa ja toimenpidesuosituksia osaamisen kehittämiseksi ja varmistamiseksi.

AB - Raportissa annetaan yleiskuva tekoälyn tieteellis-teknologisesta kehityksestä jäsentämällä moni-ulotteinen aihepiiri kymmenen osa-alueen kautta. Tavoitteena on näin antaa julkisen keskustelun ja päätöksenteon pohjaksi ja niitä helpottamaan yhteinen käsitteistö. Tekoälyyn liittyvän tutkimustoiminnan vahvuutta ja kehitystä eri maissa ja teknologian osa-alueilla on tarkasteltu julkaisuanalyysin avulla. Maista Kiina on ohittanut Yhdysvallat julkaisujen määrässä, mutta yhteenlaskettuna EU-maissa julkaistaan vielä enemmän. Teknologian osa-alueista eniten julkaistaan koneoppimiseen ja neuroverkkoihin liittyviä tuloksia. Tekoälyn osa-alueita arvioidaan myös suorituskyvyn, oppivuuden ja autonomisuuden sekä avoimuuden, riskien ja validoitavuuden suhteen. Tämän väliraportin rinnalla julkaistaan tekoälyn käsitekartta, joka on tekstiä, kuvia sekä sisäisiä linkkejä käyttävä esitysmuoto, jossa lukija voi saada yleiskuvan alan käsitteistä ja tarvittaessa porautua hieman syvemmälle. Hankkeessa tullaan julkaisemaan joulukuussa tilanneselvitys tieteellisestä ja teknologisesta osaamisesta Suomessa ja toimenpidesuosituksia osaamisen kehittämiseksi ja varmistamiseksi.

UR - https://tietokayttoon.fi/documents/1927382/2158283/Teko%C3%A4lyn+k%C3%A4sitekartta/a5c4b469-d8ae-4ce1-a5fc-f12981bae796

UR - https://tietokayttoon.fi/documents/1927382/2158283/Teko%C3%A4lyn+huippuosaamisen+kartoitus/0f93a62e-f97a-464d-9946-ba3953914d04

M3 - Report

SN - 978-952-287-549-5

T3 - Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja

BT - Tekoälyn kokonaiskuva ja osaamiskartoitus

PB - Prime Minister's Office Finland

CY - Helsinki

ER -

Ailisto H, (ed.), Heikkilä E, Helaakoski H, Neuvonen A, Seppälä T. Tekoälyn kokonaiskuva ja osaamiskartoitus: väliraportti. Helsinki: Prime Minister's Office Finland, 2018. 63 p. (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja; No. 46/2018).