Tekoälyn sovellukset tietopalvelussa

Eero Sormunen, Taru Kuhanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa esitellään tekoälyn peruskäsitteet. Kuvataan päättelyn ja tietämyksen esittämismenetelmä. Sovellusalueista tarkastellaan luonnollisen kielen käsittelytekniikkoja ja asiantuntijajärjestelmiä. Yleisen osan lopussa luodaan katsaus tekoälyn laite- ja ohjelmointiympäristöihin ja todetaan kasvavat mahdollisuudet käytännön sovellutuksiin. Kirjallisuustutkimuksen perusteella esitellään tietopalvelualan toteutettuja tai suunniteltuja tekoälysovelluksia. Tiedon seulontaan ja referointiin kehitetyt järjestelmät todetaan toimintakykyisiksi vain käsitteellisesti pienimuotoisissa ja rajatuissa sovelluskohteissa. Tiedon tallennuksessa, mm. tietokantojen käänteistiedostojen yksinkertaistamisessa, arvioidaan luonnollisen kielen tietotekniikan mahdollisuudet lupaaviksi. Esitellään kansainvälisiä luokituksen ja indeksoinnin automatisointikokeiluja ja asiantuntija järjestelmien kehityshankkeita. Tiedonhakujärjestelmien käyttäjäliitännät todetaan lupaavaksi tekoälyn sovelluskohteeksi. Esitellään älykkäälle tietokantaliitännälle asetettavia vaatimuksia ja arvioidaan mahdollisuuksia vaatimusten täyttämiseen ratkaisuilla, jotka liittyvät hakuohjelmaan, tietoliikenneverkkoon tai käyttäjän päätelaitteeseen. Toteutettujen ja suunniteltujen käyttäjäliitäntöjen ominaisuuksia esitellään kirjallisuudesta saatujen tietojen pohjalta. Lopuksi arvioidaan tekoälyn sovelluskypsyyttä ja luetellaan tietopalvelualan potentiaalisia tutkimus- ja kehityskohteita.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages88
ISBN (Print)951-38-2452-7
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number511
ISSN0358-5085

Fingerprint

information services
artificial intelligence

Keywords

  • information services
  • information retrieval
  • artificial intelligence
  • expert systems
  • user interfaces

Cite this

Sormunen, E., & Kuhanen, T. (1985). Tekoälyn sovellukset tietopalvelussa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 511
Sormunen, Eero ; Kuhanen, Taru. / Tekoälyn sovellukset tietopalvelussa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 511).
@book{2226b408ca224b45b78ef5f17c139d97,
title = "Teko{\"a}lyn sovellukset tietopalvelussa",
abstract = "Julkaisussa esitell{\"a}{\"a}n teko{\"a}lyn perusk{\"a}sitteet. Kuvataan p{\"a}{\"a}ttelyn ja tiet{\"a}myksen esitt{\"a}mismenetelm{\"a}. Sovellusalueista tarkastellaan luonnollisen kielen k{\"a}sittelytekniikkoja ja asiantuntijaj{\"a}rjestelmi{\"a}. Yleisen osan lopussa luodaan katsaus teko{\"a}lyn laite- ja ohjelmointiymp{\"a}rist{\"o}ihin ja todetaan kasvavat mahdollisuudet k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n sovellutuksiin. Kirjallisuustutkimuksen perusteella esitell{\"a}{\"a}n tietopalvelualan toteutettuja tai suunniteltuja teko{\"a}lysovelluksia. Tiedon seulontaan ja referointiin kehitetyt j{\"a}rjestelm{\"a}t todetaan toimintakykyisiksi vain k{\"a}sitteellisesti pienimuotoisissa ja rajatuissa sovelluskohteissa. Tiedon tallennuksessa, mm. tietokantojen k{\"a}{\"a}nteistiedostojen yksinkertaistamisessa, arvioidaan luonnollisen kielen tietotekniikan mahdollisuudet lupaaviksi. Esitell{\"a}{\"a}n kansainv{\"a}lisi{\"a} luokituksen ja indeksoinnin automatisointikokeiluja ja asiantuntija j{\"a}rjestelmien kehityshankkeita. Tiedonhakuj{\"a}rjestelmien k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}liit{\"a}nn{\"a}t todetaan lupaavaksi teko{\"a}lyn sovelluskohteeksi. Esitell{\"a}{\"a}n {\"a}lykk{\"a}{\"a}lle tietokantaliit{\"a}nn{\"a}lle asetettavia vaatimuksia ja arvioidaan mahdollisuuksia vaatimusten t{\"a}ytt{\"a}miseen ratkaisuilla, jotka liittyv{\"a}t hakuohjelmaan, tietoliikenneverkkoon tai k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}n p{\"a}{\"a}telaitteeseen. Toteutettujen ja suunniteltujen k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}liit{\"a}nt{\"o}jen ominaisuuksia esitell{\"a}{\"a}n kirjallisuudesta saatujen tietojen pohjalta. Lopuksi arvioidaan teko{\"a}lyn sovelluskypsyytt{\"a} ja luetellaan tietopalvelualan potentiaalisia tutkimus- ja kehityskohteita.",
keywords = "information services, information retrieval, artificial intelligence, expert systems, user interfaces",
author = "Eero Sormunen and Taru Kuhanen",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2452-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "511",
address = "Finland",

}

Sormunen, E & Kuhanen, T 1985, Tekoälyn sovellukset tietopalvelussa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 511, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tekoälyn sovellukset tietopalvelussa. / Sormunen, Eero; Kuhanen, Taru.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 511).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tekoälyn sovellukset tietopalvelussa

AU - Sormunen, Eero

AU - Kuhanen, Taru

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Julkaisussa esitellään tekoälyn peruskäsitteet. Kuvataan päättelyn ja tietämyksen esittämismenetelmä. Sovellusalueista tarkastellaan luonnollisen kielen käsittelytekniikkoja ja asiantuntijajärjestelmiä. Yleisen osan lopussa luodaan katsaus tekoälyn laite- ja ohjelmointiympäristöihin ja todetaan kasvavat mahdollisuudet käytännön sovellutuksiin. Kirjallisuustutkimuksen perusteella esitellään tietopalvelualan toteutettuja tai suunniteltuja tekoälysovelluksia. Tiedon seulontaan ja referointiin kehitetyt järjestelmät todetaan toimintakykyisiksi vain käsitteellisesti pienimuotoisissa ja rajatuissa sovelluskohteissa. Tiedon tallennuksessa, mm. tietokantojen käänteistiedostojen yksinkertaistamisessa, arvioidaan luonnollisen kielen tietotekniikan mahdollisuudet lupaaviksi. Esitellään kansainvälisiä luokituksen ja indeksoinnin automatisointikokeiluja ja asiantuntija järjestelmien kehityshankkeita. Tiedonhakujärjestelmien käyttäjäliitännät todetaan lupaavaksi tekoälyn sovelluskohteeksi. Esitellään älykkäälle tietokantaliitännälle asetettavia vaatimuksia ja arvioidaan mahdollisuuksia vaatimusten täyttämiseen ratkaisuilla, jotka liittyvät hakuohjelmaan, tietoliikenneverkkoon tai käyttäjän päätelaitteeseen. Toteutettujen ja suunniteltujen käyttäjäliitäntöjen ominaisuuksia esitellään kirjallisuudesta saatujen tietojen pohjalta. Lopuksi arvioidaan tekoälyn sovelluskypsyyttä ja luetellaan tietopalvelualan potentiaalisia tutkimus- ja kehityskohteita.

AB - Julkaisussa esitellään tekoälyn peruskäsitteet. Kuvataan päättelyn ja tietämyksen esittämismenetelmä. Sovellusalueista tarkastellaan luonnollisen kielen käsittelytekniikkoja ja asiantuntijajärjestelmiä. Yleisen osan lopussa luodaan katsaus tekoälyn laite- ja ohjelmointiympäristöihin ja todetaan kasvavat mahdollisuudet käytännön sovellutuksiin. Kirjallisuustutkimuksen perusteella esitellään tietopalvelualan toteutettuja tai suunniteltuja tekoälysovelluksia. Tiedon seulontaan ja referointiin kehitetyt järjestelmät todetaan toimintakykyisiksi vain käsitteellisesti pienimuotoisissa ja rajatuissa sovelluskohteissa. Tiedon tallennuksessa, mm. tietokantojen käänteistiedostojen yksinkertaistamisessa, arvioidaan luonnollisen kielen tietotekniikan mahdollisuudet lupaaviksi. Esitellään kansainvälisiä luokituksen ja indeksoinnin automatisointikokeiluja ja asiantuntija järjestelmien kehityshankkeita. Tiedonhakujärjestelmien käyttäjäliitännät todetaan lupaavaksi tekoälyn sovelluskohteeksi. Esitellään älykkäälle tietokantaliitännälle asetettavia vaatimuksia ja arvioidaan mahdollisuuksia vaatimusten täyttämiseen ratkaisuilla, jotka liittyvät hakuohjelmaan, tietoliikenneverkkoon tai käyttäjän päätelaitteeseen. Toteutettujen ja suunniteltujen käyttäjäliitäntöjen ominaisuuksia esitellään kirjallisuudesta saatujen tietojen pohjalta. Lopuksi arvioidaan tekoälyn sovelluskypsyyttä ja luetellaan tietopalvelualan potentiaalisia tutkimus- ja kehityskohteita.

KW - information services

KW - information retrieval

KW - artificial intelligence

KW - expert systems

KW - user interfaces

M3 - Report

SN - 951-38-2452-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Tekoälyn sovellukset tietopalvelussa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Sormunen E, Kuhanen T. Tekoälyn sovellukset tietopalvelussa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 88 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 511).