Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien turvallisuus

Matti Silvola, Timo Malm, Hannu Tarvainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien aiheuttamia tapaturmia, käsivahingon estolaitteiden käyttöä ja puristimien toimintaominaisuuksia. Tapaturmat tutkittiin käyttäen hyväksi vakuutusyhtiöiden tapaturmatilastoja ja työsuojeluhallituksen vakavien tapaturmien rekisteriä. Tapaturmien osalta selvitettiin puristimen laukaisutapa, työn vaihe sekä se, mihin kehon osaan vamma kohdistui, ja vamman vakavuus. Teollisuudessa tutkittiin käsivahingon estolaitteiden käyttöä erilaisten tuotteiden ja tuotantomuotojen yhteydessä. Lisäksi selvitettiin erityyppisten suojausmuotojen käyttöä sovellettuna käytössä oleviin tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimiin. Tutkimuksessa selvitettiin myös mittauksilla yksityiskohtaisesti tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien sekä niiden suojalaitteiden toimintaa käyttäjän ja tuotannon kannalta. Tehdyn tutkimuksen mukaan tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimet on pääosin varustettu turvalaitteilla, joiden tarkoituksena on välitön tapaturman estäminen. Merkittäväksi puutteeksi havaittiin suojalaitteiden toimintaherkkyys; laitteet eivät anna riittävää suojaa puristumis- tai ihon palovaaran torjumiseksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages48
ISBN (Print)951-38-3429-8
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number976
ISSN0358-5085

Keywords

  • presses
  • textile finishing
  • clothing industry
  • occupational safety
  • safety devices

Cite this

Silvola, M., Malm, T., & Tarvainen, H. (1989). Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien turvallisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 976
Silvola, Matti ; Malm, Timo ; Tarvainen, Hannu. / Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien turvallisuus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 976).
@book{7bfd4301b6544673b90984497ab7a304,
title = "Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien turvallisuus",
abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien aiheuttamia tapaturmia, k{\"a}sivahingon estolaitteiden k{\"a}ytt{\"o}{\"a} ja puristimien toimintaominaisuuksia. Tapaturmat tutkittiin k{\"a}ytt{\"a}en hyv{\"a}ksi vakuutusyhti{\"o}iden tapaturmatilastoja ja ty{\"o}suojeluhallituksen vakavien tapaturmien rekisteri{\"a}. Tapaturmien osalta selvitettiin puristimen laukaisutapa, ty{\"o}n vaihe sek{\"a} se, mihin kehon osaan vamma kohdistui, ja vamman vakavuus. Teollisuudessa tutkittiin k{\"a}sivahingon estolaitteiden k{\"a}ytt{\"o}{\"a} erilaisten tuotteiden ja tuotantomuotojen yhteydess{\"a}. Lis{\"a}ksi selvitettiin erityyppisten suojausmuotojen k{\"a}ytt{\"o}{\"a} sovellettuna k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} oleviin tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimiin. Tutkimuksessa selvitettiin my{\"o}s mittauksilla yksityiskohtaisesti tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien sek{\"a} niiden suojalaitteiden toimintaa k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}n ja tuotannon kannalta. Tehdyn tutkimuksen mukaan tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimet on p{\"a}{\"a}osin varustettu turvalaitteilla, joiden tarkoituksena on v{\"a}lit{\"o}n tapaturman est{\"a}minen. Merkitt{\"a}v{\"a}ksi puutteeksi havaittiin suojalaitteiden toimintaherkkyys; laitteet eiv{\"a}t anna riitt{\"a}v{\"a}{\"a} suojaa puristumis- tai ihon palovaaran torjumiseksi.",
keywords = "presses, textile finishing, clothing industry, occupational safety, safety devices",
author = "Matti Silvola and Timo Malm and Hannu Tarvainen",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3429-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "976",
address = "Finland",

}

Silvola, M, Malm, T & Tarvainen, H 1989, Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien turvallisuus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 976, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien turvallisuus. / Silvola, Matti; Malm, Timo; Tarvainen, Hannu.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 976).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien turvallisuus

AU - Silvola, Matti

AU - Malm, Timo

AU - Tarvainen, Hannu

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Tutkimuksessa selvitettiin tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien aiheuttamia tapaturmia, käsivahingon estolaitteiden käyttöä ja puristimien toimintaominaisuuksia. Tapaturmat tutkittiin käyttäen hyväksi vakuutusyhtiöiden tapaturmatilastoja ja työsuojeluhallituksen vakavien tapaturmien rekisteriä. Tapaturmien osalta selvitettiin puristimen laukaisutapa, työn vaihe sekä se, mihin kehon osaan vamma kohdistui, ja vamman vakavuus. Teollisuudessa tutkittiin käsivahingon estolaitteiden käyttöä erilaisten tuotteiden ja tuotantomuotojen yhteydessä. Lisäksi selvitettiin erityyppisten suojausmuotojen käyttöä sovellettuna käytössä oleviin tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimiin. Tutkimuksessa selvitettiin myös mittauksilla yksityiskohtaisesti tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien sekä niiden suojalaitteiden toimintaa käyttäjän ja tuotannon kannalta. Tehdyn tutkimuksen mukaan tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimet on pääosin varustettu turvalaitteilla, joiden tarkoituksena on välitön tapaturman estäminen. Merkittäväksi puutteeksi havaittiin suojalaitteiden toimintaherkkyys; laitteet eivät anna riittävää suojaa puristumis- tai ihon palovaaran torjumiseksi.

AB - Tutkimuksessa selvitettiin tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien aiheuttamia tapaturmia, käsivahingon estolaitteiden käyttöä ja puristimien toimintaominaisuuksia. Tapaturmat tutkittiin käyttäen hyväksi vakuutusyhtiöiden tapaturmatilastoja ja työsuojeluhallituksen vakavien tapaturmien rekisteriä. Tapaturmien osalta selvitettiin puristimen laukaisutapa, työn vaihe sekä se, mihin kehon osaan vamma kohdistui, ja vamman vakavuus. Teollisuudessa tutkittiin käsivahingon estolaitteiden käyttöä erilaisten tuotteiden ja tuotantomuotojen yhteydessä. Lisäksi selvitettiin erityyppisten suojausmuotojen käyttöä sovellettuna käytössä oleviin tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimiin. Tutkimuksessa selvitettiin myös mittauksilla yksityiskohtaisesti tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien sekä niiden suojalaitteiden toimintaa käyttäjän ja tuotannon kannalta. Tehdyn tutkimuksen mukaan tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimet on pääosin varustettu turvalaitteilla, joiden tarkoituksena on välitön tapaturman estäminen. Merkittäväksi puutteeksi havaittiin suojalaitteiden toimintaherkkyys; laitteet eivät anna riittävää suojaa puristumis- tai ihon palovaaran torjumiseksi.

KW - presses

KW - textile finishing

KW - clothing industry

KW - occupational safety

KW - safety devices

M3 - Report

SN - 951-38-3429-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien turvallisuus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Silvola M, Malm T, Tarvainen H. Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien turvallisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 976).