Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien turvallisuus

Matti Silvola, Timo Malm, Hannu Tarvainen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tutkimuksessa selvitettiin tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien aiheuttamia tapaturmia, käsivahingon estolaitteiden käyttöä ja puristimien toimintaominaisuuksia. Tapaturmat tutkittiin käyttäen hyväksi vakuutusyhtiöiden tapaturmatilastoja ja työsuojeluhallituksen vakavien tapaturmien rekisteriä. Tapaturmien osalta selvitettiin puristimen laukaisutapa, työn vaihe sekä se, mihin kehon osaan vamma kohdistui, ja vamman vakavuus. Teollisuudessa tutkittiin käsivahingon estolaitteiden käyttöä erilaisten tuotteiden ja tuotantomuotojen yhteydessä. Lisäksi selvitettiin erityyppisten suojausmuotojen käyttöä sovellettuna käytössä oleviin tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimiin. Tutkimuksessa selvitettiin myös mittauksilla yksityiskohtaisesti tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien sekä niiden suojalaitteiden toimintaa käyttäjän ja tuotannon kannalta. Tehdyn tutkimuksen mukaan tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimet on pääosin varustettu turvalaitteilla, joiden tarkoituksena on välitön tapaturman estäminen. Merkittäväksi puutteeksi havaittiin suojalaitteiden toimintaherkkyys; laitteet eivät anna riittävää suojaa puristumis- tai ihon palovaaran torjumiseksi.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages48
  ISBN (Print)951-38-3429-8
  Publication statusPublished - 1989
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number976
  ISSN0358-5085

  Keywords

  • presses
  • textile finishing
  • clothing industry
  • occupational safety
  • safety devices

  Cite this

  Silvola, M., Malm, T., & Tarvainen, H. (1989). Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien turvallisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 976
  Silvola, Matti ; Malm, Timo ; Tarvainen, Hannu. / Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien turvallisuus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 976).
  @book{7bfd4301b6544673b90984497ab7a304,
  title = "Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien turvallisuus",
  abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien aiheuttamia tapaturmia, k{\"a}sivahingon estolaitteiden k{\"a}ytt{\"o}{\"a} ja puristimien toimintaominaisuuksia. Tapaturmat tutkittiin k{\"a}ytt{\"a}en hyv{\"a}ksi vakuutusyhti{\"o}iden tapaturmatilastoja ja ty{\"o}suojeluhallituksen vakavien tapaturmien rekisteri{\"a}. Tapaturmien osalta selvitettiin puristimen laukaisutapa, ty{\"o}n vaihe sek{\"a} se, mihin kehon osaan vamma kohdistui, ja vamman vakavuus. Teollisuudessa tutkittiin k{\"a}sivahingon estolaitteiden k{\"a}ytt{\"o}{\"a} erilaisten tuotteiden ja tuotantomuotojen yhteydess{\"a}. Lis{\"a}ksi selvitettiin erityyppisten suojausmuotojen k{\"a}ytt{\"o}{\"a} sovellettuna k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} oleviin tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimiin. Tutkimuksessa selvitettiin my{\"o}s mittauksilla yksityiskohtaisesti tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien sek{\"a} niiden suojalaitteiden toimintaa k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}n ja tuotannon kannalta. Tehdyn tutkimuksen mukaan tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimet on p{\"a}{\"a}osin varustettu turvalaitteilla, joiden tarkoituksena on v{\"a}lit{\"o}n tapaturman est{\"a}minen. Merkitt{\"a}v{\"a}ksi puutteeksi havaittiin suojalaitteiden toimintaherkkyys; laitteet eiv{\"a}t anna riitt{\"a}v{\"a}{\"a} suojaa puristumis- tai ihon palovaaran torjumiseksi.",
  keywords = "presses, textile finishing, clothing industry, occupational safety, safety devices",
  author = "Matti Silvola and Timo Malm and Hannu Tarvainen",
  year = "1989",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3429-8",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "976",
  address = "Finland",

  }

  Silvola, M, Malm, T & Tarvainen, H 1989, Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien turvallisuus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 976, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien turvallisuus. / Silvola, Matti; Malm, Timo; Tarvainen, Hannu.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 976).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien turvallisuus

  AU - Silvola, Matti

  AU - Malm, Timo

  AU - Tarvainen, Hannu

  PY - 1989

  Y1 - 1989

  N2 - Tutkimuksessa selvitettiin tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien aiheuttamia tapaturmia, käsivahingon estolaitteiden käyttöä ja puristimien toimintaominaisuuksia. Tapaturmat tutkittiin käyttäen hyväksi vakuutusyhtiöiden tapaturmatilastoja ja työsuojeluhallituksen vakavien tapaturmien rekisteriä. Tapaturmien osalta selvitettiin puristimen laukaisutapa, työn vaihe sekä se, mihin kehon osaan vamma kohdistui, ja vamman vakavuus. Teollisuudessa tutkittiin käsivahingon estolaitteiden käyttöä erilaisten tuotteiden ja tuotantomuotojen yhteydessä. Lisäksi selvitettiin erityyppisten suojausmuotojen käyttöä sovellettuna käytössä oleviin tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimiin. Tutkimuksessa selvitettiin myös mittauksilla yksityiskohtaisesti tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien sekä niiden suojalaitteiden toimintaa käyttäjän ja tuotannon kannalta. Tehdyn tutkimuksen mukaan tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimet on pääosin varustettu turvalaitteilla, joiden tarkoituksena on välitön tapaturman estäminen. Merkittäväksi puutteeksi havaittiin suojalaitteiden toimintaherkkyys; laitteet eivät anna riittävää suojaa puristumis- tai ihon palovaaran torjumiseksi.

  AB - Tutkimuksessa selvitettiin tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien aiheuttamia tapaturmia, käsivahingon estolaitteiden käyttöä ja puristimien toimintaominaisuuksia. Tapaturmat tutkittiin käyttäen hyväksi vakuutusyhtiöiden tapaturmatilastoja ja työsuojeluhallituksen vakavien tapaturmien rekisteriä. Tapaturmien osalta selvitettiin puristimen laukaisutapa, työn vaihe sekä se, mihin kehon osaan vamma kohdistui, ja vamman vakavuus. Teollisuudessa tutkittiin käsivahingon estolaitteiden käyttöä erilaisten tuotteiden ja tuotantomuotojen yhteydessä. Lisäksi selvitettiin erityyppisten suojausmuotojen käyttöä sovellettuna käytössä oleviin tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimiin. Tutkimuksessa selvitettiin myös mittauksilla yksityiskohtaisesti tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien sekä niiden suojalaitteiden toimintaa käyttäjän ja tuotannon kannalta. Tehdyn tutkimuksen mukaan tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimet on pääosin varustettu turvalaitteilla, joiden tarkoituksena on välitön tapaturman estäminen. Merkittäväksi puutteeksi havaittiin suojalaitteiden toimintaherkkyys; laitteet eivät anna riittävää suojaa puristumis- tai ihon palovaaran torjumiseksi.

  KW - presses

  KW - textile finishing

  KW - clothing industry

  KW - occupational safety

  KW - safety devices

  M3 - Report

  SN - 951-38-3429-8

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien turvallisuus

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Silvola M, Malm T, Tarvainen H. Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden puristimien turvallisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 976).