Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden tuotantoprosessi

Ullamaija Jaala, Jukka Huhtiniemi, Maija Latva-Pukkila

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tekstiilituotteen valmistus alkaa kuidun valmistuksella (tekokuidut) tai kuitujen valmistelulla (luonnonkuidut). Puhdistus- ja muokkausvaiheiden jälkeen kuidut kehrätään langaksi. Lanka on jo valmis tuote sinänsä, mutta myös kudonnassa ja neulomisessa käytetty raaka-aine. Jako näihin kahteen valmistustekniseen ryhmään on rakenteellinen. Kudotuissa kankaissa kangas muotoutuu loimi- ja kudelankajärjestelmien keskinäisellä sitoutumisella. Neulekankaissa on yleensä vain yksi lankajärjestelmä, josta muodostuu silmukoita. Kolmannen tuoteryhmän muodostavat ns. non woven -tuotteet, joissa kiinteä tasomaisuus on saatu aikaan mekaanisesti tai väliaineella lujittamalla. Haluttu tuntu ja ulkonäkö syntyy viimeistysprosessissa. Kangas jalostetaan edelleen pukineeksi. Ensin tekstiilitaso leikataan tietyn kaavan mukaiseksi ja sitten ommellaan kokoon. Muotoilua täydennetään prässäyksellä. TEVA-teollisuudessa yritysten lukumäärä on melko mittava. Suuri osa yrityksistä on kuitenkin pieniä, alle 500 työntekijän yrityksiä. TEVA-teollisuus on osoittautunut varsin suhdanneherkäksi alaksi. Kasvu suuntautuukin nykyisin entistä enemmän kehitys- ja sosialistimaihin, mm. Aasian teollistuneille alueille.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages64
ISBN (Print)951-38-1912-4
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number379
ISSN0358-5085

Keywords

  • textile industry
  • quality control
  • textile processes

Cite this

Jaala, U., Huhtiniemi, J., & Latva-Pukkila, M. (1984). Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden tuotantoprosessi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 379
Jaala, Ullamaija ; Huhtiniemi, Jukka ; Latva-Pukkila, Maija. / Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden tuotantoprosessi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 379).
@book{b57ae65cf4494e22b54bd71e26da7783,
title = "Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden tuotantoprosessi",
abstract = "Tekstiilituotteen valmistus alkaa kuidun valmistuksella (tekokuidut) tai kuitujen valmistelulla (luonnonkuidut). Puhdistus- ja muokkausvaiheiden j{\"a}lkeen kuidut kehr{\"a}t{\"a}{\"a}n langaksi. Lanka on jo valmis tuote sin{\"a}ns{\"a}, mutta my{\"o}s kudonnassa ja neulomisessa k{\"a}ytetty raaka-aine. Jako n{\"a}ihin kahteen valmistustekniseen ryhm{\"a}{\"a}n on rakenteellinen. Kudotuissa kankaissa kangas muotoutuu loimi- ja kudelankaj{\"a}rjestelmien keskin{\"a}isell{\"a} sitoutumisella. Neulekankaissa on yleens{\"a} vain yksi lankaj{\"a}rjestelm{\"a}, josta muodostuu silmukoita. Kolmannen tuoteryhm{\"a}n muodostavat ns. non woven -tuotteet, joissa kiinte{\"a} tasomaisuus on saatu aikaan mekaanisesti tai v{\"a}liaineella lujittamalla. Haluttu tuntu ja ulkon{\"a}k{\"o} syntyy viimeistysprosessissa. Kangas jalostetaan edelleen pukineeksi. Ensin tekstiilitaso leikataan tietyn kaavan mukaiseksi ja sitten ommellaan kokoon. Muotoilua t{\"a}ydennet{\"a}{\"a}n pr{\"a}ss{\"a}yksell{\"a}. TEVA-teollisuudessa yritysten lukum{\"a}{\"a}r{\"a} on melko mittava. Suuri osa yrityksist{\"a} on kuitenkin pieni{\"a}, alle 500 ty{\"o}ntekij{\"a}n yrityksi{\"a}. TEVA-teollisuus on osoittautunut varsin suhdanneherk{\"a}ksi alaksi. Kasvu suuntautuukin nykyisin entist{\"a} enemm{\"a}n kehitys- ja sosialistimaihin, mm. Aasian teollistuneille alueille.",
keywords = "textile industry, quality control, textile processes",
author = "Ullamaija Jaala and Jukka Huhtiniemi and Maija Latva-Pukkila",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1912-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "379",
address = "Finland",

}

Jaala, U, Huhtiniemi, J & Latva-Pukkila, M 1984, Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden tuotantoprosessi. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 379, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden tuotantoprosessi. / Jaala, Ullamaija; Huhtiniemi, Jukka; Latva-Pukkila, Maija.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 379).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden tuotantoprosessi

AU - Jaala, Ullamaija

AU - Huhtiniemi, Jukka

AU - Latva-Pukkila, Maija

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Tekstiilituotteen valmistus alkaa kuidun valmistuksella (tekokuidut) tai kuitujen valmistelulla (luonnonkuidut). Puhdistus- ja muokkausvaiheiden jälkeen kuidut kehrätään langaksi. Lanka on jo valmis tuote sinänsä, mutta myös kudonnassa ja neulomisessa käytetty raaka-aine. Jako näihin kahteen valmistustekniseen ryhmään on rakenteellinen. Kudotuissa kankaissa kangas muotoutuu loimi- ja kudelankajärjestelmien keskinäisellä sitoutumisella. Neulekankaissa on yleensä vain yksi lankajärjestelmä, josta muodostuu silmukoita. Kolmannen tuoteryhmän muodostavat ns. non woven -tuotteet, joissa kiinteä tasomaisuus on saatu aikaan mekaanisesti tai väliaineella lujittamalla. Haluttu tuntu ja ulkonäkö syntyy viimeistysprosessissa. Kangas jalostetaan edelleen pukineeksi. Ensin tekstiilitaso leikataan tietyn kaavan mukaiseksi ja sitten ommellaan kokoon. Muotoilua täydennetään prässäyksellä. TEVA-teollisuudessa yritysten lukumäärä on melko mittava. Suuri osa yrityksistä on kuitenkin pieniä, alle 500 työntekijän yrityksiä. TEVA-teollisuus on osoittautunut varsin suhdanneherkäksi alaksi. Kasvu suuntautuukin nykyisin entistä enemmän kehitys- ja sosialistimaihin, mm. Aasian teollistuneille alueille.

AB - Tekstiilituotteen valmistus alkaa kuidun valmistuksella (tekokuidut) tai kuitujen valmistelulla (luonnonkuidut). Puhdistus- ja muokkausvaiheiden jälkeen kuidut kehrätään langaksi. Lanka on jo valmis tuote sinänsä, mutta myös kudonnassa ja neulomisessa käytetty raaka-aine. Jako näihin kahteen valmistustekniseen ryhmään on rakenteellinen. Kudotuissa kankaissa kangas muotoutuu loimi- ja kudelankajärjestelmien keskinäisellä sitoutumisella. Neulekankaissa on yleensä vain yksi lankajärjestelmä, josta muodostuu silmukoita. Kolmannen tuoteryhmän muodostavat ns. non woven -tuotteet, joissa kiinteä tasomaisuus on saatu aikaan mekaanisesti tai väliaineella lujittamalla. Haluttu tuntu ja ulkonäkö syntyy viimeistysprosessissa. Kangas jalostetaan edelleen pukineeksi. Ensin tekstiilitaso leikataan tietyn kaavan mukaiseksi ja sitten ommellaan kokoon. Muotoilua täydennetään prässäyksellä. TEVA-teollisuudessa yritysten lukumäärä on melko mittava. Suuri osa yrityksistä on kuitenkin pieniä, alle 500 työntekijän yrityksiä. TEVA-teollisuus on osoittautunut varsin suhdanneherkäksi alaksi. Kasvu suuntautuukin nykyisin entistä enemmän kehitys- ja sosialistimaihin, mm. Aasian teollistuneille alueille.

KW - textile industry

KW - quality control

KW - textile processes

M3 - Report

SN - 951-38-1912-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden tuotantoprosessi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Jaala U, Huhtiniemi J, Latva-Pukkila M. Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden tuotantoprosessi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 379).