Tekstiilien ommeltavuus ja sen mittaaminen

Eeva Kelloniemi, Ullamaija Jaala

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Ommeltavuus on ominaisuus, joka kertoo miten kangas käyttäytyy tikinmuodostuksen aikana ja valmiissa saumassa. Ommeltavuuteen vaikuttaa suoraan tai välillisesti lukuisa joukko tekijöitä, joista osa on mitattavissa erilaisissa mittausmenetelmillä, mutta osaa voidaan arvioida vain subjektiivisesti. Ompelun onnistumiseen ja hyvän sauman aikaansaamiseen vaikuttavat tekijät voidaan ryhmitellä johtuviksi koneesta, neulasta, tikki- ja saumarakenteesta, ommeltavasta materiaalista, ompelulangasta ja inhimillisistä tekijöistä. Tässä tutkimuksessa selvitettiin sekä kirjallisuuden perusteella että kokeellisesti ommeltavuuteen vaikuttavia tekijöitä. Kokeellisessa osassa pyrittiin selvittämään viimeistyksen ja eräiden kankaan fysikaalisten ominaisuuksien vaikutusta ommeltavuuteen. Ommeltavuutta kuvaavana mittausmenetelmänä käytettiin pistovoiman mittausta. Sen mittaamista varten kehitettiin mikrotietokoneelle tiedonkeruujärjestelmä, jonka avulla voidaan käsitellä ja tulostaa L & M -ommeltavuustestaajan mittaustuloksia. Lisäksi rakennettiin prototyyppi pietsosähköisestä voima-anturista, jolla voidaan mitata tavallisen ompelukoneen pistovoimat normaalinopeudella ommeltaessa. Mittauksia varten tehtiin viimeistyskoesarja ja lisäksi tutkittiin eri valmistajien valmiiksi viimeistelemiä kudottuja ja neulottuja kankaita. Pistovoimamittausten lisäksi tutkittiin kankaiden kitkaominaisuuksia ja suoritettiin käytännön ompelukokeita. Pistovoiman suuruuteen vaikuttivat eniten neulan paksuus ja kankaan viimeistys. Kankaan neliömassalla, rakenteella, taipuisuudella, ilmanläpäisyllä ja ompelusuunnalla on vaikutusta pistovoimaan, mutta vaikutus on vähäinen neulan paksuuteen ja viimeistykseen verrattuna. Saumojen käyttökelposuutta tutkittiin lujuusominaisuuksien, ulkonäön ja ompeluvaurioiden avulla. Ompelulankojen ominaisuuksia ja ompelulangoille asetettavia vaatimuksia kartoitettiin kirjallisuuden avulla. Ompelulangoille kehitettiin erityistestit, joilla tutkitaan ompelulangan käyttäytymistä ompelun aikana ja valmiissa saumassa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages98
ISBN (Print)951-38-2861-1
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number490
ISSN0358-5077

Keywords

  • textiles
  • fabrics
  • sewability
  • sewing

Cite this

Kelloniemi, E., & Jaala, U. (1987). Tekstiilien ommeltavuus ja sen mittaaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 490
Kelloniemi, Eeva ; Jaala, Ullamaija. / Tekstiilien ommeltavuus ja sen mittaaminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 490).
@book{5d35ce8857314d05962380ee8a7c0263,
title = "Tekstiilien ommeltavuus ja sen mittaaminen",
abstract = "Ommeltavuus on ominaisuus, joka kertoo miten kangas k{\"a}ytt{\"a}ytyy tikinmuodostuksen aikana ja valmiissa saumassa. Ommeltavuuteen vaikuttaa suoraan tai v{\"a}lillisesti lukuisa joukko tekij{\"o}it{\"a}, joista osa on mitattavissa erilaisissa mittausmenetelmill{\"a}, mutta osaa voidaan arvioida vain subjektiivisesti. Ompelun onnistumiseen ja hyv{\"a}n sauman aikaansaamiseen vaikuttavat tekij{\"a}t voidaan ryhmitell{\"a} johtuviksi koneesta, neulasta, tikki- ja saumarakenteesta, ommeltavasta materiaalista, ompelulangasta ja inhimillisist{\"a} tekij{\"o}ist{\"a}. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa selvitettiin sek{\"a} kirjallisuuden perusteella ett{\"a} kokeellisesti ommeltavuuteen vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a}. Kokeellisessa osassa pyrittiin selvitt{\"a}m{\"a}{\"a}n viimeistyksen ja er{\"a}iden kankaan fysikaalisten ominaisuuksien vaikutusta ommeltavuuteen. Ommeltavuutta kuvaavana mittausmenetelm{\"a}n{\"a} k{\"a}ytettiin pistovoiman mittausta. Sen mittaamista varten kehitettiin mikrotietokoneelle tiedonkeruuj{\"a}rjestelm{\"a}, jonka avulla voidaan k{\"a}sitell{\"a} ja tulostaa L & M -ommeltavuustestaajan mittaustuloksia. Lis{\"a}ksi rakennettiin prototyyppi pietsos{\"a}hk{\"o}isest{\"a} voima-anturista, jolla voidaan mitata tavallisen ompelukoneen pistovoimat normaalinopeudella ommeltaessa. Mittauksia varten tehtiin viimeistyskoesarja ja lis{\"a}ksi tutkittiin eri valmistajien valmiiksi viimeistelemi{\"a} kudottuja ja neulottuja kankaita. Pistovoimamittausten lis{\"a}ksi tutkittiin kankaiden kitkaominaisuuksia ja suoritettiin k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n ompelukokeita. Pistovoiman suuruuteen vaikuttivat eniten neulan paksuus ja kankaan viimeistys. Kankaan neli{\"o}massalla, rakenteella, taipuisuudella, ilmanl{\"a}p{\"a}isyll{\"a} ja ompelusuunnalla on vaikutusta pistovoimaan, mutta vaikutus on v{\"a}h{\"a}inen neulan paksuuteen ja viimeistykseen verrattuna. Saumojen k{\"a}ytt{\"o}kelposuutta tutkittiin lujuusominaisuuksien, ulkon{\"a}{\"o}n ja ompeluvaurioiden avulla. Ompelulankojen ominaisuuksia ja ompelulangoille asetettavia vaatimuksia kartoitettiin kirjallisuuden avulla. Ompelulangoille kehitettiin erityistestit, joilla tutkitaan ompelulangan k{\"a}ytt{\"a}ytymist{\"a} ompelun aikana ja valmiissa saumassa.",
keywords = "textiles, fabrics, sewability, sewing",
author = "Eeva Kelloniemi and Ullamaija Jaala",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2861-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "490",
address = "Finland",

}

Kelloniemi, E & Jaala, U 1987, Tekstiilien ommeltavuus ja sen mittaaminen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 490, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tekstiilien ommeltavuus ja sen mittaaminen. / Kelloniemi, Eeva; Jaala, Ullamaija.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 490).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tekstiilien ommeltavuus ja sen mittaaminen

AU - Kelloniemi, Eeva

AU - Jaala, Ullamaija

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Ommeltavuus on ominaisuus, joka kertoo miten kangas käyttäytyy tikinmuodostuksen aikana ja valmiissa saumassa. Ommeltavuuteen vaikuttaa suoraan tai välillisesti lukuisa joukko tekijöitä, joista osa on mitattavissa erilaisissa mittausmenetelmillä, mutta osaa voidaan arvioida vain subjektiivisesti. Ompelun onnistumiseen ja hyvän sauman aikaansaamiseen vaikuttavat tekijät voidaan ryhmitellä johtuviksi koneesta, neulasta, tikki- ja saumarakenteesta, ommeltavasta materiaalista, ompelulangasta ja inhimillisistä tekijöistä. Tässä tutkimuksessa selvitettiin sekä kirjallisuuden perusteella että kokeellisesti ommeltavuuteen vaikuttavia tekijöitä. Kokeellisessa osassa pyrittiin selvittämään viimeistyksen ja eräiden kankaan fysikaalisten ominaisuuksien vaikutusta ommeltavuuteen. Ommeltavuutta kuvaavana mittausmenetelmänä käytettiin pistovoiman mittausta. Sen mittaamista varten kehitettiin mikrotietokoneelle tiedonkeruujärjestelmä, jonka avulla voidaan käsitellä ja tulostaa L & M -ommeltavuustestaajan mittaustuloksia. Lisäksi rakennettiin prototyyppi pietsosähköisestä voima-anturista, jolla voidaan mitata tavallisen ompelukoneen pistovoimat normaalinopeudella ommeltaessa. Mittauksia varten tehtiin viimeistyskoesarja ja lisäksi tutkittiin eri valmistajien valmiiksi viimeistelemiä kudottuja ja neulottuja kankaita. Pistovoimamittausten lisäksi tutkittiin kankaiden kitkaominaisuuksia ja suoritettiin käytännön ompelukokeita. Pistovoiman suuruuteen vaikuttivat eniten neulan paksuus ja kankaan viimeistys. Kankaan neliömassalla, rakenteella, taipuisuudella, ilmanläpäisyllä ja ompelusuunnalla on vaikutusta pistovoimaan, mutta vaikutus on vähäinen neulan paksuuteen ja viimeistykseen verrattuna. Saumojen käyttökelposuutta tutkittiin lujuusominaisuuksien, ulkonäön ja ompeluvaurioiden avulla. Ompelulankojen ominaisuuksia ja ompelulangoille asetettavia vaatimuksia kartoitettiin kirjallisuuden avulla. Ompelulangoille kehitettiin erityistestit, joilla tutkitaan ompelulangan käyttäytymistä ompelun aikana ja valmiissa saumassa.

AB - Ommeltavuus on ominaisuus, joka kertoo miten kangas käyttäytyy tikinmuodostuksen aikana ja valmiissa saumassa. Ommeltavuuteen vaikuttaa suoraan tai välillisesti lukuisa joukko tekijöitä, joista osa on mitattavissa erilaisissa mittausmenetelmillä, mutta osaa voidaan arvioida vain subjektiivisesti. Ompelun onnistumiseen ja hyvän sauman aikaansaamiseen vaikuttavat tekijät voidaan ryhmitellä johtuviksi koneesta, neulasta, tikki- ja saumarakenteesta, ommeltavasta materiaalista, ompelulangasta ja inhimillisistä tekijöistä. Tässä tutkimuksessa selvitettiin sekä kirjallisuuden perusteella että kokeellisesti ommeltavuuteen vaikuttavia tekijöitä. Kokeellisessa osassa pyrittiin selvittämään viimeistyksen ja eräiden kankaan fysikaalisten ominaisuuksien vaikutusta ommeltavuuteen. Ommeltavuutta kuvaavana mittausmenetelmänä käytettiin pistovoiman mittausta. Sen mittaamista varten kehitettiin mikrotietokoneelle tiedonkeruujärjestelmä, jonka avulla voidaan käsitellä ja tulostaa L & M -ommeltavuustestaajan mittaustuloksia. Lisäksi rakennettiin prototyyppi pietsosähköisestä voima-anturista, jolla voidaan mitata tavallisen ompelukoneen pistovoimat normaalinopeudella ommeltaessa. Mittauksia varten tehtiin viimeistyskoesarja ja lisäksi tutkittiin eri valmistajien valmiiksi viimeistelemiä kudottuja ja neulottuja kankaita. Pistovoimamittausten lisäksi tutkittiin kankaiden kitkaominaisuuksia ja suoritettiin käytännön ompelukokeita. Pistovoiman suuruuteen vaikuttivat eniten neulan paksuus ja kankaan viimeistys. Kankaan neliömassalla, rakenteella, taipuisuudella, ilmanläpäisyllä ja ompelusuunnalla on vaikutusta pistovoimaan, mutta vaikutus on vähäinen neulan paksuuteen ja viimeistykseen verrattuna. Saumojen käyttökelposuutta tutkittiin lujuusominaisuuksien, ulkonäön ja ompeluvaurioiden avulla. Ompelulankojen ominaisuuksia ja ompelulangoille asetettavia vaatimuksia kartoitettiin kirjallisuuden avulla. Ompelulangoille kehitettiin erityistestit, joilla tutkitaan ompelulangan käyttäytymistä ompelun aikana ja valmiissa saumassa.

KW - textiles

KW - fabrics

KW - sewability

KW - sewing

M3 - Report

SN - 951-38-2861-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Tekstiilien ommeltavuus ja sen mittaaminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kelloniemi E, Jaala U. Tekstiilien ommeltavuus ja sen mittaaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 490).