Tekstiilien vaikutus sisätilojen lämpöviihtyisyyteen ja energiansäästöön

Aino Kuosa, Eeva-Liisa Arponen, Harriet Meinander

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kirjallisuuteen perustuvassa tutkimuksessa on selvitetty, miten tekstiilejä voidaan käyttää hyväksi energiansäästötarkoituksessa ja mitä kvantitatiivisia energiansäästötuloksia on saavutettu käyttämällä tekstiilejä rakennusten sisätiloissa. Julkaisussa on rajoituttu asuin- ja toimistorakennuksiin, joissa ihmiset voivat oleskella ja tehdä tyotä normaaliin sisävaatetukseen pukeutuneina. Käytettävissä olevat, lähinnä ulkomaalaiset tutkimustulokset, eivät ole välittomästi sovellettavissa Suomen olosuhteisiin, joten niitä ei voida käyttää esimerkiksi energiansäästöneuvonnassa tai rakennussuunnittelussa. Tutkimus saattaa kuitenkin antaa ideoita jatkotutkimuksia varten. Suomen olosuhteissa ja nykyaikaisissa, hyvin lämpö- eristetyissä rakennuksissa voidaan saavuttaa merkittävimmät energiansäästötulokset tehostamalla lämmityskaudella ikkunoiden ja vaatetuksen lämmöneristystä. Ikkunoiden lämmöneristystä parantamalla pienennetään lämmönhukkaa ja ikkunan ympäristön epämiellyttäviä ilmavirtauksia (vetoa). Ikkunansuojauksen avulla on tutkimusten perusteella saavutettu jopa 20 - 30 %:n säästöjä energiankulutuksessa. Lisäämällä vaatetuksen ja vuodevaatteiden lämmöneristystä voidaan huoneilman lämpötilaa pudottaa lämpöviihtyvyyden heikentymättä. Teoreettisesti lisättäessä vaatetuksen lämmöneristystä 0,2 clo-arvolla, voidaan huoneilman lämpötilaa pudottaa l oC ja vuotuisia lämmityskustannuksia pienentää 5 - 10 %.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages94
ISBN (Print)951-38-2201-X
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number413
ISSN0358-5085

Keywords

  • buildings
  • energy saving
  • textiles
  • clothing
  • thermal insulation
  • comfort

Cite this

Kuosa, A., Arponen, E-L., & Meinander, H. (1985). Tekstiilien vaikutus sisätilojen lämpöviihtyisyyteen ja energiansäästöön. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 413
Kuosa, Aino ; Arponen, Eeva-Liisa ; Meinander, Harriet. / Tekstiilien vaikutus sisätilojen lämpöviihtyisyyteen ja energiansäästöön. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 94 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 413).
@book{6b64d7e4cb7f4309b0f2219d2ae67106,
title = "Tekstiilien vaikutus sis{\"a}tilojen l{\"a}mp{\"o}viihtyisyyteen ja energians{\"a}{\"a}st{\"o}{\"o}n",
abstract = "Kirjallisuuteen perustuvassa tutkimuksessa on selvitetty, miten tekstiilej{\"a} voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} hyv{\"a}ksi energians{\"a}{\"a}st{\"o}tarkoituksessa ja mit{\"a} kvantitatiivisia energians{\"a}{\"a}st{\"o}tuloksia on saavutettu k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} tekstiilej{\"a} rakennusten sis{\"a}tiloissa. Julkaisussa on rajoituttu asuin- ja toimistorakennuksiin, joissa ihmiset voivat oleskella ja tehd{\"a} tyot{\"a} normaaliin sis{\"a}vaatetukseen pukeutuneina. K{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} olevat, l{\"a}hinn{\"a} ulkomaalaiset tutkimustulokset, eiv{\"a}t ole v{\"a}littom{\"a}sti sovellettavissa Suomen olosuhteisiin, joten niit{\"a} ei voida k{\"a}ytt{\"a}{\"a} esimerkiksi energians{\"a}{\"a}st{\"o}neuvonnassa tai rakennussuunnittelussa. Tutkimus saattaa kuitenkin antaa ideoita jatkotutkimuksia varten. Suomen olosuhteissa ja nykyaikaisissa, hyvin l{\"a}mp{\"o}- eristetyiss{\"a} rakennuksissa voidaan saavuttaa merkitt{\"a}vimm{\"a}t energians{\"a}{\"a}st{\"o}tulokset tehostamalla l{\"a}mmityskaudella ikkunoiden ja vaatetuksen l{\"a}mm{\"o}neristyst{\"a}. Ikkunoiden l{\"a}mm{\"o}neristyst{\"a} parantamalla pienennet{\"a}{\"a}n l{\"a}mm{\"o}nhukkaa ja ikkunan ymp{\"a}rist{\"o}n ep{\"a}miellytt{\"a}vi{\"a} ilmavirtauksia (vetoa). Ikkunansuojauksen avulla on tutkimusten perusteella saavutettu jopa 20 - 30 {\%}:n s{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a} energiankulutuksessa. Lis{\"a}{\"a}m{\"a}ll{\"a} vaatetuksen ja vuodevaatteiden l{\"a}mm{\"o}neristyst{\"a} voidaan huoneilman l{\"a}mp{\"o}tilaa pudottaa l{\"a}mp{\"o}viihtyvyyden heikentym{\"a}tt{\"a}. Teoreettisesti lis{\"a}tt{\"a}ess{\"a} vaatetuksen l{\"a}mm{\"o}neristyst{\"a} 0,2 clo-arvolla, voidaan huoneilman l{\"a}mp{\"o}tilaa pudottaa l oC ja vuotuisia l{\"a}mmityskustannuksia pienent{\"a}{\"a} 5 - 10 {\%}.",
keywords = "buildings, energy saving, textiles, clothing, thermal insulation, comfort",
author = "Aino Kuosa and Eeva-Liisa Arponen and Harriet Meinander",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2201-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "413",
address = "Finland",

}

Kuosa, A, Arponen, E-L & Meinander, H 1985, Tekstiilien vaikutus sisätilojen lämpöviihtyisyyteen ja energiansäästöön. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 413, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tekstiilien vaikutus sisätilojen lämpöviihtyisyyteen ja energiansäästöön. / Kuosa, Aino; Arponen, Eeva-Liisa; Meinander, Harriet.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 94 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 413).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tekstiilien vaikutus sisätilojen lämpöviihtyisyyteen ja energiansäästöön

AU - Kuosa, Aino

AU - Arponen, Eeva-Liisa

AU - Meinander, Harriet

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Kirjallisuuteen perustuvassa tutkimuksessa on selvitetty, miten tekstiilejä voidaan käyttää hyväksi energiansäästötarkoituksessa ja mitä kvantitatiivisia energiansäästötuloksia on saavutettu käyttämällä tekstiilejä rakennusten sisätiloissa. Julkaisussa on rajoituttu asuin- ja toimistorakennuksiin, joissa ihmiset voivat oleskella ja tehdä tyotä normaaliin sisävaatetukseen pukeutuneina. Käytettävissä olevat, lähinnä ulkomaalaiset tutkimustulokset, eivät ole välittomästi sovellettavissa Suomen olosuhteisiin, joten niitä ei voida käyttää esimerkiksi energiansäästöneuvonnassa tai rakennussuunnittelussa. Tutkimus saattaa kuitenkin antaa ideoita jatkotutkimuksia varten. Suomen olosuhteissa ja nykyaikaisissa, hyvin lämpö- eristetyissä rakennuksissa voidaan saavuttaa merkittävimmät energiansäästötulokset tehostamalla lämmityskaudella ikkunoiden ja vaatetuksen lämmöneristystä. Ikkunoiden lämmöneristystä parantamalla pienennetään lämmönhukkaa ja ikkunan ympäristön epämiellyttäviä ilmavirtauksia (vetoa). Ikkunansuojauksen avulla on tutkimusten perusteella saavutettu jopa 20 - 30 %:n säästöjä energiankulutuksessa. Lisäämällä vaatetuksen ja vuodevaatteiden lämmöneristystä voidaan huoneilman lämpötilaa pudottaa lämpöviihtyvyyden heikentymättä. Teoreettisesti lisättäessä vaatetuksen lämmöneristystä 0,2 clo-arvolla, voidaan huoneilman lämpötilaa pudottaa l oC ja vuotuisia lämmityskustannuksia pienentää 5 - 10 %.

AB - Kirjallisuuteen perustuvassa tutkimuksessa on selvitetty, miten tekstiilejä voidaan käyttää hyväksi energiansäästötarkoituksessa ja mitä kvantitatiivisia energiansäästötuloksia on saavutettu käyttämällä tekstiilejä rakennusten sisätiloissa. Julkaisussa on rajoituttu asuin- ja toimistorakennuksiin, joissa ihmiset voivat oleskella ja tehdä tyotä normaaliin sisävaatetukseen pukeutuneina. Käytettävissä olevat, lähinnä ulkomaalaiset tutkimustulokset, eivät ole välittomästi sovellettavissa Suomen olosuhteisiin, joten niitä ei voida käyttää esimerkiksi energiansäästöneuvonnassa tai rakennussuunnittelussa. Tutkimus saattaa kuitenkin antaa ideoita jatkotutkimuksia varten. Suomen olosuhteissa ja nykyaikaisissa, hyvin lämpö- eristetyissä rakennuksissa voidaan saavuttaa merkittävimmät energiansäästötulokset tehostamalla lämmityskaudella ikkunoiden ja vaatetuksen lämmöneristystä. Ikkunoiden lämmöneristystä parantamalla pienennetään lämmönhukkaa ja ikkunan ympäristön epämiellyttäviä ilmavirtauksia (vetoa). Ikkunansuojauksen avulla on tutkimusten perusteella saavutettu jopa 20 - 30 %:n säästöjä energiankulutuksessa. Lisäämällä vaatetuksen ja vuodevaatteiden lämmöneristystä voidaan huoneilman lämpötilaa pudottaa lämpöviihtyvyyden heikentymättä. Teoreettisesti lisättäessä vaatetuksen lämmöneristystä 0,2 clo-arvolla, voidaan huoneilman lämpötilaa pudottaa l oC ja vuotuisia lämmityskustannuksia pienentää 5 - 10 %.

KW - buildings

KW - energy saving

KW - textiles

KW - clothing

KW - thermal insulation

KW - comfort

M3 - Report

SN - 951-38-2201-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Tekstiilien vaikutus sisätilojen lämpöviihtyisyyteen ja energiansäästöön

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kuosa A, Arponen E-L, Meinander H. Tekstiilien vaikutus sisätilojen lämpöviihtyisyyteen ja energiansäästöön. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 94 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 413).