Tekstiilimateriaalien tuntuominaisuuksien määrittäminen

Aija Jylhä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tekstiilien tuntu on ominaisuus, josta on tullut yhä tärkeämpi laatutekijä. Sen arvioiminen tapahtuu perinteisesti "hypistelemällä" tuotetta ja luomalla subjektiivinen mielipide siitä. Tuotekehitystä ja kaupankäyntiä varten on kuitenkin tarvetta myös tuntuominaisuuksien objektiivisesta arviointimahdollisuudesta. Tästä syystä on Japanissa kehitetty ns. Kawabata-laitteisto, jonka käyttö on levinnyt lyhyessä ajassa maailmanlaajuiseksi. Kawabata-mittauksilla luokitellaan tekstiilituotteet tiettyjen fysikaalisten ominaisuuksien avulla (kuormitus ja venymä pienillä voimilla, vinoutumisvastus, kokoonpuristuvuus, pintakitka ja -tasaisuus). Luokitus perustuu laajoihin selvityksiin, joissa subjektiivisia arvosteluja kankaista on verrattu objektiivisiin mittaustuloksiin. Tuoteryhmittäin on voitu määritellä tärkeimmät tuntuun vaikuttavat ominaisuudet. Objektiivisen tuntuluokituksen tuloksia käytetään mm: - tuotekehityksessä, jossa varmistetaan uuden tekstiilirakenteen, viimeistyksen tms. onnistuminen ja saadaan kuva tuotteen työstettävyydestä, - kaupankäynnissä, jossa esimerkiksi varmistetaan, että toimitettu tuote on tunnultaan sama kuin alkuperäinen näyte, ja - jatkuvassa laadunvalvonnassa varmistamaan tuotteiden ominaisuuksien pysyvyys. Tässä tutkimuksessa selvitettiin Kawabata KES-F-laitteiston hyödyntämismahdollisuuksia tekstiili- ja vaatetusteollisuuden (teva) ja -tutkimuksen kannalta. Kirjallisuustutkimuksen ja suorien tiedustelujen avulla muodostettiin kuva eri laboratorioiden kokemuksista Kawabata-järjestelmän käytöstä. Laitteiston käyttöön tutustuttiin vierailemalla sitä käyttävässä tutkimuslaitoksessa (Deutsches Wollforschungsinstitut, Aachen, Saksan Liittotasavalta) ja siellä suoritettiin täydelliset mittaussarjat 21 kankaalle. Lisäksi järjestettiin seminaaritilaisuus, jossa yrityksen eurooppalainen edustaja esitteli laitteiston.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages68
ISBN (Print)951-38-3287-2
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number921
ISSN0358-5085

Keywords

  • textiles
  • fabrics
  • physical properties
  • touch
  • testing equipment

Cite this

Jylhä, A. (1988). Tekstiilimateriaalien tuntuominaisuuksien määrittäminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 921
Jylhä, Aija. / Tekstiilimateriaalien tuntuominaisuuksien määrittäminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 68 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 921).
@book{4a6b2b20db23403e82cd04e910503ed9,
title = "Tekstiilimateriaalien tuntuominaisuuksien m{\"a}{\"a}ritt{\"a}minen",
abstract = "Tekstiilien tuntu on ominaisuus, josta on tullut yh{\"a} t{\"a}rke{\"a}mpi laatutekij{\"a}. Sen arvioiminen tapahtuu perinteisesti {"}hypistelem{\"a}ll{\"a}{"} tuotetta ja luomalla subjektiivinen mielipide siit{\"a}. Tuotekehityst{\"a} ja kaupank{\"a}ynti{\"a} varten on kuitenkin tarvetta my{\"o}s tuntuominaisuuksien objektiivisesta arviointimahdollisuudesta. T{\"a}st{\"a} syyst{\"a} on Japanissa kehitetty ns. Kawabata-laitteisto, jonka k{\"a}ytt{\"o} on levinnyt lyhyess{\"a} ajassa maailmanlaajuiseksi. Kawabata-mittauksilla luokitellaan tekstiilituotteet tiettyjen fysikaalisten ominaisuuksien avulla (kuormitus ja venym{\"a} pienill{\"a} voimilla, vinoutumisvastus, kokoonpuristuvuus, pintakitka ja -tasaisuus). Luokitus perustuu laajoihin selvityksiin, joissa subjektiivisia arvosteluja kankaista on verrattu objektiivisiin mittaustuloksiin. Tuoteryhmitt{\"a}in on voitu m{\"a}{\"a}ritell{\"a} t{\"a}rkeimm{\"a}t tuntuun vaikuttavat ominaisuudet. Objektiivisen tuntuluokituksen tuloksia k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n mm: - tuotekehityksess{\"a}, jossa varmistetaan uuden tekstiilirakenteen, viimeistyksen tms. onnistuminen ja saadaan kuva tuotteen ty{\"o}stett{\"a}vyydest{\"a}, - kaupank{\"a}ynniss{\"a}, jossa esimerkiksi varmistetaan, ett{\"a} toimitettu tuote on tunnultaan sama kuin alkuper{\"a}inen n{\"a}yte, ja - jatkuvassa laadunvalvonnassa varmistamaan tuotteiden ominaisuuksien pysyvyys. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa selvitettiin Kawabata KES-F-laitteiston hy{\"o}dynt{\"a}mismahdollisuuksia tekstiili- ja vaatetusteollisuuden (teva) ja -tutkimuksen kannalta. Kirjallisuustutkimuksen ja suorien tiedustelujen avulla muodostettiin kuva eri laboratorioiden kokemuksista Kawabata-j{\"a}rjestelm{\"a}n k{\"a}yt{\"o}st{\"a}. Laitteiston k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n tutustuttiin vierailemalla sit{\"a} k{\"a}ytt{\"a}v{\"a}ss{\"a} tutkimuslaitoksessa (Deutsches Wollforschungsinstitut, Aachen, Saksan Liittotasavalta) ja siell{\"a} suoritettiin t{\"a}ydelliset mittaussarjat 21 kankaalle. Lis{\"a}ksi j{\"a}rjestettiin seminaaritilaisuus, jossa yrityksen eurooppalainen edustaja esitteli laitteiston.",
keywords = "textiles, fabrics, physical properties, touch, testing equipment",
author = "Aija Jylh{\"a}",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3287-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "921",
address = "Finland",

}

Jylhä, A 1988, Tekstiilimateriaalien tuntuominaisuuksien määrittäminen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 921, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tekstiilimateriaalien tuntuominaisuuksien määrittäminen. / Jylhä, Aija.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 68 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 921).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tekstiilimateriaalien tuntuominaisuuksien määrittäminen

AU - Jylhä, Aija

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Tekstiilien tuntu on ominaisuus, josta on tullut yhä tärkeämpi laatutekijä. Sen arvioiminen tapahtuu perinteisesti "hypistelemällä" tuotetta ja luomalla subjektiivinen mielipide siitä. Tuotekehitystä ja kaupankäyntiä varten on kuitenkin tarvetta myös tuntuominaisuuksien objektiivisesta arviointimahdollisuudesta. Tästä syystä on Japanissa kehitetty ns. Kawabata-laitteisto, jonka käyttö on levinnyt lyhyessä ajassa maailmanlaajuiseksi. Kawabata-mittauksilla luokitellaan tekstiilituotteet tiettyjen fysikaalisten ominaisuuksien avulla (kuormitus ja venymä pienillä voimilla, vinoutumisvastus, kokoonpuristuvuus, pintakitka ja -tasaisuus). Luokitus perustuu laajoihin selvityksiin, joissa subjektiivisia arvosteluja kankaista on verrattu objektiivisiin mittaustuloksiin. Tuoteryhmittäin on voitu määritellä tärkeimmät tuntuun vaikuttavat ominaisuudet. Objektiivisen tuntuluokituksen tuloksia käytetään mm: - tuotekehityksessä, jossa varmistetaan uuden tekstiilirakenteen, viimeistyksen tms. onnistuminen ja saadaan kuva tuotteen työstettävyydestä, - kaupankäynnissä, jossa esimerkiksi varmistetaan, että toimitettu tuote on tunnultaan sama kuin alkuperäinen näyte, ja - jatkuvassa laadunvalvonnassa varmistamaan tuotteiden ominaisuuksien pysyvyys. Tässä tutkimuksessa selvitettiin Kawabata KES-F-laitteiston hyödyntämismahdollisuuksia tekstiili- ja vaatetusteollisuuden (teva) ja -tutkimuksen kannalta. Kirjallisuustutkimuksen ja suorien tiedustelujen avulla muodostettiin kuva eri laboratorioiden kokemuksista Kawabata-järjestelmän käytöstä. Laitteiston käyttöön tutustuttiin vierailemalla sitä käyttävässä tutkimuslaitoksessa (Deutsches Wollforschungsinstitut, Aachen, Saksan Liittotasavalta) ja siellä suoritettiin täydelliset mittaussarjat 21 kankaalle. Lisäksi järjestettiin seminaaritilaisuus, jossa yrityksen eurooppalainen edustaja esitteli laitteiston.

AB - Tekstiilien tuntu on ominaisuus, josta on tullut yhä tärkeämpi laatutekijä. Sen arvioiminen tapahtuu perinteisesti "hypistelemällä" tuotetta ja luomalla subjektiivinen mielipide siitä. Tuotekehitystä ja kaupankäyntiä varten on kuitenkin tarvetta myös tuntuominaisuuksien objektiivisesta arviointimahdollisuudesta. Tästä syystä on Japanissa kehitetty ns. Kawabata-laitteisto, jonka käyttö on levinnyt lyhyessä ajassa maailmanlaajuiseksi. Kawabata-mittauksilla luokitellaan tekstiilituotteet tiettyjen fysikaalisten ominaisuuksien avulla (kuormitus ja venymä pienillä voimilla, vinoutumisvastus, kokoonpuristuvuus, pintakitka ja -tasaisuus). Luokitus perustuu laajoihin selvityksiin, joissa subjektiivisia arvosteluja kankaista on verrattu objektiivisiin mittaustuloksiin. Tuoteryhmittäin on voitu määritellä tärkeimmät tuntuun vaikuttavat ominaisuudet. Objektiivisen tuntuluokituksen tuloksia käytetään mm: - tuotekehityksessä, jossa varmistetaan uuden tekstiilirakenteen, viimeistyksen tms. onnistuminen ja saadaan kuva tuotteen työstettävyydestä, - kaupankäynnissä, jossa esimerkiksi varmistetaan, että toimitettu tuote on tunnultaan sama kuin alkuperäinen näyte, ja - jatkuvassa laadunvalvonnassa varmistamaan tuotteiden ominaisuuksien pysyvyys. Tässä tutkimuksessa selvitettiin Kawabata KES-F-laitteiston hyödyntämismahdollisuuksia tekstiili- ja vaatetusteollisuuden (teva) ja -tutkimuksen kannalta. Kirjallisuustutkimuksen ja suorien tiedustelujen avulla muodostettiin kuva eri laboratorioiden kokemuksista Kawabata-järjestelmän käytöstä. Laitteiston käyttöön tutustuttiin vierailemalla sitä käyttävässä tutkimuslaitoksessa (Deutsches Wollforschungsinstitut, Aachen, Saksan Liittotasavalta) ja siellä suoritettiin täydelliset mittaussarjat 21 kankaalle. Lisäksi järjestettiin seminaaritilaisuus, jossa yrityksen eurooppalainen edustaja esitteli laitteiston.

KW - textiles

KW - fabrics

KW - physical properties

KW - touch

KW - testing equipment

M3 - Report

SN - 951-38-3287-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Tekstiilimateriaalien tuntuominaisuuksien määrittäminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Jylhä A. Tekstiilimateriaalien tuntuominaisuuksien määrittäminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 68 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 921).