Tekstitiedonhallinta

Markku Koskinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa määritellään tekstitiedonhallintaan liittyvät käsitteet ja työvaiheet sekä tietokonepohjaisten apuvälineiden mahdollisuudet tukea tekstitiedonhallintaa. Tutkimuksessa kuvataan seikkaperäisesti tekstitiedonhallintaohjelmistojen pääominaisuudet ja vertaillaan markkinoilla olevia ohjelmistoja. Lisäksi kuvataan lähiaikoina markkinoille tulevien uusien tekstitiedonhallinnan apuvälineiden keskeisimmät piirteet. Tutkimuksen tarkastelukulma on yrityksen, laitoksen tai viraston tietohallinto. Apuvälineiden kehitys on lähtenyt liikkeelle kirjastoista. Ongelmakenttää ei kuitenkaan tässä käsitellä niiden problematiikan kannalta. Tekstitiedolla tarkoitetaan tässä esitysmuodoltaan rajoittamatonta tekstiä - sitä ei ole sidottu ennalta määrättyihin tietynpituisiin numeerisiin tai aakkosnumeerisiin kenttiin kuten atk:ssa yleensä. Tekstitiedonhallinnan ongelma alkaa kysymyksestä, miten löytää valtavasta informaatiomäärästä helposti ja nopeasti juuri tähän akuuttiin päätösstilanteeseen keskeisimmin liittyvät dokumentit. Atk:n tarjoama ratkaisu on, että dokumentit, niiden kuvaukset tai pelkät viitteet talletetaan tietokoneen muistiin, josta niitä voi hakea erityisen kyselykielen avulla. Kyselykielen hyödyntäminen edellyttää, että käyttäjä määrittelee ongelmaansa liittyvät avainsanat. Tutkimusmenetelmänä on ollut kirjallisuusselvitys. Jossain määrin on tukeuduttu ohjelmistovalmistajilta saatuun järjestelmä- ja käyttökokemustietoon. Kerätty informaatio on muokattu ja ryhmitelty julkaisun tarkastelukulman edellyttämällä tavalla.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages54
ISBN (Print)951-38-1409-2
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number67
ISSN0358-5077

Cite this

Koskinen, M. (1982). Tekstitiedonhallinta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 67
Koskinen, Markku. / Tekstitiedonhallinta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 54 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 67).
@book{df804431faf64db28af205265d885317,
title = "Tekstitiedonhallinta",
abstract = "Julkaisussa m{\"a}{\"a}ritell{\"a}{\"a}n tekstitiedonhallintaan liittyv{\"a}t k{\"a}sitteet ja ty{\"o}vaiheet sek{\"a} tietokonepohjaisten apuv{\"a}lineiden mahdollisuudet tukea tekstitiedonhallintaa. Tutkimuksessa kuvataan seikkaper{\"a}isesti tekstitiedonhallintaohjelmistojen p{\"a}{\"a}ominaisuudet ja vertaillaan markkinoilla olevia ohjelmistoja. Lis{\"a}ksi kuvataan l{\"a}hiaikoina markkinoille tulevien uusien tekstitiedonhallinnan apuv{\"a}lineiden keskeisimm{\"a}t piirteet. Tutkimuksen tarkastelukulma on yrityksen, laitoksen tai viraston tietohallinto. Apuv{\"a}lineiden kehitys on l{\"a}htenyt liikkeelle kirjastoista. Ongelmakentt{\"a}{\"a} ei kuitenkaan t{\"a}ss{\"a} k{\"a}sitell{\"a} niiden problematiikan kannalta. Tekstitiedolla tarkoitetaan t{\"a}ss{\"a} esitysmuodoltaan rajoittamatonta teksti{\"a} - sit{\"a} ei ole sidottu ennalta m{\"a}{\"a}r{\"a}ttyihin tietynpituisiin numeerisiin tai aakkosnumeerisiin kenttiin kuten atk:ssa yleens{\"a}. Tekstitiedonhallinnan ongelma alkaa kysymyksest{\"a}, miten l{\"o}yt{\"a}{\"a} valtavasta informaatiom{\"a}{\"a}r{\"a}st{\"a} helposti ja nopeasti juuri t{\"a}h{\"a}n akuuttiin p{\"a}{\"a}t{\"o}sstilanteeseen keskeisimmin liittyv{\"a}t dokumentit. Atk:n tarjoama ratkaisu on, ett{\"a} dokumentit, niiden kuvaukset tai pelk{\"a}t viitteet talletetaan tietokoneen muistiin, josta niit{\"a} voi hakea erityisen kyselykielen avulla. Kyselykielen hy{\"o}dynt{\"a}minen edellytt{\"a}{\"a}, ett{\"a} k{\"a}ytt{\"a}j{\"a} m{\"a}{\"a}rittelee ongelmaansa liittyv{\"a}t avainsanat. Tutkimusmenetelm{\"a}n{\"a} on ollut kirjallisuusselvitys. Jossain m{\"a}{\"a}rin on tukeuduttu ohjelmistovalmistajilta saatuun j{\"a}rjestelm{\"a}- ja k{\"a}ytt{\"o}kokemustietoon. Ker{\"a}tty informaatio on muokattu ja ryhmitelty julkaisun tarkastelukulman edellytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} tavalla.",
author = "Markku Koskinen",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1409-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "67",
address = "Finland",

}

Koskinen, M 1982, Tekstitiedonhallinta. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 67, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tekstitiedonhallinta. / Koskinen, Markku.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 54 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 67).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tekstitiedonhallinta

AU - Koskinen, Markku

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Julkaisussa määritellään tekstitiedonhallintaan liittyvät käsitteet ja työvaiheet sekä tietokonepohjaisten apuvälineiden mahdollisuudet tukea tekstitiedonhallintaa. Tutkimuksessa kuvataan seikkaperäisesti tekstitiedonhallintaohjelmistojen pääominaisuudet ja vertaillaan markkinoilla olevia ohjelmistoja. Lisäksi kuvataan lähiaikoina markkinoille tulevien uusien tekstitiedonhallinnan apuvälineiden keskeisimmät piirteet. Tutkimuksen tarkastelukulma on yrityksen, laitoksen tai viraston tietohallinto. Apuvälineiden kehitys on lähtenyt liikkeelle kirjastoista. Ongelmakenttää ei kuitenkaan tässä käsitellä niiden problematiikan kannalta. Tekstitiedolla tarkoitetaan tässä esitysmuodoltaan rajoittamatonta tekstiä - sitä ei ole sidottu ennalta määrättyihin tietynpituisiin numeerisiin tai aakkosnumeerisiin kenttiin kuten atk:ssa yleensä. Tekstitiedonhallinnan ongelma alkaa kysymyksestä, miten löytää valtavasta informaatiomäärästä helposti ja nopeasti juuri tähän akuuttiin päätösstilanteeseen keskeisimmin liittyvät dokumentit. Atk:n tarjoama ratkaisu on, että dokumentit, niiden kuvaukset tai pelkät viitteet talletetaan tietokoneen muistiin, josta niitä voi hakea erityisen kyselykielen avulla. Kyselykielen hyödyntäminen edellyttää, että käyttäjä määrittelee ongelmaansa liittyvät avainsanat. Tutkimusmenetelmänä on ollut kirjallisuusselvitys. Jossain määrin on tukeuduttu ohjelmistovalmistajilta saatuun järjestelmä- ja käyttökokemustietoon. Kerätty informaatio on muokattu ja ryhmitelty julkaisun tarkastelukulman edellyttämällä tavalla.

AB - Julkaisussa määritellään tekstitiedonhallintaan liittyvät käsitteet ja työvaiheet sekä tietokonepohjaisten apuvälineiden mahdollisuudet tukea tekstitiedonhallintaa. Tutkimuksessa kuvataan seikkaperäisesti tekstitiedonhallintaohjelmistojen pääominaisuudet ja vertaillaan markkinoilla olevia ohjelmistoja. Lisäksi kuvataan lähiaikoina markkinoille tulevien uusien tekstitiedonhallinnan apuvälineiden keskeisimmät piirteet. Tutkimuksen tarkastelukulma on yrityksen, laitoksen tai viraston tietohallinto. Apuvälineiden kehitys on lähtenyt liikkeelle kirjastoista. Ongelmakenttää ei kuitenkaan tässä käsitellä niiden problematiikan kannalta. Tekstitiedolla tarkoitetaan tässä esitysmuodoltaan rajoittamatonta tekstiä - sitä ei ole sidottu ennalta määrättyihin tietynpituisiin numeerisiin tai aakkosnumeerisiin kenttiin kuten atk:ssa yleensä. Tekstitiedonhallinnan ongelma alkaa kysymyksestä, miten löytää valtavasta informaatiomäärästä helposti ja nopeasti juuri tähän akuuttiin päätösstilanteeseen keskeisimmin liittyvät dokumentit. Atk:n tarjoama ratkaisu on, että dokumentit, niiden kuvaukset tai pelkät viitteet talletetaan tietokoneen muistiin, josta niitä voi hakea erityisen kyselykielen avulla. Kyselykielen hyödyntäminen edellyttää, että käyttäjä määrittelee ongelmaansa liittyvät avainsanat. Tutkimusmenetelmänä on ollut kirjallisuusselvitys. Jossain määrin on tukeuduttu ohjelmistovalmistajilta saatuun järjestelmä- ja käyttökokemustietoon. Kerätty informaatio on muokattu ja ryhmitelty julkaisun tarkastelukulman edellyttämällä tavalla.

M3 - Report

SN - 951-38-1409-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Tekstitiedonhallinta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Koskinen M. Tekstitiedonhallinta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 54 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 67).