Abstract
Teollisella talteenottohiivalla tarkoitetaan panimolla käymisen jälkeen
fermentorin pohjalta talteenotettua hiivaa, jota käytetään uudestaan
seuraavassa käymisessä. Talteenottohiivaa kierrätetaan useampaan kertaan,
joten sen elävyyden ja käymiskyvyn on pysyttävä hyvänä.
Panimoteollisuudessa käytetään korkean kantavierteen (HG = 14–17°P) käymistä,
jolloin saadaan tuotettua korkeamman alkoholipitoisuuden omaavaa olutta. Tastä
vahvasta oluesta voidaan sen jälkeen laimentaa steriilillä, hapettomalla
vedellä halutun vahvuinen lopputuote. Teollisuus olisi halukas siirtymään
erittäin korkean kantavierteen käymiseen (VHG = 18–25°P) tuotantokustannusten
laskemiseksi. On kuitenkin todettu, että hiiva käyttää huonosti vierteen
sokerit loppuun ja talteenottohiivan elävyys on lisäksi erittäin alhainen,
eikä sitä näin ollen pystytä kierrättämään uuteen käymiseen.
Talteenottohiivan huono käymiskunto johtuu ainakin osittain siitä, ettei se
ole pystynyt syntetisoimaan solukalvolleen riittävästi steroleita ja
tyydyttymättömiä rasvahappoja, kasvaessaan erittäin anaerobeissa olosuhteissa.
Tyydyttymättömät rasvahapot ja sterolit ovat tärkeitä membraanikomponentteja
hiivan käymiskyvyn sekä stressinsietokyvyn kannalta ja niiden synteesiin hiiva
tarvitsee molekulaarista happea.
Tutkimuksen tarkoituksena oli yrittää parantaa talteenottohiivan käymiskykyä
ja elävyyttä hiivalietteen ilmastuksen avulla. Ilmastuksen vaikutusta
talteenottohiivaan tutkittiin seuraamalla sterolien ja tyydyttymättömien
rasvahappojen määrän kasvua ilmastuksen aikana, membraanin
maltotransporttereiden aktiivisuuden muutoksia sekä tiettyjen geenien
ilmenemistason muutoksia TRAC-analyysin avulla. Lisäksi tutkittiin
käymiskokeilla ilmastuksen vaikutusta hiivan käymiskykyyn ja
kierrätettävyyteen käytettäessä VHG- vierteitä.
Riittävän tehokkaan ilmastuksen ansiosta talteenottohiiva pystyi
syntetisoimaan solukalvolleen yhtä korkean määrän steroleita ja
tyydyttymättömiä rasvahappoja, kuin oli laboratoriokasvatetulla hiivalla
(kasvatettu ravistelukasvatuksena, jolloin hapensaanti rajallista).
Ilmastuksen jälkeen myös talteenottohiivan käymiskyky oli parantunut
huomattavasti verrattuna ilmastamattomaan talteenottohiivaan.
llmastamaton talteenottohiiva ei käyttänyt vierteen sokereita loppuun ja sen
elävyys uudelleen talteenotossa oli erittäin huono (–50 %). Ilmastettu
talteenottohiiva sitä vastoin käytti vierteen vähintään yhtä hyvin kuin
laboratoriokasvatettu, samaa hiivakantaa oleva hiiva. Ilmastettu
talteenottohiiva käytti vierteen sokerit jopa nopeammin kuin
laboratoriokasvatettu hiiva ja tuotti olueen myös yhtä korkean
etanolipitoisuuden. Ilmastetulla talteenottohiivalla oluen pH nousi kuitenkin
ylemmäs käymisen aikana, eikä ilmastetun talteenottohiivan elävyys uudelleen
talteenotossa ollut yhtä hyvä (–85 %) kuin laboratoriossa kasvatetulla
hiivalla (–90 %).
Talteenottohiivan solukoko oli kuitenkin ennen ilmastusta ja edelleen myös
ilmastuksen jälkeen suurempi kuin laboratoriokasvatetun hiivan. Kun
ilmastetulla talteenottohiivalla käytettiin VHG-vierteen hiivauksessa samaa
solumäärää (22x106/ ml), eikä samaa hiivamassaa (8 g/1) kuin
laboratoriokasvatetulla hiivalla, käymisaika lyheni edelleen 48 tuntia.
Translated title of the contribution | Conditioning of cropped yeast for VHG fermentations: Master's thesis |
---|---|
Original language | Finnish |
Qualification | Master Degree |
Awarding Institution |
|
Place of Publication | Jyväskylä |
Publisher | |
Publication status | Published - 2005 |
MoE publication type | G2 Master's thesis, polytechnic Master's thesis |
Keywords
- HG
- VHG
- aeration
- beer
- cell size
- cropped yeast
- fermentation
- malting