Teollisuuden ja asumisen lomittaminen

Riitta Kajamaa

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Toimintojen eriytyminen kaupunkirakenteessa on johtanut epäviihtyisän, virikkeettömän ja visuaalisesti yksipuolisen ympäristön syntymiseen sekä kaupunkien vanhoihin keskustoihin että lähiöihin. Etenkin tuotanto on siirtynyt pois vanhoilta asuinalueilta, eikä sitä ole suunniteltu tai saatu asettumaan asumalähiöihin. Viime aikoina onkin pyritty tietoisesti edistämään toiminnallisesti monipuolisten alueiden säilymistä ja syntymistä siten, että ympäristörasitukseltaan ja kooltaan asumiseen soveltuva teollisuus lomitetaan asuinalueilla. Vaikka yritys päättää itse sijainnistaan, on nykyisenkin hallintojärjestelmän vallitessa mahdollista vaikuttaa yrityksen sijoittumiseen. Keinoja ovat käyttötarkoituksen määrittely kaavoituksessa ja asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä sekä sellaiset kunnan elinkeino- ja teollisuuspolitiikan keinot kuin toimitilojen ja rahoituksen järjestäminen. Myös hajanainen ympäristölainsäädäntö säätelee yritysten sijaintipäätöksiä. Suunnittelua tulisi kehittää niin, että alueita käsitellään toiminnallisina kokonaisuuksina, olemassa olevaa pienteollisuutta pyritään säilyttämään, rakennuskantaa hyödynnetään monipuolisesti ja luodaan edellytykset erilaisten toimintojen sijoittumiselle niiden omien vaatimusten mukaan. Erityisen tärkeää on hallinnon, yritysten ja asukkaiden yhteydenpito. Hallintoa ja lainsäädäntöä olisi kehitettävä siten, että kaupunkirakennetta voitaisiin suunnitella toiminnallisena kokonaisuutena.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages64
ISBN (Print)951-38-2334-2
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number465
ISSN0358-5085

Keywords

  • community development
  • planning
  • industries
  • separation
  • housing
  • residential areas
  • urban land use

Cite this

Kajamaa, R. (1985). Teollisuuden ja asumisen lomittaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 465
Kajamaa, Riitta. / Teollisuuden ja asumisen lomittaminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 465).
@book{5ec12e899e814dd78101f44ff8900f6b,
title = "Teollisuuden ja asumisen lomittaminen",
abstract = "Toimintojen eriytyminen kaupunkirakenteessa on johtanut ep{\"a}viihtyis{\"a}n, virikkeett{\"o}m{\"a}n ja visuaalisesti yksipuolisen ymp{\"a}rist{\"o}n syntymiseen sek{\"a} kaupunkien vanhoihin keskustoihin ett{\"a} l{\"a}hi{\"o}ihin. Etenkin tuotanto on siirtynyt pois vanhoilta asuinalueilta, eik{\"a} sit{\"a} ole suunniteltu tai saatu asettumaan asumal{\"a}hi{\"o}ihin. Viime aikoina onkin pyritty tietoisesti edist{\"a}m{\"a}{\"a}n toiminnallisesti monipuolisten alueiden s{\"a}ilymist{\"a} ja syntymist{\"a} siten, ett{\"a} ymp{\"a}rist{\"o}rasitukseltaan ja kooltaan asumiseen soveltuva teollisuus lomitetaan asuinalueilla. Vaikka yritys p{\"a}{\"a}tt{\"a}{\"a} itse sijainnistaan, on nykyisenkin hallintoj{\"a}rjestelm{\"a}n vallitessa mahdollista vaikuttaa yrityksen sijoittumiseen. Keinoja ovat k{\"a}ytt{\"o}tarkoituksen m{\"a}{\"a}rittely kaavoituksessa ja asunto-osakeyhti{\"o}n yhti{\"o}j{\"a}rjestyksess{\"a} sek{\"a} sellaiset kunnan elinkeino- ja teollisuuspolitiikan keinot kuin toimitilojen ja rahoituksen j{\"a}rjest{\"a}minen. My{\"o}s hajanainen ymp{\"a}rist{\"o}lains{\"a}{\"a}d{\"a}nt{\"o} s{\"a}{\"a}telee yritysten sijaintip{\"a}{\"a}t{\"o}ksi{\"a}. Suunnittelua tulisi kehitt{\"a}{\"a} niin, ett{\"a} alueita k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n toiminnallisina kokonaisuuksina, olemassa olevaa pienteollisuutta pyrit{\"a}{\"a}n s{\"a}ilytt{\"a}m{\"a}{\"a}n, rakennuskantaa hy{\"o}dynnet{\"a}{\"a}n monipuolisesti ja luodaan edellytykset erilaisten toimintojen sijoittumiselle niiden omien vaatimusten mukaan. Erityisen t{\"a}rke{\"a}{\"a} on hallinnon, yritysten ja asukkaiden yhteydenpito. Hallintoa ja lains{\"a}{\"a}d{\"a}nt{\"o}{\"a} olisi kehitett{\"a}v{\"a} siten, ett{\"a} kaupunkirakennetta voitaisiin suunnitella toiminnallisena kokonaisuutena.",
keywords = "community development, planning, industries, separation, housing, residential areas, urban land use",
author = "Riitta Kajamaa",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2334-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "465",
address = "Finland",

}

Kajamaa, R 1985, Teollisuuden ja asumisen lomittaminen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 465, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Teollisuuden ja asumisen lomittaminen. / Kajamaa, Riitta.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 465).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Teollisuuden ja asumisen lomittaminen

AU - Kajamaa, Riitta

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Toimintojen eriytyminen kaupunkirakenteessa on johtanut epäviihtyisän, virikkeettömän ja visuaalisesti yksipuolisen ympäristön syntymiseen sekä kaupunkien vanhoihin keskustoihin että lähiöihin. Etenkin tuotanto on siirtynyt pois vanhoilta asuinalueilta, eikä sitä ole suunniteltu tai saatu asettumaan asumalähiöihin. Viime aikoina onkin pyritty tietoisesti edistämään toiminnallisesti monipuolisten alueiden säilymistä ja syntymistä siten, että ympäristörasitukseltaan ja kooltaan asumiseen soveltuva teollisuus lomitetaan asuinalueilla. Vaikka yritys päättää itse sijainnistaan, on nykyisenkin hallintojärjestelmän vallitessa mahdollista vaikuttaa yrityksen sijoittumiseen. Keinoja ovat käyttötarkoituksen määrittely kaavoituksessa ja asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä sekä sellaiset kunnan elinkeino- ja teollisuuspolitiikan keinot kuin toimitilojen ja rahoituksen järjestäminen. Myös hajanainen ympäristölainsäädäntö säätelee yritysten sijaintipäätöksiä. Suunnittelua tulisi kehittää niin, että alueita käsitellään toiminnallisina kokonaisuuksina, olemassa olevaa pienteollisuutta pyritään säilyttämään, rakennuskantaa hyödynnetään monipuolisesti ja luodaan edellytykset erilaisten toimintojen sijoittumiselle niiden omien vaatimusten mukaan. Erityisen tärkeää on hallinnon, yritysten ja asukkaiden yhteydenpito. Hallintoa ja lainsäädäntöä olisi kehitettävä siten, että kaupunkirakennetta voitaisiin suunnitella toiminnallisena kokonaisuutena.

AB - Toimintojen eriytyminen kaupunkirakenteessa on johtanut epäviihtyisän, virikkeettömän ja visuaalisesti yksipuolisen ympäristön syntymiseen sekä kaupunkien vanhoihin keskustoihin että lähiöihin. Etenkin tuotanto on siirtynyt pois vanhoilta asuinalueilta, eikä sitä ole suunniteltu tai saatu asettumaan asumalähiöihin. Viime aikoina onkin pyritty tietoisesti edistämään toiminnallisesti monipuolisten alueiden säilymistä ja syntymistä siten, että ympäristörasitukseltaan ja kooltaan asumiseen soveltuva teollisuus lomitetaan asuinalueilla. Vaikka yritys päättää itse sijainnistaan, on nykyisenkin hallintojärjestelmän vallitessa mahdollista vaikuttaa yrityksen sijoittumiseen. Keinoja ovat käyttötarkoituksen määrittely kaavoituksessa ja asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä sekä sellaiset kunnan elinkeino- ja teollisuuspolitiikan keinot kuin toimitilojen ja rahoituksen järjestäminen. Myös hajanainen ympäristölainsäädäntö säätelee yritysten sijaintipäätöksiä. Suunnittelua tulisi kehittää niin, että alueita käsitellään toiminnallisina kokonaisuuksina, olemassa olevaa pienteollisuutta pyritään säilyttämään, rakennuskantaa hyödynnetään monipuolisesti ja luodaan edellytykset erilaisten toimintojen sijoittumiselle niiden omien vaatimusten mukaan. Erityisen tärkeää on hallinnon, yritysten ja asukkaiden yhteydenpito. Hallintoa ja lainsäädäntöä olisi kehitettävä siten, että kaupunkirakennetta voitaisiin suunnitella toiminnallisena kokonaisuutena.

KW - community development

KW - planning

KW - industries

KW - separation

KW - housing

KW - residential areas

KW - urban land use

M3 - Report

SN - 951-38-2334-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Teollisuuden ja asumisen lomittaminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kajamaa R. Teollisuuden ja asumisen lomittaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 465).