Teollisuuden poistoilman lämmön talteenottolaitteiden kenttämittaukset

Ulla Aarnio

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Poistoilman lämmön talteenottolaitteiden toimintaa selvitettiin teollisuudessa erilaisissa likaisissa käyttöolosuhteissa. Laitteiden toiminta-arvot ja olosuhteet mitattiin. Lisäksi aineistoa saatiin aikaisemmista ilmastointilaitosten kenttämittauksista. Lämmönsiirtimien energiatasetta ja hyötysuhteiden laskentaa, siirtimellä saavutettavan enerqiansäästön laskentaa sekä mittausmenetelmiä ja mittauspaikkojen valintaa käsitellään. Kenttämittauksissa havaittuja laitosten epäkohtia esitellään. Yhdestä kohteesta laskettiin lämmön talteenoton vaikutus ilmanvaihdon energiakulutukseen. Laskelma on samalla esimerkki teoriaosassa käsitellyn energiansäästönlaskentamenetelmän käytöstä. Mikään kohde laitoksista ei toiminut suunnitteluarvojensa mukaisessa toimintapisteessä. Ilmavirrat sekä tulo- ja poistoilmavirtojen suhteet poikkesivat huomattavasti suunnitelluista arvoista. Käyttö- ja kunnossapito- henkilökunnan tietämys ilmastointilaitostensa toiminnasta oli usein vähäistä. Syitä tähän lienevät LVI-teknisen koulutuksen puute ja sen myötä tietämättömyys mittausmenetelmistä ja toiminnan seurannan tärkeydestä. Pyritään kiinnittämään käyttö- ja kunnossapitohenkilökunnan huomio tilanteeseen ja antamaan perustietoja lämmöntalteenoton toiminnan seuraamisesta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages38
ISBN (Print)951-38-1917-5
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number365
ISSN0358-5085

Keywords

  • industrial ventilation
  • local exhaust
  • exhaust systems
  • cost analysis

Cite this

Aarnio, U. (1984). Teollisuuden poistoilman lämmön talteenottolaitteiden kenttämittaukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 365
Aarnio, Ulla. / Teollisuuden poistoilman lämmön talteenottolaitteiden kenttämittaukset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 365).
@book{8be6e0ee6a384f2e9cab7814333d7d3f,
title = "Teollisuuden poistoilman l{\"a}mm{\"o}n talteenottolaitteiden kentt{\"a}mittaukset",
abstract = "Poistoilman l{\"a}mm{\"o}n talteenottolaitteiden toimintaa selvitettiin teollisuudessa erilaisissa likaisissa k{\"a}ytt{\"o}olosuhteissa. Laitteiden toiminta-arvot ja olosuhteet mitattiin. Lis{\"a}ksi aineistoa saatiin aikaisemmista ilmastointilaitosten kentt{\"a}mittauksista. L{\"a}mm{\"o}nsiirtimien energiatasetta ja hy{\"o}tysuhteiden laskentaa, siirtimell{\"a} saavutettavan enerqians{\"a}{\"a}st{\"o}n laskentaa sek{\"a} mittausmenetelmi{\"a} ja mittauspaikkojen valintaa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n. Kentt{\"a}mittauksissa havaittuja laitosten ep{\"a}kohtia esitell{\"a}{\"a}n. Yhdest{\"a} kohteesta laskettiin l{\"a}mm{\"o}n talteenoton vaikutus ilmanvaihdon energiakulutukseen. Laskelma on samalla esimerkki teoriaosassa k{\"a}sitellyn energians{\"a}{\"a}st{\"o}nlaskentamenetelm{\"a}n k{\"a}yt{\"o}st{\"a}. Mik{\"a}{\"a}n kohde laitoksista ei toiminut suunnitteluarvojensa mukaisessa toimintapisteess{\"a}. Ilmavirrat sek{\"a} tulo- ja poistoilmavirtojen suhteet poikkesivat huomattavasti suunnitelluista arvoista. K{\"a}ytt{\"o}- ja kunnossapito- henkil{\"o}kunnan tiet{\"a}mys ilmastointilaitostensa toiminnasta oli usein v{\"a}h{\"a}ist{\"a}. Syit{\"a} t{\"a}h{\"a}n lienev{\"a}t LVI-teknisen koulutuksen puute ja sen my{\"o}t{\"a} tiet{\"a}m{\"a}tt{\"o}myys mittausmenetelmist{\"a} ja toiminnan seurannan t{\"a}rkeydest{\"a}. Pyrit{\"a}{\"a}n kiinnitt{\"a}m{\"a}{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}- ja kunnossapitohenkil{\"o}kunnan huomio tilanteeseen ja antamaan perustietoja l{\"a}mm{\"o}ntalteenoton toiminnan seuraamisesta.",
keywords = "industrial ventilation, local exhaust, exhaust systems, cost analysis",
author = "Ulla Aarnio",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1917-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "365",
address = "Finland",

}

Aarnio, U 1984, Teollisuuden poistoilman lämmön talteenottolaitteiden kenttämittaukset. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 365, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Teollisuuden poistoilman lämmön talteenottolaitteiden kenttämittaukset. / Aarnio, Ulla.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 365).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Teollisuuden poistoilman lämmön talteenottolaitteiden kenttämittaukset

AU - Aarnio, Ulla

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Poistoilman lämmön talteenottolaitteiden toimintaa selvitettiin teollisuudessa erilaisissa likaisissa käyttöolosuhteissa. Laitteiden toiminta-arvot ja olosuhteet mitattiin. Lisäksi aineistoa saatiin aikaisemmista ilmastointilaitosten kenttämittauksista. Lämmönsiirtimien energiatasetta ja hyötysuhteiden laskentaa, siirtimellä saavutettavan enerqiansäästön laskentaa sekä mittausmenetelmiä ja mittauspaikkojen valintaa käsitellään. Kenttämittauksissa havaittuja laitosten epäkohtia esitellään. Yhdestä kohteesta laskettiin lämmön talteenoton vaikutus ilmanvaihdon energiakulutukseen. Laskelma on samalla esimerkki teoriaosassa käsitellyn energiansäästönlaskentamenetelmän käytöstä. Mikään kohde laitoksista ei toiminut suunnitteluarvojensa mukaisessa toimintapisteessä. Ilmavirrat sekä tulo- ja poistoilmavirtojen suhteet poikkesivat huomattavasti suunnitelluista arvoista. Käyttö- ja kunnossapito- henkilökunnan tietämys ilmastointilaitostensa toiminnasta oli usein vähäistä. Syitä tähän lienevät LVI-teknisen koulutuksen puute ja sen myötä tietämättömyys mittausmenetelmistä ja toiminnan seurannan tärkeydestä. Pyritään kiinnittämään käyttö- ja kunnossapitohenkilökunnan huomio tilanteeseen ja antamaan perustietoja lämmöntalteenoton toiminnan seuraamisesta.

AB - Poistoilman lämmön talteenottolaitteiden toimintaa selvitettiin teollisuudessa erilaisissa likaisissa käyttöolosuhteissa. Laitteiden toiminta-arvot ja olosuhteet mitattiin. Lisäksi aineistoa saatiin aikaisemmista ilmastointilaitosten kenttämittauksista. Lämmönsiirtimien energiatasetta ja hyötysuhteiden laskentaa, siirtimellä saavutettavan enerqiansäästön laskentaa sekä mittausmenetelmiä ja mittauspaikkojen valintaa käsitellään. Kenttämittauksissa havaittuja laitosten epäkohtia esitellään. Yhdestä kohteesta laskettiin lämmön talteenoton vaikutus ilmanvaihdon energiakulutukseen. Laskelma on samalla esimerkki teoriaosassa käsitellyn energiansäästönlaskentamenetelmän käytöstä. Mikään kohde laitoksista ei toiminut suunnitteluarvojensa mukaisessa toimintapisteessä. Ilmavirrat sekä tulo- ja poistoilmavirtojen suhteet poikkesivat huomattavasti suunnitelluista arvoista. Käyttö- ja kunnossapito- henkilökunnan tietämys ilmastointilaitostensa toiminnasta oli usein vähäistä. Syitä tähän lienevät LVI-teknisen koulutuksen puute ja sen myötä tietämättömyys mittausmenetelmistä ja toiminnan seurannan tärkeydestä. Pyritään kiinnittämään käyttö- ja kunnossapitohenkilökunnan huomio tilanteeseen ja antamaan perustietoja lämmöntalteenoton toiminnan seuraamisesta.

KW - industrial ventilation

KW - local exhaust

KW - exhaust systems

KW - cost analysis

M3 - Report

SN - 951-38-1917-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Teollisuuden poistoilman lämmön talteenottolaitteiden kenttämittaukset

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Aarnio U. Teollisuuden poistoilman lämmön talteenottolaitteiden kenttämittaukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 365).