Teollisuusprosessien suuronnettomuusriskit

Riitta Pipatti

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa on tarkasteltu Suomen kemian- ja prosessiteollisuuden suuronnettomuusriskejä. Tutkimuksessa on rajoituttu varsinaisen prosessin vaaratekijöihin. Prosessien turvajärjestelmiä ei ole otettu huomioon. Riskit on kuvattu sanallisesti ja onnettomuuksien todennäköisyyttä ei ole arvioitu.Tutkimuksessa on tarkasteltu eri tekijöiden, kuten aineominaisuuksien, reaktiotyypin, prosessiolosuhteiden ja -laitteiden, vaikutusta prosessin turvallisuuteen. Suomessa ja ulkomailla sattuneita onnettomuuksia on käyty läpi tavoitteena selvittää, mitkä tekijät ovat vaikuttaneet onnettomuuden syntyyn ja seurauksiin. Suuronnettomuuksien lisäksi on käyty läpi seurauksiltaan lievempiä onnettomuuksia ja "läheltä piti" -tapauksia. Suuronnettomuudet ovat usein seurausta monen vian ja virhetoiminnon yhteisvaikutuksesta. Poistamalla lievien onnettomuuksien ja "läheltä piti" -tapausten syitä ehkäistään myös suuronnettomuuksia. Teollisuudessa suuronnettomuudet aiheutuvat räjähdyksistä, tulipaloista ja myrkyllisen tai muuten haitallisen aineen vapautumisesta ympäristöön. Suomen teollisuusprosessien riskejä arvioitiin prosessikuvausten perusteella. Prosessin vaarallisuuden arviointi ja vaaratekijöiden tunnistaminen on tärkeää onnettomuuksia ehkäistäessä. Riskianalyysimenetelmillä ja laboratoriokokeilla voidaan tunnistaa useimmat vaaratekijät. Parhaimmat tulokset saavutetaan, kun vaaratekijät tunnistetaan jo suunnitteluvaiheessa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages174
ISBN (Print)951-38-3347-X
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number584
ISSN0358-5077

Keywords

  • accidents
  • hazards
  • chemical industry
  • accident prevention

Cite this

Pipatti, R. (1989). Teollisuusprosessien suuronnettomuusriskit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 584
Pipatti, Riitta. / Teollisuusprosessien suuronnettomuusriskit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 174 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 584).
@book{5c8dce61da0b4084a3eaa60601bbd8d4,
title = "Teollisuusprosessien suuronnettomuusriskit",
abstract = "Tutkimuksessa on tarkasteltu Suomen kemian- ja prosessiteollisuuden suuronnettomuusriskej{\"a}. Tutkimuksessa on rajoituttu varsinaisen prosessin vaaratekij{\"o}ihin. Prosessien turvaj{\"a}rjestelmi{\"a} ei ole otettu huomioon. Riskit on kuvattu sanallisesti ja onnettomuuksien todenn{\"a}k{\"o}isyytt{\"a} ei ole arvioitu.Tutkimuksessa on tarkasteltu eri tekij{\"o}iden, kuten aineominaisuuksien, reaktiotyypin, prosessiolosuhteiden ja -laitteiden, vaikutusta prosessin turvallisuuteen. Suomessa ja ulkomailla sattuneita onnettomuuksia on k{\"a}yty l{\"a}pi tavoitteena selvitt{\"a}{\"a}, mitk{\"a} tekij{\"a}t ovat vaikuttaneet onnettomuuden syntyyn ja seurauksiin. Suuronnettomuuksien lis{\"a}ksi on k{\"a}yty l{\"a}pi seurauksiltaan lievempi{\"a} onnettomuuksia ja {"}l{\"a}helt{\"a} piti{"} -tapauksia. Suuronnettomuudet ovat usein seurausta monen vian ja virhetoiminnon yhteisvaikutuksesta. Poistamalla lievien onnettomuuksien ja {"}l{\"a}helt{\"a} piti{"} -tapausten syit{\"a} ehk{\"a}ist{\"a}{\"a}n my{\"o}s suuronnettomuuksia. Teollisuudessa suuronnettomuudet aiheutuvat r{\"a}j{\"a}hdyksist{\"a}, tulipaloista ja myrkyllisen tai muuten haitallisen aineen vapautumisesta ymp{\"a}rist{\"o}{\"o}n. Suomen teollisuusprosessien riskej{\"a} arvioitiin prosessikuvausten perusteella. Prosessin vaarallisuuden arviointi ja vaaratekij{\"o}iden tunnistaminen on t{\"a}rke{\"a}{\"a} onnettomuuksia ehk{\"a}ist{\"a}ess{\"a}. Riskianalyysimenetelmill{\"a} ja laboratoriokokeilla voidaan tunnistaa useimmat vaaratekij{\"a}t. Parhaimmat tulokset saavutetaan, kun vaaratekij{\"a}t tunnistetaan jo suunnitteluvaiheessa.",
keywords = "accidents, hazards, chemical industry, accident prevention",
author = "Riitta Pipatti",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3347-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "584",
address = "Finland",

}

Pipatti, R 1989, Teollisuusprosessien suuronnettomuusriskit. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 584, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Teollisuusprosessien suuronnettomuusriskit. / Pipatti, Riitta.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 174 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 584).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Teollisuusprosessien suuronnettomuusriskit

AU - Pipatti, Riitta

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Tutkimuksessa on tarkasteltu Suomen kemian- ja prosessiteollisuuden suuronnettomuusriskejä. Tutkimuksessa on rajoituttu varsinaisen prosessin vaaratekijöihin. Prosessien turvajärjestelmiä ei ole otettu huomioon. Riskit on kuvattu sanallisesti ja onnettomuuksien todennäköisyyttä ei ole arvioitu.Tutkimuksessa on tarkasteltu eri tekijöiden, kuten aineominaisuuksien, reaktiotyypin, prosessiolosuhteiden ja -laitteiden, vaikutusta prosessin turvallisuuteen. Suomessa ja ulkomailla sattuneita onnettomuuksia on käyty läpi tavoitteena selvittää, mitkä tekijät ovat vaikuttaneet onnettomuuden syntyyn ja seurauksiin. Suuronnettomuuksien lisäksi on käyty läpi seurauksiltaan lievempiä onnettomuuksia ja "läheltä piti" -tapauksia. Suuronnettomuudet ovat usein seurausta monen vian ja virhetoiminnon yhteisvaikutuksesta. Poistamalla lievien onnettomuuksien ja "läheltä piti" -tapausten syitä ehkäistään myös suuronnettomuuksia. Teollisuudessa suuronnettomuudet aiheutuvat räjähdyksistä, tulipaloista ja myrkyllisen tai muuten haitallisen aineen vapautumisesta ympäristöön. Suomen teollisuusprosessien riskejä arvioitiin prosessikuvausten perusteella. Prosessin vaarallisuuden arviointi ja vaaratekijöiden tunnistaminen on tärkeää onnettomuuksia ehkäistäessä. Riskianalyysimenetelmillä ja laboratoriokokeilla voidaan tunnistaa useimmat vaaratekijät. Parhaimmat tulokset saavutetaan, kun vaaratekijät tunnistetaan jo suunnitteluvaiheessa.

AB - Tutkimuksessa on tarkasteltu Suomen kemian- ja prosessiteollisuuden suuronnettomuusriskejä. Tutkimuksessa on rajoituttu varsinaisen prosessin vaaratekijöihin. Prosessien turvajärjestelmiä ei ole otettu huomioon. Riskit on kuvattu sanallisesti ja onnettomuuksien todennäköisyyttä ei ole arvioitu.Tutkimuksessa on tarkasteltu eri tekijöiden, kuten aineominaisuuksien, reaktiotyypin, prosessiolosuhteiden ja -laitteiden, vaikutusta prosessin turvallisuuteen. Suomessa ja ulkomailla sattuneita onnettomuuksia on käyty läpi tavoitteena selvittää, mitkä tekijät ovat vaikuttaneet onnettomuuden syntyyn ja seurauksiin. Suuronnettomuuksien lisäksi on käyty läpi seurauksiltaan lievempiä onnettomuuksia ja "läheltä piti" -tapauksia. Suuronnettomuudet ovat usein seurausta monen vian ja virhetoiminnon yhteisvaikutuksesta. Poistamalla lievien onnettomuuksien ja "läheltä piti" -tapausten syitä ehkäistään myös suuronnettomuuksia. Teollisuudessa suuronnettomuudet aiheutuvat räjähdyksistä, tulipaloista ja myrkyllisen tai muuten haitallisen aineen vapautumisesta ympäristöön. Suomen teollisuusprosessien riskejä arvioitiin prosessikuvausten perusteella. Prosessin vaarallisuuden arviointi ja vaaratekijöiden tunnistaminen on tärkeää onnettomuuksia ehkäistäessä. Riskianalyysimenetelmillä ja laboratoriokokeilla voidaan tunnistaa useimmat vaaratekijät. Parhaimmat tulokset saavutetaan, kun vaaratekijät tunnistetaan jo suunnitteluvaiheessa.

KW - accidents

KW - hazards

KW - chemical industry

KW - accident prevention

M3 - Report

SN - 951-38-3347-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Teollisuusprosessien suuronnettomuusriskit

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pipatti R. Teollisuusprosessien suuronnettomuusriskit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 174 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 584).