Termodynamiikan faktatietokantojen käyttömahdollisuudet metallurgiassa

Klaus Kihlman

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Termodynamiikan faktatietokannat sisältävät kokeelliseen tutkimukseen perustuvia aineiden termodynaamisten ominaisuuksien arvoja. Tietoja on sekä puhtaista aineista ja seoksista että kemiallisista reaktioista. Useisiin tietokantoihin liittyy laskentaohjelmisto, jolla voidaan tietokannan tietojen perusteella laskea systeemien tasapainotiloja tai estimoida ominaisuuksien arvoja kokeellisesti tutkitun alueen ulkopuolelta. Tiedot tulostuvat taulukkomuodossa, mutta monista tietokannoista saadaan myös graafisia tulosteita, kuten tasapainopiilroksia. Tässä raportissa tarkastellaan tietokantojen aihepiiriä, rakennetta ja käyttö-ominaisuuksia, annetaan käyttöesimerkkejä sekä kuvataan lyhyesti saatavissa ja valmisteilla olevia tietokantoja. Mukana on 27 epäorgaanisten ja 10 orgaanisten aineiden tietokantaa. Pääpaino on edellisissä ja erityisesti niissä, joilla on merkitystä metallurgian kannalta. Noin puolet tietokannoista on käytettävissä suorakäyttöisissä tiedonhakujärjestelmissä. Mikrotietokoneisiin soveltuvia tietokantoja on mukana neljä, mutta niiden määrä on nopeasti kasvamassa. Nykyiset tietokannat kattavat melko hyvin puhtaat epäorgaaniset aineet. Seosfaasien osalta tiedot ovat vielä vähäisiä. Tietokantojen käyttötaidon hankkiminen ja ylläpito vaatii paljon työtä ja monet tehtävät myös termodynamiikan asiantuntemusta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages58
ISBN (Print)951-38-3133-7
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number856
ISSN0358-5085

Keywords

  • thermodynamics
  • factual databases
  • contents
  • structure
  • information use

Cite this

Kihlman, K. (1988). Termodynamiikan faktatietokantojen käyttömahdollisuudet metallurgiassa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 856
Kihlman, Klaus. / Termodynamiikan faktatietokantojen käyttömahdollisuudet metallurgiassa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 856).
@book{ed43b3998b4f42eba1846567d655bdd6,
title = "Termodynamiikan faktatietokantojen k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuudet metallurgiassa",
abstract = "Termodynamiikan faktatietokannat sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}t kokeelliseen tutkimukseen perustuvia aineiden termodynaamisten ominaisuuksien arvoja. Tietoja on sek{\"a} puhtaista aineista ja seoksista ett{\"a} kemiallisista reaktioista. Useisiin tietokantoihin liittyy laskentaohjelmisto, jolla voidaan tietokannan tietojen perusteella laskea systeemien tasapainotiloja tai estimoida ominaisuuksien arvoja kokeellisesti tutkitun alueen ulkopuolelta. Tiedot tulostuvat taulukkomuodossa, mutta monista tietokannoista saadaan my{\"o}s graafisia tulosteita, kuten tasapainopiilroksia. T{\"a}ss{\"a} raportissa tarkastellaan tietokantojen aihepiiri{\"a}, rakennetta ja k{\"a}ytt{\"o}-ominaisuuksia, annetaan k{\"a}ytt{\"o}esimerkkej{\"a} sek{\"a} kuvataan lyhyesti saatavissa ja valmisteilla olevia tietokantoja. Mukana on 27 ep{\"a}orgaanisten ja 10 orgaanisten aineiden tietokantaa. P{\"a}{\"a}paino on edellisiss{\"a} ja erityisesti niiss{\"a}, joilla on merkityst{\"a} metallurgian kannalta. Noin puolet tietokannoista on k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} suorak{\"a}ytt{\"o}isiss{\"a} tiedonhakuj{\"a}rjestelmiss{\"a}. Mikrotietokoneisiin soveltuvia tietokantoja on mukana nelj{\"a}, mutta niiden m{\"a}{\"a}r{\"a} on nopeasti kasvamassa. Nykyiset tietokannat kattavat melko hyvin puhtaat ep{\"a}orgaaniset aineet. Seosfaasien osalta tiedot ovat viel{\"a} v{\"a}h{\"a}isi{\"a}. Tietokantojen k{\"a}ytt{\"o}taidon hankkiminen ja yll{\"a}pito vaatii paljon ty{\"o}t{\"a} ja monet teht{\"a}v{\"a}t my{\"o}s termodynamiikan asiantuntemusta.",
keywords = "thermodynamics, factual databases, contents, structure, information use",
author = "Klaus Kihlman",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3133-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "856",
address = "Finland",

}

Kihlman, K 1988, Termodynamiikan faktatietokantojen käyttömahdollisuudet metallurgiassa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 856, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Termodynamiikan faktatietokantojen käyttömahdollisuudet metallurgiassa. / Kihlman, Klaus.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 856).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Termodynamiikan faktatietokantojen käyttömahdollisuudet metallurgiassa

AU - Kihlman, Klaus

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Termodynamiikan faktatietokannat sisältävät kokeelliseen tutkimukseen perustuvia aineiden termodynaamisten ominaisuuksien arvoja. Tietoja on sekä puhtaista aineista ja seoksista että kemiallisista reaktioista. Useisiin tietokantoihin liittyy laskentaohjelmisto, jolla voidaan tietokannan tietojen perusteella laskea systeemien tasapainotiloja tai estimoida ominaisuuksien arvoja kokeellisesti tutkitun alueen ulkopuolelta. Tiedot tulostuvat taulukkomuodossa, mutta monista tietokannoista saadaan myös graafisia tulosteita, kuten tasapainopiilroksia. Tässä raportissa tarkastellaan tietokantojen aihepiiriä, rakennetta ja käyttö-ominaisuuksia, annetaan käyttöesimerkkejä sekä kuvataan lyhyesti saatavissa ja valmisteilla olevia tietokantoja. Mukana on 27 epäorgaanisten ja 10 orgaanisten aineiden tietokantaa. Pääpaino on edellisissä ja erityisesti niissä, joilla on merkitystä metallurgian kannalta. Noin puolet tietokannoista on käytettävissä suorakäyttöisissä tiedonhakujärjestelmissä. Mikrotietokoneisiin soveltuvia tietokantoja on mukana neljä, mutta niiden määrä on nopeasti kasvamassa. Nykyiset tietokannat kattavat melko hyvin puhtaat epäorgaaniset aineet. Seosfaasien osalta tiedot ovat vielä vähäisiä. Tietokantojen käyttötaidon hankkiminen ja ylläpito vaatii paljon työtä ja monet tehtävät myös termodynamiikan asiantuntemusta.

AB - Termodynamiikan faktatietokannat sisältävät kokeelliseen tutkimukseen perustuvia aineiden termodynaamisten ominaisuuksien arvoja. Tietoja on sekä puhtaista aineista ja seoksista että kemiallisista reaktioista. Useisiin tietokantoihin liittyy laskentaohjelmisto, jolla voidaan tietokannan tietojen perusteella laskea systeemien tasapainotiloja tai estimoida ominaisuuksien arvoja kokeellisesti tutkitun alueen ulkopuolelta. Tiedot tulostuvat taulukkomuodossa, mutta monista tietokannoista saadaan myös graafisia tulosteita, kuten tasapainopiilroksia. Tässä raportissa tarkastellaan tietokantojen aihepiiriä, rakennetta ja käyttö-ominaisuuksia, annetaan käyttöesimerkkejä sekä kuvataan lyhyesti saatavissa ja valmisteilla olevia tietokantoja. Mukana on 27 epäorgaanisten ja 10 orgaanisten aineiden tietokantaa. Pääpaino on edellisissä ja erityisesti niissä, joilla on merkitystä metallurgian kannalta. Noin puolet tietokannoista on käytettävissä suorakäyttöisissä tiedonhakujärjestelmissä. Mikrotietokoneisiin soveltuvia tietokantoja on mukana neljä, mutta niiden määrä on nopeasti kasvamassa. Nykyiset tietokannat kattavat melko hyvin puhtaat epäorgaaniset aineet. Seosfaasien osalta tiedot ovat vielä vähäisiä. Tietokantojen käyttötaidon hankkiminen ja ylläpito vaatii paljon työtä ja monet tehtävät myös termodynamiikan asiantuntemusta.

KW - thermodynamics

KW - factual databases

KW - contents

KW - structure

KW - information use

M3 - Report

SN - 951-38-3133-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Termodynamiikan faktatietokantojen käyttömahdollisuudet metallurgiassa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kihlman K. Termodynamiikan faktatietokantojen käyttömahdollisuudet metallurgiassa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 856).