Abstract
Olut on alkoholia sisältävä viljatuote, josta kohtuullisesti nautittuna
saa alkoholin positiivisten vaikutusten lisäksi huomattavan osan
päivittäisestä ravinto- ja hivenainetarpeista. Olut on erittäin hyvä
B-vitamiinien ja mineraalien lähde. Useat viljan hivenkomponentit muuttuvat
idätyksen aikana ravitsemuksen kannalta käyttökelpoiseen muotoon tai niiden
määrät huomattavasti lisääntyvät. Muista alkoholijuomista poiketen olut
sisältää humalaperäisiä aineita. Alueilla, joissa juomaveden laatu on
kyseenalaista, olut on turvallinen juoma.
Oluen on todettu alentavan erilaisten sairauksien esiintymisriskiä. Oluen
sisältämät alkoholi, foolihappo, pyridoksiini ja peptidit vähentävät sydän- ja
verisuonitautien puhkeamista. Alkoholi ja viljan kuitu ovat edullisia hyvän
HDL-kolesterolin kannalta. Alkoholi alentaa myös aikuisiän diabetesriskiä.
Biologisesti käyttökelpoiseen muotoon muuttunut viljan pii ja humalan myötä
tulevat fytoestrogeenit hidastavat osteoporoosin esiintymistä.
Antioksidatiivisten fenolien, foolihapon ja humalan fytoestrogeenien on
todettu pienentävän riskiä erilaisten syöpien kehittymiselle. Oluen
positiiviset vaikutukset tulevat parhaiten esille, kun olutta nautitaan
kohtuullisesti normaalina osana ravintoa ja vältetään humalahakuista juomista.
Original language | Finnish |
---|---|
Pages (from-to) | 5-10 |
Journal | Mallas ja Olut |
Issue number | 1 |
Publication status | Published - 2003 |
MoE publication type | D1 Article in a trade journal |