Teurastus- ja lihanjalostuskoneilla sattuneet tapaturmat

Pekka Maijala, Kai Nordlund

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tiedotteessa esitetään yhteenveto teurastus- ja lihanjalostuskoneilla ja -laitteila sattuneista tapaturmista. Tavoitteena on tunnistaa ne koneet ja laitteet, jotka aiheuttavat suurimpia tyoöurvallisuusongelmia. Tapaturmatietojen analysoimiseksi kehitettiin tutkimus- ja luokitusmalli, jonka avulla selvitettiin eri tapaturmatekijöitä ja niiden keskinäisiä riippuvuussuhteita. Tutkimusaineistona oli työsuojeluhallitukseen vuonna 1980 tulleet ilmoitukset teurastus- ja lihanjalostuskoneilla sattuneista tapatutmista. Lisäksi tehtiin yhteenveto työtapaturmaselostusrekisteriin kertyneistä, vastaavilla koneilla sattuneista vakavista tapaturmista tehdyistä tutkimusselostuksista. Tapaturmatiedot esitetään kone- ja laitekohtaisesti. Työturvallisuuden ja jatkotutkimuksen kannalta tärkeimmistä koneista ja laitteista on tehty yksityiskohtaisempi selvitys. Tulosten pohjalta valitaan ne koneet ja laitteet, joista tullaan tutkimuksen toisessa osassa tekemään turvallisuusanalyyseja. Turvallisuusanalyyseista kerätään tietoja sovelletuista turvallistamisratkaisuista ja niiden toimivuudesta. Analyysien pohjalta laaditaan ohjeita koneiden käyttäjille sekä koneiden valmistajille. Näin saadaan myös valmisteilla olevalle teurastus- ja lihanjalostuskoneiden turvallisuusstandardille tarvittavaa taustamateriaalia sekä sovellutusohjeet käyttökelpoisten turvallistamisratkaisujen muodossa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages49
ISBN (Print)951-38-1626-5
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number171
ISSN0358-5085

Cite this

Maijala, P., & Nordlund, K. (1983). Teurastus- ja lihanjalostuskoneilla sattuneet tapaturmat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 171
Maijala, Pekka ; Nordlund, Kai. / Teurastus- ja lihanjalostuskoneilla sattuneet tapaturmat. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 49 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 171).
@book{4959d3f589f24f96857a6a9c52cfaa30,
title = "Teurastus- ja lihanjalostuskoneilla sattuneet tapaturmat",
abstract = "Tiedotteessa esitet{\"a}{\"a}n yhteenveto teurastus- ja lihanjalostuskoneilla ja -laitteila sattuneista tapaturmista. Tavoitteena on tunnistaa ne koneet ja laitteet, jotka aiheuttavat suurimpia tyo{\"o}urvallisuusongelmia. Tapaturmatietojen analysoimiseksi kehitettiin tutkimus- ja luokitusmalli, jonka avulla selvitettiin eri tapaturmatekij{\"o}it{\"a} ja niiden keskin{\"a}isi{\"a} riippuvuussuhteita. Tutkimusaineistona oli ty{\"o}suojeluhallitukseen vuonna 1980 tulleet ilmoitukset teurastus- ja lihanjalostuskoneilla sattuneista tapatutmista. Lis{\"a}ksi tehtiin yhteenveto ty{\"o}tapaturmaselostusrekisteriin kertyneist{\"a}, vastaavilla koneilla sattuneista vakavista tapaturmista tehdyist{\"a} tutkimusselostuksista. Tapaturmatiedot esitet{\"a}{\"a}n kone- ja laitekohtaisesti. Ty{\"o}turvallisuuden ja jatkotutkimuksen kannalta t{\"a}rkeimmist{\"a} koneista ja laitteista on tehty yksityiskohtaisempi selvitys. Tulosten pohjalta valitaan ne koneet ja laitteet, joista tullaan tutkimuksen toisessa osassa tekem{\"a}{\"a}n turvallisuusanalyyseja. Turvallisuusanalyyseista ker{\"a}t{\"a}{\"a}n tietoja sovelletuista turvallistamisratkaisuista ja niiden toimivuudesta. Analyysien pohjalta laaditaan ohjeita koneiden k{\"a}ytt{\"a}jille sek{\"a} koneiden valmistajille. N{\"a}in saadaan my{\"o}s valmisteilla olevalle teurastus- ja lihanjalostuskoneiden turvallisuusstandardille tarvittavaa taustamateriaalia sek{\"a} sovellutusohjeet k{\"a}ytt{\"o}kelpoisten turvallistamisratkaisujen muodossa.",
author = "Pekka Maijala and Kai Nordlund",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1626-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "171",
address = "Finland",

}

Maijala, P & Nordlund, K 1983, Teurastus- ja lihanjalostuskoneilla sattuneet tapaturmat. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 171, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Teurastus- ja lihanjalostuskoneilla sattuneet tapaturmat. / Maijala, Pekka; Nordlund, Kai.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 49 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 171).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Teurastus- ja lihanjalostuskoneilla sattuneet tapaturmat

AU - Maijala, Pekka

AU - Nordlund, Kai

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Tiedotteessa esitetään yhteenveto teurastus- ja lihanjalostuskoneilla ja -laitteila sattuneista tapaturmista. Tavoitteena on tunnistaa ne koneet ja laitteet, jotka aiheuttavat suurimpia tyoöurvallisuusongelmia. Tapaturmatietojen analysoimiseksi kehitettiin tutkimus- ja luokitusmalli, jonka avulla selvitettiin eri tapaturmatekijöitä ja niiden keskinäisiä riippuvuussuhteita. Tutkimusaineistona oli työsuojeluhallitukseen vuonna 1980 tulleet ilmoitukset teurastus- ja lihanjalostuskoneilla sattuneista tapatutmista. Lisäksi tehtiin yhteenveto työtapaturmaselostusrekisteriin kertyneistä, vastaavilla koneilla sattuneista vakavista tapaturmista tehdyistä tutkimusselostuksista. Tapaturmatiedot esitetään kone- ja laitekohtaisesti. Työturvallisuuden ja jatkotutkimuksen kannalta tärkeimmistä koneista ja laitteista on tehty yksityiskohtaisempi selvitys. Tulosten pohjalta valitaan ne koneet ja laitteet, joista tullaan tutkimuksen toisessa osassa tekemään turvallisuusanalyyseja. Turvallisuusanalyyseista kerätään tietoja sovelletuista turvallistamisratkaisuista ja niiden toimivuudesta. Analyysien pohjalta laaditaan ohjeita koneiden käyttäjille sekä koneiden valmistajille. Näin saadaan myös valmisteilla olevalle teurastus- ja lihanjalostuskoneiden turvallisuusstandardille tarvittavaa taustamateriaalia sekä sovellutusohjeet käyttökelpoisten turvallistamisratkaisujen muodossa.

AB - Tiedotteessa esitetään yhteenveto teurastus- ja lihanjalostuskoneilla ja -laitteila sattuneista tapaturmista. Tavoitteena on tunnistaa ne koneet ja laitteet, jotka aiheuttavat suurimpia tyoöurvallisuusongelmia. Tapaturmatietojen analysoimiseksi kehitettiin tutkimus- ja luokitusmalli, jonka avulla selvitettiin eri tapaturmatekijöitä ja niiden keskinäisiä riippuvuussuhteita. Tutkimusaineistona oli työsuojeluhallitukseen vuonna 1980 tulleet ilmoitukset teurastus- ja lihanjalostuskoneilla sattuneista tapatutmista. Lisäksi tehtiin yhteenveto työtapaturmaselostusrekisteriin kertyneistä, vastaavilla koneilla sattuneista vakavista tapaturmista tehdyistä tutkimusselostuksista. Tapaturmatiedot esitetään kone- ja laitekohtaisesti. Työturvallisuuden ja jatkotutkimuksen kannalta tärkeimmistä koneista ja laitteista on tehty yksityiskohtaisempi selvitys. Tulosten pohjalta valitaan ne koneet ja laitteet, joista tullaan tutkimuksen toisessa osassa tekemään turvallisuusanalyyseja. Turvallisuusanalyyseista kerätään tietoja sovelletuista turvallistamisratkaisuista ja niiden toimivuudesta. Analyysien pohjalta laaditaan ohjeita koneiden käyttäjille sekä koneiden valmistajille. Näin saadaan myös valmisteilla olevalle teurastus- ja lihanjalostuskoneiden turvallisuusstandardille tarvittavaa taustamateriaalia sekä sovellutusohjeet käyttökelpoisten turvallistamisratkaisujen muodossa.

M3 - Report

SN - 951-38-1626-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Teurastus- ja lihanjalostuskoneilla sattuneet tapaturmat

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Maijala P, Nordlund K. Teurastus- ja lihanjalostuskoneilla sattuneet tapaturmat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 49 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 171).