Modifioitujen metallien käyttösovellutukset rakennusteollisuudessa

Translated title of the contribution: The applications of modified metals in the construction industry

Jaakko Salmi, Paavo Hassinen, Pertti Auerkari

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Käsitteeseen "modifioidut metallit" on tässä julkaisussa sisällytetty metallimatriisikomposiitit, bimetallit ja muistimetallit. Julkaisun alkuosassa on esitetty tietoja modifioitujen metallien ominaisuuksista. Jatkossa on käsitelty erilaisia ideoinnin tuloksena löytyneitä rakennusteollisuuden kohteita. Bimetallien käyttö lämpökytkimien, -releittein ja mittarien lämpötilamuutokseen reagoivissa elimissä on jo vakiintunut. Muistimetalleja käytetään erilaisissa putki- ja sähköliittimissä ja tuuletusikkunoitten ja ilmastointilaitteitten säätimissä. Metallimatriisikomposiittien tähänastiset käyttöalueet ovat olleet avaruus-, lentokone- ja sotateollisuudessa, mutta käytön lisääntyessä materiaalien hinnat ovat laskemassa ja käyttöä muillakin aloilla kannattaa jo tutkia. Tässä tutkimuksessa tarkastelluista metallimatriisikomposiittien käyttösovellutuksista ei mikään ole vielä valmis tuotteeksi, mutta tavoitteena on, että niistä löytyisi vihjeitä sellaisten rakennusteollisuuden materiaaliongelmien ratkaisemiseen, joihin perinteisten materiaalien ominaisuudet eivät riitä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages42
ISBN (Print)951-38-4142-1
Publication statusPublished - 1992
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1329
ISSN1235-0605

Fingerprint

construction industry
metals

Keywords

 • construction industry
 • construction
 • building components
 • metals
 • composites
 • composite materials
 • bimetals
 • memory metals
 • frames
 • windows
 • doors
 • walls
 • bridges (structures)
 • control equipment
 • detectors
 • safety devices

Cite this

Salmi, J., Hassinen, P., & Auerkari, P. (1992). Modifioitujen metallien käyttösovellutukset rakennusteollisuudessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1329
Salmi, Jaakko ; Hassinen, Paavo ; Auerkari, Pertti. / Modifioitujen metallien käyttösovellutukset rakennusteollisuudessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 42 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1329).
@book{7d89a4078f7945658476a9bdf71878d9,
title = "Modifioitujen metallien k{\"a}ytt{\"o}sovellutukset rakennusteollisuudessa",
abstract = "K{\"a}sitteeseen {"}modifioidut metallit{"} on t{\"a}ss{\"a} julkaisussa sis{\"a}llytetty metallimatriisikomposiitit, bimetallit ja muistimetallit. Julkaisun alkuosassa on esitetty tietoja modifioitujen metallien ominaisuuksista. Jatkossa on k{\"a}sitelty erilaisia ideoinnin tuloksena l{\"o}ytyneit{\"a} rakennusteollisuuden kohteita. Bimetallien k{\"a}ytt{\"o} l{\"a}mp{\"o}kytkimien, -releittein ja mittarien l{\"a}mp{\"o}tilamuutokseen reagoivissa elimiss{\"a} on jo vakiintunut. Muistimetalleja k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n erilaisissa putki- ja s{\"a}hk{\"o}liittimiss{\"a} ja tuuletusikkunoitten ja ilmastointilaitteitten s{\"a}{\"a}timiss{\"a}. Metallimatriisikomposiittien t{\"a}h{\"a}nastiset k{\"a}ytt{\"o}alueet ovat olleet avaruus-, lentokone- ja sotateollisuudessa, mutta k{\"a}yt{\"o}n lis{\"a}{\"a}ntyess{\"a} materiaalien hinnat ovat laskemassa ja k{\"a}ytt{\"o}{\"a} muillakin aloilla kannattaa jo tutkia. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa tarkastelluista metallimatriisikomposiittien k{\"a}ytt{\"o}sovellutuksista ei mik{\"a}{\"a}n ole viel{\"a} valmis tuotteeksi, mutta tavoitteena on, ett{\"a} niist{\"a} l{\"o}ytyisi vihjeit{\"a} sellaisten rakennusteollisuuden materiaaliongelmien ratkaisemiseen, joihin perinteisten materiaalien ominaisuudet eiv{\"a}t riit{\"a}.",
keywords = "construction industry, construction, building components, metals, composites, composite materials, bimetals, memory metals, frames, windows, doors, walls, bridges (structures), control equipment, detectors, safety devices",
author = "Jaakko Salmi and Paavo Hassinen and Pertti Auerkari",
year = "1992",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4142-1",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1329",
address = "Finland",

}

Salmi, J, Hassinen, P & Auerkari, P 1992, Modifioitujen metallien käyttösovellutukset rakennusteollisuudessa. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1329, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Modifioitujen metallien käyttösovellutukset rakennusteollisuudessa. / Salmi, Jaakko; Hassinen, Paavo; Auerkari, Pertti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 42 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1329).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Modifioitujen metallien käyttösovellutukset rakennusteollisuudessa

AU - Salmi, Jaakko

AU - Hassinen, Paavo

AU - Auerkari, Pertti

PY - 1992

Y1 - 1992

N2 - Käsitteeseen "modifioidut metallit" on tässä julkaisussa sisällytetty metallimatriisikomposiitit, bimetallit ja muistimetallit. Julkaisun alkuosassa on esitetty tietoja modifioitujen metallien ominaisuuksista. Jatkossa on käsitelty erilaisia ideoinnin tuloksena löytyneitä rakennusteollisuuden kohteita. Bimetallien käyttö lämpökytkimien, -releittein ja mittarien lämpötilamuutokseen reagoivissa elimissä on jo vakiintunut. Muistimetalleja käytetään erilaisissa putki- ja sähköliittimissä ja tuuletusikkunoitten ja ilmastointilaitteitten säätimissä. Metallimatriisikomposiittien tähänastiset käyttöalueet ovat olleet avaruus-, lentokone- ja sotateollisuudessa, mutta käytön lisääntyessä materiaalien hinnat ovat laskemassa ja käyttöä muillakin aloilla kannattaa jo tutkia. Tässä tutkimuksessa tarkastelluista metallimatriisikomposiittien käyttösovellutuksista ei mikään ole vielä valmis tuotteeksi, mutta tavoitteena on, että niistä löytyisi vihjeitä sellaisten rakennusteollisuuden materiaaliongelmien ratkaisemiseen, joihin perinteisten materiaalien ominaisuudet eivät riitä.

AB - Käsitteeseen "modifioidut metallit" on tässä julkaisussa sisällytetty metallimatriisikomposiitit, bimetallit ja muistimetallit. Julkaisun alkuosassa on esitetty tietoja modifioitujen metallien ominaisuuksista. Jatkossa on käsitelty erilaisia ideoinnin tuloksena löytyneitä rakennusteollisuuden kohteita. Bimetallien käyttö lämpökytkimien, -releittein ja mittarien lämpötilamuutokseen reagoivissa elimissä on jo vakiintunut. Muistimetalleja käytetään erilaisissa putki- ja sähköliittimissä ja tuuletusikkunoitten ja ilmastointilaitteitten säätimissä. Metallimatriisikomposiittien tähänastiset käyttöalueet ovat olleet avaruus-, lentokone- ja sotateollisuudessa, mutta käytön lisääntyessä materiaalien hinnat ovat laskemassa ja käyttöä muillakin aloilla kannattaa jo tutkia. Tässä tutkimuksessa tarkastelluista metallimatriisikomposiittien käyttösovellutuksista ei mikään ole vielä valmis tuotteeksi, mutta tavoitteena on, että niistä löytyisi vihjeitä sellaisten rakennusteollisuuden materiaaliongelmien ratkaisemiseen, joihin perinteisten materiaalien ominaisuudet eivät riitä.

KW - construction industry

KW - construction

KW - building components

KW - metals

KW - composites

KW - composite materials

KW - bimetals

KW - memory metals

KW - frames

KW - windows

KW - doors

KW - walls

KW - bridges (structures)

KW - control equipment

KW - detectors

KW - safety devices

M3 - Report

SN - 951-38-4142-1

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Modifioitujen metallien käyttösovellutukset rakennusteollisuudessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Salmi J, Hassinen P, Auerkari P. Modifioitujen metallien käyttösovellutukset rakennusteollisuudessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 42 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1329).