Modifioitujen metallien käyttösovellutukset rakennusteollisuudessa

Translated title of the contribution: The applications of modified metals in the construction industry

Jaakko Salmi, Paavo Hassinen, Pertti Auerkari

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Käsitteeseen "modifioidut metallit" on tässä julkaisussa sisällytetty metallimatriisikomposiitit, bimetallit ja muistimetallit. Julkaisun alkuosassa on esitetty tietoja modifioitujen metallien ominaisuuksista. Jatkossa on käsitelty erilaisia ideoinnin tuloksena löytyneitä rakennusteollisuuden kohteita. Bimetallien käyttö lämpökytkimien, -releittein ja mittarien lämpötilamuutokseen reagoivissa elimissä on jo vakiintunut. Muistimetalleja käytetään erilaisissa putki- ja sähköliittimissä ja tuuletusikkunoitten ja ilmastointilaitteitten säätimissä. Metallimatriisikomposiittien tähänastiset käyttöalueet ovat olleet avaruus-, lentokone- ja sotateollisuudessa, mutta käytön lisääntyessä materiaalien hinnat ovat laskemassa ja käyttöä muillakin aloilla kannattaa jo tutkia. Tässä tutkimuksessa tarkastelluista metallimatriisikomposiittien käyttösovellutuksista ei mikään ole vielä valmis tuotteeksi, mutta tavoitteena on, että niistä löytyisi vihjeitä sellaisten rakennusteollisuuden materiaaliongelmien ratkaisemiseen, joihin perinteisten materiaalien ominaisuudet eivät riitä.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages42
  ISBN (Print)951-38-4142-1
  Publication statusPublished - 1992
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number1329
  ISSN1235-0605

  Fingerprint

  construction industry
  metals

  Keywords

  • construction industry
  • construction
  • building components
  • metals
  • composites
  • composite materials
  • bimetals
  • memory metals
  • frames
  • windows
  • doors
  • walls
  • bridges (structures)
  • control equipment
  • detectors
  • safety devices

  Cite this

  Salmi, J., Hassinen, P., & Auerkari, P. (1992). Modifioitujen metallien käyttösovellutukset rakennusteollisuudessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1329
  Salmi, Jaakko ; Hassinen, Paavo ; Auerkari, Pertti. / Modifioitujen metallien käyttösovellutukset rakennusteollisuudessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 42 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1329).
  @book{7d89a4078f7945658476a9bdf71878d9,
  title = "Modifioitujen metallien k{\"a}ytt{\"o}sovellutukset rakennusteollisuudessa",
  abstract = "K{\"a}sitteeseen {"}modifioidut metallit{"} on t{\"a}ss{\"a} julkaisussa sis{\"a}llytetty metallimatriisikomposiitit, bimetallit ja muistimetallit. Julkaisun alkuosassa on esitetty tietoja modifioitujen metallien ominaisuuksista. Jatkossa on k{\"a}sitelty erilaisia ideoinnin tuloksena l{\"o}ytyneit{\"a} rakennusteollisuuden kohteita. Bimetallien k{\"a}ytt{\"o} l{\"a}mp{\"o}kytkimien, -releittein ja mittarien l{\"a}mp{\"o}tilamuutokseen reagoivissa elimiss{\"a} on jo vakiintunut. Muistimetalleja k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n erilaisissa putki- ja s{\"a}hk{\"o}liittimiss{\"a} ja tuuletusikkunoitten ja ilmastointilaitteitten s{\"a}{\"a}timiss{\"a}. Metallimatriisikomposiittien t{\"a}h{\"a}nastiset k{\"a}ytt{\"o}alueet ovat olleet avaruus-, lentokone- ja sotateollisuudessa, mutta k{\"a}yt{\"o}n lis{\"a}{\"a}ntyess{\"a} materiaalien hinnat ovat laskemassa ja k{\"a}ytt{\"o}{\"a} muillakin aloilla kannattaa jo tutkia. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa tarkastelluista metallimatriisikomposiittien k{\"a}ytt{\"o}sovellutuksista ei mik{\"a}{\"a}n ole viel{\"a} valmis tuotteeksi, mutta tavoitteena on, ett{\"a} niist{\"a} l{\"o}ytyisi vihjeit{\"a} sellaisten rakennusteollisuuden materiaaliongelmien ratkaisemiseen, joihin perinteisten materiaalien ominaisuudet eiv{\"a}t riit{\"a}.",
  keywords = "construction industry, construction, building components, metals, composites, composite materials, bimetals, memory metals, frames, windows, doors, walls, bridges (structures), control equipment, detectors, safety devices",
  author = "Jaakko Salmi and Paavo Hassinen and Pertti Auerkari",
  year = "1992",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-4142-1",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1329",
  address = "Finland",

  }

  Salmi, J, Hassinen, P & Auerkari, P 1992, Modifioitujen metallien käyttösovellutukset rakennusteollisuudessa. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1329, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Modifioitujen metallien käyttösovellutukset rakennusteollisuudessa. / Salmi, Jaakko; Hassinen, Paavo; Auerkari, Pertti.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 42 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1329).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Modifioitujen metallien käyttösovellutukset rakennusteollisuudessa

  AU - Salmi, Jaakko

  AU - Hassinen, Paavo

  AU - Auerkari, Pertti

  PY - 1992

  Y1 - 1992

  N2 - Käsitteeseen "modifioidut metallit" on tässä julkaisussa sisällytetty metallimatriisikomposiitit, bimetallit ja muistimetallit. Julkaisun alkuosassa on esitetty tietoja modifioitujen metallien ominaisuuksista. Jatkossa on käsitelty erilaisia ideoinnin tuloksena löytyneitä rakennusteollisuuden kohteita. Bimetallien käyttö lämpökytkimien, -releittein ja mittarien lämpötilamuutokseen reagoivissa elimissä on jo vakiintunut. Muistimetalleja käytetään erilaisissa putki- ja sähköliittimissä ja tuuletusikkunoitten ja ilmastointilaitteitten säätimissä. Metallimatriisikomposiittien tähänastiset käyttöalueet ovat olleet avaruus-, lentokone- ja sotateollisuudessa, mutta käytön lisääntyessä materiaalien hinnat ovat laskemassa ja käyttöä muillakin aloilla kannattaa jo tutkia. Tässä tutkimuksessa tarkastelluista metallimatriisikomposiittien käyttösovellutuksista ei mikään ole vielä valmis tuotteeksi, mutta tavoitteena on, että niistä löytyisi vihjeitä sellaisten rakennusteollisuuden materiaaliongelmien ratkaisemiseen, joihin perinteisten materiaalien ominaisuudet eivät riitä.

  AB - Käsitteeseen "modifioidut metallit" on tässä julkaisussa sisällytetty metallimatriisikomposiitit, bimetallit ja muistimetallit. Julkaisun alkuosassa on esitetty tietoja modifioitujen metallien ominaisuuksista. Jatkossa on käsitelty erilaisia ideoinnin tuloksena löytyneitä rakennusteollisuuden kohteita. Bimetallien käyttö lämpökytkimien, -releittein ja mittarien lämpötilamuutokseen reagoivissa elimissä on jo vakiintunut. Muistimetalleja käytetään erilaisissa putki- ja sähköliittimissä ja tuuletusikkunoitten ja ilmastointilaitteitten säätimissä. Metallimatriisikomposiittien tähänastiset käyttöalueet ovat olleet avaruus-, lentokone- ja sotateollisuudessa, mutta käytön lisääntyessä materiaalien hinnat ovat laskemassa ja käyttöä muillakin aloilla kannattaa jo tutkia. Tässä tutkimuksessa tarkastelluista metallimatriisikomposiittien käyttösovellutuksista ei mikään ole vielä valmis tuotteeksi, mutta tavoitteena on, että niistä löytyisi vihjeitä sellaisten rakennusteollisuuden materiaaliongelmien ratkaisemiseen, joihin perinteisten materiaalien ominaisuudet eivät riitä.

  KW - construction industry

  KW - construction

  KW - building components

  KW - metals

  KW - composites

  KW - composite materials

  KW - bimetals

  KW - memory metals

  KW - frames

  KW - windows

  KW - doors

  KW - walls

  KW - bridges (structures)

  KW - control equipment

  KW - detectors

  KW - safety devices

  M3 - Report

  SN - 951-38-4142-1

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Modifioitujen metallien käyttösovellutukset rakennusteollisuudessa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Salmi J, Hassinen P, Auerkari P. Modifioitujen metallien käyttösovellutukset rakennusteollisuudessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 42 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1329).