Alihankintayhteistyö konepajateollisuudessa ja sen laadun arviointia

Translated title of the contribution: The co-operation in subcontract manufacture process in Finnish metal industry and it's quality

Kai Häkkinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen kohteena oli alihankintayhteistyö konepajateollisuudessa ja sen laadun arviointi. Tutkimukseen osallistui neljä suomalaista metalliteollisuuden päähankkijaa ja yhdeksän alihankkijaa. Tutkimuksessa kehitettiin käytäntöön soveltuva alihankintayhteistyön jäsennys osaprosesseiksi, joiksi ehdotetaan: 1) alihankkijan ja päähankkijan valintaprosessi, 2) valmistuksen ja tuotesuunnittelun yhteistyöprosessi, 3) laadun varmistusprosessi, 4) logistinen prosessi (fyysinen järjestely, toimituspäätösten teko), 5) valmistuksen ohjausprosessi (valmistuskapasiteettiin ja sen käyttöön liittyvät päätökset), 6) talousprosessi, 7) sopimus- ja tilausprosessi ja 8) osaprosessien johtamiskäytännöt. Osaprosessien toimivuutta testattiin alihankintayhteistyössä. Lisäksi alihankintayhteistyön laatua ja sen kehittämisen painopistealueita arvioitiin kehitettyä osaprosessijakoa käyttäen. Pää- ja alihankkijoita pyydettiin arvioimaan omien alihankintayhteistyökumppaneidensa yhteistyön laatua sekä kouluarvosanoin (4-19) että kommentein. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että ehdotettu alihankinnan osaprosessijako näyttää toimivan yhteisen keskustelun pohjana. Lisäksi sen avulla voidaan arvioida alihankintayhteistyön laatua ja sen kehittämisen painopistealueita. Edelleen tulosten mukaan pää- ja alihankkijoiden näkemykset eri osaprosessien laadusta ja kehittämisestä poikkesivat osittain huomattavasti toisistaan. Suurimmat näkemyserot olivat laadunvarmistuksesta, talousprosessista, valmistuksenohjauksesta sekä sopimus- ja tilausprosesseista. Näistä päähankkijat painottivat kahta ensimmäistä ja alihankkijat kahta viimeksi mainittua osaprosessia. Lähimpänä toisiaan näkemykset olivat valmistuksen ja suunnittelun yhteistyössä ja osaprosessien johtamiskäytäntöjen kehittämisessä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages90
ISBN (Electronic)951-38-6531-2
ISBN (Print)951-38-6530-4
Publication statusPublished - 2004
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2271
ISSN1235-0605

Fingerprint

manufacturing
metals
industry

Keywords

  • metal industry
  • mechanical engineering industry
  • subcontracting
  • manufacture
  • co-operation
  • concurrent engineering
  • quality assurance
  • logistics
  • production management
  • manufacturing processes

Cite this

Häkkinen, K. (2004). Alihankintayhteistyö konepajateollisuudessa ja sen laadun arviointia. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2271
Häkkinen, Kai. / Alihankintayhteistyö konepajateollisuudessa ja sen laadun arviointia. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 90 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2271).
@book{f8321467aa2440eaaa8f59f869d20ad8,
title = "Alihankintayhteisty{\"o} konepajateollisuudessa ja sen laadun arviointia",
abstract = "Tutkimuksen kohteena oli alihankintayhteisty{\"o} konepajateollisuudessa ja sen laadun arviointi. Tutkimukseen osallistui nelj{\"a} suomalaista metalliteollisuuden p{\"a}{\"a}hankkijaa ja yhdeks{\"a}n alihankkijaa. Tutkimuksessa kehitettiin k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}{\"o}n soveltuva alihankintayhteisty{\"o}n j{\"a}sennys osaprosesseiksi, joiksi ehdotetaan: 1) alihankkijan ja p{\"a}{\"a}hankkijan valintaprosessi, 2) valmistuksen ja tuotesuunnittelun yhteisty{\"o}prosessi, 3) laadun varmistusprosessi, 4) logistinen prosessi (fyysinen j{\"a}rjestely, toimitusp{\"a}{\"a}t{\"o}sten teko), 5) valmistuksen ohjausprosessi (valmistuskapasiteettiin ja sen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n liittyv{\"a}t p{\"a}{\"a}t{\"o}kset), 6) talousprosessi, 7) sopimus- ja tilausprosessi ja 8) osaprosessien johtamisk{\"a}yt{\"a}nn{\"o}t. Osaprosessien toimivuutta testattiin alihankintayhteisty{\"o}ss{\"a}. Lis{\"a}ksi alihankintayhteisty{\"o}n laatua ja sen kehitt{\"a}misen painopistealueita arvioitiin kehitetty{\"a} osaprosessijakoa k{\"a}ytt{\"a}en. P{\"a}{\"a}- ja alihankkijoita pyydettiin arvioimaan omien alihankintayhteisty{\"o}kumppaneidensa yhteisty{\"o}n laatua sek{\"a} kouluarvosanoin (4-19) ett{\"a} kommentein. Tutkimuksen tulokset osoittavat, ett{\"a} ehdotettu alihankinnan osaprosessijako n{\"a}ytt{\"a}{\"a} toimivan yhteisen keskustelun pohjana. Lis{\"a}ksi sen avulla voidaan arvioida alihankintayhteisty{\"o}n laatua ja sen kehitt{\"a}misen painopistealueita. Edelleen tulosten mukaan p{\"a}{\"a}- ja alihankkijoiden n{\"a}kemykset eri osaprosessien laadusta ja kehitt{\"a}misest{\"a} poikkesivat osittain huomattavasti toisistaan. Suurimmat n{\"a}kemyserot olivat laadunvarmistuksesta, talousprosessista, valmistuksenohjauksesta sek{\"a} sopimus- ja tilausprosesseista. N{\"a}ist{\"a} p{\"a}{\"a}hankkijat painottivat kahta ensimm{\"a}ist{\"a} ja alihankkijat kahta viimeksi mainittua osaprosessia. L{\"a}himp{\"a}n{\"a} toisiaan n{\"a}kemykset olivat valmistuksen ja suunnittelun yhteisty{\"o}ss{\"a} ja osaprosessien johtamisk{\"a}yt{\"a}nt{\"o}jen kehitt{\"a}misess{\"a}.",
keywords = "metal industry, mechanical engineering industry, subcontracting, manufacture, co-operation, concurrent engineering, quality assurance, logistics, production management, manufacturing processes",
author = "Kai H{\"a}kkinen",
note = "Project code: G3SU01337",
year = "2004",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-6530-4",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2271",
address = "Finland",

}

Häkkinen, K 2004, Alihankintayhteistyö konepajateollisuudessa ja sen laadun arviointia. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2271, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Alihankintayhteistyö konepajateollisuudessa ja sen laadun arviointia. / Häkkinen, Kai.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 90 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2271).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Alihankintayhteistyö konepajateollisuudessa ja sen laadun arviointia

AU - Häkkinen, Kai

N1 - Project code: G3SU01337

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - Tutkimuksen kohteena oli alihankintayhteistyö konepajateollisuudessa ja sen laadun arviointi. Tutkimukseen osallistui neljä suomalaista metalliteollisuuden päähankkijaa ja yhdeksän alihankkijaa. Tutkimuksessa kehitettiin käytäntöön soveltuva alihankintayhteistyön jäsennys osaprosesseiksi, joiksi ehdotetaan: 1) alihankkijan ja päähankkijan valintaprosessi, 2) valmistuksen ja tuotesuunnittelun yhteistyöprosessi, 3) laadun varmistusprosessi, 4) logistinen prosessi (fyysinen järjestely, toimituspäätösten teko), 5) valmistuksen ohjausprosessi (valmistuskapasiteettiin ja sen käyttöön liittyvät päätökset), 6) talousprosessi, 7) sopimus- ja tilausprosessi ja 8) osaprosessien johtamiskäytännöt. Osaprosessien toimivuutta testattiin alihankintayhteistyössä. Lisäksi alihankintayhteistyön laatua ja sen kehittämisen painopistealueita arvioitiin kehitettyä osaprosessijakoa käyttäen. Pää- ja alihankkijoita pyydettiin arvioimaan omien alihankintayhteistyökumppaneidensa yhteistyön laatua sekä kouluarvosanoin (4-19) että kommentein. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että ehdotettu alihankinnan osaprosessijako näyttää toimivan yhteisen keskustelun pohjana. Lisäksi sen avulla voidaan arvioida alihankintayhteistyön laatua ja sen kehittämisen painopistealueita. Edelleen tulosten mukaan pää- ja alihankkijoiden näkemykset eri osaprosessien laadusta ja kehittämisestä poikkesivat osittain huomattavasti toisistaan. Suurimmat näkemyserot olivat laadunvarmistuksesta, talousprosessista, valmistuksenohjauksesta sekä sopimus- ja tilausprosesseista. Näistä päähankkijat painottivat kahta ensimmäistä ja alihankkijat kahta viimeksi mainittua osaprosessia. Lähimpänä toisiaan näkemykset olivat valmistuksen ja suunnittelun yhteistyössä ja osaprosessien johtamiskäytäntöjen kehittämisessä.

AB - Tutkimuksen kohteena oli alihankintayhteistyö konepajateollisuudessa ja sen laadun arviointi. Tutkimukseen osallistui neljä suomalaista metalliteollisuuden päähankkijaa ja yhdeksän alihankkijaa. Tutkimuksessa kehitettiin käytäntöön soveltuva alihankintayhteistyön jäsennys osaprosesseiksi, joiksi ehdotetaan: 1) alihankkijan ja päähankkijan valintaprosessi, 2) valmistuksen ja tuotesuunnittelun yhteistyöprosessi, 3) laadun varmistusprosessi, 4) logistinen prosessi (fyysinen järjestely, toimituspäätösten teko), 5) valmistuksen ohjausprosessi (valmistuskapasiteettiin ja sen käyttöön liittyvät päätökset), 6) talousprosessi, 7) sopimus- ja tilausprosessi ja 8) osaprosessien johtamiskäytännöt. Osaprosessien toimivuutta testattiin alihankintayhteistyössä. Lisäksi alihankintayhteistyön laatua ja sen kehittämisen painopistealueita arvioitiin kehitettyä osaprosessijakoa käyttäen. Pää- ja alihankkijoita pyydettiin arvioimaan omien alihankintayhteistyökumppaneidensa yhteistyön laatua sekä kouluarvosanoin (4-19) että kommentein. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että ehdotettu alihankinnan osaprosessijako näyttää toimivan yhteisen keskustelun pohjana. Lisäksi sen avulla voidaan arvioida alihankintayhteistyön laatua ja sen kehittämisen painopistealueita. Edelleen tulosten mukaan pää- ja alihankkijoiden näkemykset eri osaprosessien laadusta ja kehittämisestä poikkesivat osittain huomattavasti toisistaan. Suurimmat näkemyserot olivat laadunvarmistuksesta, talousprosessista, valmistuksenohjauksesta sekä sopimus- ja tilausprosesseista. Näistä päähankkijat painottivat kahta ensimmäistä ja alihankkijat kahta viimeksi mainittua osaprosessia. Lähimpänä toisiaan näkemykset olivat valmistuksen ja suunnittelun yhteistyössä ja osaprosessien johtamiskäytäntöjen kehittämisessä.

KW - metal industry

KW - mechanical engineering industry

KW - subcontracting

KW - manufacture

KW - co-operation

KW - concurrent engineering

KW - quality assurance

KW - logistics

KW - production management

KW - manufacturing processes

M3 - Report

SN - 951-38-6530-4

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Alihankintayhteistyö konepajateollisuudessa ja sen laadun arviointia

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Häkkinen K. Alihankintayhteistyö konepajateollisuudessa ja sen laadun arviointia. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 90 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2271).