Hirsi-rive-pintakäsittely: Kolmen komponentin kosteustekniikka: Väliraportti 20.9.1995

Translated title of the contribution: The co-operation of log, thermal insulation filling and surface treatment. State of art 20.9.1995

Kirsti Riipola

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Hirren, riveen ja pintakäsittelyn yhteistoimintaa tutkitaan vuonna 1993 aloitetussa projektissa. Tarkoituksena oli selvittää, onko eri materiaalien välillä merkitseviä eroja sekä löytää ne ominaisuudet, jotka ovat rakenteen kosteuskäyttäytymisen ja kestävyyden kannalta kriittisiä sekä määrittää ominaisuuksien tavoitetaso. Kriittisiä ominaisuuksia voivat olla pintakäsittelyaineen osalta tiiviys, riveen vedenimu tai sitomiskyky ja kuivumiskyky sekä hirsien toimituskosteus ja halkeilu. Valittujen kolmen hirsiprofiilin ominaisuuksien oletettiin olevan tyypillisesti erilaisia. Tutkimuksessa tehtiin eri materiaaleille laboratoriokokeita. Rivekokeet kehitettiin projektissa, koska soveltuvia kokeita ei ollut valmiina. Sen lisäksi on käynnissä laaja kenttäkoeohjelma, missä seurataan yhdeksän kaiderakenteen ja kahden hirsimökin kosteuskäyttäytymistä. Tämän raportin päätarkoituksena on dokumentoida käytetyt tutkimusmenetelmät ja kenttäkokeet. Raportissa esitellään tutkimuksen välituloksia, kun rakenteita oli pidetty ulko olosuhteissa kaksi vuotta. Tähänastisten tulosten perusteella pintakäsittelyllä ei ole vaikutusta rakenteiden vaurioitumiseen. Tutkimuksen osapuolet ovat päättäneet jatkaa hanketta. On mahdollista, että kenttäkokeiden lopputulos poikkeaa nyt havaitusta tilanteesta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages112
ISBN (Print)951-38-4960-0
Publication statusPublished - 1996
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1765
ISSN1235-0605

Fingerprint

insulating materials
heat
Olla

Keywords

 • construction materials
 • structural timber
 • finishing
 • structures
 • wooden structures
 • moisture
 • cooperation
 • strength
 • tightness
 • cracking (fracturing)
 • insulation
 • tests
 • laboratories
 • laboratory tests
 • cracks
 • weathering
 • external walls
 • walls

Cite this

Riipola, K. (1996). Hirsi-rive-pintakäsittely: Kolmen komponentin kosteustekniikka: Väliraportti 20.9.1995. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1765
Riipola, Kirsti. / Hirsi-rive-pintakäsittely: Kolmen komponentin kosteustekniikka : Väliraportti 20.9.1995. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 112 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1765).
@book{7db5805f315740489631eb97049c82d4,
title = "Hirsi-rive-pintak{\"a}sittely: Kolmen komponentin kosteustekniikka: V{\"a}liraportti 20.9.1995",
abstract = "Hirren, riveen ja pintak{\"a}sittelyn yhteistoimintaa tutkitaan vuonna 1993 aloitetussa projektissa. Tarkoituksena oli selvitt{\"a}{\"a}, onko eri materiaalien v{\"a}lill{\"a} merkitsevi{\"a} eroja sek{\"a} l{\"o}yt{\"a}{\"a} ne ominaisuudet, jotka ovat rakenteen kosteusk{\"a}ytt{\"a}ytymisen ja kest{\"a}vyyden kannalta kriittisi{\"a} sek{\"a} m{\"a}{\"a}ritt{\"a}{\"a} ominaisuuksien tavoitetaso. Kriittisi{\"a} ominaisuuksia voivat olla pintak{\"a}sittelyaineen osalta tiiviys, riveen vedenimu tai sitomiskyky ja kuivumiskyky sek{\"a} hirsien toimituskosteus ja halkeilu. Valittujen kolmen hirsiprofiilin ominaisuuksien oletettiin olevan tyypillisesti erilaisia. Tutkimuksessa tehtiin eri materiaaleille laboratoriokokeita. Rivekokeet kehitettiin projektissa, koska soveltuvia kokeita ei ollut valmiina. Sen lis{\"a}ksi on k{\"a}ynniss{\"a} laaja kentt{\"a}koeohjelma, miss{\"a} seurataan yhdeks{\"a}n kaiderakenteen ja kahden hirsim{\"o}kin kosteusk{\"a}ytt{\"a}ytymist{\"a}. T{\"a}m{\"a}n raportin p{\"a}{\"a}tarkoituksena on dokumentoida k{\"a}ytetyt tutkimusmenetelm{\"a}t ja kentt{\"a}kokeet. Raportissa esitell{\"a}{\"a}n tutkimuksen v{\"a}lituloksia, kun rakenteita oli pidetty ulko olosuhteissa kaksi vuotta. T{\"a}h{\"a}nastisten tulosten perusteella pintak{\"a}sittelyll{\"a} ei ole vaikutusta rakenteiden vaurioitumiseen. Tutkimuksen osapuolet ovat p{\"a}{\"a}tt{\"a}neet jatkaa hanketta. On mahdollista, ett{\"a} kentt{\"a}kokeiden lopputulos poikkeaa nyt havaitusta tilanteesta.",
keywords = "construction materials, structural timber, finishing, structures, wooden structures, moisture, cooperation, strength, tightness, cracking (fracturing), insulation, tests, laboratories, laboratory tests, cracks, weathering, external walls, walls",
author = "Kirsti Riipola",
year = "1996",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4960-0",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1765",
address = "Finland",

}

Riipola, K 1996, Hirsi-rive-pintakäsittely: Kolmen komponentin kosteustekniikka: Väliraportti 20.9.1995. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1765, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Hirsi-rive-pintakäsittely: Kolmen komponentin kosteustekniikka : Väliraportti 20.9.1995. / Riipola, Kirsti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 112 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1765).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Hirsi-rive-pintakäsittely: Kolmen komponentin kosteustekniikka

T2 - Väliraportti 20.9.1995

AU - Riipola, Kirsti

PY - 1996

Y1 - 1996

N2 - Hirren, riveen ja pintakäsittelyn yhteistoimintaa tutkitaan vuonna 1993 aloitetussa projektissa. Tarkoituksena oli selvittää, onko eri materiaalien välillä merkitseviä eroja sekä löytää ne ominaisuudet, jotka ovat rakenteen kosteuskäyttäytymisen ja kestävyyden kannalta kriittisiä sekä määrittää ominaisuuksien tavoitetaso. Kriittisiä ominaisuuksia voivat olla pintakäsittelyaineen osalta tiiviys, riveen vedenimu tai sitomiskyky ja kuivumiskyky sekä hirsien toimituskosteus ja halkeilu. Valittujen kolmen hirsiprofiilin ominaisuuksien oletettiin olevan tyypillisesti erilaisia. Tutkimuksessa tehtiin eri materiaaleille laboratoriokokeita. Rivekokeet kehitettiin projektissa, koska soveltuvia kokeita ei ollut valmiina. Sen lisäksi on käynnissä laaja kenttäkoeohjelma, missä seurataan yhdeksän kaiderakenteen ja kahden hirsimökin kosteuskäyttäytymistä. Tämän raportin päätarkoituksena on dokumentoida käytetyt tutkimusmenetelmät ja kenttäkokeet. Raportissa esitellään tutkimuksen välituloksia, kun rakenteita oli pidetty ulko olosuhteissa kaksi vuotta. Tähänastisten tulosten perusteella pintakäsittelyllä ei ole vaikutusta rakenteiden vaurioitumiseen. Tutkimuksen osapuolet ovat päättäneet jatkaa hanketta. On mahdollista, että kenttäkokeiden lopputulos poikkeaa nyt havaitusta tilanteesta.

AB - Hirren, riveen ja pintakäsittelyn yhteistoimintaa tutkitaan vuonna 1993 aloitetussa projektissa. Tarkoituksena oli selvittää, onko eri materiaalien välillä merkitseviä eroja sekä löytää ne ominaisuudet, jotka ovat rakenteen kosteuskäyttäytymisen ja kestävyyden kannalta kriittisiä sekä määrittää ominaisuuksien tavoitetaso. Kriittisiä ominaisuuksia voivat olla pintakäsittelyaineen osalta tiiviys, riveen vedenimu tai sitomiskyky ja kuivumiskyky sekä hirsien toimituskosteus ja halkeilu. Valittujen kolmen hirsiprofiilin ominaisuuksien oletettiin olevan tyypillisesti erilaisia. Tutkimuksessa tehtiin eri materiaaleille laboratoriokokeita. Rivekokeet kehitettiin projektissa, koska soveltuvia kokeita ei ollut valmiina. Sen lisäksi on käynnissä laaja kenttäkoeohjelma, missä seurataan yhdeksän kaiderakenteen ja kahden hirsimökin kosteuskäyttäytymistä. Tämän raportin päätarkoituksena on dokumentoida käytetyt tutkimusmenetelmät ja kenttäkokeet. Raportissa esitellään tutkimuksen välituloksia, kun rakenteita oli pidetty ulko olosuhteissa kaksi vuotta. Tähänastisten tulosten perusteella pintakäsittelyllä ei ole vaikutusta rakenteiden vaurioitumiseen. Tutkimuksen osapuolet ovat päättäneet jatkaa hanketta. On mahdollista, että kenttäkokeiden lopputulos poikkeaa nyt havaitusta tilanteesta.

KW - construction materials

KW - structural timber

KW - finishing

KW - structures

KW - wooden structures

KW - moisture

KW - cooperation

KW - strength

KW - tightness

KW - cracking (fracturing)

KW - insulation

KW - tests

KW - laboratories

KW - laboratory tests

KW - cracks

KW - weathering

KW - external walls

KW - walls

M3 - Report

SN - 951-38-4960-0

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Hirsi-rive-pintakäsittely: Kolmen komponentin kosteustekniikka

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Riipola K. Hirsi-rive-pintakäsittely: Kolmen komponentin kosteustekniikka: Väliraportti 20.9.1995. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 112 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1765).