Kauneuden käsite & Ympäristö kokonaistaideteoksena

Translated title of the contribution: The concept of beauty & Environment as a total work of art

Yrjö Sepänmaa

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Esteettinen kauneus on yksi kauneuden päälajeista; muita ovat esimerkiksi moraalinen, tiedollinen ja toiminnallinen kauneus. Koska taideteokset on tehty nimenomaan esteettiseen käyttöön, on taide nähty perustellusti tämän kauneuden lajin esiintymisalueena. Kuitenkin esteettistä kauneutta esiintyy myös luonnon- ja kulttuuriympäristössä. Erityisesti ympäristöyhteyksissä korostuu riippuvuus muista arvoista (kauneuksista). Synteettisen kauneuden hakemista voi nähdä viimeaikaisissa taiteen kentän rajojen ylityksissä ja ulkorajan rikkomisessa, jolloin taiteen ja ympäristön rajat ovat katoamassa. On pyritty eri lajien yhdistelyyn. Idea on taidesynteesi, totaali taide, Richard Wagnerin teoksessaan Das Kunstwerk der Zukunft (1850) esittämä kokonais- tai yhteistaideteoksen ajatus (Gesamtkunstwerk). Sen nykyaikainen vastine voidaan nähdä ekologisessa ajattelussa: on puhuttu ekosysteemeistä taideteoksina (Meeker) ja koko maailmasta globaalina teoksena. Yhtenäisyys (unity), monimuotoisuus (complexity) ja kestävyys (integrity) on katsottu terveen ekosysteemin ominaisuuksiksi (Leopold) - hyvin samanlaisia kuin Monroe C. Beardsleyn esittämät, hyvin yleisesti hyväksytyt hyvän taideteoksen kriteerit yhtenäisyys (unity) monitasoisuus (complexity) ja voimakkuus (intensity).
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages98
ISBN (Print)951-38-4027-1
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1294
ISSN0358-5085

Fingerprint

arts

Keywords

 • environments
 • esthetics
 • arts
 • synthesis
 • ecology
 • criteria
 • evaluation
 • ecosystem
 • human factors engineering
 • architecture
 • cultural geography

Cite this

Sepänmaa, Y. (1991). Kauneuden käsite & Ympäristö kokonaistaideteoksena. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1294
Sepänmaa, Yrjö. / Kauneuden käsite & Ympäristö kokonaistaideteoksena. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1294).
@book{5367d4c670a643ca893a28f1f5c581a1,
title = "Kauneuden k{\"a}site & Ymp{\"a}rist{\"o} kokonaistaideteoksena",
abstract = "Esteettinen kauneus on yksi kauneuden p{\"a}{\"a}lajeista; muita ovat esimerkiksi moraalinen, tiedollinen ja toiminnallinen kauneus. Koska taideteokset on tehty nimenomaan esteettiseen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n, on taide n{\"a}hty perustellusti t{\"a}m{\"a}n kauneuden lajin esiintymisalueena. Kuitenkin esteettist{\"a} kauneutta esiintyy my{\"o}s luonnon- ja kulttuuriymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a}. Erityisesti ymp{\"a}rist{\"o}yhteyksiss{\"a} korostuu riippuvuus muista arvoista (kauneuksista). Synteettisen kauneuden hakemista voi n{\"a}hd{\"a} viimeaikaisissa taiteen kent{\"a}n rajojen ylityksiss{\"a} ja ulkorajan rikkomisessa, jolloin taiteen ja ymp{\"a}rist{\"o}n rajat ovat katoamassa. On pyritty eri lajien yhdistelyyn. Idea on taidesynteesi, totaali taide, Richard Wagnerin teoksessaan Das Kunstwerk der Zukunft (1850) esitt{\"a}m{\"a} kokonais- tai yhteistaideteoksen ajatus (Gesamtkunstwerk). Sen nykyaikainen vastine voidaan n{\"a}hd{\"a} ekologisessa ajattelussa: on puhuttu ekosysteemeist{\"a} taideteoksina (Meeker) ja koko maailmasta globaalina teoksena. Yhten{\"a}isyys (unity), monimuotoisuus (complexity) ja kest{\"a}vyys (integrity) on katsottu terveen ekosysteemin ominaisuuksiksi (Leopold) - hyvin samanlaisia kuin Monroe C. Beardsleyn esitt{\"a}m{\"a}t, hyvin yleisesti hyv{\"a}ksytyt hyv{\"a}n taideteoksen kriteerit yhten{\"a}isyys (unity) monitasoisuus (complexity) ja voimakkuus (intensity).",
keywords = "environments, esthetics, arts, synthesis, ecology, criteria, evaluation, ecosystem, human factors engineering, architecture, cultural geography",
author = "Yrj{\"o} Sep{\"a}nmaa",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4027-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1294",
address = "Finland",

}

Sepänmaa, Y 1991, Kauneuden käsite & Ympäristö kokonaistaideteoksena. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1294, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kauneuden käsite & Ympäristö kokonaistaideteoksena. / Sepänmaa, Yrjö.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1294).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kauneuden käsite & Ympäristö kokonaistaideteoksena

AU - Sepänmaa, Yrjö

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Esteettinen kauneus on yksi kauneuden päälajeista; muita ovat esimerkiksi moraalinen, tiedollinen ja toiminnallinen kauneus. Koska taideteokset on tehty nimenomaan esteettiseen käyttöön, on taide nähty perustellusti tämän kauneuden lajin esiintymisalueena. Kuitenkin esteettistä kauneutta esiintyy myös luonnon- ja kulttuuriympäristössä. Erityisesti ympäristöyhteyksissä korostuu riippuvuus muista arvoista (kauneuksista). Synteettisen kauneuden hakemista voi nähdä viimeaikaisissa taiteen kentän rajojen ylityksissä ja ulkorajan rikkomisessa, jolloin taiteen ja ympäristön rajat ovat katoamassa. On pyritty eri lajien yhdistelyyn. Idea on taidesynteesi, totaali taide, Richard Wagnerin teoksessaan Das Kunstwerk der Zukunft (1850) esittämä kokonais- tai yhteistaideteoksen ajatus (Gesamtkunstwerk). Sen nykyaikainen vastine voidaan nähdä ekologisessa ajattelussa: on puhuttu ekosysteemeistä taideteoksina (Meeker) ja koko maailmasta globaalina teoksena. Yhtenäisyys (unity), monimuotoisuus (complexity) ja kestävyys (integrity) on katsottu terveen ekosysteemin ominaisuuksiksi (Leopold) - hyvin samanlaisia kuin Monroe C. Beardsleyn esittämät, hyvin yleisesti hyväksytyt hyvän taideteoksen kriteerit yhtenäisyys (unity) monitasoisuus (complexity) ja voimakkuus (intensity).

AB - Esteettinen kauneus on yksi kauneuden päälajeista; muita ovat esimerkiksi moraalinen, tiedollinen ja toiminnallinen kauneus. Koska taideteokset on tehty nimenomaan esteettiseen käyttöön, on taide nähty perustellusti tämän kauneuden lajin esiintymisalueena. Kuitenkin esteettistä kauneutta esiintyy myös luonnon- ja kulttuuriympäristössä. Erityisesti ympäristöyhteyksissä korostuu riippuvuus muista arvoista (kauneuksista). Synteettisen kauneuden hakemista voi nähdä viimeaikaisissa taiteen kentän rajojen ylityksissä ja ulkorajan rikkomisessa, jolloin taiteen ja ympäristön rajat ovat katoamassa. On pyritty eri lajien yhdistelyyn. Idea on taidesynteesi, totaali taide, Richard Wagnerin teoksessaan Das Kunstwerk der Zukunft (1850) esittämä kokonais- tai yhteistaideteoksen ajatus (Gesamtkunstwerk). Sen nykyaikainen vastine voidaan nähdä ekologisessa ajattelussa: on puhuttu ekosysteemeistä taideteoksina (Meeker) ja koko maailmasta globaalina teoksena. Yhtenäisyys (unity), monimuotoisuus (complexity) ja kestävyys (integrity) on katsottu terveen ekosysteemin ominaisuuksiksi (Leopold) - hyvin samanlaisia kuin Monroe C. Beardsleyn esittämät, hyvin yleisesti hyväksytyt hyvän taideteoksen kriteerit yhtenäisyys (unity) monitasoisuus (complexity) ja voimakkuus (intensity).

KW - environments

KW - esthetics

KW - arts

KW - synthesis

KW - ecology

KW - criteria

KW - evaluation

KW - ecosystem

KW - human factors engineering

KW - architecture

KW - cultural geography

M3 - Report

SN - 951-38-4027-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kauneuden käsite & Ympäristö kokonaistaideteoksena

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Sepänmaa Y. Kauneuden käsite & Ympäristö kokonaistaideteoksena. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1294).