Rakennemateriaalien korroosionkestävyys muuttuvissa valkaisimo-olosuhteissa

Translated title of the contribution: The corrosion resistance of structural materials in bleach plant environments

Outi Varjonen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kirjallisuusselvityksessä luodaan katsaus keskeiseen ja uusimpaan kirjallisuuteen ja selvitetään, mitä materiaalivalintoja on tehty klooridioksidi ja vetyperoksidipohjaisissa valkaisimo olosuhteissa. Eri materiaalien käyttökokemuksia löytyi lähinnä Pohjois Amerikasta. Kloori ja klooridioksidipohjaisten valkaisimoiden käyttökokemuksissa keskityttiin valkaisimon eri komponenttien ja rakenteiden korroosionkestävyyteen sellaisilla tehtailla, joiden jäämätasot ym. ympäristöparametrit tunnettiin riittävällä tarkkuudella. Kirjallisuusselvityksessä käsiteltiin myös tutkimustuloksia, joissa kloori oli korvattu 100 %:sti klooridioksidilla. Näiden tulosten perusteella rakenteiden korroosionkestävyys on huonompi puhtaassa klooridioksidissa kuin kloorissa. Nikkeliseokset kärsivät huomattavasti yleisestä korroosiosta puhtaassa klooridioksidissa, vaikka niillä on hyvä korroosionkestävyys kloori ja klooridioksidiympäristössä. Myös runsaasti seostettujen austeniittisten terästen hitsausliitosten korroosionkestävyyttä selvitettiin, koska näiden terästen käyttöä valkaisimossa rajoittavat herkästi syöpyvät hitsausliitokset. Selvitykseen pyrittiin ottamaan mukaan tutkimustuloksia, joissa on arvioitu ns. superdupleksien korroosionkestävyyttä klooridioksidipohjaisessa valkaisussa. Selvityksessä käsiteltiin myös titaanin korroosionkestävyyttä vetyperoksidivalkaisussa. Tutkimustulosten perusteella titaanin korroosionkestävyys riippuu vetyperoksiditasosta ja pH arvosta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages48
ISBN (Print)951-38-4469-2
Publication statusPublished - 1994
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1535
ISSN1235-0605

Fingerprint

corrosion

Keywords

 • materials selection
 • structural steels
 • alloy steels
 • austenitic stainless steels
 • corrosion resistance
 • chlorine oxides
 • bleaching
 • reviews
 • evaluation
 • hydrogen peroxide
 • industrial plants
 • welded joints
 • titanium

Cite this

Varjonen, O. (1994). Rakennemateriaalien korroosionkestävyys muuttuvissa valkaisimo-olosuhteissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1535
Varjonen, Outi. / Rakennemateriaalien korroosionkestävyys muuttuvissa valkaisimo-olosuhteissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 48 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1535).
@book{1eb94c8b24534177829a7215d0ec6868,
title = "Rakennemateriaalien korroosionkest{\"a}vyys muuttuvissa valkaisimo-olosuhteissa",
abstract = "Kirjallisuusselvityksess{\"a} luodaan katsaus keskeiseen ja uusimpaan kirjallisuuteen ja selvitet{\"a}{\"a}n, mit{\"a} materiaalivalintoja on tehty klooridioksidi ja vetyperoksidipohjaisissa valkaisimo olosuhteissa. Eri materiaalien k{\"a}ytt{\"o}kokemuksia l{\"o}ytyi l{\"a}hinn{\"a} Pohjois Amerikasta. Kloori ja klooridioksidipohjaisten valkaisimoiden k{\"a}ytt{\"o}kokemuksissa keskityttiin valkaisimon eri komponenttien ja rakenteiden korroosionkest{\"a}vyyteen sellaisilla tehtailla, joiden j{\"a}{\"a}m{\"a}tasot ym. ymp{\"a}rist{\"o}parametrit tunnettiin riitt{\"a}v{\"a}ll{\"a} tarkkuudella. Kirjallisuusselvityksess{\"a} k{\"a}siteltiin my{\"o}s tutkimustuloksia, joissa kloori oli korvattu 100 {\%}:sti klooridioksidilla. N{\"a}iden tulosten perusteella rakenteiden korroosionkest{\"a}vyys on huonompi puhtaassa klooridioksidissa kuin kloorissa. Nikkeliseokset k{\"a}rsiv{\"a}t huomattavasti yleisest{\"a} korroosiosta puhtaassa klooridioksidissa, vaikka niill{\"a} on hyv{\"a} korroosionkest{\"a}vyys kloori ja klooridioksidiymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a}. My{\"o}s runsaasti seostettujen austeniittisten ter{\"a}sten hitsausliitosten korroosionkest{\"a}vyytt{\"a} selvitettiin, koska n{\"a}iden ter{\"a}sten k{\"a}ytt{\"o}{\"a} valkaisimossa rajoittavat herk{\"a}sti sy{\"o}pyv{\"a}t hitsausliitokset. Selvitykseen pyrittiin ottamaan mukaan tutkimustuloksia, joissa on arvioitu ns. superdupleksien korroosionkest{\"a}vyytt{\"a} klooridioksidipohjaisessa valkaisussa. Selvityksess{\"a} k{\"a}siteltiin my{\"o}s titaanin korroosionkest{\"a}vyytt{\"a} vetyperoksidivalkaisussa. Tutkimustulosten perusteella titaanin korroosionkest{\"a}vyys riippuu vetyperoksiditasosta ja pH arvosta.",
keywords = "materials selection, structural steels, alloy steels, austenitic stainless steels, corrosion resistance, chlorine oxides, bleaching, reviews, evaluation, hydrogen peroxide, industrial plants, welded joints, titanium",
author = "Outi Varjonen",
year = "1994",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4469-2",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1535",
address = "Finland",

}

Varjonen, O 1994, Rakennemateriaalien korroosionkestävyys muuttuvissa valkaisimo-olosuhteissa. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1535, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Rakennemateriaalien korroosionkestävyys muuttuvissa valkaisimo-olosuhteissa. / Varjonen, Outi.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 48 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1535).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Rakennemateriaalien korroosionkestävyys muuttuvissa valkaisimo-olosuhteissa

AU - Varjonen, Outi

PY - 1994

Y1 - 1994

N2 - Kirjallisuusselvityksessä luodaan katsaus keskeiseen ja uusimpaan kirjallisuuteen ja selvitetään, mitä materiaalivalintoja on tehty klooridioksidi ja vetyperoksidipohjaisissa valkaisimo olosuhteissa. Eri materiaalien käyttökokemuksia löytyi lähinnä Pohjois Amerikasta. Kloori ja klooridioksidipohjaisten valkaisimoiden käyttökokemuksissa keskityttiin valkaisimon eri komponenttien ja rakenteiden korroosionkestävyyteen sellaisilla tehtailla, joiden jäämätasot ym. ympäristöparametrit tunnettiin riittävällä tarkkuudella. Kirjallisuusselvityksessä käsiteltiin myös tutkimustuloksia, joissa kloori oli korvattu 100 %:sti klooridioksidilla. Näiden tulosten perusteella rakenteiden korroosionkestävyys on huonompi puhtaassa klooridioksidissa kuin kloorissa. Nikkeliseokset kärsivät huomattavasti yleisestä korroosiosta puhtaassa klooridioksidissa, vaikka niillä on hyvä korroosionkestävyys kloori ja klooridioksidiympäristössä. Myös runsaasti seostettujen austeniittisten terästen hitsausliitosten korroosionkestävyyttä selvitettiin, koska näiden terästen käyttöä valkaisimossa rajoittavat herkästi syöpyvät hitsausliitokset. Selvitykseen pyrittiin ottamaan mukaan tutkimustuloksia, joissa on arvioitu ns. superdupleksien korroosionkestävyyttä klooridioksidipohjaisessa valkaisussa. Selvityksessä käsiteltiin myös titaanin korroosionkestävyyttä vetyperoksidivalkaisussa. Tutkimustulosten perusteella titaanin korroosionkestävyys riippuu vetyperoksiditasosta ja pH arvosta.

AB - Kirjallisuusselvityksessä luodaan katsaus keskeiseen ja uusimpaan kirjallisuuteen ja selvitetään, mitä materiaalivalintoja on tehty klooridioksidi ja vetyperoksidipohjaisissa valkaisimo olosuhteissa. Eri materiaalien käyttökokemuksia löytyi lähinnä Pohjois Amerikasta. Kloori ja klooridioksidipohjaisten valkaisimoiden käyttökokemuksissa keskityttiin valkaisimon eri komponenttien ja rakenteiden korroosionkestävyyteen sellaisilla tehtailla, joiden jäämätasot ym. ympäristöparametrit tunnettiin riittävällä tarkkuudella. Kirjallisuusselvityksessä käsiteltiin myös tutkimustuloksia, joissa kloori oli korvattu 100 %:sti klooridioksidilla. Näiden tulosten perusteella rakenteiden korroosionkestävyys on huonompi puhtaassa klooridioksidissa kuin kloorissa. Nikkeliseokset kärsivät huomattavasti yleisestä korroosiosta puhtaassa klooridioksidissa, vaikka niillä on hyvä korroosionkestävyys kloori ja klooridioksidiympäristössä. Myös runsaasti seostettujen austeniittisten terästen hitsausliitosten korroosionkestävyyttä selvitettiin, koska näiden terästen käyttöä valkaisimossa rajoittavat herkästi syöpyvät hitsausliitokset. Selvitykseen pyrittiin ottamaan mukaan tutkimustuloksia, joissa on arvioitu ns. superdupleksien korroosionkestävyyttä klooridioksidipohjaisessa valkaisussa. Selvityksessä käsiteltiin myös titaanin korroosionkestävyyttä vetyperoksidivalkaisussa. Tutkimustulosten perusteella titaanin korroosionkestävyys riippuu vetyperoksiditasosta ja pH arvosta.

KW - materials selection

KW - structural steels

KW - alloy steels

KW - austenitic stainless steels

KW - corrosion resistance

KW - chlorine oxides

KW - bleaching

KW - reviews

KW - evaluation

KW - hydrogen peroxide

KW - industrial plants

KW - welded joints

KW - titanium

M3 - Report

SN - 951-38-4469-2

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Rakennemateriaalien korroosionkestävyys muuttuvissa valkaisimo-olosuhteissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Varjonen O. Rakennemateriaalien korroosionkestävyys muuttuvissa valkaisimo-olosuhteissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 48 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1535).