Avaruuselektroniikan suunnittelu

Translated title of the contribution: The design of electronics for use in space

Kari Leppälä, Esko Strömmer, Raimo Verkasalo

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Avaruuslaitteiden suunnitteluprojekteihin osallistuminen edellyttää laitteille asetettavien teknisten ja muiden vaatimusten tuntemista ja ratkaisutapojen hallintaa. Julkaisussa käsitellään elektroniikan avaruussovellusten erikoisvaatimuksia ja annetaan ohjeita niiden täyttämiseksi laitesuunnittelussa. Pääpaino on teknisissä ongelmissa, joita käsitellään lähtien niiden fysikaalisesta taustasta ja päätyen käytännön ratkaisutapoihin. Julkaisussa käsitellään myös avaruuslaitteiden suunnitteluprojektien hallinnollisessa organisoinnissa huomioon otettavia asioita. Toimintaympäristön asettamat elektronisten laitteiden suunnitteluvaatimukset ovat avaruussovelluksissa selvästi hankalammin hallittavia kuin tyypillisissä maanpäällisissä sovelluksissa. Erityisen ongelmallinen on avaruudessa esiintyvä ionisoiva säteily. Myös korkeat luotettavuusvaatimukset sekä tiukat paino-, ulkomitta- ja tehonkulutusrajoitukset edellyttävät usein erikoisratkaisujen käyttöä. Erikoisen toimintaympäristön vuoksi laitteiden lämpösuunnittelu on keskeinen osa suunnitteluprojokteja. Projektien tekninen onnistuminen pyritään varmistamaan kattavalla ennalta suunnitellulla laadunvarmistus- ja testausohjelmalla. Projektien laajuus ja kansainvälisyys, tiukat aikataulut ja usein myös suunniteltavien laitteiden monimutkaisuus edellyttävät hyvää projektien hallinnollista suunnittelua ja valvontaa.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages120
  ISBN (Print)951-38-3664-9
  Publication statusPublished - 1990
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number1094
  ISSN0358-5085

  Fingerprint

  electronics

  Keywords

  • spacecraft electronics
  • spacecraft computers
  • aerospace instrumentation
  • harsh environment
  • electronic engineering

  Cite this

  Leppälä, K., Strömmer, E., & Verkasalo, R. (1990). Avaruuselektroniikan suunnittelu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1094
  Leppälä, Kari ; Strömmer, Esko ; Verkasalo, Raimo. / Avaruuselektroniikan suunnittelu. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 120 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1094).
  @book{dcdd1cf972be44fa96b7f3272d3adce4,
  title = "Avaruuselektroniikan suunnittelu",
  abstract = "Avaruuslaitteiden suunnitteluprojekteihin osallistuminen edellytt{\"a}{\"a} laitteille asetettavien teknisten ja muiden vaatimusten tuntemista ja ratkaisutapojen hallintaa. Julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n elektroniikan avaruussovellusten erikoisvaatimuksia ja annetaan ohjeita niiden t{\"a}ytt{\"a}miseksi laitesuunnittelussa. P{\"a}{\"a}paino on teknisiss{\"a} ongelmissa, joita k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n l{\"a}htien niiden fysikaalisesta taustasta ja p{\"a}{\"a}tyen k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n ratkaisutapoihin. Julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n my{\"o}s avaruuslaitteiden suunnitteluprojektien hallinnollisessa organisoinnissa huomioon otettavia asioita. Toimintaymp{\"a}rist{\"o}n asettamat elektronisten laitteiden suunnitteluvaatimukset ovat avaruussovelluksissa selv{\"a}sti hankalammin hallittavia kuin tyypillisiss{\"a} maanp{\"a}{\"a}llisiss{\"a} sovelluksissa. Erityisen ongelmallinen on avaruudessa esiintyv{\"a} ionisoiva s{\"a}teily. My{\"o}s korkeat luotettavuusvaatimukset sek{\"a} tiukat paino-, ulkomitta- ja tehonkulutusrajoitukset edellytt{\"a}v{\"a}t usein erikoisratkaisujen k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. Erikoisen toimintaymp{\"a}rist{\"o}n vuoksi laitteiden l{\"a}mp{\"o}suunnittelu on keskeinen osa suunnitteluprojokteja. Projektien tekninen onnistuminen pyrit{\"a}{\"a}n varmistamaan kattavalla ennalta suunnitellulla laadunvarmistus- ja testausohjelmalla. Projektien laajuus ja kansainv{\"a}lisyys, tiukat aikataulut ja usein my{\"o}s suunniteltavien laitteiden monimutkaisuus edellytt{\"a}v{\"a}t hyv{\"a}{\"a} projektien hallinnollista suunnittelua ja valvontaa.",
  keywords = "spacecraft electronics, spacecraft computers, aerospace instrumentation, harsh environment, electronic engineering",
  author = "Kari Lepp{\"a}l{\"a} and Esko Str{\"o}mmer and Raimo Verkasalo",
  year = "1990",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3664-9",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1094",
  address = "Finland",

  }

  Leppälä, K, Strömmer, E & Verkasalo, R 1990, Avaruuselektroniikan suunnittelu. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1094, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Avaruuselektroniikan suunnittelu. / Leppälä, Kari; Strömmer, Esko; Verkasalo, Raimo.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 120 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1094).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Avaruuselektroniikan suunnittelu

  AU - Leppälä, Kari

  AU - Strömmer, Esko

  AU - Verkasalo, Raimo

  PY - 1990

  Y1 - 1990

  N2 - Avaruuslaitteiden suunnitteluprojekteihin osallistuminen edellyttää laitteille asetettavien teknisten ja muiden vaatimusten tuntemista ja ratkaisutapojen hallintaa. Julkaisussa käsitellään elektroniikan avaruussovellusten erikoisvaatimuksia ja annetaan ohjeita niiden täyttämiseksi laitesuunnittelussa. Pääpaino on teknisissä ongelmissa, joita käsitellään lähtien niiden fysikaalisesta taustasta ja päätyen käytännön ratkaisutapoihin. Julkaisussa käsitellään myös avaruuslaitteiden suunnitteluprojektien hallinnollisessa organisoinnissa huomioon otettavia asioita. Toimintaympäristön asettamat elektronisten laitteiden suunnitteluvaatimukset ovat avaruussovelluksissa selvästi hankalammin hallittavia kuin tyypillisissä maanpäällisissä sovelluksissa. Erityisen ongelmallinen on avaruudessa esiintyvä ionisoiva säteily. Myös korkeat luotettavuusvaatimukset sekä tiukat paino-, ulkomitta- ja tehonkulutusrajoitukset edellyttävät usein erikoisratkaisujen käyttöä. Erikoisen toimintaympäristön vuoksi laitteiden lämpösuunnittelu on keskeinen osa suunnitteluprojokteja. Projektien tekninen onnistuminen pyritään varmistamaan kattavalla ennalta suunnitellulla laadunvarmistus- ja testausohjelmalla. Projektien laajuus ja kansainvälisyys, tiukat aikataulut ja usein myös suunniteltavien laitteiden monimutkaisuus edellyttävät hyvää projektien hallinnollista suunnittelua ja valvontaa.

  AB - Avaruuslaitteiden suunnitteluprojekteihin osallistuminen edellyttää laitteille asetettavien teknisten ja muiden vaatimusten tuntemista ja ratkaisutapojen hallintaa. Julkaisussa käsitellään elektroniikan avaruussovellusten erikoisvaatimuksia ja annetaan ohjeita niiden täyttämiseksi laitesuunnittelussa. Pääpaino on teknisissä ongelmissa, joita käsitellään lähtien niiden fysikaalisesta taustasta ja päätyen käytännön ratkaisutapoihin. Julkaisussa käsitellään myös avaruuslaitteiden suunnitteluprojektien hallinnollisessa organisoinnissa huomioon otettavia asioita. Toimintaympäristön asettamat elektronisten laitteiden suunnitteluvaatimukset ovat avaruussovelluksissa selvästi hankalammin hallittavia kuin tyypillisissä maanpäällisissä sovelluksissa. Erityisen ongelmallinen on avaruudessa esiintyvä ionisoiva säteily. Myös korkeat luotettavuusvaatimukset sekä tiukat paino-, ulkomitta- ja tehonkulutusrajoitukset edellyttävät usein erikoisratkaisujen käyttöä. Erikoisen toimintaympäristön vuoksi laitteiden lämpösuunnittelu on keskeinen osa suunnitteluprojokteja. Projektien tekninen onnistuminen pyritään varmistamaan kattavalla ennalta suunnitellulla laadunvarmistus- ja testausohjelmalla. Projektien laajuus ja kansainvälisyys, tiukat aikataulut ja usein myös suunniteltavien laitteiden monimutkaisuus edellyttävät hyvää projektien hallinnollista suunnittelua ja valvontaa.

  KW - spacecraft electronics

  KW - spacecraft computers

  KW - aerospace instrumentation

  KW - harsh environment

  KW - electronic engineering

  M3 - Report

  SN - 951-38-3664-9

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Avaruuselektroniikan suunnittelu

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Leppälä K, Strömmer E, Verkasalo R. Avaruuselektroniikan suunnittelu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 120 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1094).