Avaruuselektroniikan suunnittelu

Translated title of the contribution: The design of electronics for use in space

Kari Leppälä, Esko Strömmer, Raimo Verkasalo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Avaruuslaitteiden suunnitteluprojekteihin osallistuminen edellyttää laitteille asetettavien teknisten ja muiden vaatimusten tuntemista ja ratkaisutapojen hallintaa. Julkaisussa käsitellään elektroniikan avaruussovellusten erikoisvaatimuksia ja annetaan ohjeita niiden täyttämiseksi laitesuunnittelussa. Pääpaino on teknisissä ongelmissa, joita käsitellään lähtien niiden fysikaalisesta taustasta ja päätyen käytännön ratkaisutapoihin. Julkaisussa käsitellään myös avaruuslaitteiden suunnitteluprojektien hallinnollisessa organisoinnissa huomioon otettavia asioita. Toimintaympäristön asettamat elektronisten laitteiden suunnitteluvaatimukset ovat avaruussovelluksissa selvästi hankalammin hallittavia kuin tyypillisissä maanpäällisissä sovelluksissa. Erityisen ongelmallinen on avaruudessa esiintyvä ionisoiva säteily. Myös korkeat luotettavuusvaatimukset sekä tiukat paino-, ulkomitta- ja tehonkulutusrajoitukset edellyttävät usein erikoisratkaisujen käyttöä. Erikoisen toimintaympäristön vuoksi laitteiden lämpösuunnittelu on keskeinen osa suunnitteluprojokteja. Projektien tekninen onnistuminen pyritään varmistamaan kattavalla ennalta suunnitellulla laadunvarmistus- ja testausohjelmalla. Projektien laajuus ja kansainvälisyys, tiukat aikataulut ja usein myös suunniteltavien laitteiden monimutkaisuus edellyttävät hyvää projektien hallinnollista suunnittelua ja valvontaa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages120
ISBN (Print)951-38-3664-9
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1094
ISSN0358-5085

Fingerprint

electronics

Keywords

  • spacecraft electronics
  • spacecraft computers
  • aerospace instrumentation
  • harsh environment
  • electronic engineering

Cite this

Leppälä, K., Strömmer, E., & Verkasalo, R. (1990). Avaruuselektroniikan suunnittelu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1094
Leppälä, Kari ; Strömmer, Esko ; Verkasalo, Raimo. / Avaruuselektroniikan suunnittelu. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 120 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1094).
@book{dcdd1cf972be44fa96b7f3272d3adce4,
title = "Avaruuselektroniikan suunnittelu",
abstract = "Avaruuslaitteiden suunnitteluprojekteihin osallistuminen edellytt{\"a}{\"a} laitteille asetettavien teknisten ja muiden vaatimusten tuntemista ja ratkaisutapojen hallintaa. Julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n elektroniikan avaruussovellusten erikoisvaatimuksia ja annetaan ohjeita niiden t{\"a}ytt{\"a}miseksi laitesuunnittelussa. P{\"a}{\"a}paino on teknisiss{\"a} ongelmissa, joita k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n l{\"a}htien niiden fysikaalisesta taustasta ja p{\"a}{\"a}tyen k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n ratkaisutapoihin. Julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n my{\"o}s avaruuslaitteiden suunnitteluprojektien hallinnollisessa organisoinnissa huomioon otettavia asioita. Toimintaymp{\"a}rist{\"o}n asettamat elektronisten laitteiden suunnitteluvaatimukset ovat avaruussovelluksissa selv{\"a}sti hankalammin hallittavia kuin tyypillisiss{\"a} maanp{\"a}{\"a}llisiss{\"a} sovelluksissa. Erityisen ongelmallinen on avaruudessa esiintyv{\"a} ionisoiva s{\"a}teily. My{\"o}s korkeat luotettavuusvaatimukset sek{\"a} tiukat paino-, ulkomitta- ja tehonkulutusrajoitukset edellytt{\"a}v{\"a}t usein erikoisratkaisujen k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. Erikoisen toimintaymp{\"a}rist{\"o}n vuoksi laitteiden l{\"a}mp{\"o}suunnittelu on keskeinen osa suunnitteluprojokteja. Projektien tekninen onnistuminen pyrit{\"a}{\"a}n varmistamaan kattavalla ennalta suunnitellulla laadunvarmistus- ja testausohjelmalla. Projektien laajuus ja kansainv{\"a}lisyys, tiukat aikataulut ja usein my{\"o}s suunniteltavien laitteiden monimutkaisuus edellytt{\"a}v{\"a}t hyv{\"a}{\"a} projektien hallinnollista suunnittelua ja valvontaa.",
keywords = "spacecraft electronics, spacecraft computers, aerospace instrumentation, harsh environment, electronic engineering",
author = "Kari Lepp{\"a}l{\"a} and Esko Str{\"o}mmer and Raimo Verkasalo",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3664-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1094",
address = "Finland",

}

Leppälä, K, Strömmer, E & Verkasalo, R 1990, Avaruuselektroniikan suunnittelu. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1094, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Avaruuselektroniikan suunnittelu. / Leppälä, Kari; Strömmer, Esko; Verkasalo, Raimo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 120 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1094).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Avaruuselektroniikan suunnittelu

AU - Leppälä, Kari

AU - Strömmer, Esko

AU - Verkasalo, Raimo

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Avaruuslaitteiden suunnitteluprojekteihin osallistuminen edellyttää laitteille asetettavien teknisten ja muiden vaatimusten tuntemista ja ratkaisutapojen hallintaa. Julkaisussa käsitellään elektroniikan avaruussovellusten erikoisvaatimuksia ja annetaan ohjeita niiden täyttämiseksi laitesuunnittelussa. Pääpaino on teknisissä ongelmissa, joita käsitellään lähtien niiden fysikaalisesta taustasta ja päätyen käytännön ratkaisutapoihin. Julkaisussa käsitellään myös avaruuslaitteiden suunnitteluprojektien hallinnollisessa organisoinnissa huomioon otettavia asioita. Toimintaympäristön asettamat elektronisten laitteiden suunnitteluvaatimukset ovat avaruussovelluksissa selvästi hankalammin hallittavia kuin tyypillisissä maanpäällisissä sovelluksissa. Erityisen ongelmallinen on avaruudessa esiintyvä ionisoiva säteily. Myös korkeat luotettavuusvaatimukset sekä tiukat paino-, ulkomitta- ja tehonkulutusrajoitukset edellyttävät usein erikoisratkaisujen käyttöä. Erikoisen toimintaympäristön vuoksi laitteiden lämpösuunnittelu on keskeinen osa suunnitteluprojokteja. Projektien tekninen onnistuminen pyritään varmistamaan kattavalla ennalta suunnitellulla laadunvarmistus- ja testausohjelmalla. Projektien laajuus ja kansainvälisyys, tiukat aikataulut ja usein myös suunniteltavien laitteiden monimutkaisuus edellyttävät hyvää projektien hallinnollista suunnittelua ja valvontaa.

AB - Avaruuslaitteiden suunnitteluprojekteihin osallistuminen edellyttää laitteille asetettavien teknisten ja muiden vaatimusten tuntemista ja ratkaisutapojen hallintaa. Julkaisussa käsitellään elektroniikan avaruussovellusten erikoisvaatimuksia ja annetaan ohjeita niiden täyttämiseksi laitesuunnittelussa. Pääpaino on teknisissä ongelmissa, joita käsitellään lähtien niiden fysikaalisesta taustasta ja päätyen käytännön ratkaisutapoihin. Julkaisussa käsitellään myös avaruuslaitteiden suunnitteluprojektien hallinnollisessa organisoinnissa huomioon otettavia asioita. Toimintaympäristön asettamat elektronisten laitteiden suunnitteluvaatimukset ovat avaruussovelluksissa selvästi hankalammin hallittavia kuin tyypillisissä maanpäällisissä sovelluksissa. Erityisen ongelmallinen on avaruudessa esiintyvä ionisoiva säteily. Myös korkeat luotettavuusvaatimukset sekä tiukat paino-, ulkomitta- ja tehonkulutusrajoitukset edellyttävät usein erikoisratkaisujen käyttöä. Erikoisen toimintaympäristön vuoksi laitteiden lämpösuunnittelu on keskeinen osa suunnitteluprojokteja. Projektien tekninen onnistuminen pyritään varmistamaan kattavalla ennalta suunnitellulla laadunvarmistus- ja testausohjelmalla. Projektien laajuus ja kansainvälisyys, tiukat aikataulut ja usein myös suunniteltavien laitteiden monimutkaisuus edellyttävät hyvää projektien hallinnollista suunnittelua ja valvontaa.

KW - spacecraft electronics

KW - spacecraft computers

KW - aerospace instrumentation

KW - harsh environment

KW - electronic engineering

M3 - Report

SN - 951-38-3664-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Avaruuselektroniikan suunnittelu

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Leppälä K, Strömmer E, Verkasalo R. Avaruuselektroniikan suunnittelu. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 120 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1094).