Klooridioksidireaktoriympäristön vaikutus titaanin väsymislujuuteen

Translated title of the contribution: The effect of chlorine dioxide environment on the fatigue strength of titanium

Irina Aho-Mantila

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Titaania käytetään puunjalostusteollisuuden laitteissa hyvän korroosionkestävyytensä takia. Kohteissa, joissa korroosionkestävyyden lisäksi tarvitaan myös hyvää lujuutta, valitaan materiaaliksi seostamatonta titaania lujempi titaaniseos. Tässä työssä tutkittiin aggressiivisen klooridioksidireaktoriympäristön vaikutusta seostamattoman titaanin ja titaaniseos Ti-6AI-4V:n ja näiden hitsausliitosten korroosionkestävyyteen ja väsymislujuuteen. Todellisessa käyttöympäristössä vanhennettiin titaanisia väsytyskoesauvoja, jotka käytön jälkeen testattiin väsyttämällä ja tuloksia verrattiin vanhentamattomiin näytteisiin. Titaanisten koesauvojen pinnalla oli vuoden klooridioksidireaktorikäytön jälkeen paksuhko pintakerros, joka seostamattoman titaanin kohdalla oli tummanruskea ja titaaniseoksen kohdalla tummanharmaa, lähes musta. Silmämääräisen ja pyyhkäisyelektronimikroskopiatarkastelun perusteella koesauvoissa ei ollut havaittavissa selviä pistesyöpymiä. Väsytyskoetulosten perusteella koesauvojen vanhennus klooridioksidireaktoriympäristössä ei ratkaisevasti heikennä seostamattoman titaanin tai titaaniseos Ti-6AI-4V:n väsymislujuutta. Erityyppisten hitsausliitosten koetulokset eroavat toisistaan enemmän kuin vanhennettujen ja vanhentamattomien koesauvojen koetulokset.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages21
ISBN (Print)951-38-3815-3
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1166
ISSN0358-5085

Fingerprint

Titanium
Fatigue
chlorine dioxide

Keywords

  • fatigue strength at N cycles
  • corrosion resistance
  • welded joints
  • titanium alloys
  • clorine oxides

Cite this

Aho-Mantila, I. (1990). Klooridioksidireaktoriympäristön vaikutus titaanin väsymislujuuteen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1166
Aho-Mantila, Irina. / Klooridioksidireaktoriympäristön vaikutus titaanin väsymislujuuteen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 21 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1166).
@book{69d8fc7c1d6d422eb1b4903ffedfa1b6,
title = "Klooridioksidireaktoriymp{\"a}rist{\"o}n vaikutus titaanin v{\"a}symislujuuteen",
abstract = "Titaania k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n puunjalostusteollisuuden laitteissa hyv{\"a}n korroosionkest{\"a}vyytens{\"a} takia. Kohteissa, joissa korroosionkest{\"a}vyyden lis{\"a}ksi tarvitaan my{\"o}s hyv{\"a}{\"a} lujuutta, valitaan materiaaliksi seostamatonta titaania lujempi titaaniseos. T{\"a}ss{\"a} ty{\"o}ss{\"a} tutkittiin aggressiivisen klooridioksidireaktoriymp{\"a}rist{\"o}n vaikutusta seostamattoman titaanin ja titaaniseos Ti-6AI-4V:n ja n{\"a}iden hitsausliitosten korroosionkest{\"a}vyyteen ja v{\"a}symislujuuteen. Todellisessa k{\"a}ytt{\"o}ymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a} vanhennettiin titaanisia v{\"a}sytyskoesauvoja, jotka k{\"a}yt{\"o}n j{\"a}lkeen testattiin v{\"a}sytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} ja tuloksia verrattiin vanhentamattomiin n{\"a}ytteisiin. Titaanisten koesauvojen pinnalla oli vuoden klooridioksidireaktorik{\"a}yt{\"o}n j{\"a}lkeen paksuhko pintakerros, joka seostamattoman titaanin kohdalla oli tummanruskea ja titaaniseoksen kohdalla tummanharmaa, l{\"a}hes musta. Silm{\"a}m{\"a}{\"a}r{\"a}isen ja pyyhk{\"a}isyelektronimikroskopiatarkastelun perusteella koesauvoissa ei ollut havaittavissa selvi{\"a} pistesy{\"o}pymi{\"a}. V{\"a}sytyskoetulosten perusteella koesauvojen vanhennus klooridioksidireaktoriymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a} ei ratkaisevasti heikenn{\"a} seostamattoman titaanin tai titaaniseos Ti-6AI-4V:n v{\"a}symislujuutta. Erityyppisten hitsausliitosten koetulokset eroavat toisistaan enemm{\"a}n kuin vanhennettujen ja vanhentamattomien koesauvojen koetulokset.",
keywords = "fatigue strength at N cycles, corrosion resistance, welded joints, titanium alloys, clorine oxides",
author = "Irina Aho-Mantila",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3815-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1166",
address = "Finland",

}

Aho-Mantila, I 1990, Klooridioksidireaktoriympäristön vaikutus titaanin väsymislujuuteen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1166, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Klooridioksidireaktoriympäristön vaikutus titaanin väsymislujuuteen. / Aho-Mantila, Irina.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 21 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1166).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Klooridioksidireaktoriympäristön vaikutus titaanin väsymislujuuteen

AU - Aho-Mantila, Irina

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Titaania käytetään puunjalostusteollisuuden laitteissa hyvän korroosionkestävyytensä takia. Kohteissa, joissa korroosionkestävyyden lisäksi tarvitaan myös hyvää lujuutta, valitaan materiaaliksi seostamatonta titaania lujempi titaaniseos. Tässä työssä tutkittiin aggressiivisen klooridioksidireaktoriympäristön vaikutusta seostamattoman titaanin ja titaaniseos Ti-6AI-4V:n ja näiden hitsausliitosten korroosionkestävyyteen ja väsymislujuuteen. Todellisessa käyttöympäristössä vanhennettiin titaanisia väsytyskoesauvoja, jotka käytön jälkeen testattiin väsyttämällä ja tuloksia verrattiin vanhentamattomiin näytteisiin. Titaanisten koesauvojen pinnalla oli vuoden klooridioksidireaktorikäytön jälkeen paksuhko pintakerros, joka seostamattoman titaanin kohdalla oli tummanruskea ja titaaniseoksen kohdalla tummanharmaa, lähes musta. Silmämääräisen ja pyyhkäisyelektronimikroskopiatarkastelun perusteella koesauvoissa ei ollut havaittavissa selviä pistesyöpymiä. Väsytyskoetulosten perusteella koesauvojen vanhennus klooridioksidireaktoriympäristössä ei ratkaisevasti heikennä seostamattoman titaanin tai titaaniseos Ti-6AI-4V:n väsymislujuutta. Erityyppisten hitsausliitosten koetulokset eroavat toisistaan enemmän kuin vanhennettujen ja vanhentamattomien koesauvojen koetulokset.

AB - Titaania käytetään puunjalostusteollisuuden laitteissa hyvän korroosionkestävyytensä takia. Kohteissa, joissa korroosionkestävyyden lisäksi tarvitaan myös hyvää lujuutta, valitaan materiaaliksi seostamatonta titaania lujempi titaaniseos. Tässä työssä tutkittiin aggressiivisen klooridioksidireaktoriympäristön vaikutusta seostamattoman titaanin ja titaaniseos Ti-6AI-4V:n ja näiden hitsausliitosten korroosionkestävyyteen ja väsymislujuuteen. Todellisessa käyttöympäristössä vanhennettiin titaanisia väsytyskoesauvoja, jotka käytön jälkeen testattiin väsyttämällä ja tuloksia verrattiin vanhentamattomiin näytteisiin. Titaanisten koesauvojen pinnalla oli vuoden klooridioksidireaktorikäytön jälkeen paksuhko pintakerros, joka seostamattoman titaanin kohdalla oli tummanruskea ja titaaniseoksen kohdalla tummanharmaa, lähes musta. Silmämääräisen ja pyyhkäisyelektronimikroskopiatarkastelun perusteella koesauvoissa ei ollut havaittavissa selviä pistesyöpymiä. Väsytyskoetulosten perusteella koesauvojen vanhennus klooridioksidireaktoriympäristössä ei ratkaisevasti heikennä seostamattoman titaanin tai titaaniseos Ti-6AI-4V:n väsymislujuutta. Erityyppisten hitsausliitosten koetulokset eroavat toisistaan enemmän kuin vanhennettujen ja vanhentamattomien koesauvojen koetulokset.

KW - fatigue strength at N cycles

KW - corrosion resistance

KW - welded joints

KW - titanium alloys

KW - clorine oxides

M3 - Report

SN - 951-38-3815-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Klooridioksidireaktoriympäristön vaikutus titaanin väsymislujuuteen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Aho-Mantila I. Klooridioksidireaktoriympäristön vaikutus titaanin väsymislujuuteen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 21 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1166).