Pohja- ja pintakäsittelyjen vaikutus puun säänkestävyyteen

Translated title of the contribution: The effect of pretreatments and surface treatments on the weather resistance of wood

Leena Paajanen, Paavo Mansikkamäki

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Eri tavoilla pohja- ja pintakäsiteltyjen mänty- ja kuusisahatavarakappaleiden sekä koivu- ja kuusivanereiden säänkestävyyttä tutkittiin laboratorio- ja kenttäkokeilla. Männyn erilaisia pohjakäsittelyjä oli kuusi ja kuusen kaksi. Pintakäsittelyjä oli molemmilla viisi. Eri käsittelyvaihtoehtoja oli männyllä 42 ja kuusella 18, koivuvanerilla 15 ja kuusivanerilla 13. Sahatavarasta oli kenttäkokeessa mukana sekä höylättyjä että hienosahattuja koekappaleita. Kenttäkoe kesti syyskuun alusta kesäkuun alkuun. Säätestit laboratoriossa ja kentällä antoivat pohjakäsittelyjen kestävyydestä toisiaan vastaavan tuloksen. Pintakäsittelyjen kestävyydessä oli joitakin eroja. Pääasiallinen vaurio oli puun halkeilu ja siitä johtuva maalikalvon halkeilu. Mäntykappaleista halkeilivat vähiten öljyliukoisella B-luokan kyllästeellä kyllästetyt kappaleet ja eniten CCA-suolalla kyllästetyt keinokuivatut kappaleet, Jotka maalaamattomina olivat muita parempia. Veden imeytymisen ehkäisyssä oli eroja eri pohjakäsittelyjen välillä, mutta dimensiostabiliteetin parantamisessa ei onnistuttu. Myös sienimyrkyttömällä öljyliukoisella kyllästeellä kyllästäminen paransi puun säänkestävyyttä ehkäisemällä veden imeytymistä. Kuusikappaleissa oli vähemmän vaurioita kuin mäntykappaleissa. Koivu ja kuusivanerilla ei ollut säänkestossa sanottavaa eroa. Paras vaihtoehto vanereiden säänkestävyyden parantamiseksi oli päällystäminen fenolikalvolla.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages74
ISBN (Print)951-38-1694-X
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number174
ISSN0358-5077

Fingerprint

weather
pretreatment

Cite this

Paajanen, L., & Mansikkamäki, P. (1983). Pohja- ja pintakäsittelyjen vaikutus puun säänkestävyyteen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 174
Paajanen, Leena ; Mansikkamäki, Paavo. / Pohja- ja pintakäsittelyjen vaikutus puun säänkestävyyteen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 74 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 174).
@book{c91524791de846a19880ae23c32c8463,
title = "Pohja- ja pintak{\"a}sittelyjen vaikutus puun s{\"a}{\"a}nkest{\"a}vyyteen",
abstract = "Eri tavoilla pohja- ja pintak{\"a}siteltyjen m{\"a}nty- ja kuusisahatavarakappaleiden sek{\"a} koivu- ja kuusivanereiden s{\"a}{\"a}nkest{\"a}vyytt{\"a} tutkittiin laboratorio- ja kentt{\"a}kokeilla. M{\"a}nnyn erilaisia pohjak{\"a}sittelyj{\"a} oli kuusi ja kuusen kaksi. Pintak{\"a}sittelyj{\"a} oli molemmilla viisi. Eri k{\"a}sittelyvaihtoehtoja oli m{\"a}nnyll{\"a} 42 ja kuusella 18, koivuvanerilla 15 ja kuusivanerilla 13. Sahatavarasta oli kentt{\"a}kokeessa mukana sek{\"a} h{\"o}yl{\"a}ttyj{\"a} ett{\"a} hienosahattuja koekappaleita. Kentt{\"a}koe kesti syyskuun alusta kes{\"a}kuun alkuun. S{\"a}{\"a}testit laboratoriossa ja kent{\"a}ll{\"a} antoivat pohjak{\"a}sittelyjen kest{\"a}vyydest{\"a} toisiaan vastaavan tuloksen. Pintak{\"a}sittelyjen kest{\"a}vyydess{\"a} oli joitakin eroja. P{\"a}{\"a}asiallinen vaurio oli puun halkeilu ja siit{\"a} johtuva maalikalvon halkeilu. M{\"a}ntykappaleista halkeilivat v{\"a}hiten {\"o}ljyliukoisella B-luokan kyll{\"a}steell{\"a} kyll{\"a}stetyt kappaleet ja eniten CCA-suolalla kyll{\"a}stetyt keinokuivatut kappaleet, Jotka maalaamattomina olivat muita parempia. Veden imeytymisen ehk{\"a}isyss{\"a} oli eroja eri pohjak{\"a}sittelyjen v{\"a}lill{\"a}, mutta dimensiostabiliteetin parantamisessa ei onnistuttu. My{\"o}s sienimyrkytt{\"o}m{\"a}ll{\"a} {\"o}ljyliukoisella kyll{\"a}steell{\"a} kyll{\"a}st{\"a}minen paransi puun s{\"a}{\"a}nkest{\"a}vyytt{\"a} ehk{\"a}isem{\"a}ll{\"a} veden imeytymist{\"a}. Kuusikappaleissa oli v{\"a}hemm{\"a}n vaurioita kuin m{\"a}ntykappaleissa. Koivu ja kuusivanerilla ei ollut s{\"a}{\"a}nkestossa sanottavaa eroa. Paras vaihtoehto vanereiden s{\"a}{\"a}nkest{\"a}vyyden parantamiseksi oli p{\"a}{\"a}llyst{\"a}minen fenolikalvolla.",
author = "Leena Paajanen and Paavo Mansikkam{\"a}ki",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1694-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "174",
address = "Finland",

}

Paajanen, L & Mansikkamäki, P 1983, Pohja- ja pintakäsittelyjen vaikutus puun säänkestävyyteen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 174, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Pohja- ja pintakäsittelyjen vaikutus puun säänkestävyyteen. / Paajanen, Leena; Mansikkamäki, Paavo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 74 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 174).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Pohja- ja pintakäsittelyjen vaikutus puun säänkestävyyteen

AU - Paajanen, Leena

AU - Mansikkamäki, Paavo

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Eri tavoilla pohja- ja pintakäsiteltyjen mänty- ja kuusisahatavarakappaleiden sekä koivu- ja kuusivanereiden säänkestävyyttä tutkittiin laboratorio- ja kenttäkokeilla. Männyn erilaisia pohjakäsittelyjä oli kuusi ja kuusen kaksi. Pintakäsittelyjä oli molemmilla viisi. Eri käsittelyvaihtoehtoja oli männyllä 42 ja kuusella 18, koivuvanerilla 15 ja kuusivanerilla 13. Sahatavarasta oli kenttäkokeessa mukana sekä höylättyjä että hienosahattuja koekappaleita. Kenttäkoe kesti syyskuun alusta kesäkuun alkuun. Säätestit laboratoriossa ja kentällä antoivat pohjakäsittelyjen kestävyydestä toisiaan vastaavan tuloksen. Pintakäsittelyjen kestävyydessä oli joitakin eroja. Pääasiallinen vaurio oli puun halkeilu ja siitä johtuva maalikalvon halkeilu. Mäntykappaleista halkeilivat vähiten öljyliukoisella B-luokan kyllästeellä kyllästetyt kappaleet ja eniten CCA-suolalla kyllästetyt keinokuivatut kappaleet, Jotka maalaamattomina olivat muita parempia. Veden imeytymisen ehkäisyssä oli eroja eri pohjakäsittelyjen välillä, mutta dimensiostabiliteetin parantamisessa ei onnistuttu. Myös sienimyrkyttömällä öljyliukoisella kyllästeellä kyllästäminen paransi puun säänkestävyyttä ehkäisemällä veden imeytymistä. Kuusikappaleissa oli vähemmän vaurioita kuin mäntykappaleissa. Koivu ja kuusivanerilla ei ollut säänkestossa sanottavaa eroa. Paras vaihtoehto vanereiden säänkestävyyden parantamiseksi oli päällystäminen fenolikalvolla.

AB - Eri tavoilla pohja- ja pintakäsiteltyjen mänty- ja kuusisahatavarakappaleiden sekä koivu- ja kuusivanereiden säänkestävyyttä tutkittiin laboratorio- ja kenttäkokeilla. Männyn erilaisia pohjakäsittelyjä oli kuusi ja kuusen kaksi. Pintakäsittelyjä oli molemmilla viisi. Eri käsittelyvaihtoehtoja oli männyllä 42 ja kuusella 18, koivuvanerilla 15 ja kuusivanerilla 13. Sahatavarasta oli kenttäkokeessa mukana sekä höylättyjä että hienosahattuja koekappaleita. Kenttäkoe kesti syyskuun alusta kesäkuun alkuun. Säätestit laboratoriossa ja kentällä antoivat pohjakäsittelyjen kestävyydestä toisiaan vastaavan tuloksen. Pintakäsittelyjen kestävyydessä oli joitakin eroja. Pääasiallinen vaurio oli puun halkeilu ja siitä johtuva maalikalvon halkeilu. Mäntykappaleista halkeilivat vähiten öljyliukoisella B-luokan kyllästeellä kyllästetyt kappaleet ja eniten CCA-suolalla kyllästetyt keinokuivatut kappaleet, Jotka maalaamattomina olivat muita parempia. Veden imeytymisen ehkäisyssä oli eroja eri pohjakäsittelyjen välillä, mutta dimensiostabiliteetin parantamisessa ei onnistuttu. Myös sienimyrkyttömällä öljyliukoisella kyllästeellä kyllästäminen paransi puun säänkestävyyttä ehkäisemällä veden imeytymistä. Kuusikappaleissa oli vähemmän vaurioita kuin mäntykappaleissa. Koivu ja kuusivanerilla ei ollut säänkestossa sanottavaa eroa. Paras vaihtoehto vanereiden säänkestävyyden parantamiseksi oli päällystäminen fenolikalvolla.

M3 - Report

SN - 951-38-1694-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Pohja- ja pintakäsittelyjen vaikutus puun säänkestävyyteen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Paajanen L, Mansikkamäki P. Pohja- ja pintakäsittelyjen vaikutus puun säänkestävyyteen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 74 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 174).