Mallasohran varastointiolosuhteet ja niiden vaikutus ohran laatuun

Translated title of the contribution: The effect of storage conditions on malting barley quality

Annika Wilhelmson, Hannu Mikkola, Arja Laitila, Pekka Reinikainen, Juhani Olkku, Erja Kotaviita, Silja Home

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Kokemuksen ja aikaisempien tutkimusten perusteella ohran varastointiolosuhteet tiedetään tärkeiksi. Tieto kuivauksen ja varastointiolosuhteiden vaikutuksesta ohran tasalaatuisuuteen on kuitenkin ollut puutteellista. Lisäksi Suomen varastointiolosuhteet poikkeavat huomattavasti monesta muusta mallasohran viljelymaasta. Kemira GrowHown, Polttimo Yhtiöiden, Viking Maltin, Ravintoraision ja Tekesin rahoittamassa projektissa "Menetelmät tasalaatuisen mallasohran tuotantoon" selvitettiin suomalaisen mallasohran käytännön varastointiolot. Tutkimus vahvisti sen, että Suomessa mallasohra yleensä kuivataan ja jäähdytetään riittävästi. Ohran riittävä kuivaaminen, jäähdytys ja huolellinen varastointi rajoittaa mikrobien aiheuttamaa tuhoa pitkäaikaisen varastoinnin aikana sekä estää mahdollisten hometoksiinien muodostumisen. Kuivaus nopeuttaa myös dormanssin purkautumista. Mikäli ohraa ei pystytä jäähdyttämään riittävästi ennen siiloon siirtämistä, on erityisen tärkeää varmistaa, etta ohra kuivataan tarpeeksi kuivaksi (<13,5% kosteus) mikrobiologisten riskien välttämiseksi.
Original languageFinnish
Pages (from-to)133-140
JournalMallas ja Olut
Issue number5
Publication statusPublished - 2003
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Fingerprint

malting barley
storage conditions

Keywords

  • malting

Cite this

Wilhelmson, A., Mikkola, H., Laitila, A., Reinikainen, P., Olkku, J., Kotaviita, E., & Home, S. (2003). Mallasohran varastointiolosuhteet ja niiden vaikutus ohran laatuun. Mallas ja Olut, (5), 133-140.
Wilhelmson, Annika ; Mikkola, Hannu ; Laitila, Arja ; Reinikainen, Pekka ; Olkku, Juhani ; Kotaviita, Erja ; Home, Silja. / Mallasohran varastointiolosuhteet ja niiden vaikutus ohran laatuun. In: Mallas ja Olut. 2003 ; No. 5. pp. 133-140.
@article{a1e3d72583a04251afd295e71cde36a6,
title = "Mallasohran varastointiolosuhteet ja niiden vaikutus ohran laatuun",
abstract = "Kokemuksen ja aikaisempien tutkimusten perusteella ohran varastointiolosuhteet tiedet{\"a}{\"a}n t{\"a}rkeiksi. Tieto kuivauksen ja varastointiolosuhteiden vaikutuksesta ohran tasalaatuisuuteen on kuitenkin ollut puutteellista. Lis{\"a}ksi Suomen varastointiolosuhteet poikkeavat huomattavasti monesta muusta mallasohran viljelymaasta. Kemira GrowHown, Polttimo Yhti{\"o}iden, Viking Maltin, Ravintoraision ja Tekesin rahoittamassa projektissa {"}Menetelm{\"a}t tasalaatuisen mallasohran tuotantoon{"} selvitettiin suomalaisen mallasohran k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n varastointiolot. Tutkimus vahvisti sen, ett{\"a} Suomessa mallasohra yleens{\"a} kuivataan ja j{\"a}{\"a}hdytet{\"a}{\"a}n riitt{\"a}v{\"a}sti. Ohran riitt{\"a}v{\"a} kuivaaminen, j{\"a}{\"a}hdytys ja huolellinen varastointi rajoittaa mikrobien aiheuttamaa tuhoa pitk{\"a}aikaisen varastoinnin aikana sek{\"a} est{\"a}{\"a} mahdollisten hometoksiinien muodostumisen. Kuivaus nopeuttaa my{\"o}s dormanssin purkautumista. Mik{\"a}li ohraa ei pystyt{\"a} j{\"a}{\"a}hdytt{\"a}m{\"a}{\"a}n riitt{\"a}v{\"a}sti ennen siiloon siirt{\"a}mist{\"a}, on erityisen t{\"a}rke{\"a}{\"a} varmistaa, etta ohra kuivataan tarpeeksi kuivaksi (<13,5{\%} kosteus) mikrobiologisten riskien v{\"a}ltt{\"a}miseksi.",
keywords = "malting",
author = "Annika Wilhelmson and Hannu Mikkola and Arja Laitila and Pekka Reinikainen and Juhani Olkku and Erja Kotaviita and Silja Home",
year = "2003",
language = "Finnish",
pages = "133--140",
journal = "Mallas ja Olut",
issn = "0356-3014",
number = "5",

}

Wilhelmson, A, Mikkola, H, Laitila, A, Reinikainen, P, Olkku, J, Kotaviita, E & Home, S 2003, 'Mallasohran varastointiolosuhteet ja niiden vaikutus ohran laatuun', Mallas ja Olut, no. 5, pp. 133-140.

Mallasohran varastointiolosuhteet ja niiden vaikutus ohran laatuun. / Wilhelmson, Annika; Mikkola, Hannu; Laitila, Arja; Reinikainen, Pekka; Olkku, Juhani; Kotaviita, Erja; Home, Silja.

In: Mallas ja Olut, No. 5, 2003, p. 133-140.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Mallasohran varastointiolosuhteet ja niiden vaikutus ohran laatuun

AU - Wilhelmson, Annika

AU - Mikkola, Hannu

AU - Laitila, Arja

AU - Reinikainen, Pekka

AU - Olkku, Juhani

AU - Kotaviita, Erja

AU - Home, Silja

PY - 2003

Y1 - 2003

N2 - Kokemuksen ja aikaisempien tutkimusten perusteella ohran varastointiolosuhteet tiedetään tärkeiksi. Tieto kuivauksen ja varastointiolosuhteiden vaikutuksesta ohran tasalaatuisuuteen on kuitenkin ollut puutteellista. Lisäksi Suomen varastointiolosuhteet poikkeavat huomattavasti monesta muusta mallasohran viljelymaasta. Kemira GrowHown, Polttimo Yhtiöiden, Viking Maltin, Ravintoraision ja Tekesin rahoittamassa projektissa "Menetelmät tasalaatuisen mallasohran tuotantoon" selvitettiin suomalaisen mallasohran käytännön varastointiolot. Tutkimus vahvisti sen, että Suomessa mallasohra yleensä kuivataan ja jäähdytetään riittävästi. Ohran riittävä kuivaaminen, jäähdytys ja huolellinen varastointi rajoittaa mikrobien aiheuttamaa tuhoa pitkäaikaisen varastoinnin aikana sekä estää mahdollisten hometoksiinien muodostumisen. Kuivaus nopeuttaa myös dormanssin purkautumista. Mikäli ohraa ei pystytä jäähdyttämään riittävästi ennen siiloon siirtämistä, on erityisen tärkeää varmistaa, etta ohra kuivataan tarpeeksi kuivaksi (<13,5% kosteus) mikrobiologisten riskien välttämiseksi.

AB - Kokemuksen ja aikaisempien tutkimusten perusteella ohran varastointiolosuhteet tiedetään tärkeiksi. Tieto kuivauksen ja varastointiolosuhteiden vaikutuksesta ohran tasalaatuisuuteen on kuitenkin ollut puutteellista. Lisäksi Suomen varastointiolosuhteet poikkeavat huomattavasti monesta muusta mallasohran viljelymaasta. Kemira GrowHown, Polttimo Yhtiöiden, Viking Maltin, Ravintoraision ja Tekesin rahoittamassa projektissa "Menetelmät tasalaatuisen mallasohran tuotantoon" selvitettiin suomalaisen mallasohran käytännön varastointiolot. Tutkimus vahvisti sen, että Suomessa mallasohra yleensä kuivataan ja jäähdytetään riittävästi. Ohran riittävä kuivaaminen, jäähdytys ja huolellinen varastointi rajoittaa mikrobien aiheuttamaa tuhoa pitkäaikaisen varastoinnin aikana sekä estää mahdollisten hometoksiinien muodostumisen. Kuivaus nopeuttaa myös dormanssin purkautumista. Mikäli ohraa ei pystytä jäähdyttämään riittävästi ennen siiloon siirtämistä, on erityisen tärkeää varmistaa, etta ohra kuivataan tarpeeksi kuivaksi (<13,5% kosteus) mikrobiologisten riskien välttämiseksi.

KW - malting

M3 - Article

SP - 133

EP - 140

JO - Mallas ja Olut

JF - Mallas ja Olut

SN - 0356-3014

IS - 5

ER -

Wilhelmson A, Mikkola H, Laitila A, Reinikainen P, Olkku J, Kotaviita E et al. Mallasohran varastointiolosuhteet ja niiden vaikutus ohran laatuun. Mallas ja Olut. 2003;(5):133-140.