Raaka-aineiden ja työstöparametrien vaikutus EPS-solumuovin ominaisuuksiin

Translated title of the contribution: The effects of raw materials and process parameters on properties of cellular polystyrene (EPS)

Erkki Kokko, Timo Mähönen, Liisa Rautiainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tavoitteena oli selvittää EPS-eristeiden valmistuksen parametrien vaikutusta eristeiden kosteuden absorptioon ja lujuusominaisuuksiin. Näytteeksi tuotettiin tiheydeltään erilaisia eristeitä, joiden valmistuksessa muuttujia olivat valmistusmenetelmä, prosessin parametrit ja raaka-aine. Näytteiden hygrotermisiä ja lujuusominaisuuksia tutkittiin laboratorio-oloissa. Myös rakennusten routaeristeenä olleita kenttänäytteitä mitattiin. Kosteuden absorptioon vesiupotuksessa vaikuttivat olennaisesti valmistusmenetelmä ja raaka-aine. Myös blokipaineella oli merkitystä. Kosteuspitoisuuden ja lämmönjohtavuuden korrelaatio määritettiin erikseen sulalle ja jäätyneelle tapaukselle. Epälineaarinen riippuvuus alueella kosteuspitoisuus 0-3 % tilavuudesta viittaa lämmönsiirron säteilykomponentin vaimentumiseen kosteuden vaikutuksesta. Kuivan eristeen lämmönjohtavuuden lämpötilariippuvuus muuttui olennaisesti tiheyden muuttuessa. Ilmanläpäisevyys on säädeltävissä työstöparametreilla. Vesihöyryn- ja ilmanläpäisevyyden välillä todettiin riippuvuus. Tiheys, johon myös valmistuksen parametrit vaikuttavat, oli tärkein puristus- ja taivutuslujuuteen vaikuttanut tekijä. Eristeiden huokosrakenne kesti hyvin 10 kk kestäneen 120 syklin sulamis-jäätymisrasituksen, jossa kosteuden absorptio jäi pienemmäksi kuin lyhytaikaisessa (28 vrk) upotuskokeessa. Kenttänäytteiden "in sisu" -kosteus oli 0,5-5 % tilavuudesta ja riippui enemmän kosteusoloista käyttökohteessa kuin eristeen ominaisuuksista. Tulosten mukaan on mahdollista valmistaa ominaisuuksiltaan tarkoin spesifioituja erikoistuotteita edellyttäen, että raaka-aine- ja työstöparametrien vaikutus hallitaan ja yrityksen laadunvarmennus toimii tarkoituksenmukaisesti.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages46
ISBN (Print)951-38-4013-1
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1280
ISSN0358-5085

Fingerprint

Polystyrenes

Keywords

 • polystyrene
 • EPS
 • construction materials
 • properties
 • analyzing
 • plastics
 • manufacturing
 • process control
 • raw materials
 • insulation
 • moisture
 • mechanical properties
 • methods
 • density (number/volume)
 • thermal conductivity

Cite this

Kokko, E., Mähönen, T., & Rautiainen, L. (1991). Raaka-aineiden ja työstöparametrien vaikutus EPS-solumuovin ominaisuuksiin. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1280
Kokko, Erkki ; Mähönen, Timo ; Rautiainen, Liisa. / Raaka-aineiden ja työstöparametrien vaikutus EPS-solumuovin ominaisuuksiin. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1280).
@book{7cd8106befa54066ac7daa656bf37937,
title = "Raaka-aineiden ja ty{\"o}st{\"o}parametrien vaikutus EPS-solumuovin ominaisuuksiin",
abstract = "Tavoitteena oli selvitt{\"a}{\"a} EPS-eristeiden valmistuksen parametrien vaikutusta eristeiden kosteuden absorptioon ja lujuusominaisuuksiin. N{\"a}ytteeksi tuotettiin tiheydelt{\"a}{\"a}n erilaisia eristeit{\"a}, joiden valmistuksessa muuttujia olivat valmistusmenetelm{\"a}, prosessin parametrit ja raaka-aine. N{\"a}ytteiden hygrotermisi{\"a} ja lujuusominaisuuksia tutkittiin laboratorio-oloissa. My{\"o}s rakennusten routaeristeen{\"a} olleita kentt{\"a}n{\"a}ytteit{\"a} mitattiin. Kosteuden absorptioon vesiupotuksessa vaikuttivat olennaisesti valmistusmenetelm{\"a} ja raaka-aine. My{\"o}s blokipaineella oli merkityst{\"a}. Kosteuspitoisuuden ja l{\"a}mm{\"o}njohtavuuden korrelaatio m{\"a}{\"a}ritettiin erikseen sulalle ja j{\"a}{\"a}tyneelle tapaukselle. Ep{\"a}lineaarinen riippuvuus alueella kosteuspitoisuus 0-3 {\%} tilavuudesta viittaa l{\"a}mm{\"o}nsiirron s{\"a}teilykomponentin vaimentumiseen kosteuden vaikutuksesta. Kuivan eristeen l{\"a}mm{\"o}njohtavuuden l{\"a}mp{\"o}tilariippuvuus muuttui olennaisesti tiheyden muuttuessa. Ilmanl{\"a}p{\"a}isevyys on s{\"a}{\"a}delt{\"a}viss{\"a} ty{\"o}st{\"o}parametreilla. Vesih{\"o}yryn- ja ilmanl{\"a}p{\"a}isevyyden v{\"a}lill{\"a} todettiin riippuvuus. Tiheys, johon my{\"o}s valmistuksen parametrit vaikuttavat, oli t{\"a}rkein puristus- ja taivutuslujuuteen vaikuttanut tekij{\"a}. Eristeiden huokosrakenne kesti hyvin 10 kk kest{\"a}neen 120 syklin sulamis-j{\"a}{\"a}tymisrasituksen, jossa kosteuden absorptio j{\"a}i pienemm{\"a}ksi kuin lyhytaikaisessa (28 vrk) upotuskokeessa. Kentt{\"a}n{\"a}ytteiden {"}in sisu{"} -kosteus oli 0,5-5 {\%} tilavuudesta ja riippui enemm{\"a}n kosteusoloista k{\"a}ytt{\"o}kohteessa kuin eristeen ominaisuuksista. Tulosten mukaan on mahdollista valmistaa ominaisuuksiltaan tarkoin spesifioituja erikoistuotteita edellytt{\"a}en, ett{\"a} raaka-aine- ja ty{\"o}st{\"o}parametrien vaikutus hallitaan ja yrityksen laadunvarmennus toimii tarkoituksenmukaisesti.",
keywords = "polystyrene, EPS, construction materials, properties, analyzing, plastics, manufacturing, process control, raw materials, insulation, moisture, mechanical properties, methods, density (number/volume), thermal conductivity",
author = "Erkki Kokko and Timo M{\"a}h{\"o}nen and Liisa Rautiainen",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4013-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1280",
address = "Finland",

}

Kokko, E, Mähönen, T & Rautiainen, L 1991, Raaka-aineiden ja työstöparametrien vaikutus EPS-solumuovin ominaisuuksiin. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1280, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Raaka-aineiden ja työstöparametrien vaikutus EPS-solumuovin ominaisuuksiin. / Kokko, Erkki; Mähönen, Timo; Rautiainen, Liisa.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1280).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Raaka-aineiden ja työstöparametrien vaikutus EPS-solumuovin ominaisuuksiin

AU - Kokko, Erkki

AU - Mähönen, Timo

AU - Rautiainen, Liisa

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Tavoitteena oli selvittää EPS-eristeiden valmistuksen parametrien vaikutusta eristeiden kosteuden absorptioon ja lujuusominaisuuksiin. Näytteeksi tuotettiin tiheydeltään erilaisia eristeitä, joiden valmistuksessa muuttujia olivat valmistusmenetelmä, prosessin parametrit ja raaka-aine. Näytteiden hygrotermisiä ja lujuusominaisuuksia tutkittiin laboratorio-oloissa. Myös rakennusten routaeristeenä olleita kenttänäytteitä mitattiin. Kosteuden absorptioon vesiupotuksessa vaikuttivat olennaisesti valmistusmenetelmä ja raaka-aine. Myös blokipaineella oli merkitystä. Kosteuspitoisuuden ja lämmönjohtavuuden korrelaatio määritettiin erikseen sulalle ja jäätyneelle tapaukselle. Epälineaarinen riippuvuus alueella kosteuspitoisuus 0-3 % tilavuudesta viittaa lämmönsiirron säteilykomponentin vaimentumiseen kosteuden vaikutuksesta. Kuivan eristeen lämmönjohtavuuden lämpötilariippuvuus muuttui olennaisesti tiheyden muuttuessa. Ilmanläpäisevyys on säädeltävissä työstöparametreilla. Vesihöyryn- ja ilmanläpäisevyyden välillä todettiin riippuvuus. Tiheys, johon myös valmistuksen parametrit vaikuttavat, oli tärkein puristus- ja taivutuslujuuteen vaikuttanut tekijä. Eristeiden huokosrakenne kesti hyvin 10 kk kestäneen 120 syklin sulamis-jäätymisrasituksen, jossa kosteuden absorptio jäi pienemmäksi kuin lyhytaikaisessa (28 vrk) upotuskokeessa. Kenttänäytteiden "in sisu" -kosteus oli 0,5-5 % tilavuudesta ja riippui enemmän kosteusoloista käyttökohteessa kuin eristeen ominaisuuksista. Tulosten mukaan on mahdollista valmistaa ominaisuuksiltaan tarkoin spesifioituja erikoistuotteita edellyttäen, että raaka-aine- ja työstöparametrien vaikutus hallitaan ja yrityksen laadunvarmennus toimii tarkoituksenmukaisesti.

AB - Tavoitteena oli selvittää EPS-eristeiden valmistuksen parametrien vaikutusta eristeiden kosteuden absorptioon ja lujuusominaisuuksiin. Näytteeksi tuotettiin tiheydeltään erilaisia eristeitä, joiden valmistuksessa muuttujia olivat valmistusmenetelmä, prosessin parametrit ja raaka-aine. Näytteiden hygrotermisiä ja lujuusominaisuuksia tutkittiin laboratorio-oloissa. Myös rakennusten routaeristeenä olleita kenttänäytteitä mitattiin. Kosteuden absorptioon vesiupotuksessa vaikuttivat olennaisesti valmistusmenetelmä ja raaka-aine. Myös blokipaineella oli merkitystä. Kosteuspitoisuuden ja lämmönjohtavuuden korrelaatio määritettiin erikseen sulalle ja jäätyneelle tapaukselle. Epälineaarinen riippuvuus alueella kosteuspitoisuus 0-3 % tilavuudesta viittaa lämmönsiirron säteilykomponentin vaimentumiseen kosteuden vaikutuksesta. Kuivan eristeen lämmönjohtavuuden lämpötilariippuvuus muuttui olennaisesti tiheyden muuttuessa. Ilmanläpäisevyys on säädeltävissä työstöparametreilla. Vesihöyryn- ja ilmanläpäisevyyden välillä todettiin riippuvuus. Tiheys, johon myös valmistuksen parametrit vaikuttavat, oli tärkein puristus- ja taivutuslujuuteen vaikuttanut tekijä. Eristeiden huokosrakenne kesti hyvin 10 kk kestäneen 120 syklin sulamis-jäätymisrasituksen, jossa kosteuden absorptio jäi pienemmäksi kuin lyhytaikaisessa (28 vrk) upotuskokeessa. Kenttänäytteiden "in sisu" -kosteus oli 0,5-5 % tilavuudesta ja riippui enemmän kosteusoloista käyttökohteessa kuin eristeen ominaisuuksista. Tulosten mukaan on mahdollista valmistaa ominaisuuksiltaan tarkoin spesifioituja erikoistuotteita edellyttäen, että raaka-aine- ja työstöparametrien vaikutus hallitaan ja yrityksen laadunvarmennus toimii tarkoituksenmukaisesti.

KW - polystyrene

KW - EPS

KW - construction materials

KW - properties

KW - analyzing

KW - plastics

KW - manufacturing

KW - process control

KW - raw materials

KW - insulation

KW - moisture

KW - mechanical properties

KW - methods

KW - density (number/volume)

KW - thermal conductivity

M3 - Report

SN - 951-38-4013-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Raaka-aineiden ja työstöparametrien vaikutus EPS-solumuovin ominaisuuksiin

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kokko E, Mähönen T, Rautiainen L. Raaka-aineiden ja työstöparametrien vaikutus EPS-solumuovin ominaisuuksiin. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1280).