Lujitemuovisten rakennusosien arviointi- ja tuotekehitysperusteet

Translated title of the contribution: The evaluation and product development principles of reinforced plastic building components

Harri Kaasinen, Kari Hemmilä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Komposiittirakenteiden ja rakennusosien suunnitteluun ja mitoitukseen sekä teknisen toiminnan arviointiin laadittiin tässä tutkimuksessa arviointisystematiikka. Se soveltuu ulkovaipan ja siihen liittyvien rakenneosien teknisen toiminnan arviointiin. Arviointimenetelmä kuvataan ensin yleisellä tasolla, jolloin se on sovellettavissa mihin tahansa rakennuksen ulkovaippaan tai sen osaan. Lisäksi menetelmää sovellettiin kahteen esimerkkirakenteeseen, joiksi valittiin lujitemuovipuitteinen ikkuna sekä lujitemuovinen julkisivun verhouselementti. Lujitemuovipuitteilla on hyvät edellytykset tulla energiateknisesti ja myös taloudellisesti kannattavaksi rakennevaihtoehdoksi. Karmi- ja puiterakenteen lämmöneristävyys on erityisen merkittävää silloin, kun pyritään nykyistä huomattavasti pienempiin ikkunan k-arvoihin. Lujitemuovinen julkisivulevy on luja, kestävä ja myös ulkonäöltään korkeatasoinen verhouslevy. Sitä voitaisiin käyttää sekä uudis- että korjausrakentamisessa. Julkisivukorjauksissa seinä voidaan samalla lisäeristää.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages40
ISBN (Print)951-38-4427-7
Publication statusPublished - 1993
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1493
ISSN1235-0605

Fingerprint

product development
plastics

Keywords

 • construction
 • renovating
 • composite structures
 • methods
 • design
 • performance evaluation
 • utilization
 • product development
 • analyzing
 • building components
 • windows
 • insulation
 • building envelope
 • facades
 • cladding
 • reinforced plastics
 • properties
 • energy concervation
 • thermal efficiency
 • durability

Cite this

Kaasinen, H., & Hemmilä, K. (1993). Lujitemuovisten rakennusosien arviointi- ja tuotekehitysperusteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1493
Kaasinen, Harri ; Hemmilä, Kari. / Lujitemuovisten rakennusosien arviointi- ja tuotekehitysperusteet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 40 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1493).
@book{09fc0e0e34674aaa93cbccd0d1ae1228,
title = "Lujitemuovisten rakennusosien arviointi- ja tuotekehitysperusteet",
abstract = "Komposiittirakenteiden ja rakennusosien suunnitteluun ja mitoitukseen sek{\"a} teknisen toiminnan arviointiin laadittiin t{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa arviointisystematiikka. Se soveltuu ulkovaipan ja siihen liittyvien rakenneosien teknisen toiminnan arviointiin. Arviointimenetelm{\"a} kuvataan ensin yleisell{\"a} tasolla, jolloin se on sovellettavissa mihin tahansa rakennuksen ulkovaippaan tai sen osaan. Lis{\"a}ksi menetelm{\"a}{\"a} sovellettiin kahteen esimerkkirakenteeseen, joiksi valittiin lujitemuovipuitteinen ikkuna sek{\"a} lujitemuovinen julkisivun verhouselementti. Lujitemuovipuitteilla on hyv{\"a}t edellytykset tulla energiateknisesti ja my{\"o}s taloudellisesti kannattavaksi rakennevaihtoehdoksi. Karmi- ja puiterakenteen l{\"a}mm{\"o}nerist{\"a}vyys on erityisen merkitt{\"a}v{\"a}{\"a} silloin, kun pyrit{\"a}{\"a}n nykyist{\"a} huomattavasti pienempiin ikkunan k-arvoihin. Lujitemuovinen julkisivulevy on luja, kest{\"a}v{\"a} ja my{\"o}s ulkon{\"a}{\"o}lt{\"a}{\"a}n korkeatasoinen verhouslevy. Sit{\"a} voitaisiin k{\"a}ytt{\"a}{\"a} sek{\"a} uudis- ett{\"a} korjausrakentamisessa. Julkisivukorjauksissa sein{\"a} voidaan samalla lis{\"a}erist{\"a}{\"a}.",
keywords = "construction, renovating, composite structures, methods, design, performance evaluation, utilization, product development, analyzing, building components, windows, insulation, building envelope, facades, cladding, reinforced plastics, properties, energy concervation, thermal efficiency, durability",
author = "Harri Kaasinen and Kari Hemmil{\"a}",
year = "1993",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4427-7",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1493",
address = "Finland",

}

Kaasinen, H & Hemmilä, K 1993, Lujitemuovisten rakennusosien arviointi- ja tuotekehitysperusteet. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1493, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Lujitemuovisten rakennusosien arviointi- ja tuotekehitysperusteet. / Kaasinen, Harri; Hemmilä, Kari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 40 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1493).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Lujitemuovisten rakennusosien arviointi- ja tuotekehitysperusteet

AU - Kaasinen, Harri

AU - Hemmilä, Kari

PY - 1993

Y1 - 1993

N2 - Komposiittirakenteiden ja rakennusosien suunnitteluun ja mitoitukseen sekä teknisen toiminnan arviointiin laadittiin tässä tutkimuksessa arviointisystematiikka. Se soveltuu ulkovaipan ja siihen liittyvien rakenneosien teknisen toiminnan arviointiin. Arviointimenetelmä kuvataan ensin yleisellä tasolla, jolloin se on sovellettavissa mihin tahansa rakennuksen ulkovaippaan tai sen osaan. Lisäksi menetelmää sovellettiin kahteen esimerkkirakenteeseen, joiksi valittiin lujitemuovipuitteinen ikkuna sekä lujitemuovinen julkisivun verhouselementti. Lujitemuovipuitteilla on hyvät edellytykset tulla energiateknisesti ja myös taloudellisesti kannattavaksi rakennevaihtoehdoksi. Karmi- ja puiterakenteen lämmöneristävyys on erityisen merkittävää silloin, kun pyritään nykyistä huomattavasti pienempiin ikkunan k-arvoihin. Lujitemuovinen julkisivulevy on luja, kestävä ja myös ulkonäöltään korkeatasoinen verhouslevy. Sitä voitaisiin käyttää sekä uudis- että korjausrakentamisessa. Julkisivukorjauksissa seinä voidaan samalla lisäeristää.

AB - Komposiittirakenteiden ja rakennusosien suunnitteluun ja mitoitukseen sekä teknisen toiminnan arviointiin laadittiin tässä tutkimuksessa arviointisystematiikka. Se soveltuu ulkovaipan ja siihen liittyvien rakenneosien teknisen toiminnan arviointiin. Arviointimenetelmä kuvataan ensin yleisellä tasolla, jolloin se on sovellettavissa mihin tahansa rakennuksen ulkovaippaan tai sen osaan. Lisäksi menetelmää sovellettiin kahteen esimerkkirakenteeseen, joiksi valittiin lujitemuovipuitteinen ikkuna sekä lujitemuovinen julkisivun verhouselementti. Lujitemuovipuitteilla on hyvät edellytykset tulla energiateknisesti ja myös taloudellisesti kannattavaksi rakennevaihtoehdoksi. Karmi- ja puiterakenteen lämmöneristävyys on erityisen merkittävää silloin, kun pyritään nykyistä huomattavasti pienempiin ikkunan k-arvoihin. Lujitemuovinen julkisivulevy on luja, kestävä ja myös ulkonäöltään korkeatasoinen verhouslevy. Sitä voitaisiin käyttää sekä uudis- että korjausrakentamisessa. Julkisivukorjauksissa seinä voidaan samalla lisäeristää.

KW - construction

KW - renovating

KW - composite structures

KW - methods

KW - design

KW - performance evaluation

KW - utilization

KW - product development

KW - analyzing

KW - building components

KW - windows

KW - insulation

KW - building envelope

KW - facades

KW - cladding

KW - reinforced plastics

KW - properties

KW - energy concervation

KW - thermal efficiency

KW - durability

M3 - Report

SN - 951-38-4427-7

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Lujitemuovisten rakennusosien arviointi- ja tuotekehitysperusteet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kaasinen H, Hemmilä K. Lujitemuovisten rakennusosien arviointi- ja tuotekehitysperusteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 40 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1493).