Lujitemuovisten rakennusosien arviointi- ja tuotekehitysperusteet

Translated title of the contribution: The evaluation and product development principles of reinforced plastic building components

Harri Kaasinen, Kari Hemmilä

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Komposiittirakenteiden ja rakennusosien suunnitteluun ja mitoitukseen sekä teknisen toiminnan arviointiin laadittiin tässä tutkimuksessa arviointisystematiikka. Se soveltuu ulkovaipan ja siihen liittyvien rakenneosien teknisen toiminnan arviointiin. Arviointimenetelmä kuvataan ensin yleisellä tasolla, jolloin se on sovellettavissa mihin tahansa rakennuksen ulkovaippaan tai sen osaan. Lisäksi menetelmää sovellettiin kahteen esimerkkirakenteeseen, joiksi valittiin lujitemuovipuitteinen ikkuna sekä lujitemuovinen julkisivun verhouselementti. Lujitemuovipuitteilla on hyvät edellytykset tulla energiateknisesti ja myös taloudellisesti kannattavaksi rakennevaihtoehdoksi. Karmi- ja puiterakenteen lämmöneristävyys on erityisen merkittävää silloin, kun pyritään nykyistä huomattavasti pienempiin ikkunan k-arvoihin. Lujitemuovinen julkisivulevy on luja, kestävä ja myös ulkonäöltään korkeatasoinen verhouslevy. Sitä voitaisiin käyttää sekä uudis- että korjausrakentamisessa. Julkisivukorjauksissa seinä voidaan samalla lisäeristää.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages40
  ISBN (Print)951-38-4427-7
  Publication statusPublished - 1993
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number1493
  ISSN1235-0605

  Fingerprint

  product development
  plastics

  Keywords

  • construction
  • renovating
  • composite structures
  • methods
  • design
  • performance evaluation
  • utilization
  • product development
  • analyzing
  • building components
  • windows
  • insulation
  • building envelope
  • facades
  • cladding
  • reinforced plastics
  • properties
  • energy concervation
  • thermal efficiency
  • durability

  Cite this

  Kaasinen, H., & Hemmilä, K. (1993). Lujitemuovisten rakennusosien arviointi- ja tuotekehitysperusteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1493
  Kaasinen, Harri ; Hemmilä, Kari. / Lujitemuovisten rakennusosien arviointi- ja tuotekehitysperusteet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 40 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1493).
  @book{09fc0e0e34674aaa93cbccd0d1ae1228,
  title = "Lujitemuovisten rakennusosien arviointi- ja tuotekehitysperusteet",
  abstract = "Komposiittirakenteiden ja rakennusosien suunnitteluun ja mitoitukseen sek{\"a} teknisen toiminnan arviointiin laadittiin t{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa arviointisystematiikka. Se soveltuu ulkovaipan ja siihen liittyvien rakenneosien teknisen toiminnan arviointiin. Arviointimenetelm{\"a} kuvataan ensin yleisell{\"a} tasolla, jolloin se on sovellettavissa mihin tahansa rakennuksen ulkovaippaan tai sen osaan. Lis{\"a}ksi menetelm{\"a}{\"a} sovellettiin kahteen esimerkkirakenteeseen, joiksi valittiin lujitemuovipuitteinen ikkuna sek{\"a} lujitemuovinen julkisivun verhouselementti. Lujitemuovipuitteilla on hyv{\"a}t edellytykset tulla energiateknisesti ja my{\"o}s taloudellisesti kannattavaksi rakennevaihtoehdoksi. Karmi- ja puiterakenteen l{\"a}mm{\"o}nerist{\"a}vyys on erityisen merkitt{\"a}v{\"a}{\"a} silloin, kun pyrit{\"a}{\"a}n nykyist{\"a} huomattavasti pienempiin ikkunan k-arvoihin. Lujitemuovinen julkisivulevy on luja, kest{\"a}v{\"a} ja my{\"o}s ulkon{\"a}{\"o}lt{\"a}{\"a}n korkeatasoinen verhouslevy. Sit{\"a} voitaisiin k{\"a}ytt{\"a}{\"a} sek{\"a} uudis- ett{\"a} korjausrakentamisessa. Julkisivukorjauksissa sein{\"a} voidaan samalla lis{\"a}erist{\"a}{\"a}.",
  keywords = "construction, renovating, composite structures, methods, design, performance evaluation, utilization, product development, analyzing, building components, windows, insulation, building envelope, facades, cladding, reinforced plastics, properties, energy concervation, thermal efficiency, durability",
  author = "Harri Kaasinen and Kari Hemmil{\"a}",
  year = "1993",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-4427-7",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1493",
  address = "Finland",

  }

  Kaasinen, H & Hemmilä, K 1993, Lujitemuovisten rakennusosien arviointi- ja tuotekehitysperusteet. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1493, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Lujitemuovisten rakennusosien arviointi- ja tuotekehitysperusteet. / Kaasinen, Harri; Hemmilä, Kari.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 40 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1493).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Lujitemuovisten rakennusosien arviointi- ja tuotekehitysperusteet

  AU - Kaasinen, Harri

  AU - Hemmilä, Kari

  PY - 1993

  Y1 - 1993

  N2 - Komposiittirakenteiden ja rakennusosien suunnitteluun ja mitoitukseen sekä teknisen toiminnan arviointiin laadittiin tässä tutkimuksessa arviointisystematiikka. Se soveltuu ulkovaipan ja siihen liittyvien rakenneosien teknisen toiminnan arviointiin. Arviointimenetelmä kuvataan ensin yleisellä tasolla, jolloin se on sovellettavissa mihin tahansa rakennuksen ulkovaippaan tai sen osaan. Lisäksi menetelmää sovellettiin kahteen esimerkkirakenteeseen, joiksi valittiin lujitemuovipuitteinen ikkuna sekä lujitemuovinen julkisivun verhouselementti. Lujitemuovipuitteilla on hyvät edellytykset tulla energiateknisesti ja myös taloudellisesti kannattavaksi rakennevaihtoehdoksi. Karmi- ja puiterakenteen lämmöneristävyys on erityisen merkittävää silloin, kun pyritään nykyistä huomattavasti pienempiin ikkunan k-arvoihin. Lujitemuovinen julkisivulevy on luja, kestävä ja myös ulkonäöltään korkeatasoinen verhouslevy. Sitä voitaisiin käyttää sekä uudis- että korjausrakentamisessa. Julkisivukorjauksissa seinä voidaan samalla lisäeristää.

  AB - Komposiittirakenteiden ja rakennusosien suunnitteluun ja mitoitukseen sekä teknisen toiminnan arviointiin laadittiin tässä tutkimuksessa arviointisystematiikka. Se soveltuu ulkovaipan ja siihen liittyvien rakenneosien teknisen toiminnan arviointiin. Arviointimenetelmä kuvataan ensin yleisellä tasolla, jolloin se on sovellettavissa mihin tahansa rakennuksen ulkovaippaan tai sen osaan. Lisäksi menetelmää sovellettiin kahteen esimerkkirakenteeseen, joiksi valittiin lujitemuovipuitteinen ikkuna sekä lujitemuovinen julkisivun verhouselementti. Lujitemuovipuitteilla on hyvät edellytykset tulla energiateknisesti ja myös taloudellisesti kannattavaksi rakennevaihtoehdoksi. Karmi- ja puiterakenteen lämmöneristävyys on erityisen merkittävää silloin, kun pyritään nykyistä huomattavasti pienempiin ikkunan k-arvoihin. Lujitemuovinen julkisivulevy on luja, kestävä ja myös ulkonäöltään korkeatasoinen verhouslevy. Sitä voitaisiin käyttää sekä uudis- että korjausrakentamisessa. Julkisivukorjauksissa seinä voidaan samalla lisäeristää.

  KW - construction

  KW - renovating

  KW - composite structures

  KW - methods

  KW - design

  KW - performance evaluation

  KW - utilization

  KW - product development

  KW - analyzing

  KW - building components

  KW - windows

  KW - insulation

  KW - building envelope

  KW - facades

  KW - cladding

  KW - reinforced plastics

  KW - properties

  KW - energy concervation

  KW - thermal efficiency

  KW - durability

  M3 - Report

  SN - 951-38-4427-7

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Lujitemuovisten rakennusosien arviointi- ja tuotekehitysperusteet

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Kaasinen H, Hemmilä K. Lujitemuovisten rakennusosien arviointi- ja tuotekehitysperusteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 40 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1493).