Tuulivoimaloiden sijoittaminen luodoille

Translated title of the contribution: The feasibility of wind power plants offshore on small cliffs

Tom Sommardal, Hannele Holttinen, Bettina Lemström, Esa Peltola

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tutkimuksessa selvitettiin mahdollisuuksia tuottaa Suomessa sähköä tuulivoimaloissa, jotka on pystytetty saariin ja luodoille. Tällaisella sijoituksella saavutetaan lähes samat tuuliolot kuin avomerelle sijoitetuissa offshore-tuulivoimaloissa. Luodoilla voidaan käyttää edullista kallioperustustekniikkaa ja vältytään rakentamasta kalliita offshore-perustuksia. Mantereelle sijoitettuun tuulivoimalaan verrattuna koituisi lisäkustannuksia kaapeloinnista ja kuljetuksista, mutta tietä ei tarvitsisi rakentaa, kun kuljetukset voitaisiin hoitaa ja tuulivoimalat pystyttää suoraan proomulta. Tuulivoimaloiden perustamista luodoille rajoittavat seuraavat seikat: ahtojäiden kasautuminen, sijoituspaikan etäisyys sähköverkosta sekä keskijänniteverkon vahvuus rannikolla. Luotoja on Suomenlahdella, Ahvenanmaalla sekä Turun ja Ahvenanmaan saaristossa. Saarille ja luodoille sijoitettavien tuulivoimaloiden potentiaali Suomessa arvioitiin seuraavilla kolmella tavalla: 1) kokonaispotentiaali arvioimalla kaikkien niiden luotojen ja saarten lukumäärä, joita voidaan käyttää tuulivoimaloiden sijoituspaikoiksi 2) potentiaali yli 5 MW:n tuulipuistoille, jotka voidaan sijoittaa alle 10 km etäisyydelle 110 kV:n muuntamoista 3) potentiaali, jonka jo olemassa oleva rannikon keskijänniteverkko pystyy ottamaan vastaan. Potentiaalit on arvioitu merialueittain. Olemassa olevaan keskijänniteverkkoon voidaan liittää tuulivoimaloita noin 300 MW, energiantuotantona noin 600 GWh/a. Potentiaali yli 5 MW:n tuulipuistoille on 1600 MW, joka vastaa noin 3300 GWh/a energiantuotantoa. Luodoille ja saarille sijoitettavien tuulivoimaloiden kustannuksia arvioitiin kahden esimerkkitapauksen avulla. Tuotetun sähkön hinta on niiden perusteella samaa suuruusluokkaa ja parhaimmassa tapauksessa noin 20 % edullisempaa kuin mantereelle sijoitetuissa tuulivoimaloissa. Vertailuhintana on käytetty mantereelle sijoitetun Korsnäsin tuulipuiston tuottaman sähkön hintaa.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages86
  ISBN (Print)951-38-4666-0
  Publication statusPublished - 1994
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number1572
  ISSN1235-0605

  Fingerprint

  wind power
  cliffs
  power plants

  Keywords

  • wind power
  • installation
  • economics
  • Finnish coast

  Cite this

  Sommardal, T., Holttinen, H., Lemström, B., & Peltola, E. (1994). Tuulivoimaloiden sijoittaminen luodoille. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1572
  Sommardal, Tom ; Holttinen, Hannele ; Lemström, Bettina ; Peltola, Esa. / Tuulivoimaloiden sijoittaminen luodoille. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 86 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1572).
  @book{21c85b188c89492d8196c9e2c98f9a29,
  title = "Tuulivoimaloiden sijoittaminen luodoille",
  abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin mahdollisuuksia tuottaa Suomessa s{\"a}hk{\"o}{\"a} tuulivoimaloissa, jotka on pystytetty saariin ja luodoille. T{\"a}llaisella sijoituksella saavutetaan l{\"a}hes samat tuuliolot kuin avomerelle sijoitetuissa offshore-tuulivoimaloissa. Luodoilla voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} edullista kallioperustustekniikkaa ja v{\"a}ltyt{\"a}{\"a}n rakentamasta kalliita offshore-perustuksia. Mantereelle sijoitettuun tuulivoimalaan verrattuna koituisi lis{\"a}kustannuksia kaapeloinnista ja kuljetuksista, mutta tiet{\"a} ei tarvitsisi rakentaa, kun kuljetukset voitaisiin hoitaa ja tuulivoimalat pystytt{\"a}{\"a} suoraan proomulta. Tuulivoimaloiden perustamista luodoille rajoittavat seuraavat seikat: ahtoj{\"a}iden kasautuminen, sijoituspaikan et{\"a}isyys s{\"a}hk{\"o}verkosta sek{\"a} keskij{\"a}nniteverkon vahvuus rannikolla. Luotoja on Suomenlahdella, Ahvenanmaalla sek{\"a} Turun ja Ahvenanmaan saaristossa. Saarille ja luodoille sijoitettavien tuulivoimaloiden potentiaali Suomessa arvioitiin seuraavilla kolmella tavalla: 1) kokonaispotentiaali arvioimalla kaikkien niiden luotojen ja saarten lukum{\"a}{\"a}r{\"a}, joita voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} tuulivoimaloiden sijoituspaikoiksi 2) potentiaali yli 5 MW:n tuulipuistoille, jotka voidaan sijoittaa alle 10 km et{\"a}isyydelle 110 kV:n muuntamoista 3) potentiaali, jonka jo olemassa oleva rannikon keskij{\"a}nniteverkko pystyy ottamaan vastaan. Potentiaalit on arvioitu merialueittain. Olemassa olevaan keskij{\"a}nniteverkkoon voidaan liitt{\"a}{\"a} tuulivoimaloita noin 300 MW, energiantuotantona noin 600 GWh/a. Potentiaali yli 5 MW:n tuulipuistoille on 1600 MW, joka vastaa noin 3300 GWh/a energiantuotantoa. Luodoille ja saarille sijoitettavien tuulivoimaloiden kustannuksia arvioitiin kahden esimerkkitapauksen avulla. Tuotetun s{\"a}hk{\"o}n hinta on niiden perusteella samaa suuruusluokkaa ja parhaimmassa tapauksessa noin 20 {\%} edullisempaa kuin mantereelle sijoitetuissa tuulivoimaloissa. Vertailuhintana on k{\"a}ytetty mantereelle sijoitetun Korsn{\"a}sin tuulipuiston tuottaman s{\"a}hk{\"o}n hintaa.",
  keywords = "wind power, installation, economics, Finnish coast",
  author = "Tom Sommardal and Hannele Holttinen and Bettina Lemstr{\"o}m and Esa Peltola",
  year = "1994",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-4666-0",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1572",
  address = "Finland",

  }

  Sommardal, T, Holttinen, H, Lemström, B & Peltola, E 1994, Tuulivoimaloiden sijoittaminen luodoille. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1572, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Tuulivoimaloiden sijoittaminen luodoille. / Sommardal, Tom; Holttinen, Hannele; Lemström, Bettina; Peltola, Esa.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 86 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1572).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Tuulivoimaloiden sijoittaminen luodoille

  AU - Sommardal, Tom

  AU - Holttinen, Hannele

  AU - Lemström, Bettina

  AU - Peltola, Esa

  PY - 1994

  Y1 - 1994

  N2 - Tutkimuksessa selvitettiin mahdollisuuksia tuottaa Suomessa sähköä tuulivoimaloissa, jotka on pystytetty saariin ja luodoille. Tällaisella sijoituksella saavutetaan lähes samat tuuliolot kuin avomerelle sijoitetuissa offshore-tuulivoimaloissa. Luodoilla voidaan käyttää edullista kallioperustustekniikkaa ja vältytään rakentamasta kalliita offshore-perustuksia. Mantereelle sijoitettuun tuulivoimalaan verrattuna koituisi lisäkustannuksia kaapeloinnista ja kuljetuksista, mutta tietä ei tarvitsisi rakentaa, kun kuljetukset voitaisiin hoitaa ja tuulivoimalat pystyttää suoraan proomulta. Tuulivoimaloiden perustamista luodoille rajoittavat seuraavat seikat: ahtojäiden kasautuminen, sijoituspaikan etäisyys sähköverkosta sekä keskijänniteverkon vahvuus rannikolla. Luotoja on Suomenlahdella, Ahvenanmaalla sekä Turun ja Ahvenanmaan saaristossa. Saarille ja luodoille sijoitettavien tuulivoimaloiden potentiaali Suomessa arvioitiin seuraavilla kolmella tavalla: 1) kokonaispotentiaali arvioimalla kaikkien niiden luotojen ja saarten lukumäärä, joita voidaan käyttää tuulivoimaloiden sijoituspaikoiksi 2) potentiaali yli 5 MW:n tuulipuistoille, jotka voidaan sijoittaa alle 10 km etäisyydelle 110 kV:n muuntamoista 3) potentiaali, jonka jo olemassa oleva rannikon keskijänniteverkko pystyy ottamaan vastaan. Potentiaalit on arvioitu merialueittain. Olemassa olevaan keskijänniteverkkoon voidaan liittää tuulivoimaloita noin 300 MW, energiantuotantona noin 600 GWh/a. Potentiaali yli 5 MW:n tuulipuistoille on 1600 MW, joka vastaa noin 3300 GWh/a energiantuotantoa. Luodoille ja saarille sijoitettavien tuulivoimaloiden kustannuksia arvioitiin kahden esimerkkitapauksen avulla. Tuotetun sähkön hinta on niiden perusteella samaa suuruusluokkaa ja parhaimmassa tapauksessa noin 20 % edullisempaa kuin mantereelle sijoitetuissa tuulivoimaloissa. Vertailuhintana on käytetty mantereelle sijoitetun Korsnäsin tuulipuiston tuottaman sähkön hintaa.

  AB - Tutkimuksessa selvitettiin mahdollisuuksia tuottaa Suomessa sähköä tuulivoimaloissa, jotka on pystytetty saariin ja luodoille. Tällaisella sijoituksella saavutetaan lähes samat tuuliolot kuin avomerelle sijoitetuissa offshore-tuulivoimaloissa. Luodoilla voidaan käyttää edullista kallioperustustekniikkaa ja vältytään rakentamasta kalliita offshore-perustuksia. Mantereelle sijoitettuun tuulivoimalaan verrattuna koituisi lisäkustannuksia kaapeloinnista ja kuljetuksista, mutta tietä ei tarvitsisi rakentaa, kun kuljetukset voitaisiin hoitaa ja tuulivoimalat pystyttää suoraan proomulta. Tuulivoimaloiden perustamista luodoille rajoittavat seuraavat seikat: ahtojäiden kasautuminen, sijoituspaikan etäisyys sähköverkosta sekä keskijänniteverkon vahvuus rannikolla. Luotoja on Suomenlahdella, Ahvenanmaalla sekä Turun ja Ahvenanmaan saaristossa. Saarille ja luodoille sijoitettavien tuulivoimaloiden potentiaali Suomessa arvioitiin seuraavilla kolmella tavalla: 1) kokonaispotentiaali arvioimalla kaikkien niiden luotojen ja saarten lukumäärä, joita voidaan käyttää tuulivoimaloiden sijoituspaikoiksi 2) potentiaali yli 5 MW:n tuulipuistoille, jotka voidaan sijoittaa alle 10 km etäisyydelle 110 kV:n muuntamoista 3) potentiaali, jonka jo olemassa oleva rannikon keskijänniteverkko pystyy ottamaan vastaan. Potentiaalit on arvioitu merialueittain. Olemassa olevaan keskijänniteverkkoon voidaan liittää tuulivoimaloita noin 300 MW, energiantuotantona noin 600 GWh/a. Potentiaali yli 5 MW:n tuulipuistoille on 1600 MW, joka vastaa noin 3300 GWh/a energiantuotantoa. Luodoille ja saarille sijoitettavien tuulivoimaloiden kustannuksia arvioitiin kahden esimerkkitapauksen avulla. Tuotetun sähkön hinta on niiden perusteella samaa suuruusluokkaa ja parhaimmassa tapauksessa noin 20 % edullisempaa kuin mantereelle sijoitetuissa tuulivoimaloissa. Vertailuhintana on käytetty mantereelle sijoitetun Korsnäsin tuulipuiston tuottaman sähkön hintaa.

  KW - wind power

  KW - installation

  KW - economics

  KW - Finnish coast

  M3 - Report

  SN - 951-38-4666-0

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Tuulivoimaloiden sijoittaminen luodoille

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Sommardal T, Holttinen H, Lemström B, Peltola E. Tuulivoimaloiden sijoittaminen luodoille. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 86 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1572).