Kylmälaitteiden lämmöneristemateriaalien palo-ominaisuudet

Translated title of the contribution: The fire characteristics of heat insulation materials in refrigeration devices

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Työssä selvitettiin nykyisten kylmälaitteiden lämmöneristemateriaalien palo-turvallisuutta ja mahdollisuuksia sen parantamiseen. Työ käsitti kirjallisuustutkimuksen polymeerien pyrolyysista ja palamisesta yleensä sekä muovien palonestoaineista. Kylmälaitteissa käytettävän kovan polyuretaanivaahdon muut kuin paloturvallisuusvaatimukset selvitettiin yrityskäynnein, haastatteluin ja kirjallisuustutkimuksen avulla. Kokeellisessa osuudessa hankittin markkinoilla olevia kylmälaitteita sekä valmistettiin itse eri tavoilla palosuojattuja halogeenittomia polyuretaanivaahtoja. Näistä analysoitiin kylmälaitteiden lämmöneristeenä yleisesti käytetyn polyuretaanivaahdon ominaisuuksia yleensä ja erityisesti palo-ominaisuuksia. Tutkimuksen mukaan nykyään kylmälaitteissa käytettävät PUR-vaahdot ovat erittäin tulenarkoja ja palavat suurella paloteholla, mutta niiden palo-ominaisuuksia voidaan parantaa eri tavoin, mm. palonestoaineiden käytöllä.
Original languageFinnish
Place of PublicationHelsinki
Number of pages91
Publication statusPublished - 2002
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesTUKES-julkaisu
Number1
Volume2002

Fingerprint

Thermal insulation
Refrigeration
Fires

Keywords

  • polyurethane foam
  • fire retardancy
  • electrical fires

Cite this

Mannila, J. (2002). Kylmälaitteiden lämmöneristemateriaalien palo-ominaisuudet. Helsinki. TUKES-julkaisu, No. 1, Vol.. 2002
Mannila, Juha. / Kylmälaitteiden lämmöneristemateriaalien palo-ominaisuudet. Helsinki, 2002. 91 p. (TUKES-julkaisu; No. 1, Vol. 2002).
@book{d456a7e2b33d4614b3fbf0482a0af791,
title = "Kylm{\"a}laitteiden l{\"a}mm{\"o}neristemateriaalien palo-ominaisuudet",
abstract = "Ty{\"o}ss{\"a} selvitettiin nykyisten kylm{\"a}laitteiden l{\"a}mm{\"o}neristemateriaalien palo-turvallisuutta ja mahdollisuuksia sen parantamiseen. Ty{\"o} k{\"a}sitti kirjallisuustutkimuksen polymeerien pyrolyysista ja palamisesta yleens{\"a} sek{\"a} muovien palonestoaineista. Kylm{\"a}laitteissa k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}n kovan polyuretaanivaahdon muut kuin paloturvallisuusvaatimukset selvitettiin yritysk{\"a}ynnein, haastatteluin ja kirjallisuustutkimuksen avulla. Kokeellisessa osuudessa hankittin markkinoilla olevia kylm{\"a}laitteita sek{\"a} valmistettiin itse eri tavoilla palosuojattuja halogeenittomia polyuretaanivaahtoja. N{\"a}ist{\"a} analysoitiin kylm{\"a}laitteiden l{\"a}mm{\"o}neristeen{\"a} yleisesti k{\"a}ytetyn polyuretaanivaahdon ominaisuuksia yleens{\"a} ja erityisesti palo-ominaisuuksia. Tutkimuksen mukaan nyky{\"a}{\"a}n kylm{\"a}laitteissa k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}t PUR-vaahdot ovat eritt{\"a}in tulenarkoja ja palavat suurella paloteholla, mutta niiden palo-ominaisuuksia voidaan parantaa eri tavoin, mm. palonestoaineiden k{\"a}yt{\"o}ll{\"a}.",
keywords = "polyurethane foam, fire retardancy, electrical fires",
author = "Juha Mannila",
note = "CA: PRO diplomity{\"o} Project code: V0SU00612 84 s. + liitt. 7 s.",
year = "2002",
language = "Finnish",
isbn = "952-5095-54-1",
series = "TUKES-julkaisu",
number = "1",

}

Mannila, J 2002, Kylmälaitteiden lämmöneristemateriaalien palo-ominaisuudet. TUKES-julkaisu, no. 1, vol. 2002, Helsinki.

Kylmälaitteiden lämmöneristemateriaalien palo-ominaisuudet. / Mannila, Juha.

Helsinki, 2002. 91 p. (TUKES-julkaisu; No. 1, Vol. 2002).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kylmälaitteiden lämmöneristemateriaalien palo-ominaisuudet

AU - Mannila, Juha

N1 - CA: PRO diplomityö Project code: V0SU00612 84 s. + liitt. 7 s.

PY - 2002

Y1 - 2002

N2 - Työssä selvitettiin nykyisten kylmälaitteiden lämmöneristemateriaalien palo-turvallisuutta ja mahdollisuuksia sen parantamiseen. Työ käsitti kirjallisuustutkimuksen polymeerien pyrolyysista ja palamisesta yleensä sekä muovien palonestoaineista. Kylmälaitteissa käytettävän kovan polyuretaanivaahdon muut kuin paloturvallisuusvaatimukset selvitettiin yrityskäynnein, haastatteluin ja kirjallisuustutkimuksen avulla. Kokeellisessa osuudessa hankittin markkinoilla olevia kylmälaitteita sekä valmistettiin itse eri tavoilla palosuojattuja halogeenittomia polyuretaanivaahtoja. Näistä analysoitiin kylmälaitteiden lämmöneristeenä yleisesti käytetyn polyuretaanivaahdon ominaisuuksia yleensä ja erityisesti palo-ominaisuuksia. Tutkimuksen mukaan nykyään kylmälaitteissa käytettävät PUR-vaahdot ovat erittäin tulenarkoja ja palavat suurella paloteholla, mutta niiden palo-ominaisuuksia voidaan parantaa eri tavoin, mm. palonestoaineiden käytöllä.

AB - Työssä selvitettiin nykyisten kylmälaitteiden lämmöneristemateriaalien palo-turvallisuutta ja mahdollisuuksia sen parantamiseen. Työ käsitti kirjallisuustutkimuksen polymeerien pyrolyysista ja palamisesta yleensä sekä muovien palonestoaineista. Kylmälaitteissa käytettävän kovan polyuretaanivaahdon muut kuin paloturvallisuusvaatimukset selvitettiin yrityskäynnein, haastatteluin ja kirjallisuustutkimuksen avulla. Kokeellisessa osuudessa hankittin markkinoilla olevia kylmälaitteita sekä valmistettiin itse eri tavoilla palosuojattuja halogeenittomia polyuretaanivaahtoja. Näistä analysoitiin kylmälaitteiden lämmöneristeenä yleisesti käytetyn polyuretaanivaahdon ominaisuuksia yleensä ja erityisesti palo-ominaisuuksia. Tutkimuksen mukaan nykyään kylmälaitteissa käytettävät PUR-vaahdot ovat erittäin tulenarkoja ja palavat suurella paloteholla, mutta niiden palo-ominaisuuksia voidaan parantaa eri tavoin, mm. palonestoaineiden käytöllä.

KW - polyurethane foam

KW - fire retardancy

KW - electrical fires

M3 - Report

SN - 952-5095-54-1

T3 - TUKES-julkaisu

BT - Kylmälaitteiden lämmöneristemateriaalien palo-ominaisuudet

CY - Helsinki

ER -

Mannila J. Kylmälaitteiden lämmöneristemateriaalien palo-ominaisuudet. Helsinki, 2002. 91 p. (TUKES-julkaisu; No. 1, Vol. 2002).