Huulisuihkun homogeenisuuden vaikutus paperin rakenneominaisuuksiin: Diplomityö

Translated title of the contribution: The homogeneity of slice jet affect to paper structure: Master's thesis

Matti Lahtinen

Research output: ThesisMaster's thesisTheses

Abstract

Työssä verrattiin perälaatikoilla 1 ja 2 valmistettujen papereiden rakenteellisia ominaisuuksia. Paperin rakenteessa formaatio oli tärkein ominaisuus ja sen jälkeen kuituorientaatio. Näytteiden valintaperusteena pidettiin sitä, että vertailtavilla näytteillä formaatio (pohja) oli paras kyseisellä perälaatikolla ja vetolujuussuhteet olivat samoja. Toinen valintatapa oli verrata samoissa virtausolosuhteissa valmistettuja papereita keskenään. Näytteiden formaatio mitattiin betaradiografilla. Forsforikuvalevystä skannattu kuva analysoitiin kuva-analyysillä. Mittauksen etuna oli suuri erottelukyky, joka mahdollisti monipuolisen tunnuslukujen laskennan. Näistä esimerkkeinä ovat keskihajonta, vinous ja huipukkuus. Lisäksi määritettiin flokkikokojakaumat sekä kone- että poikkisuuntaan. Kuituorientaation määrityksessä paperinäyte revittiin kerroksiin, kerrokset skannattiin ja kuvat analysoitiin kuvankäsittelyohjelmilla. Juova- ja kuituorientaatioanalyysissä määritettiin orientaatiokulma, max/min-arvo ja anisotropia. Viiva-analyysin tunnusluku oli pyörrekoko. Käytettäessä tunnuslukuna variaatiokerrointa formaatio oli parempi perälaatikolla 1 ali- ja yliperällä. Tasaperän läheisyydessä formaatio oli huonompi. Keskihajonta oli pienempi perälaatikolla 1, mutta erot perälaatikoiden välillä tasaantuivat lähellä tasaperää. Flokkikoko oli koko s/v-alueella hieman suurempi perälaatikolla 1. Virtaviiva-analyysin avulla saatiin selville, että perälaatikolla 1 valmistettujen papereiden paikallinen orientaatiovaihtelu ja pintojen toispuoleisuus oli lievempää kuin perälaatikolla 2.
Original languageFinnish
QualificationMaster Degree
Awarding Institution
 • Lappeenranta University of Technology
Place of PublicationLappeenranta
Publisher
Publication statusPublished - 2002
MoE publication typeG2 Master's thesis, polytechnic Master's thesis

Fingerprint

Wine

Keywords

 • paper
 • formation
 • flocculation
 • flock size
 • fiber orientation
 • anisotropy
 • layred structure
 • twosidedness
 • curling
 • cockling
 • image analysis

Cite this

Lahtinen, M. (2002). Huulisuihkun homogeenisuuden vaikutus paperin rakenneominaisuuksiin: Diplomityö. Lappeenranta: Lappeenranta University of Technology.
Lahtinen, Matti. / Huulisuihkun homogeenisuuden vaikutus paperin rakenneominaisuuksiin : Diplomityö. Lappeenranta : Lappeenranta University of Technology, 2002. 150 p.
@phdthesis{9d81feacd5254fe688706c0d7c29e3f1,
title = "Huulisuihkun homogeenisuuden vaikutus paperin rakenneominaisuuksiin: Diplomity{\"o}",
abstract = "Ty{\"o}ss{\"a} verrattiin per{\"a}laatikoilla 1 ja 2 valmistettujen papereiden rakenteellisia ominaisuuksia. Paperin rakenteessa formaatio oli t{\"a}rkein ominaisuus ja sen j{\"a}lkeen kuituorientaatio. N{\"a}ytteiden valintaperusteena pidettiin sit{\"a}, ett{\"a} vertailtavilla n{\"a}ytteill{\"a} formaatio (pohja) oli paras kyseisell{\"a} per{\"a}laatikolla ja vetolujuussuhteet olivat samoja. Toinen valintatapa oli verrata samoissa virtausolosuhteissa valmistettuja papereita kesken{\"a}{\"a}n. N{\"a}ytteiden formaatio mitattiin betaradiografilla. Forsforikuvalevyst{\"a} skannattu kuva analysoitiin kuva-analyysill{\"a}. Mittauksen etuna oli suuri erottelukyky, joka mahdollisti monipuolisen tunnuslukujen laskennan. N{\"a}ist{\"a} esimerkkein{\"a} ovat keskihajonta, vinous ja huipukkuus. Lis{\"a}ksi m{\"a}{\"a}ritettiin flokkikokojakaumat sek{\"a} kone- ett{\"a} poikkisuuntaan. Kuituorientaation m{\"a}{\"a}rityksess{\"a} paperin{\"a}yte revittiin kerroksiin, kerrokset skannattiin ja kuvat analysoitiin kuvank{\"a}sittelyohjelmilla. Juova- ja kuituorientaatioanalyysiss{\"a} m{\"a}{\"a}ritettiin orientaatiokulma, max/min-arvo ja anisotropia. Viiva-analyysin tunnusluku oli py{\"o}rrekoko. K{\"a}ytett{\"a}ess{\"a} tunnuslukuna variaatiokerrointa formaatio oli parempi per{\"a}laatikolla 1 ali- ja yliper{\"a}ll{\"a}. Tasaper{\"a}n l{\"a}heisyydess{\"a} formaatio oli huonompi. Keskihajonta oli pienempi per{\"a}laatikolla 1, mutta erot per{\"a}laatikoiden v{\"a}lill{\"a} tasaantuivat l{\"a}hell{\"a} tasaper{\"a}{\"a}. Flokkikoko oli koko s/v-alueella hieman suurempi per{\"a}laatikolla 1. Virtaviiva-analyysin avulla saatiin selville, ett{\"a} per{\"a}laatikolla 1 valmistettujen papereiden paikallinen orientaatiovaihtelu ja pintojen toispuoleisuus oli lievemp{\"a}{\"a} kuin per{\"a}laatikolla 2.",
keywords = "paper, formation, flocculation, flock size, fiber orientation, anisotropy, layred structure, twosidedness, curling, cockling, image analysis",
author = "Matti Lahtinen",
note = "Tiivistelm{\"a} julkinen. Muut osat luottamuksellisia 1.11.2006 asti! CA: PRO OH: diplomity{\"o} LTKK/Kemiantekniikan osasto PGN: 115 s. + liitt. 35 s.",
year = "2002",
language = "Finnish",
publisher = "Lappeenranta University of Technology",
address = "Finland",
school = "Lappeenranta University of Technology",

}

Lahtinen, M 2002, 'Huulisuihkun homogeenisuuden vaikutus paperin rakenneominaisuuksiin: Diplomityö', Master Degree, Lappeenranta University of Technology , Lappeenranta.

Huulisuihkun homogeenisuuden vaikutus paperin rakenneominaisuuksiin : Diplomityö. / Lahtinen, Matti.

Lappeenranta : Lappeenranta University of Technology, 2002. 150 p.

Research output: ThesisMaster's thesisTheses

TY - THES

T1 - Huulisuihkun homogeenisuuden vaikutus paperin rakenneominaisuuksiin

T2 - Diplomityö

AU - Lahtinen, Matti

N1 - Tiivistelmä julkinen. Muut osat luottamuksellisia 1.11.2006 asti! CA: PRO OH: diplomityö LTKK/Kemiantekniikan osasto PGN: 115 s. + liitt. 35 s.

PY - 2002

Y1 - 2002

N2 - Työssä verrattiin perälaatikoilla 1 ja 2 valmistettujen papereiden rakenteellisia ominaisuuksia. Paperin rakenteessa formaatio oli tärkein ominaisuus ja sen jälkeen kuituorientaatio. Näytteiden valintaperusteena pidettiin sitä, että vertailtavilla näytteillä formaatio (pohja) oli paras kyseisellä perälaatikolla ja vetolujuussuhteet olivat samoja. Toinen valintatapa oli verrata samoissa virtausolosuhteissa valmistettuja papereita keskenään. Näytteiden formaatio mitattiin betaradiografilla. Forsforikuvalevystä skannattu kuva analysoitiin kuva-analyysillä. Mittauksen etuna oli suuri erottelukyky, joka mahdollisti monipuolisen tunnuslukujen laskennan. Näistä esimerkkeinä ovat keskihajonta, vinous ja huipukkuus. Lisäksi määritettiin flokkikokojakaumat sekä kone- että poikkisuuntaan. Kuituorientaation määrityksessä paperinäyte revittiin kerroksiin, kerrokset skannattiin ja kuvat analysoitiin kuvankäsittelyohjelmilla. Juova- ja kuituorientaatioanalyysissä määritettiin orientaatiokulma, max/min-arvo ja anisotropia. Viiva-analyysin tunnusluku oli pyörrekoko. Käytettäessä tunnuslukuna variaatiokerrointa formaatio oli parempi perälaatikolla 1 ali- ja yliperällä. Tasaperän läheisyydessä formaatio oli huonompi. Keskihajonta oli pienempi perälaatikolla 1, mutta erot perälaatikoiden välillä tasaantuivat lähellä tasaperää. Flokkikoko oli koko s/v-alueella hieman suurempi perälaatikolla 1. Virtaviiva-analyysin avulla saatiin selville, että perälaatikolla 1 valmistettujen papereiden paikallinen orientaatiovaihtelu ja pintojen toispuoleisuus oli lievempää kuin perälaatikolla 2.

AB - Työssä verrattiin perälaatikoilla 1 ja 2 valmistettujen papereiden rakenteellisia ominaisuuksia. Paperin rakenteessa formaatio oli tärkein ominaisuus ja sen jälkeen kuituorientaatio. Näytteiden valintaperusteena pidettiin sitä, että vertailtavilla näytteillä formaatio (pohja) oli paras kyseisellä perälaatikolla ja vetolujuussuhteet olivat samoja. Toinen valintatapa oli verrata samoissa virtausolosuhteissa valmistettuja papereita keskenään. Näytteiden formaatio mitattiin betaradiografilla. Forsforikuvalevystä skannattu kuva analysoitiin kuva-analyysillä. Mittauksen etuna oli suuri erottelukyky, joka mahdollisti monipuolisen tunnuslukujen laskennan. Näistä esimerkkeinä ovat keskihajonta, vinous ja huipukkuus. Lisäksi määritettiin flokkikokojakaumat sekä kone- että poikkisuuntaan. Kuituorientaation määrityksessä paperinäyte revittiin kerroksiin, kerrokset skannattiin ja kuvat analysoitiin kuvankäsittelyohjelmilla. Juova- ja kuituorientaatioanalyysissä määritettiin orientaatiokulma, max/min-arvo ja anisotropia. Viiva-analyysin tunnusluku oli pyörrekoko. Käytettäessä tunnuslukuna variaatiokerrointa formaatio oli parempi perälaatikolla 1 ali- ja yliperällä. Tasaperän läheisyydessä formaatio oli huonompi. Keskihajonta oli pienempi perälaatikolla 1, mutta erot perälaatikoiden välillä tasaantuivat lähellä tasaperää. Flokkikoko oli koko s/v-alueella hieman suurempi perälaatikolla 1. Virtaviiva-analyysin avulla saatiin selville, että perälaatikolla 1 valmistettujen papereiden paikallinen orientaatiovaihtelu ja pintojen toispuoleisuus oli lievempää kuin perälaatikolla 2.

KW - paper

KW - formation

KW - flocculation

KW - flock size

KW - fiber orientation

KW - anisotropy

KW - layred structure

KW - twosidedness

KW - curling

KW - cockling

KW - image analysis

M3 - Master's thesis

PB - Lappeenranta University of Technology

CY - Lappeenranta

ER -

Lahtinen M. Huulisuihkun homogeenisuuden vaikutus paperin rakenneominaisuuksiin: Diplomityö. Lappeenranta: Lappeenranta University of Technology, 2002. 150 p.