Yhteiskäyttöautojen ja uusien kyytipalveluiden liikenteelliset vaikutukset: Systeemidynaaminen tarkastelu

Translated title of the contribution: The impacts of car sharing on vehicle mileage: System dynamics modelling approach

Anu Tuominen, Sampsa Ruutu, Heikki Kanner

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Työssä selvitettiin tapaustutkimuksen avulla, soveltuuko systeemidynaaminen mallinnus liikenteen uusien palveluiden vaikutusten arviointiin. Tarkastelujen kohteena olivat yksityisautoilijoiden mahdollinen luopuminen auton omistuksesta ja siirtyminen yhteiskäyttöpalveluiden käyttäjiksi sekä näiden muutosten vaikutukset ajoneuvosuoritteisiin. Työn tuloksena saatiin toimiva systeemidynaaminen malli, joka soveltuu karkean tason tarkasteluihin. Yksityiskohtaiset tarkastelut vaativat mallin parametrin määrittelyä uudelleen tilannekohtaisesti. Simulointimallin tulokset havainnollistavat uusien palvelujen vaikutuksia sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Uusien palveluiden tullessa markkinoille ajosuorite voi alussa kasvaa, mutta vähentynee pitkällä aikavälillä, jos tarpeeksi moni auton omistaja luopuu autostaan ja ottaa uuden palvelun käyttöön. Toisaalta, mikäli palveluntarjoajien määrä ei ole tarpeeksi suuri, ajosuorite voi palautua pitkällä aikavälillä takaisin ennalleen. Palveluiden yleistyminen on nopeampaa, mikäli ulkopuolisten palveluntarjoajien lisäksi auton omistajilla on mahdollisuus tarjota omaa autoaan muiden käyttöön. Tällöin ajosuorite voi myös kasvaa, sillä auton omistajien ei välttämättä kannatakaan luopua omasta autostaan.
  Original languageFinnish
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages17
  ISBN (Electronic)978-951-38-8507-6
  Publication statusPublished - 2017
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Technology
  Number285
  ISSN2242-1211

  Fingerprint

  sill
  automobile
  modeling
  vehicle

  Keywords

  • car sharing
  • system dynamics modelling
  • mobility services

  Cite this

  Tuominen, A., Ruutu, S., & Kanner, H. (2017). Yhteiskäyttöautojen ja uusien kyytipalveluiden liikenteelliset vaikutukset: Systeemidynaaminen tarkastelu. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 285
  Tuominen, Anu ; Ruutu, Sampsa ; Kanner, Heikki. / Yhteiskäyttöautojen ja uusien kyytipalveluiden liikenteelliset vaikutukset : Systeemidynaaminen tarkastelu. VTT Technical Research Centre of Finland, 2017. 17 p. (VTT Technology; No. 285).
  @book{f6da13a7f15f4fc393cebf5a5f156946,
  title = "Yhteisk{\"a}ytt{\"o}autojen ja uusien kyytipalveluiden liikenteelliset vaikutukset: Systeemidynaaminen tarkastelu",
  abstract = "Ty{\"o}ss{\"a} selvitettiin tapaustutkimuksen avulla, soveltuuko systeemidynaaminen mallinnus liikenteen uusien palveluiden vaikutusten arviointiin. Tarkastelujen kohteena olivat yksityisautoilijoiden mahdollinen luopuminen auton omistuksesta ja siirtyminen yhteisk{\"a}ytt{\"o}palveluiden k{\"a}ytt{\"a}jiksi sek{\"a} n{\"a}iden muutosten vaikutukset ajoneuvosuoritteisiin. Ty{\"o}n tuloksena saatiin toimiva systeemidynaaminen malli, joka soveltuu karkean tason tarkasteluihin. Yksityiskohtaiset tarkastelut vaativat mallin parametrin m{\"a}{\"a}rittely{\"a} uudelleen tilannekohtaisesti. Simulointimallin tulokset havainnollistavat uusien palvelujen vaikutuksia sek{\"a} lyhyell{\"a} ett{\"a} pitk{\"a}ll{\"a} aikav{\"a}lill{\"a}. Uusien palveluiden tullessa markkinoille ajosuorite voi alussa kasvaa, mutta v{\"a}hentynee pitk{\"a}ll{\"a} aikav{\"a}lill{\"a}, jos tarpeeksi moni auton omistaja luopuu autostaan ja ottaa uuden palvelun k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Toisaalta, mik{\"a}li palveluntarjoajien m{\"a}{\"a}r{\"a} ei ole tarpeeksi suuri, ajosuorite voi palautua pitk{\"a}ll{\"a} aikav{\"a}lill{\"a} takaisin ennalleen. Palveluiden yleistyminen on nopeampaa, mik{\"a}li ulkopuolisten palveluntarjoajien lis{\"a}ksi auton omistajilla on mahdollisuus tarjota omaa autoaan muiden k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. T{\"a}ll{\"o}in ajosuorite voi my{\"o}s kasvaa, sill{\"a} auton omistajien ei v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}tt{\"a} kannatakaan luopua omasta autostaan.",
  keywords = "car sharing, system dynamics modelling, mobility services",
  author = "Anu Tuominen and Sampsa Ruutu and Heikki Kanner",
  year = "2017",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Technology",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "285",
  address = "Finland",

  }

  Tuominen, A, Ruutu, S & Kanner, H 2017, Yhteiskäyttöautojen ja uusien kyytipalveluiden liikenteelliset vaikutukset: Systeemidynaaminen tarkastelu. VTT Technology, no. 285, VTT Technical Research Centre of Finland.

  Yhteiskäyttöautojen ja uusien kyytipalveluiden liikenteelliset vaikutukset : Systeemidynaaminen tarkastelu. / Tuominen, Anu; Ruutu, Sampsa; Kanner, Heikki.

  VTT Technical Research Centre of Finland, 2017. 17 p. (VTT Technology; No. 285).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Yhteiskäyttöautojen ja uusien kyytipalveluiden liikenteelliset vaikutukset

  T2 - Systeemidynaaminen tarkastelu

  AU - Tuominen, Anu

  AU - Ruutu, Sampsa

  AU - Kanner, Heikki

  PY - 2017

  Y1 - 2017

  N2 - Työssä selvitettiin tapaustutkimuksen avulla, soveltuuko systeemidynaaminen mallinnus liikenteen uusien palveluiden vaikutusten arviointiin. Tarkastelujen kohteena olivat yksityisautoilijoiden mahdollinen luopuminen auton omistuksesta ja siirtyminen yhteiskäyttöpalveluiden käyttäjiksi sekä näiden muutosten vaikutukset ajoneuvosuoritteisiin. Työn tuloksena saatiin toimiva systeemidynaaminen malli, joka soveltuu karkean tason tarkasteluihin. Yksityiskohtaiset tarkastelut vaativat mallin parametrin määrittelyä uudelleen tilannekohtaisesti. Simulointimallin tulokset havainnollistavat uusien palvelujen vaikutuksia sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Uusien palveluiden tullessa markkinoille ajosuorite voi alussa kasvaa, mutta vähentynee pitkällä aikavälillä, jos tarpeeksi moni auton omistaja luopuu autostaan ja ottaa uuden palvelun käyttöön. Toisaalta, mikäli palveluntarjoajien määrä ei ole tarpeeksi suuri, ajosuorite voi palautua pitkällä aikavälillä takaisin ennalleen. Palveluiden yleistyminen on nopeampaa, mikäli ulkopuolisten palveluntarjoajien lisäksi auton omistajilla on mahdollisuus tarjota omaa autoaan muiden käyttöön. Tällöin ajosuorite voi myös kasvaa, sillä auton omistajien ei välttämättä kannatakaan luopua omasta autostaan.

  AB - Työssä selvitettiin tapaustutkimuksen avulla, soveltuuko systeemidynaaminen mallinnus liikenteen uusien palveluiden vaikutusten arviointiin. Tarkastelujen kohteena olivat yksityisautoilijoiden mahdollinen luopuminen auton omistuksesta ja siirtyminen yhteiskäyttöpalveluiden käyttäjiksi sekä näiden muutosten vaikutukset ajoneuvosuoritteisiin. Työn tuloksena saatiin toimiva systeemidynaaminen malli, joka soveltuu karkean tason tarkasteluihin. Yksityiskohtaiset tarkastelut vaativat mallin parametrin määrittelyä uudelleen tilannekohtaisesti. Simulointimallin tulokset havainnollistavat uusien palvelujen vaikutuksia sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Uusien palveluiden tullessa markkinoille ajosuorite voi alussa kasvaa, mutta vähentynee pitkällä aikavälillä, jos tarpeeksi moni auton omistaja luopuu autostaan ja ottaa uuden palvelun käyttöön. Toisaalta, mikäli palveluntarjoajien määrä ei ole tarpeeksi suuri, ajosuorite voi palautua pitkällä aikavälillä takaisin ennalleen. Palveluiden yleistyminen on nopeampaa, mikäli ulkopuolisten palveluntarjoajien lisäksi auton omistajilla on mahdollisuus tarjota omaa autoaan muiden käyttöön. Tällöin ajosuorite voi myös kasvaa, sillä auton omistajien ei välttämättä kannatakaan luopua omasta autostaan.

  KW - car sharing

  KW - system dynamics modelling

  KW - mobility services

  M3 - Report

  T3 - VTT Technology

  BT - Yhteiskäyttöautojen ja uusien kyytipalveluiden liikenteelliset vaikutukset

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  ER -

  Tuominen A, Ruutu S, Kanner H. Yhteiskäyttöautojen ja uusien kyytipalveluiden liikenteelliset vaikutukset: Systeemidynaaminen tarkastelu. VTT Technical Research Centre of Finland, 2017. 17 p. (VTT Technology; No. 285).