Mansikan korjuun ja korjuunjälkeisen käsittelyn avaintekijät

Translated title of the contribution: The key factors in the harvest and postharvest treatments of strawberries

Mirja Mokkila, Juha Sariola, Margareta Hägg

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Mansikka on herkästi pilaantuva marja, jonka laatuun vaikuttaa jokainen vaihe sadonkorjuusta kuluttajalle. Tiedotteessa selvitetään tuoreen mansikan laatuun ja säilyvyyteen vaikuttavia tekijöitä ja annetaan ohjeet, miten mansikoiden kauppakestävyyttä voidaan käytännössä parantaa. Raportissa on myös yhteenveto kymmenen mansikkalajikkeen,'Bountyn', 'Danian', 'Elsantan', 'Honeoyen', 'Jonsokin', 'Koronan', 'Lambadan', 'Noran', 'Polkan' ja 'Senga Senganan', välisistä laatu- ja säilyvyyseroista. Suomalaiset mansikkalajikkeet ovat pehmeämaltoisempia kuin useimmat tuontilajikkeet ja siksi alttiimpia käsittelyvaurioille. Poimimalla marjat hellävaraisesti suoraan myyntipakkaukseen ja vähentämällä korjuun jälkeisiä käsittelykertoja voidaan mekaaniset vauriot minimoida. Poimintakypsyysasteen tulisi olla tasainen sekä lajiketta ja tavoiteltua myyntiaikaa ajatellen valittu. Mitä raaempana mansikat poimitaan, sitä paremmin ne säilyvät, mutta sitä huonommat ovat niiden makuominaisuudet. Osittain kypsänä poimiminen sopii erityisesti niille lajikkeille, esim. 'Bountylle' ja 'Koronalle', joiden maku on tällaisena poimittunakin hyvä ja ehkä vielä kehittyy poiminnan jälkeen. Perinteisten lajikkeittemme 'Jonsokin' ja 'Senga Senganan' kauppakestävyys on huonompi kuin usean uuden lajikkeen. Jos näiden lajikkeiden loppusatoa halutaan myydä hyvälaatuisena, olisi mansikat jäähdytettävä pakotetulla ilmavirralla heti poiminnan jälkeen eikä niitä saisi säilyttää myyntipäivänä pitkiä aikoja lämpimässä. Koska mansikoiden hengitystoiminta jatkuu kiivaana poiminnan jälkeen, ovat nopea jäähdytys ja katkeamaton kylmäketju oleellisia laadun säilyttämiseksi. Lavalle kootuissa laatikoissa mansikat jäähtyvät kylmävarastossa erittäin hitaasti. Sopivasti rei'itetyissä pakkauksissa ja pakotetun ilmankierron periaatteella toimivissa jäähdyttimissä mansikat jäähtyvät nopeasti ja niiden hengitys saadaan minimoiduksi, jolloin pilaantuminen hidastuu. Jäähdytetty mansikka kestää kuljetuksen rasituksia paremmin kuin jäähdyttämätön. Tiloille kehitettiin ja testattiin sopivia pakotetun ilmankierron periaatteella toimivia jäähdytyslaitteita. Suositeltava varastointi- ja kuljetuslämpötila on 2 °C. Kuljetukseen suositellaan ainakin pitkillä matkoilla ilmajousitettuja autoja. Laatikot olisi tärinän minimoimiseksi pinottava lavalle huolellisesti ja pinot sidottava toisiinsa teipillä tai muovilla. Lavat olisi lastattava autoon tiiviisti ja kiinnitettävä hyvin, jolloin ne tukevat toisiaan. Myös vähittäiskaupassa mansikat olisi hyvä varastoida 2 °C:ssa ja tuoda myyntitiskiin vain lyhyen myyntiajan tarve kerrallaan tai myydä marjat kylmätiskistä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages55
ISBN (Electronic)951-38-5433-7
ISBN (Print)951-38-5432-9
Publication statusPublished - 1999
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1955
ISSN1235-0605

    Fingerprint

Keywords

  • fruits
  • berries
  • strawberry
  • picking
  • harvesting
  • quality
  • food packaging
  • food processing
  • food storage

Cite this

Mokkila, M., Sariola, J., & Hägg, M. (1999). Mansikan korjuun ja korjuunjälkeisen käsittelyn avaintekijät. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1955 http://www.vtt.fi/inf/pdf/tiedotteet/1999/T1955.pdf