Mansikan korjuun ja korjuunjälkeisen käsittelyn avaintekijät

Translated title of the contribution: The key factors in the harvest and postharvest treatments of strawberries

Mirja Mokkila, Juha Sariola, Margareta Hägg

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Mansikka on herkästi pilaantuva marja, jonka laatuun vaikuttaa jokainen vaihe sadonkorjuusta kuluttajalle. Tiedotteessa selvitetään tuoreen mansikan laatuun ja säilyvyyteen vaikuttavia tekijöitä ja annetaan ohjeet, miten mansikoiden kauppakestävyyttä voidaan käytännössä parantaa. Raportissa on myös yhteenveto kymmenen mansikkalajikkeen,'Bountyn', 'Danian', 'Elsantan', 'Honeoyen', 'Jonsokin', 'Koronan', 'Lambadan', 'Noran', 'Polkan' ja 'Senga Senganan', välisistä laatu- ja säilyvyyseroista. Suomalaiset mansikkalajikkeet ovat pehmeämaltoisempia kuin useimmat tuontilajikkeet ja siksi alttiimpia käsittelyvaurioille. Poimimalla marjat hellävaraisesti suoraan myyntipakkaukseen ja vähentämällä korjuun jälkeisiä käsittelykertoja voidaan mekaaniset vauriot minimoida. Poimintakypsyysasteen tulisi olla tasainen sekä lajiketta ja tavoiteltua myyntiaikaa ajatellen valittu. Mitä raaempana mansikat poimitaan, sitä paremmin ne säilyvät, mutta sitä huonommat ovat niiden makuominaisuudet. Osittain kypsänä poimiminen sopii erityisesti niille lajikkeille, esim. 'Bountylle' ja 'Koronalle', joiden maku on tällaisena poimittunakin hyvä ja ehkä vielä kehittyy poiminnan jälkeen. Perinteisten lajikkeittemme 'Jonsokin' ja 'Senga Senganan' kauppakestävyys on huonompi kuin usean uuden lajikkeen. Jos näiden lajikkeiden loppusatoa halutaan myydä hyvälaatuisena, olisi mansikat jäähdytettävä pakotetulla ilmavirralla heti poiminnan jälkeen eikä niitä saisi säilyttää myyntipäivänä pitkiä aikoja lämpimässä. Koska mansikoiden hengitystoiminta jatkuu kiivaana poiminnan jälkeen, ovat nopea jäähdytys ja katkeamaton kylmäketju oleellisia laadun säilyttämiseksi. Lavalle kootuissa laatikoissa mansikat jäähtyvät kylmävarastossa erittäin hitaasti. Sopivasti rei'itetyissä pakkauksissa ja pakotetun ilmankierron periaatteella toimivissa jäähdyttimissä mansikat jäähtyvät nopeasti ja niiden hengitys saadaan minimoiduksi, jolloin pilaantuminen hidastuu. Jäähdytetty mansikka kestää kuljetuksen rasituksia paremmin kuin jäähdyttämätön. Tiloille kehitettiin ja testattiin sopivia pakotetun ilmankierron periaatteella toimivia jäähdytyslaitteita. Suositeltava varastointi- ja kuljetuslämpötila on 2 °C. Kuljetukseen suositellaan ainakin pitkillä matkoilla ilmajousitettuja autoja. Laatikot olisi tärinän minimoimiseksi pinottava lavalle huolellisesti ja pinot sidottava toisiinsa teipillä tai muovilla. Lavat olisi lastattava autoon tiiviisti ja kiinnitettävä hyvin, jolloin ne tukevat toisiaan. Myös vähittäiskaupassa mansikat olisi hyvä varastoida 2 °C:ssa ja tuoda myyntitiskiin vain lyhyen myyntiajan tarve kerrallaan tai myydä marjat kylmätiskistä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages55
ISBN (Electronic)951-38-5433-7
ISBN (Print)951-38-5432-9
Publication statusPublished - 1999
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
PublisherVTT
No.1955
ISSN (Print)1235-0605
ISSN (Electronic)1455-0865

Fingerprint

postharvest treatment
strawberries
Olla

Keywords

  • fruits
  • berries
  • strawberry
  • picking
  • harvesting
  • quality
  • food packaging
  • food processing
  • food storage

Cite this

Mokkila, M., Sariola, J., & Hägg, M. (1999). Mansikan korjuun ja korjuunjälkeisen käsittelyn avaintekijät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1955
Mokkila, Mirja ; Sariola, Juha ; Hägg, Margareta. / Mansikan korjuun ja korjuunjälkeisen käsittelyn avaintekijät. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 55 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1955).
@book{4acdf54b60a04053936fefe6d7495251,
title = "Mansikan korjuun ja korjuunj{\"a}lkeisen k{\"a}sittelyn avaintekij{\"a}t",
abstract = "Mansikka on herk{\"a}sti pilaantuva marja, jonka laatuun vaikuttaa jokainen vaihe sadonkorjuusta kuluttajalle. Tiedotteessa selvitet{\"a}{\"a}n tuoreen mansikan laatuun ja s{\"a}ilyvyyteen vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a} ja annetaan ohjeet, miten mansikoiden kauppakest{\"a}vyytt{\"a} voidaan k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} parantaa. Raportissa on my{\"o}s yhteenveto kymmenen mansikkalajikkeen,'Bountyn', 'Danian', 'Elsantan', 'Honeoyen', 'Jonsokin', 'Koronan', 'Lambadan', 'Noran', 'Polkan' ja 'Senga Senganan', v{\"a}lisist{\"a} laatu- ja s{\"a}ilyvyyseroista. Suomalaiset mansikkalajikkeet ovat pehme{\"a}maltoisempia kuin useimmat tuontilajikkeet ja siksi alttiimpia k{\"a}sittelyvaurioille. Poimimalla marjat hell{\"a}varaisesti suoraan myyntipakkaukseen ja v{\"a}hent{\"a}m{\"a}ll{\"a} korjuun j{\"a}lkeisi{\"a} k{\"a}sittelykertoja voidaan mekaaniset vauriot minimoida. Poimintakypsyysasteen tulisi olla tasainen sek{\"a} lajiketta ja tavoiteltua myyntiaikaa ajatellen valittu. Mit{\"a} raaempana mansikat poimitaan, sit{\"a} paremmin ne s{\"a}ilyv{\"a}t, mutta sit{\"a} huonommat ovat niiden makuominaisuudet. Osittain kyps{\"a}n{\"a} poimiminen sopii erityisesti niille lajikkeille, esim. 'Bountylle' ja 'Koronalle', joiden maku on t{\"a}llaisena poimittunakin hyv{\"a} ja ehk{\"a} viel{\"a} kehittyy poiminnan j{\"a}lkeen. Perinteisten lajikkeittemme 'Jonsokin' ja 'Senga Senganan' kauppakest{\"a}vyys on huonompi kuin usean uuden lajikkeen. Jos n{\"a}iden lajikkeiden loppusatoa halutaan myyd{\"a} hyv{\"a}laatuisena, olisi mansikat j{\"a}{\"a}hdytett{\"a}v{\"a} pakotetulla ilmavirralla heti poiminnan j{\"a}lkeen eik{\"a} niit{\"a} saisi s{\"a}ilytt{\"a}{\"a} myyntip{\"a}iv{\"a}n{\"a} pitki{\"a} aikoja l{\"a}mpim{\"a}ss{\"a}. Koska mansikoiden hengitystoiminta jatkuu kiivaana poiminnan j{\"a}lkeen, ovat nopea j{\"a}{\"a}hdytys ja katkeamaton kylm{\"a}ketju oleellisia laadun s{\"a}ilytt{\"a}miseksi. Lavalle kootuissa laatikoissa mansikat j{\"a}{\"a}htyv{\"a}t kylm{\"a}varastossa eritt{\"a}in hitaasti. Sopivasti rei'itetyiss{\"a} pakkauksissa ja pakotetun ilmankierron periaatteella toimivissa j{\"a}{\"a}hdyttimiss{\"a} mansikat j{\"a}{\"a}htyv{\"a}t nopeasti ja niiden hengitys saadaan minimoiduksi, jolloin pilaantuminen hidastuu. J{\"a}{\"a}hdytetty mansikka kest{\"a}{\"a} kuljetuksen rasituksia paremmin kuin j{\"a}{\"a}hdytt{\"a}m{\"a}t{\"o}n. Tiloille kehitettiin ja testattiin sopivia pakotetun ilmankierron periaatteella toimivia j{\"a}{\"a}hdytyslaitteita. Suositeltava varastointi- ja kuljetusl{\"a}mp{\"o}tila on 2 °C. Kuljetukseen suositellaan ainakin pitkill{\"a} matkoilla ilmajousitettuja autoja. Laatikot olisi t{\"a}rin{\"a}n minimoimiseksi pinottava lavalle huolellisesti ja pinot sidottava toisiinsa teipill{\"a} tai muovilla. Lavat olisi lastattava autoon tiiviisti ja kiinnitett{\"a}v{\"a} hyvin, jolloin ne tukevat toisiaan. My{\"o}s v{\"a}hitt{\"a}iskaupassa mansikat olisi hyv{\"a} varastoida 2 °C:ssa ja tuoda myyntitiskiin vain lyhyen myyntiajan tarve kerrallaan tai myyd{\"a} marjat kylm{\"a}tiskist{\"a}.",
keywords = "fruits, berries, strawberry, picking, harvesting, quality, food packaging, food processing, food storage",
author = "Mirja Mokkila and Juha Sariola and Margareta H{\"a}gg",
note = "Project code: B6SU00017",
year = "1999",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5432-9",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1955",
address = "Finland",

}

Mokkila, M, Sariola, J & Hägg, M 1999, Mansikan korjuun ja korjuunjälkeisen käsittelyn avaintekijät. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1955, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Mansikan korjuun ja korjuunjälkeisen käsittelyn avaintekijät. / Mokkila, Mirja; Sariola, Juha; Hägg, Margareta.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 55 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1955).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Mansikan korjuun ja korjuunjälkeisen käsittelyn avaintekijät

AU - Mokkila, Mirja

AU - Sariola, Juha

AU - Hägg, Margareta

N1 - Project code: B6SU00017

PY - 1999

Y1 - 1999

N2 - Mansikka on herkästi pilaantuva marja, jonka laatuun vaikuttaa jokainen vaihe sadonkorjuusta kuluttajalle. Tiedotteessa selvitetään tuoreen mansikan laatuun ja säilyvyyteen vaikuttavia tekijöitä ja annetaan ohjeet, miten mansikoiden kauppakestävyyttä voidaan käytännössä parantaa. Raportissa on myös yhteenveto kymmenen mansikkalajikkeen,'Bountyn', 'Danian', 'Elsantan', 'Honeoyen', 'Jonsokin', 'Koronan', 'Lambadan', 'Noran', 'Polkan' ja 'Senga Senganan', välisistä laatu- ja säilyvyyseroista. Suomalaiset mansikkalajikkeet ovat pehmeämaltoisempia kuin useimmat tuontilajikkeet ja siksi alttiimpia käsittelyvaurioille. Poimimalla marjat hellävaraisesti suoraan myyntipakkaukseen ja vähentämällä korjuun jälkeisiä käsittelykertoja voidaan mekaaniset vauriot minimoida. Poimintakypsyysasteen tulisi olla tasainen sekä lajiketta ja tavoiteltua myyntiaikaa ajatellen valittu. Mitä raaempana mansikat poimitaan, sitä paremmin ne säilyvät, mutta sitä huonommat ovat niiden makuominaisuudet. Osittain kypsänä poimiminen sopii erityisesti niille lajikkeille, esim. 'Bountylle' ja 'Koronalle', joiden maku on tällaisena poimittunakin hyvä ja ehkä vielä kehittyy poiminnan jälkeen. Perinteisten lajikkeittemme 'Jonsokin' ja 'Senga Senganan' kauppakestävyys on huonompi kuin usean uuden lajikkeen. Jos näiden lajikkeiden loppusatoa halutaan myydä hyvälaatuisena, olisi mansikat jäähdytettävä pakotetulla ilmavirralla heti poiminnan jälkeen eikä niitä saisi säilyttää myyntipäivänä pitkiä aikoja lämpimässä. Koska mansikoiden hengitystoiminta jatkuu kiivaana poiminnan jälkeen, ovat nopea jäähdytys ja katkeamaton kylmäketju oleellisia laadun säilyttämiseksi. Lavalle kootuissa laatikoissa mansikat jäähtyvät kylmävarastossa erittäin hitaasti. Sopivasti rei'itetyissä pakkauksissa ja pakotetun ilmankierron periaatteella toimivissa jäähdyttimissä mansikat jäähtyvät nopeasti ja niiden hengitys saadaan minimoiduksi, jolloin pilaantuminen hidastuu. Jäähdytetty mansikka kestää kuljetuksen rasituksia paremmin kuin jäähdyttämätön. Tiloille kehitettiin ja testattiin sopivia pakotetun ilmankierron periaatteella toimivia jäähdytyslaitteita. Suositeltava varastointi- ja kuljetuslämpötila on 2 °C. Kuljetukseen suositellaan ainakin pitkillä matkoilla ilmajousitettuja autoja. Laatikot olisi tärinän minimoimiseksi pinottava lavalle huolellisesti ja pinot sidottava toisiinsa teipillä tai muovilla. Lavat olisi lastattava autoon tiiviisti ja kiinnitettävä hyvin, jolloin ne tukevat toisiaan. Myös vähittäiskaupassa mansikat olisi hyvä varastoida 2 °C:ssa ja tuoda myyntitiskiin vain lyhyen myyntiajan tarve kerrallaan tai myydä marjat kylmätiskistä.

AB - Mansikka on herkästi pilaantuva marja, jonka laatuun vaikuttaa jokainen vaihe sadonkorjuusta kuluttajalle. Tiedotteessa selvitetään tuoreen mansikan laatuun ja säilyvyyteen vaikuttavia tekijöitä ja annetaan ohjeet, miten mansikoiden kauppakestävyyttä voidaan käytännössä parantaa. Raportissa on myös yhteenveto kymmenen mansikkalajikkeen,'Bountyn', 'Danian', 'Elsantan', 'Honeoyen', 'Jonsokin', 'Koronan', 'Lambadan', 'Noran', 'Polkan' ja 'Senga Senganan', välisistä laatu- ja säilyvyyseroista. Suomalaiset mansikkalajikkeet ovat pehmeämaltoisempia kuin useimmat tuontilajikkeet ja siksi alttiimpia käsittelyvaurioille. Poimimalla marjat hellävaraisesti suoraan myyntipakkaukseen ja vähentämällä korjuun jälkeisiä käsittelykertoja voidaan mekaaniset vauriot minimoida. Poimintakypsyysasteen tulisi olla tasainen sekä lajiketta ja tavoiteltua myyntiaikaa ajatellen valittu. Mitä raaempana mansikat poimitaan, sitä paremmin ne säilyvät, mutta sitä huonommat ovat niiden makuominaisuudet. Osittain kypsänä poimiminen sopii erityisesti niille lajikkeille, esim. 'Bountylle' ja 'Koronalle', joiden maku on tällaisena poimittunakin hyvä ja ehkä vielä kehittyy poiminnan jälkeen. Perinteisten lajikkeittemme 'Jonsokin' ja 'Senga Senganan' kauppakestävyys on huonompi kuin usean uuden lajikkeen. Jos näiden lajikkeiden loppusatoa halutaan myydä hyvälaatuisena, olisi mansikat jäähdytettävä pakotetulla ilmavirralla heti poiminnan jälkeen eikä niitä saisi säilyttää myyntipäivänä pitkiä aikoja lämpimässä. Koska mansikoiden hengitystoiminta jatkuu kiivaana poiminnan jälkeen, ovat nopea jäähdytys ja katkeamaton kylmäketju oleellisia laadun säilyttämiseksi. Lavalle kootuissa laatikoissa mansikat jäähtyvät kylmävarastossa erittäin hitaasti. Sopivasti rei'itetyissä pakkauksissa ja pakotetun ilmankierron periaatteella toimivissa jäähdyttimissä mansikat jäähtyvät nopeasti ja niiden hengitys saadaan minimoiduksi, jolloin pilaantuminen hidastuu. Jäähdytetty mansikka kestää kuljetuksen rasituksia paremmin kuin jäähdyttämätön. Tiloille kehitettiin ja testattiin sopivia pakotetun ilmankierron periaatteella toimivia jäähdytyslaitteita. Suositeltava varastointi- ja kuljetuslämpötila on 2 °C. Kuljetukseen suositellaan ainakin pitkillä matkoilla ilmajousitettuja autoja. Laatikot olisi tärinän minimoimiseksi pinottava lavalle huolellisesti ja pinot sidottava toisiinsa teipillä tai muovilla. Lavat olisi lastattava autoon tiiviisti ja kiinnitettävä hyvin, jolloin ne tukevat toisiaan. Myös vähittäiskaupassa mansikat olisi hyvä varastoida 2 °C:ssa ja tuoda myyntitiskiin vain lyhyen myyntiajan tarve kerrallaan tai myydä marjat kylmätiskistä.

KW - fruits

KW - berries

KW - strawberry

KW - picking

KW - harvesting

KW - quality

KW - food packaging

KW - food processing

KW - food storage

M3 - Report

SN - 951-38-5432-9

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Mansikan korjuun ja korjuunjälkeisen käsittelyn avaintekijät

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mokkila M, Sariola J, Hägg M. Mansikan korjuun ja korjuunjälkeisen käsittelyn avaintekijät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 55 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1955).