TY - BOOK
T1 - Mansikan korjuun ja korjuunjälkeisen käsittelyn avaintekijät
AU - Mokkila, Mirja
AU - Sariola, Juha
AU - Hägg, Margareta
N1 - Project code: B6SU00017
PY - 1999
Y1 - 1999
N2 - Mansikka on herkästi pilaantuva marja, jonka laatuun
vaikuttaa jokainen vaihe sadonkorjuusta kuluttajalle.
Tiedotteessa selvitetään tuoreen mansikan laatuun ja
säilyvyyteen vaikuttavia tekijöitä ja annetaan ohjeet,
miten mansikoiden kauppakestävyyttä voidaan käytännössä
parantaa. Raportissa on myös yhteenveto kymmenen
mansikkalajikkeen,'Bountyn', 'Danian', 'Elsantan',
'Honeoyen', 'Jonsokin', 'Koronan', 'Lambadan', 'Noran',
'Polkan' ja 'Senga Senganan', välisistä laatu- ja
säilyvyyseroista.
Suomalaiset mansikkalajikkeet ovat pehmeämaltoisempia
kuin useimmat tuontilajikkeet ja siksi alttiimpia
käsittelyvaurioille. Poimimalla marjat hellävaraisesti
suoraan myyntipakkaukseen ja vähentämällä korjuun
jälkeisiä käsittelykertoja voidaan mekaaniset vauriot
minimoida. Poimintakypsyysasteen tulisi olla tasainen
sekä lajiketta ja tavoiteltua myyntiaikaa ajatellen
valittu. Mitä raaempana mansikat poimitaan, sitä paremmin
ne säilyvät, mutta sitä huonommat ovat niiden
makuominaisuudet. Osittain kypsänä poimiminen sopii
erityisesti niille lajikkeille, esim. 'Bountylle' ja
'Koronalle', joiden maku on tällaisena poimittunakin hyvä
ja ehkä vielä kehittyy poiminnan jälkeen. Perinteisten
lajikkeittemme 'Jonsokin' ja 'Senga Senganan'
kauppakestävyys on huonompi kuin usean uuden lajikkeen.
Jos näiden lajikkeiden loppusatoa halutaan myydä
hyvälaatuisena, olisi mansikat jäähdytettävä pakotetulla
ilmavirralla heti poiminnan jälkeen eikä niitä saisi
säilyttää myyntipäivänä pitkiä aikoja lämpimässä.
Koska mansikoiden hengitystoiminta jatkuu kiivaana
poiminnan jälkeen, ovat nopea jäähdytys ja katkeamaton
kylmäketju oleellisia laadun säilyttämiseksi. Lavalle
kootuissa laatikoissa mansikat jäähtyvät kylmävarastossa
erittäin hitaasti. Sopivasti rei'itetyissä pakkauksissa
ja pakotetun ilmankierron periaatteella toimivissa
jäähdyttimissä mansikat jäähtyvät nopeasti ja niiden
hengitys saadaan minimoiduksi, jolloin pilaantuminen
hidastuu. Jäähdytetty mansikka kestää kuljetuksen
rasituksia paremmin kuin jäähdyttämätön. Tiloille
kehitettiin ja testattiin sopivia pakotetun ilmankierron
periaatteella toimivia jäähdytyslaitteita. Suositeltava
varastointi- ja kuljetuslämpötila on 2 °C. Kuljetukseen
suositellaan ainakin pitkillä matkoilla ilmajousitettuja
autoja. Laatikot olisi tärinän minimoimiseksi pinottava
lavalle huolellisesti ja pinot sidottava toisiinsa
teipillä tai muovilla. Lavat olisi lastattava autoon
tiiviisti ja kiinnitettävä hyvin, jolloin ne tukevat
toisiaan. Myös vähittäiskaupassa mansikat olisi hyvä
varastoida 2 °C:ssa ja tuoda myyntitiskiin vain lyhyen
myyntiajan tarve kerrallaan tai myydä marjat
kylmätiskistä.
AB - Mansikka on herkästi pilaantuva marja, jonka laatuun
vaikuttaa jokainen vaihe sadonkorjuusta kuluttajalle.
Tiedotteessa selvitetään tuoreen mansikan laatuun ja
säilyvyyteen vaikuttavia tekijöitä ja annetaan ohjeet,
miten mansikoiden kauppakestävyyttä voidaan käytännössä
parantaa. Raportissa on myös yhteenveto kymmenen
mansikkalajikkeen,'Bountyn', 'Danian', 'Elsantan',
'Honeoyen', 'Jonsokin', 'Koronan', 'Lambadan', 'Noran',
'Polkan' ja 'Senga Senganan', välisistä laatu- ja
säilyvyyseroista.
Suomalaiset mansikkalajikkeet ovat pehmeämaltoisempia
kuin useimmat tuontilajikkeet ja siksi alttiimpia
käsittelyvaurioille. Poimimalla marjat hellävaraisesti
suoraan myyntipakkaukseen ja vähentämällä korjuun
jälkeisiä käsittelykertoja voidaan mekaaniset vauriot
minimoida. Poimintakypsyysasteen tulisi olla tasainen
sekä lajiketta ja tavoiteltua myyntiaikaa ajatellen
valittu. Mitä raaempana mansikat poimitaan, sitä paremmin
ne säilyvät, mutta sitä huonommat ovat niiden
makuominaisuudet. Osittain kypsänä poimiminen sopii
erityisesti niille lajikkeille, esim. 'Bountylle' ja
'Koronalle', joiden maku on tällaisena poimittunakin hyvä
ja ehkä vielä kehittyy poiminnan jälkeen. Perinteisten
lajikkeittemme 'Jonsokin' ja 'Senga Senganan'
kauppakestävyys on huonompi kuin usean uuden lajikkeen.
Jos näiden lajikkeiden loppusatoa halutaan myydä
hyvälaatuisena, olisi mansikat jäähdytettävä pakotetulla
ilmavirralla heti poiminnan jälkeen eikä niitä saisi
säilyttää myyntipäivänä pitkiä aikoja lämpimässä.
Koska mansikoiden hengitystoiminta jatkuu kiivaana
poiminnan jälkeen, ovat nopea jäähdytys ja katkeamaton
kylmäketju oleellisia laadun säilyttämiseksi. Lavalle
kootuissa laatikoissa mansikat jäähtyvät kylmävarastossa
erittäin hitaasti. Sopivasti rei'itetyissä pakkauksissa
ja pakotetun ilmankierron periaatteella toimivissa
jäähdyttimissä mansikat jäähtyvät nopeasti ja niiden
hengitys saadaan minimoiduksi, jolloin pilaantuminen
hidastuu. Jäähdytetty mansikka kestää kuljetuksen
rasituksia paremmin kuin jäähdyttämätön. Tiloille
kehitettiin ja testattiin sopivia pakotetun ilmankierron
periaatteella toimivia jäähdytyslaitteita. Suositeltava
varastointi- ja kuljetuslämpötila on 2 °C. Kuljetukseen
suositellaan ainakin pitkillä matkoilla ilmajousitettuja
autoja. Laatikot olisi tärinän minimoimiseksi pinottava
lavalle huolellisesti ja pinot sidottava toisiinsa
teipillä tai muovilla. Lavat olisi lastattava autoon
tiiviisti ja kiinnitettävä hyvin, jolloin ne tukevat
toisiaan. Myös vähittäiskaupassa mansikat olisi hyvä
varastoida 2 °C:ssa ja tuoda myyntitiskiin vain lyhyen
myyntiajan tarve kerrallaan tai myydä marjat
kylmätiskistä.
KW - fruits
KW - berries
KW - strawberry
KW - picking
KW - harvesting
KW - quality
KW - food packaging
KW - food processing
KW - food storage
M3 - Report
SN - 951-38-5432-9
T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
BT - Mansikan korjuun ja korjuunjälkeisen käsittelyn avaintekijät
PB - VTT Technical Research Centre of Finland
CY - Espoo
ER -