Ohjelmiston luotettavuuden kvalitatiivinen arviointi

Translated title of the contribution: The qualitative assessment of software dependability

Hannu Harju

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tekniset järjestelmät tulevat jatkuvasti yhä enemmän riippuviksi ohjelmistoista. Ohjelmistopohjaiset turvatoimintoja toteuttavat turvallisuuteen liittyvät järjestelmät pohjautuvat tiukkoihin vaatimuksiin ohjelmiston turvallisuuden eheydestä. Niille on olemassa joukko menetelmiä ja tekniikoita, joilla voidaan arvioida ja suunnitella ohjelmiston turvallisuuden eheyttä. Tarve hyödyntää näitä menetelmiä ja tekniikoita on hyvin tiedostettu, mutta korkeitten kustannusten takia niitä ei ole käytetty vähemmän kriittisten ohjelmistojärjestelmien rakentamisessa. Tässä julkaisussa kuvataan ohjelmiston luotettavuuden kvalitatiivinen kelpoistusmenetelmä, jonka tarkoituksena on arvioida ja ohjata luotettavuusominaisuuksia ohjelmistotuotannon elinkaaren vaiheissa. Ohjelmiston luotettavuusominaisuuksilla tarkoitetaan neljää luotettavuusattribuuttia (toimintavarmuus, käytettävyys, ylläpidettävyys ja turvallisuus), virhemekanismeja (virhe, virhetilanne ja virhetoiminto) sekä keinoja virhemekanismien purkamiseksi tietyn luotettavuuden saavuttamiseksi. Ohjelmiston luotettavuusvaatimusten kelpoistamismenetelmän kehittämisessä on otetava huomioon muut ohjelmiston virheettömyyteen ja oikeaan suoritukseen tähtäävät menetelmät (luku 4). Menetelmä toteutetaan tietyillä vaara-analyysitekniikoilla (luku 5), jotka sopivilla kriteerivalinnoilla (luku 6) yhdistetään kustannustehokkaaksi menetelmäksi Stérna (luku 7). Stérnaa koekäytettiin yhteistyöyritysten Honeywell-Measurexin ja Neles Automationin ohjelmistoprojekteissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages114
ISBN (Electronic)951-38-5767-0
ISBN (Print)951-38-5766-2
Publication statusPublished - 2000
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2066
ISSN1235-0605

Keywords

  • software safety integrity
  • software reliability
  • software availability
  • software maintainability
  • software fault mechanisms
  • software dependability requirements validation

Cite this

Harju, H. (2000). Ohjelmiston luotettavuuden kvalitatiivinen arviointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2066
Harju, Hannu. / Ohjelmiston luotettavuuden kvalitatiivinen arviointi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 114 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2066).
@book{f44adc3f0640457baa7a56f155d98907,
title = "Ohjelmiston luotettavuuden kvalitatiivinen arviointi",
abstract = "Tekniset j{\"a}rjestelm{\"a}t tulevat jatkuvasti yh{\"a} enemm{\"a}n riippuviksi ohjelmistoista. Ohjelmistopohjaiset turvatoimintoja toteuttavat turvallisuuteen liittyv{\"a}t j{\"a}rjestelm{\"a}t pohjautuvat tiukkoihin vaatimuksiin ohjelmiston turvallisuuden eheydest{\"a}. Niille on olemassa joukko menetelmi{\"a} ja tekniikoita, joilla voidaan arvioida ja suunnitella ohjelmiston turvallisuuden eheytt{\"a}. Tarve hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} n{\"a}it{\"a} menetelmi{\"a} ja tekniikoita on hyvin tiedostettu, mutta korkeitten kustannusten takia niit{\"a} ei ole k{\"a}ytetty v{\"a}hemm{\"a}n kriittisten ohjelmistoj{\"a}rjestelmien rakentamisessa. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa kuvataan ohjelmiston luotettavuuden kvalitatiivinen kelpoistusmenetelm{\"a}, jonka tarkoituksena on arvioida ja ohjata luotettavuusominaisuuksia ohjelmistotuotannon elinkaaren vaiheissa. Ohjelmiston luotettavuusominaisuuksilla tarkoitetaan nelj{\"a}{\"a} luotettavuusattribuuttia (toimintavarmuus, k{\"a}ytett{\"a}vyys, yll{\"a}pidett{\"a}vyys ja turvallisuus), virhemekanismeja (virhe, virhetilanne ja virhetoiminto) sek{\"a} keinoja virhemekanismien purkamiseksi tietyn luotettavuuden saavuttamiseksi. Ohjelmiston luotettavuusvaatimusten kelpoistamismenetelm{\"a}n kehitt{\"a}misess{\"a} on otetava huomioon muut ohjelmiston virheett{\"o}myyteen ja oikeaan suoritukseen t{\"a}ht{\"a}{\"a}v{\"a}t menetelm{\"a}t (luku 4). Menetelm{\"a} toteutetaan tietyill{\"a} vaara-analyysitekniikoilla (luku 5), jotka sopivilla kriteerivalinnoilla (luku 6) yhdistet{\"a}{\"a}n kustannustehokkaaksi menetelm{\"a}ksi St{\'e}rna (luku 7). St{\'e}rnaa koek{\"a}ytettiin yhteisty{\"o}yritysten Honeywell-Measurexin ja Neles Automationin ohjelmistoprojekteissa.",
keywords = "software safety integrity, software reliability, software availability, software maintainability, software fault mechanisms, software dependability requirements validation",
author = "Hannu Harju",
year = "2000",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5766-2",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2066",
address = "Finland",

}

Harju, H 2000, Ohjelmiston luotettavuuden kvalitatiivinen arviointi. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2066, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ohjelmiston luotettavuuden kvalitatiivinen arviointi. / Harju, Hannu.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 114 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2066).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ohjelmiston luotettavuuden kvalitatiivinen arviointi

AU - Harju, Hannu

PY - 2000

Y1 - 2000

N2 - Tekniset järjestelmät tulevat jatkuvasti yhä enemmän riippuviksi ohjelmistoista. Ohjelmistopohjaiset turvatoimintoja toteuttavat turvallisuuteen liittyvät järjestelmät pohjautuvat tiukkoihin vaatimuksiin ohjelmiston turvallisuuden eheydestä. Niille on olemassa joukko menetelmiä ja tekniikoita, joilla voidaan arvioida ja suunnitella ohjelmiston turvallisuuden eheyttä. Tarve hyödyntää näitä menetelmiä ja tekniikoita on hyvin tiedostettu, mutta korkeitten kustannusten takia niitä ei ole käytetty vähemmän kriittisten ohjelmistojärjestelmien rakentamisessa. Tässä julkaisussa kuvataan ohjelmiston luotettavuuden kvalitatiivinen kelpoistusmenetelmä, jonka tarkoituksena on arvioida ja ohjata luotettavuusominaisuuksia ohjelmistotuotannon elinkaaren vaiheissa. Ohjelmiston luotettavuusominaisuuksilla tarkoitetaan neljää luotettavuusattribuuttia (toimintavarmuus, käytettävyys, ylläpidettävyys ja turvallisuus), virhemekanismeja (virhe, virhetilanne ja virhetoiminto) sekä keinoja virhemekanismien purkamiseksi tietyn luotettavuuden saavuttamiseksi. Ohjelmiston luotettavuusvaatimusten kelpoistamismenetelmän kehittämisessä on otetava huomioon muut ohjelmiston virheettömyyteen ja oikeaan suoritukseen tähtäävät menetelmät (luku 4). Menetelmä toteutetaan tietyillä vaara-analyysitekniikoilla (luku 5), jotka sopivilla kriteerivalinnoilla (luku 6) yhdistetään kustannustehokkaaksi menetelmäksi Stérna (luku 7). Stérnaa koekäytettiin yhteistyöyritysten Honeywell-Measurexin ja Neles Automationin ohjelmistoprojekteissa.

AB - Tekniset järjestelmät tulevat jatkuvasti yhä enemmän riippuviksi ohjelmistoista. Ohjelmistopohjaiset turvatoimintoja toteuttavat turvallisuuteen liittyvät järjestelmät pohjautuvat tiukkoihin vaatimuksiin ohjelmiston turvallisuuden eheydestä. Niille on olemassa joukko menetelmiä ja tekniikoita, joilla voidaan arvioida ja suunnitella ohjelmiston turvallisuuden eheyttä. Tarve hyödyntää näitä menetelmiä ja tekniikoita on hyvin tiedostettu, mutta korkeitten kustannusten takia niitä ei ole käytetty vähemmän kriittisten ohjelmistojärjestelmien rakentamisessa. Tässä julkaisussa kuvataan ohjelmiston luotettavuuden kvalitatiivinen kelpoistusmenetelmä, jonka tarkoituksena on arvioida ja ohjata luotettavuusominaisuuksia ohjelmistotuotannon elinkaaren vaiheissa. Ohjelmiston luotettavuusominaisuuksilla tarkoitetaan neljää luotettavuusattribuuttia (toimintavarmuus, käytettävyys, ylläpidettävyys ja turvallisuus), virhemekanismeja (virhe, virhetilanne ja virhetoiminto) sekä keinoja virhemekanismien purkamiseksi tietyn luotettavuuden saavuttamiseksi. Ohjelmiston luotettavuusvaatimusten kelpoistamismenetelmän kehittämisessä on otetava huomioon muut ohjelmiston virheettömyyteen ja oikeaan suoritukseen tähtäävät menetelmät (luku 4). Menetelmä toteutetaan tietyillä vaara-analyysitekniikoilla (luku 5), jotka sopivilla kriteerivalinnoilla (luku 6) yhdistetään kustannustehokkaaksi menetelmäksi Stérna (luku 7). Stérnaa koekäytettiin yhteistyöyritysten Honeywell-Measurexin ja Neles Automationin ohjelmistoprojekteissa.

KW - software safety integrity

KW - software reliability

KW - software availability

KW - software maintainability

KW - software fault mechanisms

KW - software dependability requirements validation

M3 - Report

SN - 951-38-5766-2

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Ohjelmiston luotettavuuden kvalitatiivinen arviointi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Harju H. Ohjelmiston luotettavuuden kvalitatiivinen arviointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 114 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2066).