Rakennusmateriaalien uudelleenkäyttö Suomessa ja muissa maissa

Translated title of the contribution: The reuse of construction materials in Finland and other countries

Merja Sippola, Juha Ratvio

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää rakennusmateriaalien uudelleenkäytön tilannetta EU-maissa, Japanissa ja Suomessa. Tutkimuksen painopistealueita olivat lainsäädäntö ja suunnitteluohjeet sekä uudelleenkäytön määrä ja laatu. Keskimääräinen rakennusjätteen uudelleenkäyttöaste EU-maissa on 26 prosenttia. Japanissa uudelleenkäyttöaste on 35 prosenttia. Tanskan, Hollannin, Belgian, Iso-Britannian ja Japanin tilannetta tarkasteltiin tutkimuksessa yksityiskohtaisemmin. Suomen tilannetta kartoitettiin Suomen suurimpiin kaupunkeihin lähetetyn kyselyn avulla. Rakennusjätteen uudelleenkäytön määrä ja laatu vaihtelevat eri kaupunkien välillä huomattavasti. Erot luokittelukäytännössä vaikeuttavat jätemäärien vertailua. Myös taksoituksessa ja lajittelussa on huomattavia eroja eri kaupunkien välillä. Rakennusjätteen uudelleenkäyttöasteen arvioidaan olevan Suomessa noin 15 - 30 prosenttia. Mineraalista rakennusjätettä uudelleenkäytetään yleensä tienrakennuksessa ja erilaisissa täytöissä. Murskattua betoni- ja tiilijätettä voidaan kuitenkin käyttää myös betonin runkoaineena ja siten säästää luonnonvaroja ja energiaa. Jopa 20 prosenttia luonnonrunkoaineesta voidaan korvata betoni- tai tiilimurskalla ilman että betonin ominaisuudet oleellisesti huononevat. Tarve rakennusjätteen uudelleenkäytölle kasvaa kaikissa teollisuusmaissa. Virallinen tavoite Keski-Euroopassa on vähintään 60 prosentin uudelleenkäyttöaste vuoteen 2000 mennessä. Tätä tavoitetta ei voida saavuttaa pelkästään lainsäädännöllä. Tarvitaan integroitua kierrätysjärjestelmää, jonka olennaisia osia ovat lainsäädännön lisäksi taksapolitiikka sekä suunnitteluohjeet ja spesifikaatiot rakennusmateriaalien uudelleenkäytöstä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages51
ISBN (Print)951-38-4703-9
Publication statusPublished - 1994
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1588
ISSN1235-0605

Fingerprint

Finland

Keywords

 • construction materials
 • materials recovery
 • reuse
 • utilization
 • legislation
 • instructions
 • materials specifications
 • quality
 • requirements
 • aggregates
 • concretes
 • rubble
 • masonry
 • taxes
 • waste treatment
 • road construction
 • sorting

Cite this

Sippola, M., & Ratvio, J. (1994). Rakennusmateriaalien uudelleenkäyttö Suomessa ja muissa maissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1588
Sippola, Merja ; Ratvio, Juha. / Rakennusmateriaalien uudelleenkäyttö Suomessa ja muissa maissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 51 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1588).
@book{4bdf672613a14152ac9b16ecac1de567,
title = "Rakennusmateriaalien uudelleenk{\"a}ytt{\"o} Suomessa ja muissa maissa",
abstract = "T{\"a}m{\"a}n tutkimuksen tarkoituksena oli selvitt{\"a}{\"a} rakennusmateriaalien uudelleenk{\"a}yt{\"o}n tilannetta EU-maissa, Japanissa ja Suomessa. Tutkimuksen painopistealueita olivat lains{\"a}{\"a}d{\"a}nt{\"o} ja suunnitteluohjeet sek{\"a} uudelleenk{\"a}yt{\"o}n m{\"a}{\"a}r{\"a} ja laatu. Keskim{\"a}{\"a}r{\"a}inen rakennusj{\"a}tteen uudelleenk{\"a}ytt{\"o}aste EU-maissa on 26 prosenttia. Japanissa uudelleenk{\"a}ytt{\"o}aste on 35 prosenttia. Tanskan, Hollannin, Belgian, Iso-Britannian ja Japanin tilannetta tarkasteltiin tutkimuksessa yksityiskohtaisemmin. Suomen tilannetta kartoitettiin Suomen suurimpiin kaupunkeihin l{\"a}hetetyn kyselyn avulla. Rakennusj{\"a}tteen uudelleenk{\"a}yt{\"o}n m{\"a}{\"a}r{\"a} ja laatu vaihtelevat eri kaupunkien v{\"a}lill{\"a} huomattavasti. Erot luokitteluk{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} vaikeuttavat j{\"a}tem{\"a}{\"a}rien vertailua. My{\"o}s taksoituksessa ja lajittelussa on huomattavia eroja eri kaupunkien v{\"a}lill{\"a}. Rakennusj{\"a}tteen uudelleenk{\"a}ytt{\"o}asteen arvioidaan olevan Suomessa noin 15 - 30 prosenttia. Mineraalista rakennusj{\"a}tett{\"a} uudelleenk{\"a}ytet{\"a}{\"a}n yleens{\"a} tienrakennuksessa ja erilaisissa t{\"a}yt{\"o}iss{\"a}. Murskattua betoni- ja tiilij{\"a}tett{\"a} voidaan kuitenkin k{\"a}ytt{\"a}{\"a} my{\"o}s betonin runkoaineena ja siten s{\"a}{\"a}st{\"a}{\"a} luonnonvaroja ja energiaa. Jopa 20 prosenttia luonnonrunkoaineesta voidaan korvata betoni- tai tiilimurskalla ilman ett{\"a} betonin ominaisuudet oleellisesti huononevat. Tarve rakennusj{\"a}tteen uudelleenk{\"a}yt{\"o}lle kasvaa kaikissa teollisuusmaissa. Virallinen tavoite Keski-Euroopassa on v{\"a}hint{\"a}{\"a}n 60 prosentin uudelleenk{\"a}ytt{\"o}aste vuoteen 2000 menness{\"a}. T{\"a}t{\"a} tavoitetta ei voida saavuttaa pelk{\"a}st{\"a}{\"a}n lains{\"a}{\"a}d{\"a}nn{\"o}ll{\"a}. Tarvitaan integroitua kierr{\"a}tysj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}, jonka olennaisia osia ovat lains{\"a}{\"a}d{\"a}nn{\"o}n lis{\"a}ksi taksapolitiikka sek{\"a} suunnitteluohjeet ja spesifikaatiot rakennusmateriaalien uudelleenk{\"a}yt{\"o}st{\"a}.",
keywords = "construction materials, materials recovery, reuse, utilization, legislation, instructions, materials specifications, quality, requirements, aggregates, concretes, rubble, masonry, taxes, waste treatment, road construction, sorting",
author = "Merja Sippola and Juha Ratvio",
year = "1994",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4703-9",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1588",
address = "Finland",

}

Sippola, M & Ratvio, J 1994, Rakennusmateriaalien uudelleenkäyttö Suomessa ja muissa maissa. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1588, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Rakennusmateriaalien uudelleenkäyttö Suomessa ja muissa maissa. / Sippola, Merja; Ratvio, Juha.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 51 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1588).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Rakennusmateriaalien uudelleenkäyttö Suomessa ja muissa maissa

AU - Sippola, Merja

AU - Ratvio, Juha

PY - 1994

Y1 - 1994

N2 - Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää rakennusmateriaalien uudelleenkäytön tilannetta EU-maissa, Japanissa ja Suomessa. Tutkimuksen painopistealueita olivat lainsäädäntö ja suunnitteluohjeet sekä uudelleenkäytön määrä ja laatu. Keskimääräinen rakennusjätteen uudelleenkäyttöaste EU-maissa on 26 prosenttia. Japanissa uudelleenkäyttöaste on 35 prosenttia. Tanskan, Hollannin, Belgian, Iso-Britannian ja Japanin tilannetta tarkasteltiin tutkimuksessa yksityiskohtaisemmin. Suomen tilannetta kartoitettiin Suomen suurimpiin kaupunkeihin lähetetyn kyselyn avulla. Rakennusjätteen uudelleenkäytön määrä ja laatu vaihtelevat eri kaupunkien välillä huomattavasti. Erot luokittelukäytännössä vaikeuttavat jätemäärien vertailua. Myös taksoituksessa ja lajittelussa on huomattavia eroja eri kaupunkien välillä. Rakennusjätteen uudelleenkäyttöasteen arvioidaan olevan Suomessa noin 15 - 30 prosenttia. Mineraalista rakennusjätettä uudelleenkäytetään yleensä tienrakennuksessa ja erilaisissa täytöissä. Murskattua betoni- ja tiilijätettä voidaan kuitenkin käyttää myös betonin runkoaineena ja siten säästää luonnonvaroja ja energiaa. Jopa 20 prosenttia luonnonrunkoaineesta voidaan korvata betoni- tai tiilimurskalla ilman että betonin ominaisuudet oleellisesti huononevat. Tarve rakennusjätteen uudelleenkäytölle kasvaa kaikissa teollisuusmaissa. Virallinen tavoite Keski-Euroopassa on vähintään 60 prosentin uudelleenkäyttöaste vuoteen 2000 mennessä. Tätä tavoitetta ei voida saavuttaa pelkästään lainsäädännöllä. Tarvitaan integroitua kierrätysjärjestelmää, jonka olennaisia osia ovat lainsäädännön lisäksi taksapolitiikka sekä suunnitteluohjeet ja spesifikaatiot rakennusmateriaalien uudelleenkäytöstä.

AB - Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää rakennusmateriaalien uudelleenkäytön tilannetta EU-maissa, Japanissa ja Suomessa. Tutkimuksen painopistealueita olivat lainsäädäntö ja suunnitteluohjeet sekä uudelleenkäytön määrä ja laatu. Keskimääräinen rakennusjätteen uudelleenkäyttöaste EU-maissa on 26 prosenttia. Japanissa uudelleenkäyttöaste on 35 prosenttia. Tanskan, Hollannin, Belgian, Iso-Britannian ja Japanin tilannetta tarkasteltiin tutkimuksessa yksityiskohtaisemmin. Suomen tilannetta kartoitettiin Suomen suurimpiin kaupunkeihin lähetetyn kyselyn avulla. Rakennusjätteen uudelleenkäytön määrä ja laatu vaihtelevat eri kaupunkien välillä huomattavasti. Erot luokittelukäytännössä vaikeuttavat jätemäärien vertailua. Myös taksoituksessa ja lajittelussa on huomattavia eroja eri kaupunkien välillä. Rakennusjätteen uudelleenkäyttöasteen arvioidaan olevan Suomessa noin 15 - 30 prosenttia. Mineraalista rakennusjätettä uudelleenkäytetään yleensä tienrakennuksessa ja erilaisissa täytöissä. Murskattua betoni- ja tiilijätettä voidaan kuitenkin käyttää myös betonin runkoaineena ja siten säästää luonnonvaroja ja energiaa. Jopa 20 prosenttia luonnonrunkoaineesta voidaan korvata betoni- tai tiilimurskalla ilman että betonin ominaisuudet oleellisesti huononevat. Tarve rakennusjätteen uudelleenkäytölle kasvaa kaikissa teollisuusmaissa. Virallinen tavoite Keski-Euroopassa on vähintään 60 prosentin uudelleenkäyttöaste vuoteen 2000 mennessä. Tätä tavoitetta ei voida saavuttaa pelkästään lainsäädännöllä. Tarvitaan integroitua kierrätysjärjestelmää, jonka olennaisia osia ovat lainsäädännön lisäksi taksapolitiikka sekä suunnitteluohjeet ja spesifikaatiot rakennusmateriaalien uudelleenkäytöstä.

KW - construction materials

KW - materials recovery

KW - reuse

KW - utilization

KW - legislation

KW - instructions

KW - materials specifications

KW - quality

KW - requirements

KW - aggregates

KW - concretes

KW - rubble

KW - masonry

KW - taxes

KW - waste treatment

KW - road construction

KW - sorting

M3 - Report

SN - 951-38-4703-9

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Rakennusmateriaalien uudelleenkäyttö Suomessa ja muissa maissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Sippola M, Ratvio J. Rakennusmateriaalien uudelleenkäyttö Suomessa ja muissa maissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1994. 51 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1588).