Kysyntä- ja toimitusketjun synkronointi metalli- ja konepajateollisuudessa Suomessa: Haastattelututkimus

Translated title of the contribution: The Synchronization of the Demand-Supply Chain in the Finnish Metal and Machinery Industry: Interview study

Anna-Maija Hietajärvi, Erno Salmela, Ari Happonen, Ville Könönen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Päähankkijan ja alihankkijan kysyntä- ja toimitusketjun saumaton yhteispeli on yrityksille strateginen kilpailutekijä. Synkronoidulla kysyntä- ja toimitusketjustrategialla uutta liiketoimintaa teollisuudelle (SYNKRO)-hankkeessa on selvitetty kysyntä- ja toimitusketjun synkronoinnin nykytilaa eri prosesseissa konepaja- ja metalliteollisuudessa Suomessa puhelinhaastattelututkimuksen avulla. Tutkimuksessa on selvitetty synkronoinnin nykytaso päähankkija-alihankkija - suhteissa sekä suurimmat näkemyserot päähankkijan ja alihankkijan välillä synkronoinnin nykytasoon liittyen. Lisäksi tavoitteena on ollut löytää yhteyksiä eri prosessien välille sekä esteitä synkronoinnille. Tämä on projektin tutkijoiden tiedon mukaan ensimmäinen Suomessa tehty tutkimus, jossa selvitetään synkronoinnin nykytasoa strategisella tasolla päähankkija-alihankkija - suhteissa metalli- ja konepajateollisuudessa. Tutkimuksessa puhelinhaastateltiin 12 päähankkija-alihankkija - paria. Tulokset osoittivat, että kysyntä- ja toimitusketjujen synkronointi suomalaisessa metalli- ja konepajateollisuudessa on keskitasoa. Parhaiten synkronointi on onnistunut yhteistoiminta-/liiketoimintasuunnitelmaan liittyen ja heikoiten prosessien johtamiseen liittyen. Päähankkija ja alihankkija ovat keskimäärin samaa mieltä eri prosessien synkronoinnin tasosta - suurimmat erot näkyivät logistiikkaprosessin synkronoinnissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages39
ISBN (Electronic)978-951-38-7179-6
Publication statusPublished - 2009
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Working Papers
Number118

Fingerprint

Paria
machinery industry
supply chain
interviews
metals

Keywords

  • demand-supply chain
  • principal
  • subcontractor
  • synchronization
  • metal- and machinery industry
  • strategic decision making

Cite this

Hietajärvi, A-M., Salmela, E., Happonen, A., & Könönen, V. (2009). Kysyntä- ja toimitusketjun synkronointi metalli- ja konepajateollisuudessa Suomessa: Haastattelututkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 118
Hietajärvi, Anna-Maija ; Salmela, Erno ; Happonen, Ari ; Könönen, Ville. / Kysyntä- ja toimitusketjun synkronointi metalli- ja konepajateollisuudessa Suomessa : Haastattelututkimus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 39 p. (VTT Working Papers; No. 118).
@book{e43a3fc7933d434e9f0ea971cb8f9525,
title = "Kysynt{\"a}- ja toimitusketjun synkronointi metalli- ja konepajateollisuudessa Suomessa: Haastattelututkimus",
abstract = "P{\"a}{\"a}hankkijan ja alihankkijan kysynt{\"a}- ja toimitusketjun saumaton yhteispeli on yrityksille strateginen kilpailutekij{\"a}. Synkronoidulla kysynt{\"a}- ja toimitusketjustrategialla uutta liiketoimintaa teollisuudelle (SYNKRO)-hankkeessa on selvitetty kysynt{\"a}- ja toimitusketjun synkronoinnin nykytilaa eri prosesseissa konepaja- ja metalliteollisuudessa Suomessa puhelinhaastattelututkimuksen avulla. Tutkimuksessa on selvitetty synkronoinnin nykytaso p{\"a}{\"a}hankkija-alihankkija - suhteissa sek{\"a} suurimmat n{\"a}kemyserot p{\"a}{\"a}hankkijan ja alihankkijan v{\"a}lill{\"a} synkronoinnin nykytasoon liittyen. Lis{\"a}ksi tavoitteena on ollut l{\"o}yt{\"a}{\"a} yhteyksi{\"a} eri prosessien v{\"a}lille sek{\"a} esteit{\"a} synkronoinnille. T{\"a}m{\"a} on projektin tutkijoiden tiedon mukaan ensimm{\"a}inen Suomessa tehty tutkimus, jossa selvitet{\"a}{\"a}n synkronoinnin nykytasoa strategisella tasolla p{\"a}{\"a}hankkija-alihankkija - suhteissa metalli- ja konepajateollisuudessa. Tutkimuksessa puhelinhaastateltiin 12 p{\"a}{\"a}hankkija-alihankkija - paria. Tulokset osoittivat, ett{\"a} kysynt{\"a}- ja toimitusketjujen synkronointi suomalaisessa metalli- ja konepajateollisuudessa on keskitasoa. Parhaiten synkronointi on onnistunut yhteistoiminta-/liiketoimintasuunnitelmaan liittyen ja heikoiten prosessien johtamiseen liittyen. P{\"a}{\"a}hankkija ja alihankkija ovat keskim{\"a}{\"a}rin samaa mielt{\"a} eri prosessien synkronoinnin tasosta - suurimmat erot n{\"a}kyiv{\"a}t logistiikkaprosessin synkronoinnissa.",
keywords = "demand-supply chain, principal, subcontractor, synchronization, metal- and machinery industry, strategic decision making",
author = "Anna-Maija Hietaj{\"a}rvi and Erno Salmela and Ari Happonen and Ville K{\"o}n{\"o}nen",
note = "Project code: 28442",
year = "2009",
language = "Finnish",
series = "VTT Working Papers",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "118",
address = "Finland",

}

Hietajärvi, A-M, Salmela, E, Happonen, A & Könönen, V 2009, Kysyntä- ja toimitusketjun synkronointi metalli- ja konepajateollisuudessa Suomessa: Haastattelututkimus. VTT Working Papers, no. 118, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kysyntä- ja toimitusketjun synkronointi metalli- ja konepajateollisuudessa Suomessa : Haastattelututkimus. / Hietajärvi, Anna-Maija; Salmela, Erno; Happonen, Ari; Könönen, Ville.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 39 p. (VTT Working Papers; No. 118).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kysyntä- ja toimitusketjun synkronointi metalli- ja konepajateollisuudessa Suomessa

T2 - Haastattelututkimus

AU - Hietajärvi, Anna-Maija

AU - Salmela, Erno

AU - Happonen, Ari

AU - Könönen, Ville

N1 - Project code: 28442

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Päähankkijan ja alihankkijan kysyntä- ja toimitusketjun saumaton yhteispeli on yrityksille strateginen kilpailutekijä. Synkronoidulla kysyntä- ja toimitusketjustrategialla uutta liiketoimintaa teollisuudelle (SYNKRO)-hankkeessa on selvitetty kysyntä- ja toimitusketjun synkronoinnin nykytilaa eri prosesseissa konepaja- ja metalliteollisuudessa Suomessa puhelinhaastattelututkimuksen avulla. Tutkimuksessa on selvitetty synkronoinnin nykytaso päähankkija-alihankkija - suhteissa sekä suurimmat näkemyserot päähankkijan ja alihankkijan välillä synkronoinnin nykytasoon liittyen. Lisäksi tavoitteena on ollut löytää yhteyksiä eri prosessien välille sekä esteitä synkronoinnille. Tämä on projektin tutkijoiden tiedon mukaan ensimmäinen Suomessa tehty tutkimus, jossa selvitetään synkronoinnin nykytasoa strategisella tasolla päähankkija-alihankkija - suhteissa metalli- ja konepajateollisuudessa. Tutkimuksessa puhelinhaastateltiin 12 päähankkija-alihankkija - paria. Tulokset osoittivat, että kysyntä- ja toimitusketjujen synkronointi suomalaisessa metalli- ja konepajateollisuudessa on keskitasoa. Parhaiten synkronointi on onnistunut yhteistoiminta-/liiketoimintasuunnitelmaan liittyen ja heikoiten prosessien johtamiseen liittyen. Päähankkija ja alihankkija ovat keskimäärin samaa mieltä eri prosessien synkronoinnin tasosta - suurimmat erot näkyivät logistiikkaprosessin synkronoinnissa.

AB - Päähankkijan ja alihankkijan kysyntä- ja toimitusketjun saumaton yhteispeli on yrityksille strateginen kilpailutekijä. Synkronoidulla kysyntä- ja toimitusketjustrategialla uutta liiketoimintaa teollisuudelle (SYNKRO)-hankkeessa on selvitetty kysyntä- ja toimitusketjun synkronoinnin nykytilaa eri prosesseissa konepaja- ja metalliteollisuudessa Suomessa puhelinhaastattelututkimuksen avulla. Tutkimuksessa on selvitetty synkronoinnin nykytaso päähankkija-alihankkija - suhteissa sekä suurimmat näkemyserot päähankkijan ja alihankkijan välillä synkronoinnin nykytasoon liittyen. Lisäksi tavoitteena on ollut löytää yhteyksiä eri prosessien välille sekä esteitä synkronoinnille. Tämä on projektin tutkijoiden tiedon mukaan ensimmäinen Suomessa tehty tutkimus, jossa selvitetään synkronoinnin nykytasoa strategisella tasolla päähankkija-alihankkija - suhteissa metalli- ja konepajateollisuudessa. Tutkimuksessa puhelinhaastateltiin 12 päähankkija-alihankkija - paria. Tulokset osoittivat, että kysyntä- ja toimitusketjujen synkronointi suomalaisessa metalli- ja konepajateollisuudessa on keskitasoa. Parhaiten synkronointi on onnistunut yhteistoiminta-/liiketoimintasuunnitelmaan liittyen ja heikoiten prosessien johtamiseen liittyen. Päähankkija ja alihankkija ovat keskimäärin samaa mieltä eri prosessien synkronoinnin tasosta - suurimmat erot näkyivät logistiikkaprosessin synkronoinnissa.

KW - demand-supply chain

KW - principal

KW - subcontractor

KW - synchronization

KW - metal- and machinery industry

KW - strategic decision making

M3 - Report

T3 - VTT Working Papers

BT - Kysyntä- ja toimitusketjun synkronointi metalli- ja konepajateollisuudessa Suomessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hietajärvi A-M, Salmela E, Happonen A, Könönen V. Kysyntä- ja toimitusketjun synkronointi metalli- ja konepajateollisuudessa Suomessa: Haastattelututkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 39 p. (VTT Working Papers; No. 118).