Kallion teknis-taloudellinen arvo

Translated title of the contribution: The technical and economic value rock

Jyrki Halomo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää kallion arvo teknis-taloudellisessa käytössä luonnonsoraa korvaavana aineksena ja toisaalta itsenäisenä hyödykkeenä. Toisena tavoitteena oli selvittää käyttökelpoiset arviointimenetelmät. Kallion arvo selvitettiin empiirisen ja ekonometrisen kauppa-arvotutkimuksen avulla. Kauppa-arvotutkimuksen sovelluksena käytettiin monimuuttujaista regressiomallia. Toisaalta kallion arvoa pyrittiin lähestymään tuottoarvotutkimuksen avulla sekä vertaamalla kallion arvoa soran arvoon. Kauppa-arvotutkimuksessa saadun tuloksen mukaan kallion arvoon vaikuttavat tekijät vaihtelevat melkoisesti eri alueilla. Tästä pääteltiin, että kallioaluemarkkinat ovat vielä melko pienet ja vakiintumattomat. Toisaalta todettiin, että sovellettu tutkimusmenetelmä on käyttökelpoinen, vaikka regressiomallien tilastolliset tunnusluvut jäivät yleisesti ottaen heikohkoiksi. Tuottoarvomenetelmää ei pystytty soveltamaan tehokkaasti, koska tarvittavia lähtötietoja ei saatu riittävällä tarkkuudella tutkimuksen käyttöön. Käsittelyn pohjalta todettiin, että tuottoarvomenetelmä sinänsä saattaisi olla käyttökelpoinen, mutta lähtötietojen saatavuus asettaa rajoja menetelmän käytölle.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages136
ISBN (Print)951-38-3848-X
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1217
ISSN0358-5085

Fingerprint

economic valuation
rocks
Olla

Keywords

  • rocks
  • economic analysis
  • land value
  • economic models
  • land use
  • economic surveys
  • real estate
  • prices
  • cost comparison
  • gravel

Cite this

Halomo, J. (1991). Kallion teknis-taloudellinen arvo. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1217
Halomo, Jyrki. / Kallion teknis-taloudellinen arvo. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 136 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1217).
@book{130d1e212bdc4537bd7ab935b9db037b,
title = "Kallion teknis-taloudellinen arvo",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena oli selvitt{\"a}{\"a} kallion arvo teknis-taloudellisessa k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} luonnonsoraa korvaavana aineksena ja toisaalta itsen{\"a}isen{\"a} hy{\"o}dykkeen{\"a}. Toisena tavoitteena oli selvitt{\"a}{\"a} k{\"a}ytt{\"o}kelpoiset arviointimenetelm{\"a}t. Kallion arvo selvitettiin empiirisen ja ekonometrisen kauppa-arvotutkimuksen avulla. Kauppa-arvotutkimuksen sovelluksena k{\"a}ytettiin monimuuttujaista regressiomallia. Toisaalta kallion arvoa pyrittiin l{\"a}hestym{\"a}{\"a}n tuottoarvotutkimuksen avulla sek{\"a} vertaamalla kallion arvoa soran arvoon. Kauppa-arvotutkimuksessa saadun tuloksen mukaan kallion arvoon vaikuttavat tekij{\"a}t vaihtelevat melkoisesti eri alueilla. T{\"a}st{\"a} p{\"a}{\"a}teltiin, ett{\"a} kallioaluemarkkinat ovat viel{\"a} melko pienet ja vakiintumattomat. Toisaalta todettiin, ett{\"a} sovellettu tutkimusmenetelm{\"a} on k{\"a}ytt{\"o}kelpoinen, vaikka regressiomallien tilastolliset tunnusluvut j{\"a}iv{\"a}t yleisesti ottaen heikohkoiksi. Tuottoarvomenetelm{\"a}{\"a} ei pystytty soveltamaan tehokkaasti, koska tarvittavia l{\"a}ht{\"o}tietoja ei saatu riitt{\"a}v{\"a}ll{\"a} tarkkuudella tutkimuksen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. K{\"a}sittelyn pohjalta todettiin, ett{\"a} tuottoarvomenetelm{\"a} sin{\"a}ns{\"a} saattaisi olla k{\"a}ytt{\"o}kelpoinen, mutta l{\"a}ht{\"o}tietojen saatavuus asettaa rajoja menetelm{\"a}n k{\"a}yt{\"o}lle.",
keywords = "rocks, economic analysis, land value, economic models, land use, economic surveys, real estate, prices, cost comparison, gravel",
author = "Jyrki Halomo",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3848-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1217",
address = "Finland",

}

Halomo, J 1991, Kallion teknis-taloudellinen arvo. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1217, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kallion teknis-taloudellinen arvo. / Halomo, Jyrki.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 136 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1217).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kallion teknis-taloudellinen arvo

AU - Halomo, Jyrki

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää kallion arvo teknis-taloudellisessa käytössä luonnonsoraa korvaavana aineksena ja toisaalta itsenäisenä hyödykkeenä. Toisena tavoitteena oli selvittää käyttökelpoiset arviointimenetelmät. Kallion arvo selvitettiin empiirisen ja ekonometrisen kauppa-arvotutkimuksen avulla. Kauppa-arvotutkimuksen sovelluksena käytettiin monimuuttujaista regressiomallia. Toisaalta kallion arvoa pyrittiin lähestymään tuottoarvotutkimuksen avulla sekä vertaamalla kallion arvoa soran arvoon. Kauppa-arvotutkimuksessa saadun tuloksen mukaan kallion arvoon vaikuttavat tekijät vaihtelevat melkoisesti eri alueilla. Tästä pääteltiin, että kallioaluemarkkinat ovat vielä melko pienet ja vakiintumattomat. Toisaalta todettiin, että sovellettu tutkimusmenetelmä on käyttökelpoinen, vaikka regressiomallien tilastolliset tunnusluvut jäivät yleisesti ottaen heikohkoiksi. Tuottoarvomenetelmää ei pystytty soveltamaan tehokkaasti, koska tarvittavia lähtötietoja ei saatu riittävällä tarkkuudella tutkimuksen käyttöön. Käsittelyn pohjalta todettiin, että tuottoarvomenetelmä sinänsä saattaisi olla käyttökelpoinen, mutta lähtötietojen saatavuus asettaa rajoja menetelmän käytölle.

AB - Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää kallion arvo teknis-taloudellisessa käytössä luonnonsoraa korvaavana aineksena ja toisaalta itsenäisenä hyödykkeenä. Toisena tavoitteena oli selvittää käyttökelpoiset arviointimenetelmät. Kallion arvo selvitettiin empiirisen ja ekonometrisen kauppa-arvotutkimuksen avulla. Kauppa-arvotutkimuksen sovelluksena käytettiin monimuuttujaista regressiomallia. Toisaalta kallion arvoa pyrittiin lähestymään tuottoarvotutkimuksen avulla sekä vertaamalla kallion arvoa soran arvoon. Kauppa-arvotutkimuksessa saadun tuloksen mukaan kallion arvoon vaikuttavat tekijät vaihtelevat melkoisesti eri alueilla. Tästä pääteltiin, että kallioaluemarkkinat ovat vielä melko pienet ja vakiintumattomat. Toisaalta todettiin, että sovellettu tutkimusmenetelmä on käyttökelpoinen, vaikka regressiomallien tilastolliset tunnusluvut jäivät yleisesti ottaen heikohkoiksi. Tuottoarvomenetelmää ei pystytty soveltamaan tehokkaasti, koska tarvittavia lähtötietoja ei saatu riittävällä tarkkuudella tutkimuksen käyttöön. Käsittelyn pohjalta todettiin, että tuottoarvomenetelmä sinänsä saattaisi olla käyttökelpoinen, mutta lähtötietojen saatavuus asettaa rajoja menetelmän käytölle.

KW - rocks

KW - economic analysis

KW - land value

KW - economic models

KW - land use

KW - economic surveys

KW - real estate

KW - prices

KW - cost comparison

KW - gravel

M3 - Report

SN - 951-38-3848-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kallion teknis-taloudellinen arvo

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Halomo J. Kallion teknis-taloudellinen arvo. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 136 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1217).