Elementtimenetelmän käyttö poimulevyjen ja muotosauvojen pistekuorma- ja puristuskestävyyden määrittämisessä

Translated title of the contribution: The use of finite element method in the determination of the strength of cold-formed sheetings and columns for concentrated load or compression

Asko Talja, Pekka Salmi, Kirsi Vähä-Pietilä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimus tarkastelee ohutlevyrakenteiden mitoittamista epälineaarisilla FEM-analyyseillä. Laskenta on suoritettu ABAQUS-ohjelmistolla ja Eray X-MP/432-supertietokoneella. Numeerisesti on mallinnettu 12 hattuprofiilin ja neljä poimulevyn pistekuormakestävyyskoetta sekä kaksi U-, kaksi E- ja kaksi hattuprofiilin puristuskestävyyskoetta. Lisäksi on simuloitu reunajäykistetyn levykentän kuormituskokeita tarkoituksena pisteknormakestävyyden mitoitusohjeiden kehittäminen. Tätä varten on tehty 18 analyysiä pistekuormakestävyyden ja 8 analyysiä pistekuorman ja taivutusmomentin yhteisvaikutuksen tarkastelemiseksi. Tulokset on esitetty voima-siirtymä-kuvaajina ja kuvina rakenteiden muodonmuutoksista. Laskentatuloksia on verrattu koetuloksiin sekä mitoitusohjeiden mukaisiin kestävyyksiin. Tarkasteltavia ohjeita ovat kotimaiset ohutlevyrakenteiden mitoitusohje B6 ja teräsrakenteiden mitoitusohje B7 sekä vastaavat yleiseurooppalaiset ehdotukset Euroeode 3/Annex A ja EE 3/Part 1. Käytetty analyysityökalu osoittautui nopeaksi ja tehokkaaksi tarkasteltujen ongelmien ratkaisussa. FEM-laskennalla saadut tulokset ovat havainnollisia ja huomattavasti tarkempia kuin suunnitteluohjeilla saavutetut tulokset.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages104
ISBN (Print)951-38-3889-7
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1257
ISSN0358-5085

Keywords

 • structural analysis
 • steel structures
 • metal plates
 • experimental design
 • profiles
 • steel construction
 • thin-walled structures
 • calculations
 • nonlinear systems
 • computer programs
 • numerical analysis
 • models
 • loads (forces)
 • simulation

Cite this

Talja, A., Salmi, P., & Vähä-Pietilä, K. (1991). Elementtimenetelmän käyttö poimulevyjen ja muotosauvojen pistekuorma- ja puristuskestävyyden määrittämisessä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1257
Talja, Asko ; Salmi, Pekka ; Vähä-Pietilä, Kirsi. / Elementtimenetelmän käyttö poimulevyjen ja muotosauvojen pistekuorma- ja puristuskestävyyden määrittämisessä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1257).
@book{69b05cbb922f45ffb29d13745946b4e2,
title = "Elementtimenetelm{\"a}n k{\"a}ytt{\"o} poimulevyjen ja muotosauvojen pistekuorma- ja puristuskest{\"a}vyyden m{\"a}{\"a}ritt{\"a}misess{\"a}",
abstract = "Tutkimus tarkastelee ohutlevyrakenteiden mitoittamista ep{\"a}lineaarisilla FEM-analyyseill{\"a}. Laskenta on suoritettu ABAQUS-ohjelmistolla ja Eray X-MP/432-supertietokoneella. Numeerisesti on mallinnettu 12 hattuprofiilin ja nelj{\"a} poimulevyn pistekuormakest{\"a}vyyskoetta sek{\"a} kaksi U-, kaksi E- ja kaksi hattuprofiilin puristuskest{\"a}vyyskoetta. Lis{\"a}ksi on simuloitu reunaj{\"a}ykistetyn levykent{\"a}n kuormituskokeita tarkoituksena pisteknormakest{\"a}vyyden mitoitusohjeiden kehitt{\"a}minen. T{\"a}t{\"a} varten on tehty 18 analyysi{\"a} pistekuormakest{\"a}vyyden ja 8 analyysi{\"a} pistekuorman ja taivutusmomentin yhteisvaikutuksen tarkastelemiseksi. Tulokset on esitetty voima-siirtym{\"a}-kuvaajina ja kuvina rakenteiden muodonmuutoksista. Laskentatuloksia on verrattu koetuloksiin sek{\"a} mitoitusohjeiden mukaisiin kest{\"a}vyyksiin. Tarkasteltavia ohjeita ovat kotimaiset ohutlevyrakenteiden mitoitusohje B6 ja ter{\"a}srakenteiden mitoitusohje B7 sek{\"a} vastaavat yleiseurooppalaiset ehdotukset Euroeode 3/Annex A ja EE 3/Part 1. K{\"a}ytetty analyysity{\"o}kalu osoittautui nopeaksi ja tehokkaaksi tarkasteltujen ongelmien ratkaisussa. FEM-laskennalla saadut tulokset ovat havainnollisia ja huomattavasti tarkempia kuin suunnitteluohjeilla saavutetut tulokset.",
keywords = "structural analysis, steel structures, metal plates, experimental design, profiles, steel construction, thin-walled structures, calculations, nonlinear systems, computer programs, numerical analysis, models, loads (forces), simulation",
author = "Asko Talja and Pekka Salmi and Kirsi V{\"a}h{\"a}-Pietil{\"a}",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3889-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1257",
address = "Finland",

}

Talja, A, Salmi, P & Vähä-Pietilä, K 1991, Elementtimenetelmän käyttö poimulevyjen ja muotosauvojen pistekuorma- ja puristuskestävyyden määrittämisessä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1257, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Elementtimenetelmän käyttö poimulevyjen ja muotosauvojen pistekuorma- ja puristuskestävyyden määrittämisessä. / Talja, Asko; Salmi, Pekka; Vähä-Pietilä, Kirsi.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1257).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Elementtimenetelmän käyttö poimulevyjen ja muotosauvojen pistekuorma- ja puristuskestävyyden määrittämisessä

AU - Talja, Asko

AU - Salmi, Pekka

AU - Vähä-Pietilä, Kirsi

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Tutkimus tarkastelee ohutlevyrakenteiden mitoittamista epälineaarisilla FEM-analyyseillä. Laskenta on suoritettu ABAQUS-ohjelmistolla ja Eray X-MP/432-supertietokoneella. Numeerisesti on mallinnettu 12 hattuprofiilin ja neljä poimulevyn pistekuormakestävyyskoetta sekä kaksi U-, kaksi E- ja kaksi hattuprofiilin puristuskestävyyskoetta. Lisäksi on simuloitu reunajäykistetyn levykentän kuormituskokeita tarkoituksena pisteknormakestävyyden mitoitusohjeiden kehittäminen. Tätä varten on tehty 18 analyysiä pistekuormakestävyyden ja 8 analyysiä pistekuorman ja taivutusmomentin yhteisvaikutuksen tarkastelemiseksi. Tulokset on esitetty voima-siirtymä-kuvaajina ja kuvina rakenteiden muodonmuutoksista. Laskentatuloksia on verrattu koetuloksiin sekä mitoitusohjeiden mukaisiin kestävyyksiin. Tarkasteltavia ohjeita ovat kotimaiset ohutlevyrakenteiden mitoitusohje B6 ja teräsrakenteiden mitoitusohje B7 sekä vastaavat yleiseurooppalaiset ehdotukset Euroeode 3/Annex A ja EE 3/Part 1. Käytetty analyysityökalu osoittautui nopeaksi ja tehokkaaksi tarkasteltujen ongelmien ratkaisussa. FEM-laskennalla saadut tulokset ovat havainnollisia ja huomattavasti tarkempia kuin suunnitteluohjeilla saavutetut tulokset.

AB - Tutkimus tarkastelee ohutlevyrakenteiden mitoittamista epälineaarisilla FEM-analyyseillä. Laskenta on suoritettu ABAQUS-ohjelmistolla ja Eray X-MP/432-supertietokoneella. Numeerisesti on mallinnettu 12 hattuprofiilin ja neljä poimulevyn pistekuormakestävyyskoetta sekä kaksi U-, kaksi E- ja kaksi hattuprofiilin puristuskestävyyskoetta. Lisäksi on simuloitu reunajäykistetyn levykentän kuormituskokeita tarkoituksena pisteknormakestävyyden mitoitusohjeiden kehittäminen. Tätä varten on tehty 18 analyysiä pistekuormakestävyyden ja 8 analyysiä pistekuorman ja taivutusmomentin yhteisvaikutuksen tarkastelemiseksi. Tulokset on esitetty voima-siirtymä-kuvaajina ja kuvina rakenteiden muodonmuutoksista. Laskentatuloksia on verrattu koetuloksiin sekä mitoitusohjeiden mukaisiin kestävyyksiin. Tarkasteltavia ohjeita ovat kotimaiset ohutlevyrakenteiden mitoitusohje B6 ja teräsrakenteiden mitoitusohje B7 sekä vastaavat yleiseurooppalaiset ehdotukset Euroeode 3/Annex A ja EE 3/Part 1. Käytetty analyysityökalu osoittautui nopeaksi ja tehokkaaksi tarkasteltujen ongelmien ratkaisussa. FEM-laskennalla saadut tulokset ovat havainnollisia ja huomattavasti tarkempia kuin suunnitteluohjeilla saavutetut tulokset.

KW - structural analysis

KW - steel structures

KW - metal plates

KW - experimental design

KW - profiles

KW - steel construction

KW - thin-walled structures

KW - calculations

KW - nonlinear systems

KW - computer programs

KW - numerical analysis

KW - models

KW - loads (forces)

KW - simulation

M3 - Report

SN - 951-38-3889-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Elementtimenetelmän käyttö poimulevyjen ja muotosauvojen pistekuorma- ja puristuskestävyyden määrittämisessä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Talja A, Salmi P, Vähä-Pietilä K. Elementtimenetelmän käyttö poimulevyjen ja muotosauvojen pistekuorma- ja puristuskestävyyden määrittämisessä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1257).