Kodin verkotettujen laitteiden palvelujen hyödyntäminen: Diplomityö

Translated title of the contribution: The utilization of services provided by networked home appliances: Master's Thesis

Research output: ThesisMaster's thesis

Abstract

Diplomityö käsittelee kodin verkotettujen laitteiden palveluiden hyödyntämistä kotiympäristön ulkopuolelta. Palveluiksi käsitetään mikä tahansa kodin laitteen tarjoama tieto, jota ulkopuolinen käyttäjä voi hyödyntää. Tämän tiedon käsittely aiheuttaa usein toimintoja kontrolloitavassa laitteessa. Suurimmat ongelmat aiheeseen liittyen ovat lukuisat kodin laitteiden verkotukseen käytettävät teknologiat ja laitteiden kontrolloinnin turvallisuus. Työn tavoitteena on toteuttaa kotona olevien yksinkertaisten laitteiden palveluiden hyödyntäminen kodin ulkopuolelta käyttäen liikkuvaa päätelaitetta. Työssä tutkitaan SIP- ja OSGi-teknologioiden soveltuvuutta tähän aihepiiriin. Tutkimusta on rajattu siten, että palveluiden hyödyntämisen turvallisuuteen, tunnistukseen ja luotettavuuteen ei oteta kantaa, ja SIP:n osuutta painotetaan suhteessa OSGi:een. Näihin teknologioihin liittyen tutkitaan laitteiden nimeämistä, osoitteistusta, liikkuvuutta, käyttöliittymiä, teknologiariippumattomuutta, kommunikaatiovaatimuksia, skaalautuvuutta ja läsnäoloa. Tätä varten toteutettiin järjestelmä, jonka avulla oli mahdollista käyttää kodin lampun ja hälytysjärjestelmän tarjoamia palveluita liikkuvalla päätelaitteella. Ohjelmisto toteutettiin Java-kielellä sen alustariippumattomuuden ja verkkotuen vuoksi. Järjestelmän toimintaa demonstroidaan viidellä käyttötapauksella, jotka havainnollistavat kyseisten laitteiden käyttöliittymän lataamista ja sen jälkeen tapahtuvaa kommunikointia. Käyttötapausten kulkua kuvataan SIP-viestikaavioilla ja ohjelmiston rakenne selitetään UML-menetelmää apuna käyttäen. Lopuksi suoritetun evaluoinnin perusteella todettiin SIP:n olevan helposti laajennettava ja tukevan laitteiden liikkuvuutta ja nimeämistä. Se soveltui myös hyvin kommunikointivaatimusten toteuttamiseen. OSGi:n parhaaksi puoleksi huomattiin sen toimivuus kodin ja ulkopuolisen internetin välisenä dynaamisena palvelualustana.
Original languageFinnish
QualificationMaster Degree
Awarding Institution
  • University of Oulu
Place of PublicationOulu
Publication statusPublished - 2002
MoE publication typeG2 Master's thesis, polytechnic Master's thesis

Keywords

  • SIP
  • OSGi

Cite this

@phdthesis{ada96d10d5e847adaaed7d9a5f827374,
title = "Kodin verkotettujen laitteiden palvelujen hy{\"o}dynt{\"a}minen: Diplomity{\"o}",
abstract = "Diplomity{\"o} k{\"a}sittelee kodin verkotettujen laitteiden palveluiden hy{\"o}dynt{\"a}mist{\"a} kotiymp{\"a}rist{\"o}n ulkopuolelta. Palveluiksi k{\"a}sitet{\"a}{\"a}n mik{\"a} tahansa kodin laitteen tarjoama tieto, jota ulkopuolinen k{\"a}ytt{\"a}j{\"a} voi hy{\"o}dynt{\"a}{\"a}. T{\"a}m{\"a}n tiedon k{\"a}sittely aiheuttaa usein toimintoja kontrolloitavassa laitteessa. Suurimmat ongelmat aiheeseen liittyen ovat lukuisat kodin laitteiden verkotukseen k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}t teknologiat ja laitteiden kontrolloinnin turvallisuus. Ty{\"o}n tavoitteena on toteuttaa kotona olevien yksinkertaisten laitteiden palveluiden hy{\"o}dynt{\"a}minen kodin ulkopuolelta k{\"a}ytt{\"a}en liikkuvaa p{\"a}{\"a}telaitetta. Ty{\"o}ss{\"a} tutkitaan SIP- ja OSGi-teknologioiden soveltuvuutta t{\"a}h{\"a}n aihepiiriin. Tutkimusta on rajattu siten, ett{\"a} palveluiden hy{\"o}dynt{\"a}misen turvallisuuteen, tunnistukseen ja luotettavuuteen ei oteta kantaa, ja SIP:n osuutta painotetaan suhteessa OSGi:een. N{\"a}ihin teknologioihin liittyen tutkitaan laitteiden nime{\"a}mist{\"a}, osoitteistusta, liikkuvuutta, k{\"a}ytt{\"o}liittymi{\"a}, teknologiariippumattomuutta, kommunikaatiovaatimuksia, skaalautuvuutta ja l{\"a}sn{\"a}oloa. T{\"a}t{\"a} varten toteutettiin j{\"a}rjestelm{\"a}, jonka avulla oli mahdollista k{\"a}ytt{\"a}{\"a} kodin lampun ja h{\"a}lytysj{\"a}rjestelm{\"a}n tarjoamia palveluita liikkuvalla p{\"a}{\"a}telaitteella. Ohjelmisto toteutettiin Java-kielell{\"a} sen alustariippumattomuuden ja verkkotuen vuoksi. J{\"a}rjestelm{\"a}n toimintaa demonstroidaan viidell{\"a} k{\"a}ytt{\"o}tapauksella, jotka havainnollistavat kyseisten laitteiden k{\"a}ytt{\"o}liittym{\"a}n lataamista ja sen j{\"a}lkeen tapahtuvaa kommunikointia. K{\"a}ytt{\"o}tapausten kulkua kuvataan SIP-viestikaavioilla ja ohjelmiston rakenne selitet{\"a}{\"a}n UML-menetelm{\"a}{\"a} apuna k{\"a}ytt{\"a}en. Lopuksi suoritetun evaluoinnin perusteella todettiin SIP:n olevan helposti laajennettava ja tukevan laitteiden liikkuvuutta ja nime{\"a}mist{\"a}. Se soveltui my{\"o}s hyvin kommunikointivaatimusten toteuttamiseen. OSGi:n parhaaksi puoleksi huomattiin sen toimivuus kodin ja ulkopuolisen internetin v{\"a}lisen{\"a} dynaamisena palvelualustana.",
keywords = "SIP, OSGi",
author = "Pekka P{\"a}{\"a}kk{\"o}nen",
note = "CA: ELE Oulun yliopisto, S{\"a}hk{\"o}tekniikan osasto, Tietotekniikan koulutusohjelma",
year = "2002",
language = "Finnish",
school = "University of Oulu",

}

Kodin verkotettujen laitteiden palvelujen hyödyntäminen : Diplomityö. / Pääkkönen, Pekka.

Oulu, 2002. 57 p.

Research output: ThesisMaster's thesis

TY - THES

T1 - Kodin verkotettujen laitteiden palvelujen hyödyntäminen

T2 - Diplomityö

AU - Pääkkönen, Pekka

N1 - CA: ELE Oulun yliopisto, Sähkötekniikan osasto, Tietotekniikan koulutusohjelma

PY - 2002

Y1 - 2002

N2 - Diplomityö käsittelee kodin verkotettujen laitteiden palveluiden hyödyntämistä kotiympäristön ulkopuolelta. Palveluiksi käsitetään mikä tahansa kodin laitteen tarjoama tieto, jota ulkopuolinen käyttäjä voi hyödyntää. Tämän tiedon käsittely aiheuttaa usein toimintoja kontrolloitavassa laitteessa. Suurimmat ongelmat aiheeseen liittyen ovat lukuisat kodin laitteiden verkotukseen käytettävät teknologiat ja laitteiden kontrolloinnin turvallisuus. Työn tavoitteena on toteuttaa kotona olevien yksinkertaisten laitteiden palveluiden hyödyntäminen kodin ulkopuolelta käyttäen liikkuvaa päätelaitetta. Työssä tutkitaan SIP- ja OSGi-teknologioiden soveltuvuutta tähän aihepiiriin. Tutkimusta on rajattu siten, että palveluiden hyödyntämisen turvallisuuteen, tunnistukseen ja luotettavuuteen ei oteta kantaa, ja SIP:n osuutta painotetaan suhteessa OSGi:een. Näihin teknologioihin liittyen tutkitaan laitteiden nimeämistä, osoitteistusta, liikkuvuutta, käyttöliittymiä, teknologiariippumattomuutta, kommunikaatiovaatimuksia, skaalautuvuutta ja läsnäoloa. Tätä varten toteutettiin järjestelmä, jonka avulla oli mahdollista käyttää kodin lampun ja hälytysjärjestelmän tarjoamia palveluita liikkuvalla päätelaitteella. Ohjelmisto toteutettiin Java-kielellä sen alustariippumattomuuden ja verkkotuen vuoksi. Järjestelmän toimintaa demonstroidaan viidellä käyttötapauksella, jotka havainnollistavat kyseisten laitteiden käyttöliittymän lataamista ja sen jälkeen tapahtuvaa kommunikointia. Käyttötapausten kulkua kuvataan SIP-viestikaavioilla ja ohjelmiston rakenne selitetään UML-menetelmää apuna käyttäen. Lopuksi suoritetun evaluoinnin perusteella todettiin SIP:n olevan helposti laajennettava ja tukevan laitteiden liikkuvuutta ja nimeämistä. Se soveltui myös hyvin kommunikointivaatimusten toteuttamiseen. OSGi:n parhaaksi puoleksi huomattiin sen toimivuus kodin ja ulkopuolisen internetin välisenä dynaamisena palvelualustana.

AB - Diplomityö käsittelee kodin verkotettujen laitteiden palveluiden hyödyntämistä kotiympäristön ulkopuolelta. Palveluiksi käsitetään mikä tahansa kodin laitteen tarjoama tieto, jota ulkopuolinen käyttäjä voi hyödyntää. Tämän tiedon käsittely aiheuttaa usein toimintoja kontrolloitavassa laitteessa. Suurimmat ongelmat aiheeseen liittyen ovat lukuisat kodin laitteiden verkotukseen käytettävät teknologiat ja laitteiden kontrolloinnin turvallisuus. Työn tavoitteena on toteuttaa kotona olevien yksinkertaisten laitteiden palveluiden hyödyntäminen kodin ulkopuolelta käyttäen liikkuvaa päätelaitetta. Työssä tutkitaan SIP- ja OSGi-teknologioiden soveltuvuutta tähän aihepiiriin. Tutkimusta on rajattu siten, että palveluiden hyödyntämisen turvallisuuteen, tunnistukseen ja luotettavuuteen ei oteta kantaa, ja SIP:n osuutta painotetaan suhteessa OSGi:een. Näihin teknologioihin liittyen tutkitaan laitteiden nimeämistä, osoitteistusta, liikkuvuutta, käyttöliittymiä, teknologiariippumattomuutta, kommunikaatiovaatimuksia, skaalautuvuutta ja läsnäoloa. Tätä varten toteutettiin järjestelmä, jonka avulla oli mahdollista käyttää kodin lampun ja hälytysjärjestelmän tarjoamia palveluita liikkuvalla päätelaitteella. Ohjelmisto toteutettiin Java-kielellä sen alustariippumattomuuden ja verkkotuen vuoksi. Järjestelmän toimintaa demonstroidaan viidellä käyttötapauksella, jotka havainnollistavat kyseisten laitteiden käyttöliittymän lataamista ja sen jälkeen tapahtuvaa kommunikointia. Käyttötapausten kulkua kuvataan SIP-viestikaavioilla ja ohjelmiston rakenne selitetään UML-menetelmää apuna käyttäen. Lopuksi suoritetun evaluoinnin perusteella todettiin SIP:n olevan helposti laajennettava ja tukevan laitteiden liikkuvuutta ja nimeämistä. Se soveltui myös hyvin kommunikointivaatimusten toteuttamiseen. OSGi:n parhaaksi puoleksi huomattiin sen toimivuus kodin ja ulkopuolisen internetin välisenä dynaamisena palvelualustana.

KW - SIP

KW - OSGi

M3 - Master's thesis

CY - Oulu

ER -